UNA FAMILIA DE XORIGUERS DE BONREPÒS I MIRAMBELL




Per segon any consecutiu una parella de Xoriguer (Falco tinnunculus) ha triat un balcó de Bonrepòs i Mirambell per pondre els ous, aquesta és la xicoteta història d'aquesta família de rapinyaires.



Després de tot un any sense notícies dels xoriguers el dia 7 d'abril tornà la femella al niu. Va pondre el primer ou el dia 10 d'abril, el 12 el segon, el dia 14 va posar el tercer i el quart, el 16 el quint i nou dies després l'últim ou, el sext. Havien passat setze dies entre la posta del primer i la de l'últim ou.



Després de trenta-un dies de covar-lo el dia 10 de maig va néixer el primer pollet, el segon el dia 12, el tercer i quart ho van fer el dia 14, el dia 16 ho va fer el quint, tots s'havien covat trenta-un dies. Quatre dies després de l'eclosió del quint pollet ho va fer el menut, el dia 20 de maig i el van covar sols vint-i-sis dies.





Van passar trenta-sis dies en el niu cuidats amb cura pels seus pares i el dia 14 de juny van enlairar-se els cinc germans majors i ja no han tornat al niu, estan per les terrasses del voltant demanant menjar als seus pares, el menut resta al niu perquè és deu dies més menut que el seu germà major.



La parella ha necessitat seixanta-sis dies des de la posta del primer ou fins que marxen del niu els cinc majors, si tot va bé seran uns setanta dies d’atencions perquè marxen tots del niu. Però els pares encara hauran de que caçar i alimentar als jovenets uns dies més perquè s’independitzen totalment.



Les fotos són de Juan Vicente Vives, d'Alicia Marí i María Albi, moltes gràcies als tres per mantenir-me informat de l'evolució dels xoriguers i especialment a la família Vives per tolerar els xicotets inconvenients de tindre uns ocupes alats!



Text de Rafa Muñoz, fotos de Juan Vicente Vives, d’Alicia Marí i Maria Albi.