Un ànec roget als Moros

 

Roget (Aythya nyroca)

Marjal dels Moros, 26 de gener de 2021

 

Aquest matí hi havia un ànec roget (Aythya nyroca) associat a un grup de cinquanta-set boixos (Aythya ferina) a la llacuna dels xatracs.

El roget és un dels ànecs més escassos a l’estat, les seues poblacions s’han enfonsat a conseqüència de la cacera, la reducció de l’arribada d’aus hivernants centre-europees i la seua dependència d’aigües netes que tinguen una bona coberta vegetal, per la qual cosa està catalogada en perill crític d’extinció.


Roget entre boixos als Moros


El gruix de les seues poblacions es troba als llacs esteparis i regions semidesèrtiques del centre d'Àsia, per tant, la península Ibèrica és el seu límit de distribució occidental. És un ànec principalment sedentari que en hivern pot realitzar moviments dispersius acompanyant altres grups d’ànecs.

És una espècie bussejadora que s’alimenta de vegetals aquàtics i llavors, que complementa amb larves d’insectes, caragols i cullerots que agafa fent curtes cabussades en tolls amb aigua neta i sempre prop zones amb vegetació espessa.


Roget amb pollets a la llacuna de Navaseca 2018


A l’estat es reprodueix ocasionalment als marenys del Guadalquivir i a les llacunes manxegues. Els darrers anys no deuen haver-hi més de deu parelles reproductores. En 2018 vaig trobar una femella acompanyada de deu aneguets a la llacuna de Navaseca, Ciutat Reial.

Al País Valencià tot i que fins a la primera meitat del segle XX era prou freqüent desaparegué com a reproductor, sols s’ha detectat una parella en pollets en 1995 al Racó de l’Olla, mentre que a Alacant les darreres reproduccions van ser d’una parella l’any 1990 al Clot de Galvany i una altra al Fondo d’Elx, els anys 1988 i 1996.


Roget

 

Text i fotos de Rafa Muñoz