UN CARRAIXET PLE D’OCELLS I BRUTÍCIA!


6 de novembre de 2019

Barranc del Carraixet, Alboraia


El dia assolellat després d’uns dies de forts vents de ponent no m’ha defraudat, he pogut trobar 36 espècies d’aus i tres d’invertebrats, un parotet de bassa i dues espècies de papallona. El problema de la brutícia al Carraixet no és de la vegetació natural que creix al llit, el problema és la gran quantitat de fem i brutícia que buidem al barranc, hi ha un fum d’envasos d’aigua de plàstic, que amb molta probabilitat acabaran al Mediterrani. També hi ha un bon grapat de carros de les grans superfícies comercials de Port Sa Platja, aquestes empreses haurien de trobar mesures per evitar que acaben al llit del barranc i podrien fer alguna activitat per arreplegar els que ja estan dins, així demostrarien una veritable consciència ecològica i un compromís amb Alboraia  i amb tots els seus clients de l’Horta Nord.

Brutícia al barranc del Carraixet


Però tornant als valors naturals del Carraixet dir-vos que les aus fan d’aquest estret oasi un espai natural molt important. Les més abundants d'eixe matí van ser 103 exemplars de Fotja (Fulica atra), crec que poden fer del Carraixet l’espai més important d’hivernada d’aquesta espècie a la província de València després de l’Albufera i ben segur és on hi ha la densitat més gran. Li segueix en importància pel seu nombre el Coll-verd (Anas platyrhynchos) amb 63 exemplars, la Polla d'aigua (Gallinula chloropus) amb 55 exemplars i la Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus) amb 36 individus.

Oroval (Ardeola ralloides)


No sols tenim les espècies més comunes, també tenim ocells més escassos en època hivernal com un exemplar de Gomet (Ixobrychus minutus), de l’Oroval (Ardeola ralloides) hi havia dos exemplars, també Teixidor (Remiz pendulinus) o els 3 exemplars de Blauet (Alcedo atthis).

Ànec mut (Cairina moschata)


Els ocells exòtics procedents de fuites o que s'han alliberat deliberadament també troben un bon hàbitat al llit del barranc. Hi havia 8 exemplars d’Ànec mut (Cairina moschata) que semblaven estar en període cel, nadaven en paral·lel amb els plomatges eriçats, menejaven els colls avant i arrere sincronitzadament i emetien un greu so tremolós. La cita més antiga que tinc al meu registre és de març de 2007 per tant els tenim ja un mínim de 12 anys a AlboraiaTambé he vist una Oca (Anser anser domesticus) que segons les meues dades està al Carraixet des de l’octubre de 2013, per tant ja la tenim sis anys vivint al barranc amb tota normalitat.

Gall de canyar (Porphyrio porphyrio)


Les altres espècies d’aus vistes han sigut l’Agró blau (Ardea cinerea), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), Cabussonet (Tachybaptus ruficollis), Cadernera (Carduelis carduelis), Colom domèstic (Columba livia domestica), 2 Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros), Cueta blanca (Motacilla alba), Cueta torrentera (Motacilla cinerea), Estornell (Sturnus vulgaris), Estornell negre (Sturnus unicolor) i 4 Gall de canyar (Porphyrio porphyrio). 

Coll-verd (Anas platyrhynchos) mascle

Garsa (Pica pica), Merla (Turdus merula), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Pit-blau (Luscinia svecica), Pit-roig (Erithacus rubecula), Roquer (Ptyonoprogne rupestris), Rossinyol bord (Cettia cetti), Teuladí (Passer domesticus balearoibericus), Teuladí torredà (Passer montanus), Tieta (Anthus pratensis), Tórtora turca (Streptopelia decaocto), Totestiu (Parus major), Trist (Cisticola juncidis) i Xoriguer (Falco tinnunculus).

Coll-verd (Anas platyrhynchos) femella


Els invertebrats que he pogut identificar han sigut un parot de bassa, l’Aeshna mixta (Aeshna mixta) i dues papallones, la Blanqueta de la col (Artogeia rapae) i la Migradora dels cards (Vanessa cardui).

Blanqueta de la col (Artogeia rapae)


Text i fotos © Rafa Muñoz 2019

Totes les fotos s’han pres al Carraixet, Alboraia el dia 6 de novembre de 2019.

Camp de xufa a la vora del Carraixet, Partida de Savoia, Alboraia


Cap comentari: