UNA RENOVADA MARJAL DE RAFALELL I VISTABELLA

 

Marjal de Rafalell i Vistabella, Massamagrell

15 i 16 d’octubre de 2020

Al terme de Massamagrell s’ha fet una obra de millora ambiental i la instal·lació d’un observatori d’aus en la marjal amb un pressupost de 44.104,50 € fet per l’empresa Genevois S.L.U. amb una subvenció de la Diputació de València.


Novetats sobre el Visor Web l’Institut Cartogràfic Valencià 


Aquesta zona és una estreta banda entre els termes de València al sud i el de la Pobla de Farnals al nord, està dins la quadrícula UTM YJ38. En la part interior de la marjal, la més propera a la V-21 hi havia horts, ara queden com a testimoni unes velles oliveres a més de séquies i un xicotet ullal. Ara s'ha llevat part de la vegetació obrint una llacuna nova amb un parell d'illes, s'ha instal·lat un observatori d'aus, s'ha condicionat una zona amb taules, bancs i aparca bicis.

Segur que les obres milloraran la biodiversitat d’aquest indret que ara necessitarà la responsabilitat dels ciutadans per evitar vessaments de fem i brutícia, respecte de les instal·lacions, sobretot cal entendre que és un lloc ple de vida incompatible amb gossos solts o sorolls festers.


Observatori d'aus


He estat dos dies d’octubre testant la biodiversitat que segur millorarà amb el temps. Adjunte un llistat comentat d’espècies, totes les observacions són al terme de Massamagrell, un passeig que incloga la platja i la marjal de València, ben segur que ampliarà aquest llistat.


Nova llacuna a Massamagrell


En unes poques hores repartides en dos matins he trobat 33 espècies d’aus en una època que no és massa bona, ara el pas migratori ha minvat prou, alguns dels típics hivernants encara no han vingut i algunes espècies estivals ja han marxat al sud.


Polla d'aigua (Gallinula chloropus)


Els ocells dels mitjos aquàtics que hi ha són el Coll-verd (Anas platyrhynchos), Cabussonet (Tachybaptus ruficollis) i Polla d'aigua   (Gallinula chloropus).


Busquereta de casquet (Sylvia atricapilla) 


Els agrós estan representats per la Garseta blanca (Egretta garzetta), Esplugabous (Bubulcus ibis) i l’Agró blau (Ardea cinerea). Els ocells rapinyaires són l’Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) i el Xoriguer (Falco tinnunculus).


Agró blau (Ardea cinerea) 


Els limícoles: la Siseta de pit blanc (Actitis hypoleucos) i huit exemplars de Merita (Vanellus vanellus) que passaren  volant cap al sud, uns nouvinguts del nord fugint del fred. Els coloms són els típics de tot l’any: Colom domèstic (Columba livia domestica), Todó (Columba palumbus) i la Tórtora turca (Streptopelia decaocto) a més d’un Blauet (Alcedo atthis).


Trist (Cisticola juncidis)


El grup d’aus amb més espècies són els passeriformes, amb aquestes espècies: Roquer (Ptyonoprogne rupestris), Cueta blanca (Motacilla alba), Cueta torrentera (Motacilla cinerea), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), Busquereta de casquet (Sylvia atricapilla), Cadernera (Carduelis carduelis), Estornell negre (Sturnus unicolor), Ferrerolet (Cyanistes caeruleus), Gafarró (Serinus serinus), Garsa (Pica pica) d’aquesta espècie hi ha un dormidor de 60 exemplars que al matí es reparteixen pels voltants. Merla (Turdus merula), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Pit-blau (Luscinia svecica), Pit-roig (Erithacus rubecula), Rossinyol bord (Cettia cetti), Totestiu (Parus major) que es dediquen a menjar olives, Trist (Cisticola juncidis), Verderol (Chloris chloris) i Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus).


Totestiu (Parus major) 


Text i Fotos de Rafa Muñoz, totes les fotos són d'octubre de 2020.