AUS DE LA MARJAL DE RAFALELL I VISTABELLA


29 de maig 2020.

Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)


Aquesta primavera ha plogut prou i bona part dels camins tradicionals que bordejaven la marjal de Rafalell i Vistabella pel costat de la platja estan plens d’aigua i sense botes d’aigua no es pot passar. Això i la tranquil·litat per la quarantena de la COVID-19 ha significat que les aus poden reproduir-se sense les molèsties dels que passegen i dels gossos.

Mascle de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)


Dins del terme de València el 29 de maig vaig poder fer una visita i vaig trobar dues parelles de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), els mascles pareixien tindre baralles per delimitar el territori, crec que no havien començat la posta d’ous per què es veien tant els mascles com les femelles.

Zona de reserva per als corriolets al terme de València


Pels canyars se sentien els cants nupcials de la Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus), del Xitxarrot (Acrocephalus arundinaceus) i del Rossinyol bord (Cettia cetti). Per la platja sols vaig vorer una parella de Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii).

Corriolet (Charadrius dubius)


Al terme de Massamagrell hi havia dues parelles de Corriolet (Charadrius dubius) que devien estar covant i dues de Camallonga (Himantopus himantopus) que defenien el territori volant damunt meu sense deixar de cridar, senyal que estaven protegint el niu.

Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum)


Un grup d'uns trenta exemplars d'Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum) agafaven sorra humida que en mesclar-lo amb la seua saliva i feien una boleta apegalosa amb la qual construeixen el seu niu.
La resta del matí trobí Trist (Cisticola juncidis), Estornell negre (Sturnus unicolor), Agró roig (Ardea purpurea), Todó (Columba palumbus), Tórtora (Streptopelia turtur), Garsa (Pica pica) i Falcia (Apus apus).

Reserva per als corriolets al terme de Massamagrell


Per finalitzar una recomanació: respecteu les zones delimitades amb cordes, és la zona dunar on fan el niu els corriolets, no entreu ni deixeu solts als gossos, poden xafar els ous o agafar als pollets i matar-los. Moltes gràcies!

Petjades de corriolet en la sorra


Text i fotos de Rafa Muñoz