MUSSOL MARÍ, UN ÀNEC HIBRID ALS MOROS I CENS D'ARPELLOTS DE MARJAL


Sagunt, Marjal dels Moros 9 de gener.

Mussol marí (Asio flammeus)

El dilluns va eixir un dia clar, no massa fred i sense vent, la mar estava com un plat totalment plana i un Mascarell (Morus bassanus) es llançava en picat buscant una presa mentre prop de la vora un Cabrellot (Podiceps cristatus) també intentava la pesca matinera.

Marjal dels Moros, Sagunt.

Mascle de Anas clypeata x discors? i femella de Cullerot (Anas clypeata) 

A la torre observatori de la platja estava Ana i en va ajudar a trobar un ànec híbrid que havien trobat ella i Goyo uns dies abans. A primera vista a mi em sembla un Cullerot (Anas clypeata) però té una mitja lluna blanca a la galta i el color del pit podrien apuntar a un Anas discors, pot ser siga un híbrid de Anas clypeata x discors, us adjunte una foto testimonial perquè estava prou lluny. 

Avelino Suares ha suggerit que sembla un cullerot australià (Anas rhynchotis) també anomenat com Spatula rhynchotis. Primer la grandària, aquest exemplar és significativament més xicotet que un cullerot europeu i l’australià encara és un mica més gran i també el no tindre l'iris groc em fan descartar que puga ser un cullerot australià encara tenint l'estructura del plomatge molt similar.

Enllaç a una pàgina amb informació d'híbrids de clypeata x discors a Tucson (EEUU): 


Mascle de Anas clypeata x discors?

Totes les llacunes estaven plenes d'aigua i per tant amb molts ocells, a la llacuna de la torre predominaven uns 200 Cullerot (Anas clypeata) a més de Fotja (Fulica atra) i Collverd (Anas platyrhynchos) però jo destacaria la presencia de 3 Ànec capblanc (Oxyura leucocephala).

Mussol marí (Asio flammeus)

Sarcet (Anes crecca), mascle.

Uns metres més en direcció nord i en arribar a la llacuna dels xatracs trobí que també estava plena d'aigua, aci els més nombrosos eren uns 350 Sarcet (Anes crecca), 49 Merita (Vanellus vanellus) i només 3 Camallonga (Himantopus himantopus).

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Vora el migdia anava a eixir de la caseta observatori quant vaig vorer sobrevolar la franja costanera un Mussol marí (Asio flammeus), anava en un clar vol de caça, reposat, estava prospectant en cura i a poca altura el terreny buscant algú talpó o ratolí, això em va donar l'opció d'observar-ho prou bé.

Mussol marí (Asio flammeus)

Si voleu ampliar informació sobre el mussol marí us recomane un article, publicat fa pocs dies per Pablo Vera al SAMARUC DIGITAL:

Mussol marí (Asio flammeus)


Àguila calçada (Aquila pennata)

En desaparéixer el mussol direcció nord continuaren les sorpreses, alguna cosa va espantar sarcets i merites, al cel buscava la seua oportunitat una Àguila calçada (Aquila pennata), però no va tindre sort perquè primer les merites i després els sarcets alçaren el vol en bàndols estrets i això impedix un ataque, inclús una merita va guanyar altitud i va atacar el cap de la calçada.

Merita (Vanellus vanellus), part bàndol fugint.

La tranquil·litat ja no va tornar a l’estany perquè ben alt volaven altres 5 àguiles calçades, que semblaven buscar un corrent d'aire càlid, una tèrmica. Però els esdeveniments continuaven, va aparéixer un Falcó pelegrí (Falco peregrinus) que va atacar primer a una calçada i de seguida va espentar furiós contra un mascle d'Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) que va fugir de pressa.

Sarcet (Anes crecca), bàndol fugint de la calçada.

Àguila calçada (Aquila pennata)


XVIII CENS D’ARPELLOT DE MARJAL AL TANCAT DE LA PIPA.

d'Arpellot de marjal (Circus aeruginosus)


Albufera de València 9 de gener.

Observadors al tancat de la Pipa

Per primera volta podia participar en el ja tradicional del cens d'Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) a l'Albufera de València. El coordinador Pedro A. Del Baño em va suggerir parlar en Pablo Vera i ajudar-ho en el conteig al nord del llac, des del Tancat de La Pipa. A la vesprada ens ajuntarem Pablo Vera i Paco Alcántara, Simeón Solaz i jo.

Bàndol de picaports al fons, molt difuminats per la distància i la manca de llum.

Des del tancat de la Pipa es domina molt bé el nord del llac de l'Albufera i nosaltres vàrem vorer un total de 138 arpellots que entraren a dormir a la Punta de Llebeig, a més observarem una Àguila calçada (Aquila pennata), una Àguila pescadora (Pandion haliaetus) i un Soliguer (Falco tinnunculus).

Picaport (Plegadis falcinellus)

Altres espècies que detectarem són 6 Gomet (Ixobrychus minutus), 10 Garseta blanca (Egretta garzetta), 25 Agró blanc (Ardea alba) i uns 10 Martinet (Nycticorax nycticorax). En caure el sol poguérem observar un bàndol de prop 5.000 Picaport (Plegadis falcinellus) que van rodar tot el llac per fi entraren a dormir a la Mata del Fang.

Albufera de València amb les últimes llums!

El resultat del cens comunicat pel coordinador al fòrum de l'Anuari Ornitològic del País Valencià i al FORUM SVOaves són la detecció d'un total de 350 Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) amb la participació d'un total de 17 observadors. Segons una primera anàlisi de Pedro A. Del Baño enguany s'ha reduït prou el nombre d'arpellots al llac comparat amb els 462 exemplars observats l'any 2015. Aquesta reducció no afecta que l'Albufera continue seguint sent el segon aiguamoll amb més arpellots de tot l'estat, per darrere del Delta de l'Ebre.

Puput (Upupa epops)


Crònica i fotos de Rafa Muñoz 2017.