AUS DES DE CASA 8

Colom domèstic (Columba livia domestica)



Tanquem aquesta sèrie de les aus que podem trobar a les nostres cases i carrers amb les menys freqüents o les més tímides, no els agrada la nostra presència, ens tenen por i s’amaguen de nosaltres. També farem una ràpida ullada a altres aus que fa poc que estan a les nostres viles o perquè són aus exòtiques escapades de captivitat o perquè recentment s’han adonat que poden trobar aliment i protecció als nostres teulats.

Todó (Columba palumbus) 


Tenim dues espècies de coloms, el Colom domèstic (Columba livia domestica) que ha vist reduir les seues poblacions pel control directe dels ajuntaments que les tracten amb pinsos esterilitzants que eviten la seua reproducció i un nou vingut el Todó (Columba palumbus) que fins fa poc sols vivien als boscos i conreus però han comprovat que als jardins poden trobar més aliment i tenen menys enemics.

Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis)


Una altra au nouvinguda és el Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis) que vivien a la vora del mar i criaven als penya-segats marins però ara han comprovat que tenen més aliments als femers i que poden caçar tórtores turques, també que fer un niu a una terrassa d'un edifici és més segur que fer-ho en estrets recingles als tallats marins.

Xoriguer (Falco tinnunculus)


Un altre caçador que s'ha acostumat als nostres carrers és el Xoriguer (Falco tinnunculus) que ara prosperen criant en jardineres de balcons i atrapant tota mena d'animalets d'una grandària compresa entre la d'un insecte gran i la d'un pardal menut.

Verderol (Carduelis chloris)


Una au poc abundant i que passa prou inadvertida és el Verderol (Carduelis chloris) heu de conéixer el seu cant per poder trobar-ho cantant amagat entre les branques d'un arbret.

Estornell negre (Sturnus unicolor)


L'Estornell negre (Sturnus unicolor) s'estima més viure dalt dels teulats i baixa poc a terra, el seu cant és molt variat i cridaner el que facilita la seua troballa.

Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala)


La Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala) és altre ocell al qual no li agrada deixar-se veure, viu on els matolls són més densos i és el seu cant la millor forma de trobar-ho.

Totestiu (Parus major)


El Totestiu (Parus major) viu als parcs i jardins i no li agrada allunyar-se molt dels arbres.

Cueta blanca (Motacilla alba)


La Cueta blanca (Motacilla alba) viu als de jardins i li agraden les basses, els tolls i barrancs. En estiu queden poques parelles però a l’hivern és molt més freqüent perquè venen moltes aus del nord per passar els mesos freds entre nosaltres.

Garsa (Pica pica)  


La Garsa o Blanca (Pica pica) que fa poquet que ha vingut dels camps de l’interior i ara prospera en les ciutats, horts i marjals costaners.

Cotorra grisa (Myiopsitta monachus)


Entre les aus exòtiques escapades de gàbies i cada dia més abundants tenim tres espècies la Cotorra grisa (Myiopsitta monachus), la Cotorra de Kramer (Psittacula krameri) i la més recent en expandir-se, l’Aratinga de màscara roja (Aratinga erythrogenys)​.

Cotorra de Kramer (Psittacula krameri)



Text i fotos de Rafa Muñoz.