EL JARDÍ BOTÀNIC DE VALÈNCIA I UNA PARELLA DE COTORRA DE KRAMER

EL JARDÍ BOTÀNIC DE VALÈNCIA


A la ciutat de València a més de molta historià i monuments també es poden vorer moltes aus i un dels llocs més recomanables per visitar és el Jardí Botànic de la Universitat de València. Està ubicat al centre de la ciutat, pegat al jardí del Túria el que permet a les aus travessar d'un a l'altre sense cap problema. Situat al carrer Quart 80 és un espai obert al públic de 10 a 18-21 hores, segons l'època de l'any, amb un preu d’entrades de 2,5 € per al públic general.


El Jardí botànic de València és el més antic d'Espanya i un dels més vells del món. Va nàixer el segle XVI gràcies al fet que la càtedra de medicina va crear un jardí d'herbes medicinals. El 1802 la ciutat va cedir un hort amb reg de la séquia de Rovella i es va traslladar a la ubicació actual. Al llarg dels anys s'han intercalat períodes de decadència com van ser la conquesta dels francesos o la gran riuada de 1957 amb altres d'expansió com van ser la construcció de l'estufa de ferro que permetia el manteniment de plantes tropicals a l'hivern o les construccions dels hivernacles de ferro del segle XIX, el de la bassa (1888), el tropical (1862) o l'umbracle (1900), tot açò ha conformat un espai on avui es poden vorer més de 4.500 espècies de vegetals ordenades en 20 col·leccions.


Més informació: http://www.jardibotanic.org/


Tanta varietat de plantes facilita un món de recursos per als ocells, encara que la densitat de la vegetació no facilita la detecció amb certa facilitat es poden observar un bon grapat d'espècies d'aus que no són molt habituals en una gran ciutat. 


Podrien ser moltes més si no fos per la gran quantitat de gats que aprofiten aquest paradís verd per a reproduir-se sense fre, hi ha massa gats, es devia fer un esforç per esterilitzar, controlar i reubicar-los, guanyarien les plantes i les aus.


LES AUS


Vaig dedicar un matí per recórrer-ho i trobí; Totestiu (Parus major), Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros), Cotorra de Kramer (Psittacula krameri), Cotorra Grisa (Myiopsitta monachus), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), Busquereta de casquet (Sylvia atricapilla). 


Estornell  (Sturnus vulgaris), Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), Teuladí (Passer domesticus), Merla (Turdus merula), Senyoreta (Aegithalos caudatus), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Colom roquer (Columba livia), Pit-roig (Erithacus rubecula), Tórtora turca (Streptopelia decaocto), Blanca (Pica pica) i Verderol (Carduelis chloris).


UNA PARELLA DE COTORRA DE KRAMER


Per destacar una de les espècies observades us diré que molt prop, a l'avinguda de Ferran el Catòlic, em va sorprendre una parella de Cotorra de Kramer (Psittacula krameri) que després de menjar unes garrofes van dirigir-se a gran arbre, un plàtan (Híbrid de Platanus occidentalis x orientalis), en un forat del tronc va entrar dins un exemplar mentre l’altre vigilava, va rentar l’interior tirant fora trossets de fusta i va eixir en uns pocs minuts, després continuaren en parella patrullant el seu territori. 




 Crònica i fotos de Rafa Muñoz 2016.