DUES OQUES FRANCESES A L'ALCORA.

Oques franceses (Anser fabalis), a Holanda.

El passat 15/01 Jordi Miralles, Maria Jesús Barrera i Pepe Greño trobaren dues oques franceses (Anser fabalis) a l'embassament de Maria Cristina. Aquesta zona humida construïda per a regular el cabal de la rambla de la Viuda té una superfície de 265 hectàrees i una capacitat màxima de 28 Hm³, està als termes d'Alcora, Castelló i Sant Joan de Moró. Les oques eren de la subespècie rossicus que és originària de les tundres humides del nord de Sibèria i per tant feia 26 anys que no visitaven les nostres terres.

Embassament de Maria Cristina

Fa anys era una espècie molt més habitual al nord d'Espanya durant els hiverns, de fet es presentava en major nombre que l'oca vulgar (Anser anser) però fa uns anys deixà de vindre a passar els hiverns i ara només unes poques aus es veuen barrejades amb els bàndols d'oca vulgar.

Oques franceses (Anser fabalis) a Holanda.

Tenim pocs registres al País Valencià, a l’Albufera de València tenim els més antics, són de 1912, 1926, de 1956 (Ferrer et al. 1986) i altre més recent del 13 de gener de 1991 a la platja del Perellonet (Bosco Dies et al. “Las aves de l'Albufera de Valencia", VAERSA, Generalitat Valenciana).

Cua de l'Embassament de Maria Cristina.

A Alacant tenim registres de 3 exemplars el 7 d'abril de 1966 volant pel damunt del port d'Alacant, un altre rossicus el van vorer del 13 al 16 de desembre de 1997 menjant en un camp mig xop al voltant del Fondo d'Elx ("Anuario Ornitológico de la Comunidad Valenciana 1995-1997" Gómez-Serrano et al. Estació Ornitològica de l'Albufera. SEO/BirdLife). A Castelló sembla que no hi ha registres.

Oques franceses (Anser fabalis) a Holanda.

Tornant a les oques d’enguany, el 18/01 les va vorer Gregorio Ros, el 28/01 els tornà a localitzar Jordi Miralles. Jo vaig acostar-me molt ben guiat per les indicacions de Jordi Miralles i vaig poder observar-les el diumenge 29 de gener. Estaven volant fugint de les molèsties d'un dia festiu on a més dels pescadors habituals hi havia un altre grup amb xicotetes barquetes de carreres per ràdio control que feien un soroll fortíssim per tant els animals no sabien on amagar-se, pareix que l'última observació va ser del mateix Jordi Miralles l'11 de febrer.


Oques franceses (Anser fabalis) a Holanda.


Text i fotos de Rafa Muñoz