CRÒNICA DEL 1r CONGRÉS D’ORNITOLOGIA DE LES TERRES DE PARLA CATALANA





Barcelona 12-14 d'OCTUBRE 2018



Una de les reivindicacions dels ornitòlegs dels anomenats Països Catalans, és a dir, d’aquells territoris que compartim la llengua catalana, era des de fa molt de temps ajuntar-nos en un Congrés que fora una mena de catalitzador per compartir tots aquells treballs d’investigació, divulgació i conservació dels ocells que es fan a la nostra terra i en la nostra llengua.



El passat pont d’octubre aquest somni es va materialitzar en el 1er CONGRÉS D’ORNITOLOGIA DE LES TERRES DE PARLA CATALANA, celebrat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, on van participar més de 200 ornitòlegs de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra i els territoris de la Catalunya Nord, localitzats al sud de França.



El nivell mostrat pels participants va ser màxim, amb xerrades sobre migració d’ocells passeriformes a les illes de la Mediterrània, sobre l’ecologia de rapinyaires diürnes i nocturnes, sobre moviments d’aus marines i sobre els projectes de conservació d’un grapat d’espècies d’allò més interessants com el trencalòs, l’àguila de panxa blanca o el capsot menut.



Els nostres companys de la SVO van tindre molt de treball, en fer xerrades sobre diverses espècies que han augmentat o minvat les seues poblacions a València a les darreres dècades, sobre les aus exòtiques presents al nostre territori i sobre la tradició oral dels noms valencians dels ocells, una eina molt important per mantindre les nostres arrels amb la terra.



A més, la SVO va contribuir amb diversos pòsters, que parlaren de la situació de la Bosqueta pàl·lida, el Vilabort o l’Arpellot de marjal a València, les aus aquàtiques nidificants als nostres embassaments i, molt especialment, sobre l’Atles dels Ocells de València, que va tindre un paper molt destacat al llarg de tot el cap de setmana.



L’equip representant de la SVO va estar implicat en la organització del Congrés, el qual va ser un èxit a tos els nivells.



Des de la nostra associació hem quedat gratament satisfets per la nostra participació i pel desenvolupament del congrés, el qual va ser possible gràcies a un grapat de col·lectius, però sobretot gràcies a la bona feina de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), que van deixar el llistó molt alt per a la pròxima trobada.


Text de Joan Ferré i Rafa Muñoz, fotos de Rafa Muñoz