Arpellot de marjal, mascle |
Aquest any Arturo Cabos i jo tornarem a participar
en el cens d’arpellots que entraven a dormir a la Marjal dels Moros, el dia 7 de gener. A les 17 hores ubicats en la
torre observatori situada al sud del límit de l’espai protegit. Amb el sol d’esquenes
començarem a comptar els arpellots que s’ajocaven.
Aquesta és una tasca prou complicada tot i la bona visibilitat, les arpelles no paren quietes, unes voltes al poc de baixar tornen a alçar el vol. Enguany hi havia moltes, més que mai, calculem que tinguérem un mínim de trenta-quatre i almenys dues d’elles eren mascles.
Fins a la posta del sol tinguérem temps de vorer moltes més espècies. Faré un resum de les observacions més interessants. Els carrissars donen protecció perquè moltes aus s’ajunten en ajocadors comunals per a dormir, a més dels arpellots destaquen les concentracions d’estornells i les garses.
Estol acrobàtic d'estornells |
D’estornells tenim als sedentaris estornells negres (Sturnus unicolor) i als seus cosins germans, els estornells (Sturnus vulgaris). Ambdues espècies acostumen a agrupar-se per anar-se’n a dormir, formen estols de centenars d’exemplars que volen molt junts, fan canvis constants de direcció i altitud, sempre molt coordinats.
Eixos flocs dibuixen espectaculars coreografies aèries, els anglesos tenen una paraula per descriure aquestes boles d’aus volant coordinades, les “murmurations”, tal volta en la nostra llengua el més apropiat siga dir-los estols acrobàtics.
Estol acrobàtic d'estornells als Moros |
Les garses (Pica pica) tot i que acaben triant els mateixos llocs per passar la nit, tenen una aproximació diferent. Cavil·le que hi havia al voltant de 75 exemplars, anaven acostant-se, a poc a poc, a la marjal des dels horts veïns. Venen en grupets, en tot moment emeten els seus reclams de contacte. Pareix que estigueren reconeixent-se i saludant-se i una volta comprovat que hi estan totes bé, s'ajunten a l'ajocador.
Garsa |
Per tota la zona volaven una parella d’àguila calçada (Aquila pennata), una de ratoners (Buteo buteo) i una altra de xoriguers (Falco tinnunculus) que ben atipats s’acomiadaven del dia amb un vol de reconeixement del territori.
Agró blau |
Els agrós blau (Ardea cinerea) se’n van a dormir als seus nius que ben prompte lluiran ous, ara de moment aprofiten per a dur pals amb els quals engrandir les seues plataformes.
Sembla que molts ànecs no vulguen xitar-se sense impressionar una femella, persegueixen la primera que troben fadrina demostrant-li que estan en plena forma. Hi ha voltes que són massa impetuosos i s’acosten a una emparellada, de seguida reben una empentada del mascle casat que pot acabar en una altra revolada de castic. Hi ha persecucions de grups de coll-verd (Anas platyrhynchos), d’ascle (Mareca strepera), de cullerots (Spatula clypeata) o de siverts (Netta rufina).
floc de merites |
Un grup de deu merites (Vanellus vanellus) venen dels horts i cerquen un illot tranquil on poder passar la nit. Tot mentre dalt d’una branca un botxí ibèric meridional (Lanius meridionalis meridionalis) canta per acomiadar al sol rogenc. És tot un espectacle poder observar l’organització dels habitants d’aquesta ciutat de canyes i tolls, a l’hora d’acomiadar la jornada.
Arpellot de marjal, femella |
Resultats del Cens Hivernal d’Arpellot de marjal (Circus
aeruginosus) en ajocadors al País
Valencià, l’any 2022.
CASTELLÓ 41 exemplars.
VALÈNCIA 541 exemplars.
ALACANT 214 exemplars
Un total de 66
observadors vam censar 23 aiguamolls de dalt a baix de tot el país. Trobarem un
total de 796 arpellots de marjal entrant a dormir. L’espai natural més
important que trien els arpellots per
anar a dormir és l’Albufera de València amb 443 ex. Les dades
d’aquest espai demostren la seua importància per a l’espècie en la hivernada al
Mediterrani occidental. El Fondo d’Elx amb 195 ex., és el segon
més destacat, el tercer ha sigut la marjal
dels Moros amb 34 ex., aquestes dades signifiquen un nou record anual per aquest
aiguamoll de Sagunt.
Resultats per localitats:
Llacuna de Sant Mateu: 0
Marjal de Peníscola: 0
Prat de Cabanes: 27 (1 mascle)
Desembocadura riu Millars: 2
Marjal de Nules: 4
Marjal d’Almenara: 8
Marjal del Moro: 34 (2 mascles)
Marjal del Puig: 0
Marjal de Rafalell i Vistabella: 3
L 'Albufera: 448 (29 mascles)
Marjal de Xeresa-Xeraco: 18 (3
mascles)
Marjal de Pego-Oliva: 30 (2
mascles)
Assut de Carlet: 2 (1 mascle)
Assut de Catadau: 2
Marjal de Navarrés: 1
Embassament d’Embarcadors: 1
Embassament de Bellús: 2
Salines de Calp: 0
Salines de Santa Pola: 9 (3
mascles)
El Fondo d’Elx: 195 (7 mascles)
Embassament de la Pedrera: 0
Salines de la Mata: 2
Salines de Torrevella: 8 (3 mascles)
Abel Campos, Adolfo Torres, Alba Quesada, Alicia Negredo, Ana García, Ana Picón, Ángel Dolón, Arturo Cabos, Berto Gil, Biel Miquel, Daniel Domingo, Deborah Fandos, Diana Ferrís, Estela Ruiz, Ester Martí, Eva Domingo, Gonzalo Juan, Irene Amorós, Iván Requena, Javier G. Gans, Javier García, Joan Monzó, Joel Vallés, Jorge Boronat, José Eugenio Esteban, José Luis Terrasa, Josep Bort, Josep Maria Martínez, Josep Puentes, Juan Enrique Martínez, Juan Villora, Juanlu Bort, Júlia Cerveró, Julio Jesús Añel, Laura Cervera, Manuel Beltrán, Marcos Ferrández, Marta Ibáñez, Miguel Sabio, Miguel Tirado, Miquel Peris, Montse Ferrís, Nacho Climent, Nuria Aguilera, Óscar Aldeguer, Pablo Perales, Pablo Vera, Paco Aucejo, Paco Cervera, Pedro A. del Baño, Pilar Gil, Quique Luque, Rafa Muñoz, Rafael García, Rosa Requena, Sagrari Monfort, Samuel Aunión, Sergi Marzà, Sergio Arroyo, Toni Polo, Toni Zaragozí, Vicent Boix, Vicente Llorens, Virgili Beltrán, Yamila Arjona i Yanina Maggiotto.
Grups o entitats participants:
Grup Au d'Ornitologia
Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la
Desembocadura del Millars
GER-Ecologistes en Acció
Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO)
SEO/BirdLife Comunitat Valenciana
Visit Natura
ACTIO Birding
Fundació Assut
GVA Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament
Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Anoktua Natura
SEO-Alicante
Grup Ecologista Xoriguer
Associació FauNatura
La referència d’aquest treball
de cens és:
del Baño, P. A. (coord.). 2022. Censo invernal de Aguilucho lagunero (Circus aeruginosus) en la Comunitat Valenciana 2022. Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO).
Text i fotos de Rafa Muñoz.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada