DANA 2024 (2) Cronologia 28 i 29 d’octubre

 


 

10) Cronologia d’una catàstrofe

Els primers pronòstics de l’arribada una DANA perillosa els llançà l'agència de meteorologia el dimecres 23, sis dies abans del desastre, encara que sols eren prediccions amb molt marge d'incertesa. El divendres 25 d'octubre l'AEMET va llançar una primera nota informativa alertant de "ruixats i tempestes fortes o molt fortes" per al dimarts 29 d'octubre.



i) Diumenge 27 d’octubre del 2024

Entre les 17:35 i les 19:26 hores, Emergències de la Generalitat va difondre diversos missatges avisant que el País Valencià es veuria especialment afectat per una DANA la setmana següent i actualitza els avisos de les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).  


ii) Dilluns 28 d’octubre del 2024

Aquesta jornada es publicaren previsions preocupants per l’alta probabilitat que el centre del país patirà el dimarts fortes precipitacions, en forma de gota freda. Davant eixa predicció la Universitat de València i diversos ajuntaments van suspendre l’activitat acadèmica i el Consorci de Bombers va posar en prealerta al seu personal.

12:11

Emergències va emetre un comunicat pels mitjans habituals en el qual recomanava que davant el risc de pluges i tempestes, cal mantindre "baixants i terrasses netes per a evitar inundacions, evitar agafar el cotxe si no és necessari i no acostar-se a les zones inundables com barrancs, cursos o rius".  Durant la resta del dia, s’informa de la possibilitat de pluges intenses, advertint que la DANA pot provocar crescudes de rambles i inundacions en zones baixes. Per això calia estar a l’aguait de la publicació d’avisos i recomanacions.

13:02

AEMET-CV va publicar un avís per a l’endemà preveient precipitacions intenses, extenses i generalitzades. Anuncià que es conformaria una situació meteorològica, versemblant al que popularment coneguem com a gota freda i que els dies més adversos serien dimarts 29 i dimecres 30 d’octubre.


14:59

L’AEMET anunciava a la xarxa X: “Precipitacions molt fortes, fins i tot torrencials, a zones de l'est i sud de la Península des de la vesprada de dilluns i tot el dimarts. Informa't i tingues molta precaució”.

16:35

L’AEMET publicava a X la previsió per a l’endemà dia 29: “Situació adversa per a les hores vinents en zones de l'est i del sud de la Península. Perill important en àrees amb avís taronja: acumulats de pluja de 30 l/m² en una hora i més de 80-100 l/m² en 12 hores. Hi pot haver crescudes de rambles i inundacions a zones baixes”. Complementava la informació penjant un mapa d’Espanya amb tot el País Valencià pintat de groc o taronja.

19:36

Donades les previsions per al dia 29 la Universitat de València va anul·lar les classes per al dimarts, per a evitar riscos en els desplaçaments dels seus 50.000 estudiants o els seus 3.000 treballadors.

20:00

GVA Educació va anunciar que davant l’alerta meteorològica per la DANA prevista per al dimarts, els municipis de Crevillent, Elx, Santa Pola, Énguera, Nàquera i Alzira havien comunicat a la Conselleria d’Educació la suspensió de tota la seua activitat acadèmica. 

22:48

L’AEMET llançà un altre avís d’alerta taronja perquè l’endemà s’esperaven fortes pluges al centre del País Valencià, algunes zones les pujaren a alerta roja.

23:59

El Consorci de Bombers de València va ordenar l’activació dels reforços donades les preocupants previsions que publicava AEMET per al següent jorn. 


iii) Dimarts 29 d’octubre del 2024

Sense fer cas de les previsions meteorològiques el govern de la Generalitat mantingué la seua agenda. Eixe mateix dia Mazón anomenaven un grup d’amics per a diversos càrrecs, entre ells Vicente Huet Ballester va ser l’elegit com a director general d’Interior, amb competències en emergències. La seua trajectòria professional es reduïa a ser un expert en bous al carrer i també fou batle de Barxeta, en eixos moments era cap de gabinet del president de la Diputació, Vicent Mompó.

6:36

L’AEMET començava el jorn llançant un avís d’alerta roja per a tot el litoral de la província de València.


6:50

Es va tallar la línia de rodalia C1 Gandia-València per la caiguda d’un objecte damunt de la catenària a conseqüència del fort vent, el servei es va substituir mitjançant autobusos.

6:59

El port de València comunicà el seu tancament al trànsit marítim per l’adversa meteorologia i el marejol que hi havia. 

7:00

À Punt televisió valenciana només encetar el programa “Les Notícies del Matí” es va dedicar a facilitar informació de les incidències meteorològiques que continuà ininterrompudament tot el dia, convertint-se en un especial informatiu sobre la DANA.

7:20

El Centre de Coordinació d’Emergències actualitzà les alertes meteorològiques vigents, ampliant l’alerta taronja al litoral sud de València i a tot l’interior de la província de València. Va comunicar que estaven previstes precipitacions intenses, extenses i generalitzades. Avisaren que les turmentes podrien dur granís i que es podrien patir pluges de 40 l/m² en una hora, que en 12 hores podrien pujar fins als 100 l/m².

7:27

L’AEMET pública a X: “Al llarg del dia 29 continuarà la situació adversa, amb precipitacions molt intenses”. Va incloure un mapa de previsions de precipitació acumulada per a tot eixe jorn en què pràcticament tota la província de València estava en roig, afegint una previsió de pluges d’entre 100 i 180 l/m². Va fer més comunicacions amb diversos mapes, entre ells un dels llamps caiguts i un altre d’una foto del satèl·lit Meteosat de tercera generació.

7:36

L’AEMET pujà l’avís al nivell roig per a les zones costaneres del sud del país, advertint que ens amenaçava un perill extrem. Aquest missatge a X es va repetir a les 7:42 i a les 8:00 hores.

7:46

Començava a ploure en ganes i l’AEMET pública a X: “Ratxes de vent a les capes baixes, els màxims de precipitació s'han focalitzat a les muntanyes del prelitoral. En les darreres 6 h se superaran els 100 l/m² en una franja que va des de Pinet, passant per la Pobla Llarga, Castelló, Alberic, Tous, Cortes de Pallars i Dosaigües”.

7:50

AEMET-CV pública a X que en les estacions de la xarxa d’AVAMET, a la Ribera Alta, se superaven els 150 l/m² a Castelló i  la Pobla Llarga, mentre que a Alberic o Tous s'acostaven a aquestes xifres.

7:52

AEMET-CV pujà l’alerta a taronja per a tot el territori valencià, mentre mantenia el nivell roig per a les zones costaneres del sud de la província de València.

7:58

Conselleria d’Educació va anunciar que davant l’alerta meteorològica per la DANA, els municipis de Crevillent, Elx, Santa Pola, Énguera, Nàquera i Alzira havien comunicat la suspensió de les classes ahir de vesprada i que eixe matí s’havien afegit a la suspensió els municipis de Carcaixent, Utiel, Algemesí i l’Alcúdia.

7:59

AEMET-CV pública a X que continuava plovent amb molta intensitat, mentre el sistema convectiu avançava cap al nord i plovia amb intensitat torrencial a la zona de Carlet, Catadau i Alfarb. En l'estació del Barranc de Prada que té CHX, prop de Carlet, s'havien acumulat més de 100 l/m² pràcticament en 1 hora.

8:00

Al programa matinal “La Hora TVE” que condueix Sílvia Intxaurrondo Alcaine (Barakaldo, 1979), donades les previsions prèvies i les fortes pluges que estaven caient va establir una dotzena de connexions en menys de 3 hores. En elles diversos reporters informaven de les preocupants incidències climàtiques que estaven caient al País Valencià. A l’estació de ferrocarril d’Alzira hi havia plogut tant que s’havien inundat els passos inferiors de les vies, provocant la inutilització de l’estació, també hagueren de tancar l’estació Manuel-Énova.

8:04

AEMET publica a X l’activació de l’AVÍS ROIG per al litoral sud de València per pluges d'intensitat torrencial, amb acumulacions de més de 90 l/m² en una hora que podrien ocasionar crescudes i inundacions. Finalitzava el missatge recomanant molta precaució perquè el perill era extrem i tancava demanant la ciutadania que sols viatjaren si era estrictament necessari.


8:16

La Direcció General de Tràfic (DGT) anuncià que per inundació s’havia tallat l’A-7 a Montortal, en sentit a Alacant. A eixes hores també es va tallar la CV-541 entre Alberic i Tous. 

8:30

Una volta repararen la catenària van reobrir el servici de rodalia C1 Gandia-València. 

8:31

Delegació del Govern CV mitjançant un missatge a X demanava molta precaució i prudència davant les pluges que ens afectaven.


8:28

El Centre de Coordinació d’Emergències (112-CV) va anunciar a la xarxa social X que activava el nivell 1 del Pla Especial d’Inundacions per a la Ribera Alta, perquè en eixos moments hi havia inundacions en zones localitzades.

8:40

AEMET publicà a X que continuava avançant el sistema convectiu cap al nord, encara que hi havia una tempesta estàtica entre Catadau, Montserrat i Godelleta, on plovia amb intensitat torrencial. Il·lustrava el missatge amb un mapa animat del radar de pluges del nostre país des de les 5:20 fins a les 8:20 hores.

8:45

AEMET i AEMET-CV publicaven un vídeo de Maria Jesús Barberà que mostrava els carrers de Catadau inundats amb uns 50 cm d’aigua.

8:49

Centre de Coordinació d’Emergències (112-CV) va anunciar a X que amb la DANA calia evitar la circulació en el cotxe, a més recordava que la ciutadania no s’acostarà a les zones inundables i que en cas d’emergència havien de tocar al 112. El compte a X de Mazón va dir era conscient dels riscos climàtics que ens amenaçaven perquè va repiular eixe missatge, segurament ell no!


8:53

Confederació Hidrogràfica del Xúquer publicà a X que començàvem el dimarts molt pendents de l'evolució de les precipitacions a gran part de la Demarcació. En les darreres quatre hores s'havien acumulat més de 120 l/m² a Carlet, 110 a Cortes de Pallars i més de 100 a Dosaigües. Mentre el compte de Mazón demanava a la xarxa X prudència en les carreteres i molta atenció a les indicacions de les autoritats. 


9:00

Segons l’Agenda del president de la Generalitat eixe matí anava al ple de les Corts Valencianes, per a entre altres assumptes, aprovar el nomenament de Vicente Huet com a responsable de Protecció Civil. És curiós que el primer dia de treball et trobes una catàstrofe mai vista, Huet no deu ser un home amb molta sort!

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va actualitzar l’estat de carreteres amb dades facilitades per la conselleria de Medi Ambient. En eixos moments hi havia set carreteres tallades per les pluges a la Ribera Alta, la Costera, la Vall d’Albaida i la Plana Alta. També es va anunciar el tancament del port de Sagunt.

9:01

AEMET va repetir a X el missatge d’alerta que havia publicat a les 8:04 hores.

9:06

AEMET torna a insistir repetint a X el mateix missatge d’alerta de les 9:01 hores.


9:13

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va anunciar a X que la circulació de Metrovalència entre Alginet i Castelló de la Ribera s’havia tallat. A Carlet la via estava inundada i l’A-7 en sentit Alacant també estava inhabilitada per inundació.

9:24

AEMET publicava consells de protecció a X: “En una situació de pluges torrencials com la que es viu a l'àrea mediterrània, és fonamental seguir les recomanacions de protecció civil. També és important mantenir-se informat de la predicció del temps”. Va afegir el missatge de Protecció Civil publicat el dia 28/10 a les 18:13 hores amb el següent text: “Protegeix-te de les pluges intenses. No travesses rius ni carrers inundats. Evita conduir. De fer-ho utilitza les vies principals. Desconnecta la llum i gas, si estàs en zona inundada. Segueix indicacions oficials i estigues informat. La teua seguretat és el primer!”

9:30

Pilar Bernabé, la delegada del Govern, anul·là la seua agenda i organitzà una reunió telemàtica amb els batles de les zones de risc, en la qual també estaven la demarcació de carreteres, la Guàrdia Civil, Policia, ADIF i CHX per analitzar entre tots la situació de la DANA. 

9:41

AEMET ampliava l’alerta roja per a tota la província de València.

9.45

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va establir la situació 1 per pluges a la Ribera Alta, l’Alerta Roja al litoral sud de València i ampliaren l’alerta per pluges al nivell taronja per al nord de València, mentre es mantenia la de l’interior provincial. En eixe moment es formava un tren convectiu de núvols de tempesta que espentava el vent de Xaloc en altura en direcció nord-oest. Mentrestant, el vent de superfície bufava de gregal, entrant des de la mar molt carregat d’humitat. En ajuntar-se es formaven grans núvols que guanyaven altura i marxaven seguint als anteriors. Era com una fàbrica de grans núvols prenyats d’aigua que es formaven en no res i s’encadenaven, les unes darrere els altres. Les acumulacions d’aigua caiguda van provocar el tall de la línia fèrria C3 València-Utiel.

9:48

AEMET publicà a X l’activació del nivell d’alerta roig per a tot el jorn i per a l’endemà.

9:50

Amb les fortes precipitacions augmentaren els talls de carreteres per inundació, afectant l’A-7 a l’Alcúdia i l’A-3 a Xiva.

10:00

CHX publicà en X que el Centre de Coordinació d’Emergències establia l’alerta roja per pluges de nivell roig a tot el litoral i de l’interior nord de València. Es mantenia la situació 1 a la Ribera Alta i la resta d’alertes es mantenien vigents. El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va comunicar-ho per la xarxa X.

A eixa hora al riu Magre, a l’altura d’Utiel baixaven 20 m³/s arribant al límit de les baranes del caixer del llit del riu, mentre que a Godelleta ja havien caigut 122 l/m². En canvi, per la rambla de Poio sols baixaven 0,03 m³/s. Aleshores Mazón finalitzava la seua assistència al Ple del Consell.

10:03

AEMET publicà a X: “AVISOS ROJOS. Ampliació a bona part de la província de València. Molta precaució! El perill és extrem. No t'acostes als llits ni rambles. S'estan produint inundacions. Situació molt complicada”. Va afegir un mapa que ampliava les zones roges incloent tota la comarca d’Utiel-Requena. 


10:22

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va anunciar a X que a la Vall dels Alcalans, la que formen els municipis d'Alfarb, Catadau, Llombai, Montroi, Montserrat, Real de Montroi i Torís, acabaven de caure entre 150 i 200 l/m², en poc més de dues hores. Immediatament, començaren les inundacions a Alfarb, Catadau, Llombai i Rafelguaraf afectant els primers habitatges i garatges, a més es va constatar la presència de ratxes de vent de fins a 100 k/h que provocaren l’enfonsament del sostre d’una cooperativa a Llombai i una altra a l’Alcúdia.


10:45

Mazón i la consellera Nuria Montes van anar l'acte de lliurament de la Certificació de l'Estratègia de Sostenibilitat Turística per part d’AENOR, on el president es va fotografiar com si fora un tenista mossegant el seu trofeu. L’acte va durar fins a les 11:45 hores.

El grup GERA dels bombers va rescatar amb el seu helicòpter el conductor d’un camió del Mercadona atrapat per la pujada de les aigües, també van socórrer una altra conductora, ambdós a Alzira. Es va criticar que a les fotos que publicaren esborraren el rètol de MERCADONA.

10:47

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va anunciar a X que en les darreres quatre hores a la Ribera Alta havien caigut les següents quantitats de pluja: a la Pobla Llarga 166,4 l/m²; a Castelló 163,4 l/m²; i a l’Alcúdia 125 l/m². Recordà que havien fet rescats de cotxes encallats o persones que no podien eixir dels seus habitatges. Els bombers continuaven rescatant diversos ciutadans a Catadau i Montroi de les cases inundades.

10:36

CHX publicà a X que estaven reunits amb la Delegació del Govern per a analitzar la situació de la DANA, juntament amb AEMET, la DGT, la Guàrdia Civil, la policia, l’UME, ADIF, RENFE i amb la Demarcació de Carreteres. Tancaven el missatge anunciant que hi havia diversos municipis i llits afectats per inundacions.

10:38

A Carlet ja s’havien inundat els baixos que estaven al costat de barrancs i rieres. Baixaven plens d’una aigua que anava amb molta força, que formava grans ones que esguitaven amb violència.

10:43

Coordinació d’Emergències 112-CV va actualitzar l’estat de carreteres, segons dades facilitades per conselleria de Medi Ambient. En eixos moments hi havia 22 incidències d’inundacions i solsides a la Plana Alta, l’Alt Millars, la Plana Baixa, la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel Requena, la Ribera Alta, la Costera i la Vall d’Albaida.

11:00

Finalitzà el Ple del Consell quan per la rambla de Poio baixaven 153,29 m³/s.

11:30

A Xiva feia hores que plovia torrencialment i s’havien arreplegat 80 l/m². El barranc bramava per la violència amb la qual baixava la riuada. El seu nivell no parava de pujar per minuts i acabà desbordant-se. Aleshores a la conca del riu Magre, en la Plana d’Utiel-Requena, plovia amb molta intensitat, caient fins a 100 l/m² cada hora. 

Una nota interna dirigida al cos d’agents de medi ambient els recordava que segons recollia el Pla Especial d’Inundacions de la Generalitat podien ser enviats per fer seguiment dels cabals, en cas de rebre instruccions concretes del cap del servei.

11:35

AEMET-CV va publicar a X que continuaven generant-se sistemes convectius al sud de la província de València, la qual cosa provocava que els núvols recorregueren el territori de sud cap al nord, provocant pluges torrencials que descarregaven a les comarques prelitorals i interiors, com la Ribera Alta, la Foia de Bunyol i la Plana d’Utiel-Requena.

11:38

AEMET-CV va publicar a X que els registres de la xarxa d’AVAMET superaven els 200 l/m² a la Ribera Alta i en moltes altres localitats de l’interior i del prelitoral valencià se superaven els 100 l/m².

11:41

AEMET-CV va informar en X que el fort vent en les capes baixes fixava les precipitacions en les serres del prelitoral i de l’interior, mentre que en les viles costaneres les pluges eren febles i intermitents.

11:42

AEMET-CV va publicar a X que les precipitacions que afectaven la província de València eren una gota freda, en la qual la pluja es concentrava a les serres i muntanyes provocant crescudes als rius, rambles i barrancs.

11:44

AEMET-CV publicà a X que calia tenir molta precaució perquè a moltes zones del litoral no plovia o el feia molt lleugerament, però a la costa arribarien els rius i rambles molt crescuts, llavors no cal confiar-se. Encara que no ploga cal tenir molta precaució i mai travessar rieres. Estigué tot el matí avisant que la ciutadania es prepararà, malauradament ningú en el CECOPI va fer-los cas. 

11:45

El 112-CV va emetre un avís especial amb informació de la CHX sobre la situació als municipis de la conca del riu Magre.

11:49

El 112-CV va anunciar a X que l’helicòpter dels bombers de València anava al rescat de dues persones atrapades damunt del sostre d’un cotxe, en un barranc a 300 metres de l’A-7, al camí de la Muntanya de l’Alcúdia i en arribar també detectaren un camió sense conductor que dies després aparegué mort.

11:55

CHX publicà a X que les pluges deixaven grans acumulats en diversos punts de la Demarcació i que començaven a detectar problemes en els llits de les rieres. El barranc de Barxeta s’havia desbordat a l’altura de la Pobla Llarga i anava carregat amb molta aigua en direcció Carcaixent. Afegiren que els seus agents mediambientals recorrien la Demarcació per a conéixer més afeccions. Assenyalaren que hi havia desbordaments a Manuel, que el riu Albaida també anava molt crescut i que s’havien enregistrat grans acumulacions d’aigua al riu Magre i el seu cabal no parava de créixer de forma alarmant.

11:58

El 112-CV va actualitzar l’estat de carreteres, llavors hi havia 29 carreteres tancades per inundacions o per solsides. Les comarques afectades eren la Plana Alta, l’Alt Millars, la Foia de Bunyol, els Serrans, la Vall de Cofrents-Aiora, la Plana d’Utiel-Requena, la Ribera Alta, la Costera i la Vall d’Albaida.

12:00

El riu Magre a l'altura del nucli urbà d'Utiel no aguantava més i s’eixia del seu llit, un reduït caixer formigonat pel qual baixava l’aigua amb molta violència. Aleshores per la rambla de Poio baixava molta aigua, 193,93 m³/s.

Utiel

AEMET publicà a X l’activació del nivell d’alarma roig, afegien una imatge del mapa d'avisos en vigor a les 12:00 i una taula d'avisos actualitzada. Repetiren aquest missatge a les 12:01 i a les 12:18 hores. Mentrestant el president Mazón anava a la Direcció General de Salut Pública en companyia del conseller de Sanitat Marciano Gómez per a presentar l’Estratègia de Salut Digital del País Valencià, continuava amb la seua agenda sense mostres de cap preocupació.

12:06

En xarxes socials la conselleria d’Educació va fer públic que seixanta-set municipis havien suspés les classes a conseqüència de la gota freda.

12:07

CHX va emetre un avís informant que el cabal de la Rambla de Poio havia pujat sobtadament i ja duia 264 m³/s, en sols set minuts havia pujat 70,07 m³/s.

12:10

AEMET informà els mitjans de comunicació i en xarxes socials l’activació de l’alerta roja i que aleshores hi havia zones que estaven patint greus inundacions. Demanà a la població que es refugiarà i s’allunyarà de les zones de perill.

12:20

CHX envià una alerta que provocà que el Centre de Coordinació d’Emergències enivara un avís especial d’alerta hidrològica als municipis riberencs de la rambla de Poio, pels cabals ascendents de 264 m³/s, mentre a la capçalera continuava plovent amb força. Assenyalava la importància que els municipis adoptaren mesures preventives i tallaren l’accés a les rieres.

12:23

La delegada del Govern, va tocar a la consellera per a oferir-li ajuda, proposant-li l'activació de la Unitat Militar d’Emergències (UME), però Pradas no ho considerà convenient, quelcom incomprensible, perquè la Generalitat no tenia res per a socórrer les viles inundades!

12:25

El 112-CV va emetre un avís especial d’alerta hidrològica per als municipis de la conca Magre. Tot i que les pluges havien minvat els cabals que baixaven per les rieres continuaven pujant. Malgrat això asseguraven que la capacitat del Xúquer podria absorbir les aigües que baixaven pel seu afluent.

12:27

AEMET va emetre el següent missatge a X: “Situació de gran adversitat a l'àrea mediterrània per pluges torrencials. Els avisos rojos (nivell màxim) suposen perill extrem. Estigues informat permanentment”. Adjuntaren un vídeo d’un membre d’AEMET explicant que estàvem en un jorn molt complicat, especialment a la província de València, especificava que ja hi havia inundacions i que calia seguir les indicacions de protecció civil.

12:30

Mazón estava en la presentació de l’Estratègia de Salut Digital de la CV i segons l’agenda d’Emilio Argüeso, el responsable d’Emergències de la Generalitat, aleshores començava una reunió amb el cap de servei d’Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Festes Taurines a la Conselleria de Justícia i Interior, per a tractar temes taurins. Aquests actes tan “importants” ocupaven al president i al secretari d’emergències mentre teníem inundacions i talls de carreteres en mig país, a més estaven activades les alertes roges. En eixe moment el Centre d’Emergències enviava la primera alerta pels grans cabals que baixaven per la rambla de Poio. Aquest fet es digne d’estudi perquè demostra una greu inconsciència a més d’una evident imprudència temerària.

12:42

AEMET insistia a X: “En aquests moments, els avisos rojos (perill extrem) es concentren a les províncies de València i Màlaga. En unes altres zones del sud i l’est peninsular els avisos són taronges, i suposen perill important”. Adjuntaven un mapa en el qual a més de la Foia de Bunyol, Camp de Túria, els Serrans i Utiel-Requena incloïa al Racó d’Ademús com a zones en roig.

Algemesí 12:45 hores

12:45

La ministra Teresa Ribera Rodríguez (Madrid, 1969) que està a Brussel·les envia un missatge a X demanant la “màxima cautela a l'àrea mediterrània. Preocupants alertes d’AEMET i dels serveis de Protecció Civil. Hem de seguir les recomanacions i consells”. Mentrestant, el riu Magre per Algemesí estava prop d’eixir-se de la seua canalització.

12:47

L’Ajuntament de Paiporta va emetre una alerta pel risc de pluges extremes.


12:48

La delegada del Govern, tornà a tocar a Salomé Pradas per a reiterar-li els servicis i la total disponibilitat de la Unitat Militar d’Emergències, la consellera continua mantenint que no necessitava res!

AEMET-CV va publicar que els acumulats de pluja obtinguts a la xarxa d’AVAEMET eren els següents: a Castelló 239,6 l/m²; Massalavés 220,2 l/m²; a la Pobla Llarga 219,0 4 l/m². Les dades obtingudes per CHX eren: Cortes de Pallars 160,4 l/m²; Dosaigües: 151,0 l/m²; Requena: 149,0 l/m²; Tous: 132,8 l/m²; Torís: 127,8 l/m²; Iàtova: 126,2 l/m²; Utiel: 117,6 l/m²; Xera: 105,6 l/m²; i Manuel: 101,8 l/m². 

El 112-CV va publicar a X que des de les 7 hores del dia 28 fins a les 12:30 del dia 29 havien rebut 235 cridades relacionades amb la DANA, principalment de ciutadans atrapats als cotxes i en habitatges inundats.

12:56

Un grup de la Unitat de Bombers Forestals de Bunyol va rebre l’ordre del Consorci Provincial d’anar a controlar el cabal del barranc de Poio, a Xiva.

Barranc de Poio

13:00

A eixa hora al riu Magre a l’altura d’Utiel baixaven prop de 100 m³/s just quan molts pobles de tot el país es quedaven sense llum ni telèfon. Per la rambla de Poio millorava la cosa en baixar el cabal respecte de les 12 hores, en eixos moments es comptabilitzaven 109,03 m³/s.

Fins aquesta hora el Servici de Suport a Mobilitat de la Generalitat Valenciana (Cegesem), departament depenent de conselleria de Medi Ambient, havia enviat 25 alertes a Emergències comunicant talls a les carreteres per inundació. Aleshores s’afegien més incidències, hi havia més trams inundats a les carreteres de Pedralba, Xiva, Llombai, Xestalgar, Alberic, Massalavés o Gavarda.


En canvi, el president Mazón isqué en roda de premsa per fer una declaració pública sobre les incidències climàtiques d’eixe matí, digué que es preveia que cap a les 18:00 hores les tempestes marxarien cap a la Serrania de Conca. D’on va traure eixa informació tal com estava la situació? Molt possiblement dins del seu cap sols hi havia expectatives d’un gran dinarot amb un possible final feliç. Devia considerar que les tempestes sols eren incidències habituals de tardor i ell tenia darrere un “gran equip” de col·laboradors per afrontar-les.

13:01

Un grup de la Unitat de Bombers Forestals d’Alzira va rebre l’ordre del Consorci Provincial de Bombers de València perquè anaren a controlar el cabal del riu Magre a Carlet.


13:10

La DGT comunicava el tall total de l’A-3 a l’altura de Requena, per la inundació provocada per la rambla de Rozaleme.

13:18

AEMET-CV publicà a X que les tempestes a la Plana d'Utiel-Requena eren molt fortes i persistents, que en moltes localitats com Utiel o Requena superaven els 100 l/m² de precipitació acumulada, en concret a Requena havien caigut 130,6 l/m² i a Utiel: 114,4 l/m².

Centre d'Emergències GV

13:20

AEMET publicà a X que hi havia una línia de precipitacions que travessava en diagonal la província anant des de les serres de la Safor, continuant per la Ribera Alta fins a la Plana d'Utiel-Requena. Aleshores la pluja amb més intensitat s'estava produint en la conca alta del Magre. Repiulà un missatge amb consells de l’UME explicant com poder fugir de les inundacions. CHX informà el 112-CV que pel barranc de Poio baixava un cabal 120 m³/s, la qual cosa significava una baixada considerable respecte dels 193 m³/s que enregistraven vint minuts abans.

13:29

AEMET-CV va publicar que els acumulats de pluja que s’havien obtingut a la xarxa d’AVAEMET eren els següents: a Castelló 239,6 l/m²; Massalavés 220,2 l/m²; a la Pobla Llarga 219,0 4 l/m². Les dades obtingudes per CHX eren: Cortes de Pallars 160,4 l/m²; Dosaigües: 151,0 l/m²; Requena: 149,0 l/m²; Tous: 132,8 l/m²; Torís: 127,8 l/m²; Iàtova: 126,2 l/m²; Utiel: 117,6 l/m²; Xera: 105,6 l/m²; i Manuel: 101,8 l/m². El 112-CV va publicar a X que des de les 7 hores del dia 28 fins a les 12:30 del dia 29 havien rebut 235 cridades relacionades amb la DANA, principalment de ciutadans atrapats als cotxes i en habitatges inundats.

13:34

AEMET-CV va publicar a X que la intensitat de la pluja a la Ribera Alta havia estat torrencial, amb acumulats que fregaven o superaven els 100 l/m² en una hora. Afegien eixamples com que a Torís havien obtingut un acumulat de 127,8 l/m², que en una sola hora havien sigut 85,2 l/m² i en mitja hora 46,4 /m². Toris prenia protagonisme respecte de la intensitat de la barrumbada.

13:35

El 112-CV va repiular a X més dades de les pluges acumulades segons dades d’AVAMET.

13:42

CHX va avisar que els cabals en Rambla de Poio anaven minvant.

13:45

AEMET-CV va publicar a X que a la Plana d'Utiel-Requena, aleshores la intensitat de precipitacions era més baixa que a la Ribera Alta, però els acumulats havien sigut absolutament excepcionals, s’havien convertit en els registres més elevats en almenys, els darrers quaranta anys.


El president Mazón continuava impertèrrit amb la seua agenda, en un somriure al rostre impacient en ganes d’acabar el treball. Li quedava el darrer acte, es va reunir amb el president de la Confederació Empresarial CV, Salvador Navarro Pradas (València, 1963), amb Ana García Alcolea (València, 1977) secretària general de CCOO-PV i amb Ismael Sáez Vaquero (València, 1962) secretari general d’UGT-PV per a tractar els pressupostos de la Generalitat. En eixa reunió el president va fer pales la seua disconformitat amb la cancel·lació de l’activitat docent que havia decretat la Universitat de València per una alarma “injustificada” que podria afectar el turisme, just abans del pont festiu de Tots Sants. Aquest comentari demostra les raons ocultes que conduïen al president, segons ell les alarmes per la DANA eren injustificades, cosa que anava a perjudicar el negoci dels hostalers. També deixa clar i ras quins eren els seus interessos prioritaris, ell treballa per afavorir el negoci turístic, no pas dels valencians. La reunió finalitzà a les 14:45 hores.

13:58

AEMET-CV en xarxes va relativitzar que a la comarca de la Ribera Alta els acumulats, tot i que no eren gaire freqüents, s'havien enregistrat unes altres vegades. Per exemple, el 4 d'octubre de 1991 comptabilitzaren 420 l/m² a Alginet. El 6 de novembre de 1983 en aquesta mateixa ciutat arreplegaren 410 l/m². A Llombai es van enregistrar 376 l/m² el 22 d'octubre del 2000 i aquell mateix dia 331 l/m² a Benimodo i 264 l/m² a Montroi.

14:00

El 112-CV va decretar l’Emergència de Nivell 1 per fortes pluges a la Ribera Alta i a la Plana d’Utiel-Requena. Es va decretar alerta roja per a tot el litoral i l’interior nord de València. En tota la zona sud de la província es mantenia l’alerta taronja. Llavors la situació d’Utiel es tornà crítica i no sols era el que baixava pel riu Magre, des de la part alta de la vila baixaven rierols pels carrers. Era l’escorrentia que venia des de la Serra del Negrete, un devessall que provocà trencaments a l’ermita del Remedio. Les carreteres tampoc podien amb l’arruixada i es va tallar l'A-7 a l'altura de Montortal, deixant atrapats prop de 300 camions. També continuava tallada l’A-3 a l’altura de Requena i la vila de Tous estigué incomunicada tot el matí. En canvi, es confirmava la baixada de cabals per la rambla de Poio, a eixa hora sols baixaven 56,93 m³/s.

La delegada del Govern, per tercera vegada tocà a Salomé Pradas per a oferir-li la Unitat Militar d’Emergències (UME). Com la consellera rebutjà l’oferiment, tornà a repetir la trucada uns minuts després, llavors la consellera acceptà, però sols autoritzà la seua actuació a Utiel. Aleshores, a l’estació pluviomètrica de Toris d’AEMET, en sols 14 hores d’eixe jorn havia comptabilitzat 771,8 l/m², la precipitació màxima en 10 minuts fou de 42,0 l/m² i obtingué el trist rècord de pluja en una hora d’Espanya, amb una precipitació de 184,6 l/m², els caigué un diluvi damunt. En canvi, el 28 de novembre AVAMET publicà les seues dades i l’estació de Toris Canyapar el 29 d’octubre i sols arribaren fins als 640,8 l/m².

La televisió valenciana ja duia set hores d’emissió en directe, informant sobre les múltiples incidències que estava provocant el temporal. Aquesta llarga retransmissió va allargar-se 17 hores. La Diputació de València envià a casa als seus treballadors per por a les conseqüències de la DANA. Un grup de la Unitat de Bombers Forestals de Requena va rebre l’ordre d’anar a controlar el cabal del riu Magre al llogaret del Pontó, però no pogueren arribar perquè l’A-3 estava tallada.

14:03

AEMET-CV va publicar a X que a Utiel, on tenien instal·lada una estació automàtica des del 1991, mai s'havien superat els 100 l/m², però eixe jorn duien enregistrats 133,8 l/m² i continuava plovent de forma maltempsada.

14:10

En les Notícies del Migdia d’À Punt informaren que la situació era molt complicada. Connectaren amb la DGT que informà que estava totalment tallada l’autovia A-7 i recomanà que la ciutadania no eixirà a les carreteres i es quedaren a casa. Per la seua part els servicis meteorològics avisaven que la situació era crítica en tot el centre de la província de València i posà com a eixample que a Bunyol estaven caient més de 150 l/m².

AEMET CV publicà a X que la pluja que havia caigut a la Plana d’Utiel-Requena semblava ser històrica, en superar els registres de 142,0 l/m² del 7 d’octubre de 1971 i els 141 l/m² del 20 d’octubre de 1982.

Llavors el riu Magre duia un cabal que era més del doble del riu Ebre, amb 1.000 m³/s. A la Vega del Magre, entre Utiel i Requena, el riu havia dibuixat un nou llit, en diversos punts havia excavat  un canó de fins a cinc metres de profunditat en el que abans era un pla envoltat de vinyes. Els conreus al voltant del riu quedaren soterrats baix dos metres de llim i el riu s’emportà tots els ponts que hi havia, no en deixà cap en peu. Sols quedà obert el pas elevat de l’A-3 a Utiel i el pont de l’AVE que s’alça molts metres, prop del llogaret de Sant Joan.

14:13

Óscar Martínez, el corresponsal d’À Punt informava en directe que estaven incomunicats a Tous, Catadau i Llombai en tallar-se tots els accessos per inundació. Després afegiren que un helicòpter hagué de rescatar al conductor d’un camió que havia bolcat i a una dona atrapada al seu vehicle a Alzira. També connectaren amb Utiel perquè el riu Magre baixava de gom a gom i just en eixe moment començava a desbordar-se, tot mentre continuava la tempesta sense donar treva.

14:14

À Punt va emetre una connexió telefònica amb Ricardo Gabaldón Gabaldón, l’alcalde d’Utiel que amb veu angoixada informava que la situació era molt crítica i dantesca perquè el Magre s’havia eixit i els carrers s’havien convertit en rius. A eixa localitat mai en la vida havien caigut més 100 l/m², però a eixes hores ja duien enregistrats 133,8 l/m² i no parava de ploure amb molta intensitat, mentre els veïns que podien pujaven a les plantes altes i els que no tenien on enfilar-se sols podien demanar auxili.

14:23

AEMET-CV publicà a X que la situació continuava sent molt adversa, recordaren que havien decretat avís vermell i que restaria activat fins, com a mínim, a les 18:00 de la vesprada a conseqüència d’una franja de precipitació que travessava en diagonal la província de València. Aleshores queien molts llamps a la Foia de Bunyol, on la intensitat de la pluja era molt forta o torrencial. Les inundacions obligaven a l’evacuació de molts veïns atrapats en les plantes baixes, mentrestant continuava plovent sobre mullat a la Ribera Alta acumulant molta aigua als punts més baixos.

14:35

CHX va avisar a Protecció Civil que al barranc de Poio, en eixe moment continuaven minvant els cabals, enregistrant-se 55,86 m³/s.

14:44

AEMET-CV va publicar a X que havien baixat els nivells d’aigua que inundaven els carrers de Catadau, però que encara plovia amb molta intensitat a la Ribera Alta.


14:54

L’Ajuntament de Requena llançà un comunicat d’alerta sobre el risc a conseqüència de les fortes pluges i aconsellà la població tancar-se a casa i evitar desplaçaments.

14:58

Aleshores per la rambla de Poio, a l'altura de Massanassa i poc abans de desembocar a l'Albufera, baixava un gran riu de color xocolata que omplia més de la meitat del seu llit.

15:00

Després de l’acte amb els sindicats i la patronal, a les 15 hores i segons publicacions en premsa del 8 de novembre, Mazón se n’anà a un dinar privat-públic amb la periodista Maribel Vilaplana. Aquesta va ser la tercera versió per a justificar la seua desaparició des del migdia fins a les 18:45 hores del dia de la DANA. Presumiblement, estigué en un bon dinarot privat al restaurant Ventorro dins d’un reservat-habitació, amb un llarg ressopó i on no tingué cobertura mòbil o apagà el mòbil perquè ningú molestarà, el president devia esperar un final feliç.

Dies després, davant la pressió informativa, la periodista confirmà públicament que fou un dinar de “treball”. Assegurà que el president en cap moment demostrà preocupació per la meteorologia, afegint que s’absentà diverses vegades per a parlar per telèfon, cosa que contradiu la suposada manca de cobertura mòbil. Segons Vilaplana eixa vesprada el president li proposà el caramel·let de ser directora d’À Punt, cosa que la periodista rebutja. Mazón no degué conformar-se amb l’atractiu d’un contracte sucós i degué intentar seduir-la daurant-li l’orella. Hagué de simular interés per l’art de la comunicació verbal i l’elaboració de discursos, l’especialitat professional de la periodista. Donat que no acceptà l’oferiment d’una il·legalitat que sols pot adjudicar-se mitjançant un concurs de mèrits, podem suposar que el “poc honorable” es va quedar calent i en ganes. Malgrat tot, aquest episodi continua sent molt fosc, potser encara podria donar sorpreses. Sols podem especular que com el president tenia moltes ganes de festejar amb una periodista, lliure i empoderada que ha de guanyar-se la vida com pot i a més és una xica lluïdora. 

La ciutadania té tot el dret a criticar la decisió del president de desaparéixer per a mantenir un dinar privat, quelcom incomprensible donada la gravetat de la situació climatològica que hi havia aleshores, amb alertes establertes, patint-se inundacions i incomunicacions a diverses localitats, just en el moment que estaven fent-se rescats de ciutadans en helicòpter. En eixe mateix moment tornava a ploure fort a Godelleta, com si s’hagués trencat el cel, la cosa que més temien els gals d’Astèrix. Al matí ja havien caigut 200 l/m² i ara començava un altre diluvi que abocà 220 l/m² en tres hores. A Xiva en tot el dia no havia parat de ploure i a mig matí ja anava molta aigua pel barranc que travessa la localitat, però just en eixos moments començava a baixar aigua pels carrers, relliscava per tot arreu per a sumar-se a un barranc pleníssim i desbocat que ja arrossegava cotxes, contenidors i començà a enfonsar els primers habitatges. En canvi, uns quilòmetres aigües avall a la rambla de Poio continuaven minvant els cabals, aleshores sols tenien 37,51 m³/s.

El consistori de Xirivella decretava  la suspensió de l’activitat escolar i un grup de la Unitat de Bombers Forestals de Sinarques va rebre l’ordre d’anar a controlar el cabal del riu Magre a l’altura d’Utiel. En canvi, a l’equip que havien enviat al barranc de Poio els ordenaren que tornaren a la base perquè els cabals feia unes hores que minvaven. El problema fou que just després que marxar, a les 15:30 hores tornà a pujar sobtadament el cabal, aplegant fins als 2.000 m³/s, puix aleshores, quan més falta feien no hi havia ningú per a controlar-lo. 

A Castelló, la Ribera Alta, al llarg del jorn i fins aquesta hora havien registrat 256 l/m², la Pobla Llarga, Requena i l’Alcúdia ja duien més de 200 l/m². De fet, a Requena en només una hora havien comptabilitzat 71 l/m². Unes altres dades destacades a eixa hora eren d’Utiel, amb 178 /m²s acumulats, Setaigües 177 l/m², l'Alcúdia 174 l/m², Simat de la Valldigna 174 l/m², Carcaixent 168 l/m²  i Carlet 160 l/m². A Pedralba duien un acumulat de 407,6 /m², al Rebollar Requena 306,3 /m²  i a l’Alto Gros de Bunyol 305,8 /m². Albal decretava la suspensió de tota activitat acadèmica.

Victoria Rosselló Botey (València, 1966), la meteoròloga en cap d’À Punt, informava en directe a les notícies de migdia que s’esperaven pluges molt fortes de més 180 l/m² en 12 hores i assenyalava en roig en tot el centre de la província de València i de taronja el sud. El pitjor de tot fou que encertà plenament, mentre que ni Mazón ni els responsables del CECOPI feren res per a protegir la ciutadania. Començava a gestar-se la catàstrofe que provocà el gruix de les morts i teníem un president calent en ganes de festa! L’excés de calentura a la bragueta és l’únic que pot justificar la irresponsabilitat del “molt irresponsable” que no volgué saber res de la DANA! El que si podem confirmar sense dubtes és que el “festival gastronòmic i festiu” de Mazón li tingué ocupat bona part de la vesprada i que des d’Emergències asseguraren que en eixos moments intentàvem contactar amb el president, però no tenia cobertura.

15:01

El Centre de Coordinació d’Emergències 112 va establir l’emergència de situació 2 per inundacions que podien superar la capacitat d’atenció amb els mitjans i recursos disponibles. Va afegir que era prou possible que s’agreujarà la situació a la Plana d’Utiel-Requena que en eixos moments era la comarca amb més complicacions.

15:04

CHX va publicar un nou avís indicant que el cabal de la Rambla de Poio continuava minvant.

15:05

El 112 va publicar a X l’actualització de les carreteres que hi havia tallades a les quals va afegir el de l’N-III a Requena.

Utiel

15:21

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va publicar a X un missatge amb un vídeo enregistrat a les 15:20 hores en el qual es podia comprovar com s’havia inundat el barri de la Font d’Utiel. A la Plana d’Utiel-Requena decretaven la situació d’emergència 2 per pluges, segons el Pla Especial d’Inundacions, a més informaven que havien demanat el suport de l’UME per a socórrer Utiel.

15:39

El 112-CV va actualitzar el llistat de les carreteres tallades segons dades proporcionades per Medi Ambient.

15:41

Segons declaracions posteriors del general Francisco Javier Marcos de l’UME, per iniciativa seua i per a guanyar temps ja havia ordenat el desplegament dels seus efectius perquè anaren cap a Utiel abans de rebre l’ordre oficial.

15:50

CHX va informar que el cabal de la rambla de Poio continuava minvant, aleshores duia 28,70 m³/s. A Utiel un helicòpter d’emergències no parava de salvar veïns d’Utiel dels habitatges inundats.

16:00

CHX va emetre alerta per la pujada del nivell de l’embassament de Forata al 65%. En eixos moments li entraven 2.000 m³/s, cinc voltes més que el cabal del riu Ebre. La preocupació per l’embassament que regula el riu Magre contrastava amb el cabal de Poio que just en eixos moments tornava a pujar un poc després d’anar minvant unes quantes hores. Aleshores va marcar 44,78 m³/s. El president Mazón feia una hora festejava en un reservat al Ventorro!

16:18

El 112-CV publicava a X un missatge demanant molta precaució, advertint que encara que no ploguera al litoral els rius i rambles baixaven molt crescuts. Adjuntà els darrers registres de pluja remesos per AVAMET: a Requena-Finca Sant Blai 268,2 l/m²; al Rebollar a Casa Ejarque 247,7 l/m²; a Utiel 216,0 l/m²; a Sant Antoni de Requena 174,4 l/m²; a la Torre d’Utiel 147,2 l/m²; a Xera 127,4 l/m²; a Caudete de las Fuentes 116,2 l/m²; i a Camporrobles 100,2 l/m².

Carlet

16:23

AEMET CV va cridar a Protecció Civil per avisar-los que anava a pujar l’avís d’emergència a roig per al litoral sud de València, fins a les 18:00 hores. Va informar que la turmenta es menejava molt poc i s’havia estancat al mig de la franja costanera de la província de València, això estava provocant precipitacions de més de cent litres en una hora. 

Tenien constància que s’havia format un tornado a Alginet. La cosa començava a enfosquir-se i la notícia que els núvols estaven estàtics era molt preocupant perquè concentrava les fortes precipitacions en un mateix lloc, augmentant el risc de fortes inundacions. 

Carlet, l'A-7 després del tornado

16:30

No se sap amb certesa, però presumiblement van produir-se diversos tornados. Vents huracanats trencaren torres d'alta tensió a Carlet que en doblegar-se i caure tallaren el camí de Molins. En l'A-7 des del pont de Càrcer fins a Benifaió es va formar un altre tornado que pogueren gravar, tal volta fora el mateix de Carlet. En arribar a l’A-7 bolcà molts camions i amuntegà els cotxes com si foren fitxes de dòmino. La forta ventolera s'endugué arrossegades les gàbies d'un refugi d'animals, amb els pobres animals dins. 

El meteoròleg Joan Boscà d’Inforatge, partint de l’anàlisi posterior de les dades i d’informacions dels afectats publicades en xarxes socials, dedueix que entre les 15:00 hores i les 19:00 es formaren fins a set tornats entre les poblacions de Benifaió, Catadau, Carlet i Alginet. La major part foren de classe 0, amb vents d’entre 60 i 117 km/h, però almenys tres d’ells arribaren a classe 1, amb velocitats d’entre 117 i 181 km/h, fins i tot creu que algú pogués arribar a ser  de classe 2, amb forces d’entre 181 i 250 km/h. L’enregistrat a Alginet com a mínim arribà als 150 km/h i fou responsable de tombar diversos camions a l’A-7 com si foren joguets de plàstic en mans d’un xiquet nerviós.

16:37

CHX mitjançant el Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) envià un correu dirigit a Protecció Civil, a Delegació del Govern, al Centre Nacional de Seguiment i a Coordinació d’Emergències (CENEM). En l’encapçalament del missatge figurava el text; “Alarma a Xiva”, en  el cos de text avisava de la gran quantitat de pluja acumulada a Xiva i en la resta de la capçalera del barranc de Poio. Eixe missatge molt preocupant i el volum del cabal disparat devien haver activat alarma i els avisos pertinents perquè les localitats de la part baixa es preparen per a la riuada que es dirigia cap a ells. Malauradament, al capdavant de les emergències de la Generalitat no hi havia ningú. En eixos moments encara quedava temps per avisar a tota la conca de la riuada i advertir als municipis i població perquè es prepararen, això no haguera evitat les pèrdues econòmiques, però haguera salvat moltes vides.

16:40

Les aigües ja no cabien dins dels barrancs i se n’eixien per tot arreu, això provocà que l’A-3 es tallarà per inundació en cinc punts diferents, entre Xiva i Utiel.

16:45

Amb la complicada situació d’eixos moments, la consellera Pradas no va considerar avançar la reunió del CECOPI que s’havia convocat per a les 17 hores. Càndidament, el 112-CV publicà un missatge informant de la convocatòria del CECOPI per a les 17:00 hores, per afegir que una volta acabada la reunió, el director general d’Emergències Alberto Martín atendria els mitjans de comunicació. En eixe moment per bona part del país hi havia un cúmul d’incidències, 21 carreteres i diverses vies fèrries estaven tallades, algunes localitats patien inundacions greus i segur que ja hi havia constància dels primers ofegats, els ports estaven tancats i s’havien suspés les classes a moltes localitats.

16:46

CHX va enviar un missatge d’avís informant Emergències de la forta intensitat de les pluges que queien a Xiva.

16:50

CHX mitjançant el Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) s’envià un correu dirigit a Protecció Civil, a Delegació del Govern i al Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d’Emergències (CENEM) reiterant que pel barranc de Poio baixaven cabals molt elevats. 

16:55

En sis hores l’embassament del Buseo havia passat de tindre emmagatzemats 5,58 hm³ a 8,29 hm³, llavors els tècnics començaren a témer per la integritat de la presa, tot mentre el CECOPI encara no estava convocat.

16:57

AEMET publica a X vídeos de la dimensió del temporal a Utiel, on la força de l'aigua arrossegava un cotxe de la policia local i mobiliari urbà. Després informaven que des de l’inici de la DANA, el 112 havia rebut més de mig miler de trucades de socors. CHX envià un missatge d’avís al CECOPI avisant de l’augment de cabdals al barranc de Poio i que a Riba-roja de Túria queien fortes pluges.

17:00

Ben segur que era massa tard, però aleshores començava la reunió al Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI). Feia hores que teníem alarmes activades, l’AEMET activà l’avís roig a les 7:36 hores, i a les 12:20 CHX havia enviat una alerta que provocà que el Centre de Coordinació d’Emergències emetés un avís especial d’alerta hidrològica als municipis riberencs de la rambla de Poio, pels cabals ascendents. 

Llavors teníem moltes carreteres i vies fèrries tallades, hi havia inundacions en diverses poblacions i les pitjors estaven a Utiel. L'embassament de Buseo i Forata estaven a punt de coronar aigües. Per la rambla de Poio baixaven 325,52 m³/s, quasi el cabal del riu Ebre, però finalment començava una reunió de comandament que devia supervisar les incidències, valorar-les i en conseqüència, emetre les alertes pertinents.

El CECOPI a l'Eliana tenia al capdavant a Salomé Pradas que disposava de l'equip de tècnics d'emergències que depenen de la Generalitat, però la consellera estava sola, just en el pitjor episodi d'inundacions en molt temps. Faltava el responsable d'Emergències de la Generalitat Emilio Argüeso que estigué tot el dia desaparegut. Eixe mateix matí havien nomenat Vicente Huet com a responsable de Protecció Civil i evidentment amb ell tampoc podia comptar i Mompó, el president de la Diputació encara no havia aplegat.

Tampoc no se sabia res del president Mazón i ni contestava el telèfon perquè estava festejant  i se n’anà a un dinar en un reservat perquè ningú el molestarà, estigué desaparegut fins a les 18:20 hores. En remot estaven connectats els representants del govern, la delegada Pilar Bernabé, el representant de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el de l’AEMET, però ben segur que Salomé desconfiava d’ells perquè eren del partit del pèrfid president Sánchez i sols voldrien perjudicar-la. 



L’UME anava de camí cap a Utiel i publicà a X un vídeo amb imatges de l’eixida de la caserna de Bétera de les primeres unitats. CHX comunicà verbalment a Emergències que estaven molt preocupats per l’increment generalitzat de cabdals als rius Magre i Xúquer, però la principal preocupació que tenien era la integritat de la presa de Forata. Van informar que estaven valorant activar l’escenari 2 del Pla d’Emergència. L’Ajuntament d’Algemesí va ordenar el tancament de les seues empreses de les àrees industrials, decisió que ben segur salvà moltes vides. Definitivament, Salomé i molts valencians estaven sols davant el perill!

17:02

CHX envià missatge d’avís al CECOPI reiterant les fortes pluges que queien a Riba-roja de Túria, una part anava a engreixar el Túria i una altra a nodrir la rambla de Poio.

17:15

AEMET-CV publicà a X que la situació era molt adversa perquè plovia amb intensitat torrencial a l’oest de l’àrea metropolitana de València, pluja que anava acompanyada de molts llamps i vent. A eixes hores s’havien comptabilitzat més de 140 l/m² entre Real, Montserrat i Godelleta i en les poblacions veïnes s’arribava als 100 l/m².

17:20

La DGT comunicà que a l’A-3 entre Setaigües i Xiva hi havia un gran embús de vehicles provocat pels talls per inundacions de la calçada.

17:25

El sensor de cabal d'aigua en la Rambla de Poio detectà que s’havia superat el llindar de seguretat, començava a gestar-se la tragèdia.

17:26

CHX va declarar l’escenari 0 i notificà eixa activació a la Direcció General de l’Aigua (DGA).

17:27

CHX envià un missatge d’avís al CECOPI avisant que continuaven les fortes pluges a Xiva amb el consegüent augment del cabal de la rambla de Poio.

17:30

CHX va emetre un avís especial comunicant que aigües avall de l’embassament de Forata es podrien enregistrar cabals de fins a 1.000 m³. Llavors notificaven a tots els municipis riberencs del Magre i del Xúquer fins a la desembocadura a Cullera. Eixos volums implicaven que podrien produir-se desbordaments generalitzats. Tancaven la comunicació demanant a la població que no s’acostarà als rius. 

A Xiva es quedaven sense subministrament elèctric a conseqüència de la violència de les aigües que baixaven des de muntanyes que els envolten. El líquid relliscava pels carrers cap al barranc del Gall, que després es diu rambla de Xiva i torna a canviar de nom per a convertir-se en el “famós” barranc de Poio. Els 1.000 m³/s que baixaven ompliren totalment el seu llit que en aquesta part és prou ample. Tanta aigua provocà una onada salvatge que va arrossegar tot el que es trobava davant i comença a baixar cap a l’Horta Sud.

17:35

El Centre de Coordinació d’Emergències 112-CV va decretar l’alerta hidrològica per als municipis riberencs dels rius Magre i Xúquer.

17:40

La consellera Salomé Pradas abandonà la sala de comandament del CECOPI per a retirar-se a reflexionar i aprofità per a aturar mitja hora la reunió. Fa l'efecte que es va convocar massa tard la reunió de comandament de la crisi, però a més com Mazón estava perdut Pradas no sabia què fer per ajornar les decisions i donar temps que apareguera el cap del Consell.

17:41

El 112-CV va repiular l’avís especial d’alerta hidrològica per l’augment del cabal del riu Magre que havia emés la CHX a les 17:30 hores. A eixa hora arribaven a l’altura de Xiva els primers vehicles de l’UME que anaven cap a Utiel i donada la caòtica situació començaren a salvar gent atrapada als seus vehicles mentre suraven per l’A-3.

17:45

Aquest va ser el començament d'un dels forats negres de la darrera versió de Mazón. Analitzant i reconstruint la cronologia de les diferents declaracions fetes pels protagonistes. Segons Vilaplana el president isqué del Ventorro a les 17:45. Després del calentó que es va guanyar amb Maribel Vilaplana no torna a reaparéixer fins a les 18:28, quan "massa content" tocà al batle de Cullera, a les 18:28 hores. On va estar el president? En qui es va reunir o parlà perquè isquera el nom del socialista Jordi Mayor, un ferm partidari de les grans actuacions urbanístiques dels amics seus, del PP i de VOX al seu terme?

17:49

L’AEMET envia un avís roig tornat a insistir en el greu perill. Semblava que clamaven al desert esperant que algú al CECOPI prenguera la decisió d’emetre alarmes a la població.

17:52

CHX notificà a Protecció Civil i a la Direcció General d’Aigües que activava l’escenari 1 pel risc d’inundacions, perquè tenien una situació complexa, tot i que podien aplicar mesures correctores. Ja feia temps que tenien obertes les comportes buidant el màxim possible, uns 900 m³/s, però la riuada que li entrava procedent de la Plana d’Utiel no es reduïa. A eixa hora l’embassament de Forata s’havia omplit del tot quan a les 13 hores sols tenia embassades 6,46 hm³ i ara passaven dels 35,92 hm³, en cinc hores havia recollit 29,46 hm³. Els tècnics temien que la presa no aguantés la pressió d’un cabal entrant molt superior al que podia evacuar, mentre tenien present la “pantanà” de Tous del 20 d’octubre de 1982. La mateixa confederació s’encarregà d’avisar als alcaldes dels pobles al costat de la conca baixa del llit del riu Magre.

17:54

El 112-CV va publicar a X dos vídeos de la crescuda del barranc de Poio a punt de desbordar-se i la Font era AVAMET.

17:57

CHX envià un missatge d’avís al CECOPI avisant de la forta intensitat del cabal que baixava per la rambla de Poio al terme de Riba-roja de Túria.


18:00

Segons fonts d'AEMET, el CECOPI fins a eixa hora no va prendre cap decisió, ben segur que estarien bocabadats contemplant l'allau d'incidències crítiques. Doncs, per si no fora prou difícil la situació, Salomé Pradas va decidir interrompre la reunió del CECOPI. En eixe moment comunicà a Delegació del Govern i a la resta de representants de l'estat que ajornaven la reunió de comandament un quart d'hora, perquè havia de reunir-se amb el seu equip i consensuar el text del missatge d'alarma per a enviar als mòbils. Indicaren als representants del govern central que anaven a desconnectar-los de l'accés remot i que els avisarien perquè tornaren a connectar-se. 

Pradas que encara no sabia res de Mazón va decidir demanar consell a la Comunitat de Madrid, els va preguntar sobre com devien redactar el text de l’alarma dirigit a la població, perquè a l’altiplà castellà ja l’havien gastat en una altra DANA. Les consultes privades amb el seu equip que anuncià Salomé s’allargaren fins a les set, una hora que degué ser molt llarga per a Pilar Bernabé i tot el seu equip. En eixe interval sense testimonis aliens, el president aplegava al Palau de la Generalitat després del gran dinarot amb ressopó inclòs. Tornà a aparéixer, el que no sabrem mai quin tipus de senyals donà, si arribà espavilat o mig bufat després de la festa al reservat. Ben segur que degué sorprendre’s dels centenars de cridades i missatges perduts que devia tindre al mòbil.

Mentrestant el barranc de Poio duia 1.725,89 m³/s, això era una gran avinguda que sens dubte ofegaria l’Horta Sud. Fins i tot el president de CHX, Miguel Polo va suggerir al CECOPI que enviaren una alerta general als mòbils per a previndre la població de l’avinguda. L’avançada de l’UME aconseguia aplegar a Utiel que era un paisatge apocalíptic. 

18:03

L’aigua començava a estendre’s pels carrers baixos de Torrent.

18:05

CHX notificà a Protecció Civil i a la DGA l'activació de l'escenari 2 d'emergències. També conegut com a escenari excepcional, en el qual existeix un seriós perill de trencament o avaria greu d’una presa i no es pot assegurar amb certesa la situació poguera ser controlada mitjançant l'aplicació de les mesures ni dels mitjans disponibles al seu abast. Traduït al cristià, tenien por que la presa de Forata i la de Buseo no aguantaren la pressió de l'aigua que els entrava i acabaren ensorrant-se com la presa de Tous en 1982.

18:09

El grup de predicció i vigilància d’AEMET València va tocar a Protecció Civil de la Generalitat per a informar-los que allargaven dues hores més l’avís roig al litoral nord, però ningú els va atendre! 

18:10

Del CECOPI avisaren a Ilunion IT Services, l’empresa que gestiona el servei del 112 que anaven a enviar un missatge d’emergència massiu a tots els mòbils de la província de València. Els dubtes de Pradas ajornaven la decisió, ben segur que esperava el vistiplau de Mazón, que aleshores encara estava desaparegut i il·localitzable. Mentrestant José Miguel Basset, el cap de bombers i Jorge Suárez Torres, el subdirector d’Emergències de la Generalitat no eren capaços de ficar-se d’acord respecte de la redacció del cos del missatge de l’alerta. Al CECOPI estaven engrescats en discussions creuades sobre que informar, com fer-ho, què llengües devien emprar, si devien o no fer servir el Sistema ES-alert.

18:14

Aleshores al 112 li entraven 2.000 cridades i com no podien gestionar-les totes, es quedaven en espera una mitjana de 4 minuts. Ja hi havia molta gent atrapada a les carreteres, dins de cotxes que suraven mentre anaven acostant-se als barrancs on els esperava una mort segura.


18:17

A eixa hora es van gravar vídeos del personal de l’UME salvant gent atrapada als seus vehicles, a l’A-3. Dels 96 militars que van eixir de la de Bétera, només 56 aconseguiren arribar a Utiel, uns altres 40 com que no pogueren continuar viatge pel tall de l’A-3, es dedicaren a salvar els conductors atrapats en l’autovia a l’altura de Xiva i en l’encreuament amb la rambla de Poio.

18:24

El riu Magre es desbordava en el seu tram baix, molt prop de la seua unió amb el Xúquer, inundant el Raval d’Algemesí. El consistori demanà ajuda a la Policia Nacional, a l’UME, però ningú podia fer res per ells. Els policies municipals aconseguiren rescatar 200 veïns i els dugueren a punts segurs. Eixe capvespre van perdre més de 10.000 cotxes que junt amb el mobiliari inservible pel fang ompliren la superfície equivalent a set camps de futbol.

18:28

Mazón tornà a aparéixer, després de tres hores i mitja intentant festejar, ara tocava per telèfon a Jordi Mayor, l’alcalde de Cullera. El batle del PSOE assegurà que mantingueren una curta conversa sense gens d’interés, “semblava un diàleg de copa i puro”. 

Què impulsà al president a tocar-li, sols per a dir que li havien parlat molt bé d’ell i per oferir-li el seu telèfon, perquè guardarà el contacte i li tocarà quan volguera? 

Tal volta fou perquè en la sessió de corts d'eixe mateix matí, el PP i VOX havien aprovat una modificació legal de la distància mínima de la costa a la qual es podia construir un hotel, que baixava de 500 a 200 metres del mar. Ben segur que algú dels inversors d’un gran projecte urbanístic pendent va explicà al president que Mayor era partidari de reactivar el Manhattan de Cullera, una gran actuació just al costat de la desembocadura del Xúquer, part de la qual estava dins de sòl inundable i una altra pegada a la mar on ara podrien alçar grans hotels, guanyant molts metres edificables. Evidentment, Mazón i alguns especuladors estaven preparant un gran negoci que no podien enfosquir unes quantes gotes de pluja!

CHX continuava insistint enviant missatges al CECOPI avisant-los que continuaven les fortes pluges a Xiva.

18:30

Pel barranc de Poio baixaven 2.000 m³/s quan la seua capacitat màxima és de 1.800 m³/s, doncs es va desbordar a l'altura de Torrent. Fou un tsunami que en pocs minuts inundà Picanya, Paiporta, Benetússer, Sedaví, Massanassa i Catarroja, on van morir la majoria de les víctimes. En opinió del meteoròleg Francesc Mauri de TV3, abans d'eixa situació tan greu es devia haver emés una alarma, decretant el tancament de totes les vies de comunicació i el confinament de la població en llocs alts, això haguera salvat moltes vides.

El director general d’emergències va convocar als municipis que estaven aigües avall de la presa de Forata per a una pròxima reunió telemàtica per a informar-los del perill de trencament de la presa, però donada l’acumulació d’incidències, es van oblidar i mai es va produir.

Els alcaldes d’Aldaia, Guillermo Luján, i el de Sedaví, José Cabanes, declaren a elDiario.es que no van rebre cap avís d’Emergències durant tota eixa jornada. L’alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent sols va rebre un correu electrònic i l’avís per SMS d’alerta hidrològica de les 12.20 amb un missatge molt genèric. A més no havia plogut en tot el dia en l’Horta Sud i just en eixos moments els entrava una onada de dos metres es menjava els seus pobles.

Mentrestant Salomé Pradas continuava perduda, no parava d’entrar i eixir de sala del CECOPI parlant en Mazón per telèfon que acabava d’aplegar al Palau. Quan Salomé tornava a entrar al CECOPI no informava al seu equip ni ordenava res. 

El representant de CHX a la sala de comandament d’emergències estava atabalat per l’angoixa, donava informacions contradictòries i  acabava dient que no podia garantir cap escenari concret, repetia que no sabia el que anava a passar amb Forata. 

Degué viure’s una escena caòtica, sabien que el barranc de Poio i el de la Saleta estaven inundant l’Horta Sud, que Utiel i Xiva ja estaven destrossats, que un tornat havia tombat camions i torres d’alta tensió a Carlet, que moltes carreteres i vies estaven tallades amb cotxes arrossegats dins de barrancs plens d’aigua. Eren conscients que el telèfon d’emergències no podia atendre l’allau de cridades d’angúnia demanant auxili i a més no tenien mitjos per a rescatar-los a tots. 

Per si no tenien prou tots tremolaven esperant un avís terrorífic, l’anunci que havien rebentat els embassaments de Buseo i Forata, a més el Túria també baixava de gom a gom. 

Salomé que en cap moment demostrà capacitat de lideratge ni va poder prendre cap resolució, seguia a soles. Finalment, pareixia que Mazón venia de camí tot i que, tal volta no semblava estar molt centrat per dir-ho suaument. Mentrestant mantenien desconnectats la Delegació del govern i als organismes estatals, probablement per amagar la crueltat de la situació, la desaparició del president i la seua pròpia incompetència. 

18:35

L'obertura de comportes de Forata provocà la crescuda i inundació del riu Magre a Carlet i Algemesí.  José Javier Sanchis, el batle d'Algemesí declarà que en tota la jornada no li tocà ningú del CECOPI, hagué d'esperar fins a les 19:30 de la vesprada del dia 30 per a rebre la primera cridada. Una mostra aclaridora del descontrol total que fou el CECOPI, eixa vesprada van tocar l'alcaldessa anterior per a convocar-la a una reunió telemàtica que mai es va fer, ella va dir que hi havia un alcalde nou, però ningú es va preocupar en avisar-lo. A Torís en set hores havien caigut 630,6 l/m³, part d'elles anaven via Torrent a engreixar a la Rambla de Poio i les altres omplien encara més el riu Magre.

18:40

Un testimoni molt colpidor i impactant de la catàstrofe que aleshores s’estenia per l’Horta Sud el va donar l’escriptor Santiago Postiguillo, veí de Paiporta, quan va contar la seua experiència al Senat, en una compareixença del dia 21 de novembre: 

"... a les 18:40 del dia 29, ens adonarem que hi havia un pam d'aigua als carrers, perquè s'havia eixit el barranc, malgrat que en tot el dia no havia plogut res. Tretze minuts després pujà la riuada i teníem 2 metres d'aigua que es quedaren 6 hores. Després vingué la foscor i la solitud, eixe dia no van vorer cap ajuda oficial, ni policia, ni exèrcit, ni ningú. Al mig de la plaça hi havia un cadàver. Caigué la nit i no aparegué ningú, llavors començaren els saquejos. L'endemà continuà sense aparéixer ningú, afortunadament, el cadàver del mig de la plaça l'havien apartat a un baix per a vetlar-lo. Tornà la nit, la solitud i la foscor, mentre continuàvem sense llum ni aigua. Arribà l'endemà i tampoc aparegué ningú en tot el jorn. El tercer dia començaren a aplegar els primers voluntaris tot i que no aplegà tampoc vingué cap suport oficial".

18:43

CHX notificà a Protecció Civil i que el barranc de Poio duia un cabal de 1.686 m³/s, al CECOPI ningú es va adonar!

18:44

A Catarroja se n’eixia el barranc pujant un metre en pocs segons i arrossegant cotxes i contenidors, en uns carrers plens de gom a gom per ser hora punta. 

18:45

La consellera Pradas, finalment va aconseguir parlar amb Mazón per a informar-lo que l’embassament de Forata estava a punt de desbordar-se, que havien obert comportes per alleugerar la pressió de l’aiguat que li entrava. Mentrestant ningú va pensar advertir als batles de la part baixa de la conca del riu Magre. Ara sí! El president va prendre consciència de la catàstrofe que teníem damunt i va decidir abandonar el Palau de la Generalitat per acostar-se en cotxe a l’Eliana, al CECOPI, segons les seues pròpies declaracions. 

18:49

L’Ajuntament de Paiporta va emetre a la població un avís demanant que no isqueren de les cases pel risc d’inundació. Tal volta una de les coses que cal replantejar-se és la repercussió que tenen aquest tipus d’avisos municipals, ben probablement tenen una repercussió molt limitada en poblacions mitjanes i menys encara en les grans. 

18:50

Segons AEMET, aleshores per la rambla de Poio baixaven 2.284 m³/s, però eixa mesura era la de l'estació aforaments que estava tocant a l'A-3. En eixe punt no es comptabilitzen els cabals de les subconques del Gallego-Pelós-Murtal ni les de l'Horteta-Giles-les Canyes. Aquests barrancs que se sumen al Poio en la part mitjana del seu curs també baixaven carregats amb moltíssima aigua. Certes aproximacions parlen que sumats tots els barrancs, pogueren arribar a Paiporta prop dels 4.000 m³/s. De fet, la inundació que van provocar anà més enllà de la seua conca natural.

18:53

El fins a eixe moment sols havia sigut un pam d’aigua que s’escampava com una llengua gegant que llepava els carrers de Paiporta, però just en eixe moment la llengua es va convertir en una ona que pujà fins als dos metres d’alçada. Llavors un corrent marró i borbolls s’apoderà de tot i es quedà 6 hores reclamant la propietat de la seua llera ocupada pels habitatges i polígons.

18:55

CHX havia penjat cada cinc minuts les dades de cabal que baixava pel Poio en una web per a mantenir informat al CECOPI. A més, des de les 12.09 hores fins aleshores havien enviat onze correus electrònics dirigits a Protecció Civil, amb eixes dades. 

Dies després de la catàstrofe, el govern de la Generalitat acusà CHX que no els havia informat de la riuada que baixava pel Poio. Pradas i Vicent Mompó van declarar que fins aquesta hora no van rebre cap avís verbal per part de CHX de la situació del barranc de Poio, perquè sols comunicaven mitjançant el correu electrònic quan els barrancs o rius es desbordaven. Aquesta acusació és una altra mentida més, perquè segons el pla de seguiment d'inundacions, el control de rambles sense cabals permanents és responsabilitat de la Generalitat. De fet, el CECOPI va enviar un grup de bombers forestals a controlar el nivell del barranc de Poio, però algú va decidir que com havia minvat el cabal unes quantes hores a migdia, era millor que tornaren a la base els encarregats del seguiment.

19:00

Aleshores es tallava el servici ferroviari de l’AVE a Xiva, a més de via entre Xàtiva i València. Mentrestant a Xirivella el barranc de la Saleta començava a desbordar-se i acabà negant tot el terme amb un metre d’aigua. A Paiporta, el barranc de Torrent (Poio) es desbordava a l’altura del Camí de Faitanar al costat del polígon, deixà onze conductors atrapats en una redona un poc més elevada, però l’aigua els aplegava per la cintura. Llavors els policies municipals feren una cadena humana i pogueren rescatar-los a tots sans i estalvis.

19:03

Un camió va caure des d’un pas elevat a la via, tallant-la entre Borriana i Nules inutilitzant el corredor mediterrani. 

19:05

L'alcaldessa de Paiporta, María Isabel Albalat Asensi (1979), va cridar Pilar Bernabé per a advertir-li que estava veient com s'inundava el seu poble i anava a morir molta gent! Enfront mateix, Picanya també s’ofegava, just on la riera canvia de nom i es converteix en el barranc dels Cavalls i pocs metres més avant s’ajunta amb el barranc de l’Horteta, llavors l’anomenen barranc de Torrent. 

Barranc de l'Horteta

El pitjor de tot és que aquestes rambles que generalment estan seques, recollien bona part del diluvi que havia caigut en el vessant nord de Montserrat i Toris. El Barranc de l’Horteta va arreplegar part de la bestialitat d’aigua que caigué a Mas de Calabarra amb 772 l/m², més la que caigué a Montserrat i Godelleta. A l’altura de Torrent degueren baixar 3.000 m³/s que engreixaren els 2.000 m³/s que venien per la rambla de Poio. Tal volta, entre les dues rambles per l’Horta Sud baixaren al voltant de dotze voltes el cabal del riu Ebre! 

19:11

ADIF va anunciar via X que per l’acumulació d’aigua en la infraestructura s’havia tallat el trajecte de rodalia entre València, Gandia i Xàtiva, també afectava els trens de mitjana distància.

19:12

El tsunami que baixava pel barranc a Paiporta trencava el pont de vianants que l’unia amb Picanya, i sense reduir la seua velocitat inundava Catarroja, Massanassa, Benetússer, Alfafar i Sedaví.


19:15

El llit del riu Magre feia temps que intentava engolir l’aigua que eixia de les comportes de Forata, a la qual s’afegia tot el diluvi va caure entre Toris i Montserrat. La llera no pogué més i se’n va eixir en el seu tram baix inundant Carlet i Algemesí. El Magre arribà desbocat al seu encontre amb un Xúquer que també anava molt més tranquil, però que també duia més aigua de l’habitual.  

Al sud de la V-30 sentit en sentit cap al port, hi havia un embús de trànsit monumental. No parava de pujar el nivell de les aigües que venien del sud, des de Xirivella, del Camí de Faitanar i de la Torre. Quan els arribà l’aigua que atrapà centenars de conductors que no tenien cap eixida. A l'esquerra tenien el llit d'un Túria que baixava bramant com un bou i ben prop del seu límit. Era de nit i feia hores que l’enllumenat de fanals i de les poblacions s’havia apagat, però es veia perfectament que baixaven cotxes flotant, perquè alguns encara tenien les llums enceses mentre cavalcaven damunt les ones.

Per a terror dels atrapats l’aigua que menejava els seus cotxes venia de l’Horta Sud. Els afectats estaven atrapats entre dos mars just quan comprovaven que no tenien eixida. Primer optaren per a pujar-se’n damunt dels cotxes, però quan comprovaren que els seus vehicles començaven a surar i el corrent els faria caure al llit del Túria, no tingueren més remei que caminar dins de 50 cm d’aigua en direcció qualsevol punt alt que tingueren a la vista, tot i que era una fosca nit i no hi havia cap llum encesa. Hi ha testimonis de cadenes humanes caminant agafant-se les mans, enmig de la foscor i olorant la mort, per a molts fou una experiència massa traumàtica.

19:17

El CECOPI va augmentar l’emergència a nivell 2 per a tota la província de València, tot mentre Mazón encara anava de camí cap al Centre de l’Eliana.

19:25


A partir d’aquest moment i fins a les 20:00 hores, des de Brussel·les Teresa Ribera intentà parlar per telèfon amb el president de la Generalitat, li tocà tres voltes sense que èxit. El president degué pensar que la millor estratègia era fer l’austruç i amagar el cap dins d’un forat. Com que no podia contactar, Ribera encomanà el cap del seu gabinet que enviarà un WhatsApp al director del gabinet de Mazón, dient-li que la ministra volia parlar urgentment amb ell i no podia contactar. Eixa vesprada fins a quatre ministres del govern intentaren contactar telefònicament amb Mazón i el seu equip, però segons el president no pogué contestar-los. El secretari del Gabinet, José Manuel Cuenca Ais, no contestà al govern fins a l’endemà, s’excusà dient que tingué el telèfon inoperatiu, un altre que estigué il·localitzable en el pitjor dia. Fins aleshores podem assegurar que l’única que sempre estigué localitzable va ser Salomé Pradas, tot i que ben segur estigué totalment desbordada per la crisi. Dies després Mazón es va excusar per poder no atendre la ministra, assegurant que no tenia cobertura estant dins del CECOPI. Respecte d’eixa teòrica caiguda de la cobertura, la consellera Susana Camarero, en declaracions fetes el 15 de novembre, assegurà que en cap moment fallaren les comunicacions dins del centre d’emergències. Més mentides al sac quan el president encara no havia aplegat al CECOPI. Dels minuts posteriors hi ha un fum de fotos d’eixe capvespre en les quals sempre es veu al Centre de Comandament gent parlant pel mòbil, fins i tot al mateix Mazón. 

19:28

CHX envià un missatge d’avís al CECOPI informant que continuaven caient pluges torrencials a Xiva.

19:30

L'alcaldessa de Paiporta tornà a telefonar a la delegada del govern per advertir-li que el seu municipi s'estava inundant. Llavors Salomé, aparentà que per un moment es va despertar de la seua confusió, preguntà: "Llancem l'alerta?". Mentrestant, al seu voltant continuaven les discussions entre els membres del CECOPI. No s'ha sabut qui, però algú pegà un crit i digué: "¡Que se mande el mensaje de una puta vez!". Aleshores tornaren a engrescar-se en polèmiques sobre el contingut, la forma i en què llengües havien de redactar l'alarma.

Inexplicablement, els responsables de la Generalitat al CECOPI ordenaren retirar tots els bombers forestals, que eren una de les unitats definides com a bàsiques per a actuar en les inundacions. Els havien activat quan es va declarar la situació 2 del Pla Especial d’Inundacions a tota la província de València, a les 15:21 hores, però quan més falta feien els ordenaren que tornaren a les seues bases. Després, com qualsevol dia normal, havien d’agafar els seus cotxes particulars per a tornar a casa. De fet, a títol personal molts d’ells anaren directes per ajudar als afectats que es trobaven, com foren alguns dels conductors atrapats en l’A-7. 

Molt poc s’ha publicat sobre del que va passar eixa vesprada al CECOPI, però dies després la delegada del Govern qualificà eixes hores com a crítiques i va afegir que la reunió del comandament de les emergències va ser totalment “inoperant". Redeu quanta delicadesa! En eixos moment l’aigua pujava inundant Alfafar.

19:32

Miguel Polo, el director de CHX va parlar per telèfon amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán que estava de viatge oficial a Colòmbia, va traslladar-li la seua preocupació per la inacció del CECOPI a l’hora d’emetre les alarmes i d’avisar la població, davant el més que probable enfonsament de la presa de Forata i la riuada que estava negat l’Horta Sud.

19:35

Per fi, al·leluia! Aparegué Mazón al CECOPI. Des de les 18:45 que havien pogut contactar amb ell havien passat 50 minuts, segons el president perquè la pluja i l'excés de trànsit allargaren un recorregut des del Palau de la Generalitat fins a Emergències de l'Eliana, trajecte que sols costa vint-i-cinc minuts. Segons una anàlisi que publicà elDiario.es, eixa vesprada i en eixe trajecte no plovia ni hi havia excessiva densitat del trànsit. Per això es pot deduir que estem davant d'una de les innombrables mentides del president.

El president aplegà una mica desorientat, tal volta encara estava ressacós? El fet és que, segons algunes fonts, hagueren de parar a explicar-li com estava el “panorama”. En eixos moments aplegaven notícies de greus inundacions a Algemesí, just en l’encontre entre el Magre i el Xúquer. 

19:40

AENA hagué de desviar dotze vols que havien d’aterrar a Manises i cancel·laren deu vols més perquè tenien inundades les pistes, mentrestant l’aigua entrava pels carrers de Benetússer.

19:43

El president del govern des de l'Índia publicà a X: "Seguisc de prop i amb preocupació les informacions sobre les persones desaparegudes i els danys causats per la DANA en les últimes hores. Tots els serveis d'emergència: protecció civil, l’UME i efectius de la policia i de la Guàrdia Civil estan desplegats davant el temporal" i finalitzava aconsellant "Seguim les seues indicacions. Molta precaució i evitem desplaçaments innecessaris".

17:45

Es va inundar el túnel de Torrent tallant tots els servicis ferroviaris entre Setaigües i Xiva.

19:50

La riuada entrava a Benetússer tot i que eixe dia no els havia plogut quasi res, els veïns feren el mateix que la resta de pobles de l’Horta Sud, com que no sabien la magnitud del que baixava pel barranc, en vorer pujar l’aigua intentaren anar per a salvar els seus cotxes i això provocà més  morts.

20:00

El president Sánchez tornà a telefonar des de l’Índia i, ara sí, Mazón li contesta. Sánchez va oferir al “molt honorable” tota la col·laboració que fera falta, cosa que va rebutjar en assegurar que tenia la situació controlada. Tot mentre molts valencians s’ofegaven, tros de mentider! El secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán cridà a la consellera Pradas per a oferir-li ajuda i posar-se a la seua disposició obtenint la mateixa resposta, no gràcies!

Centre Comercial Bonaire

L’aigua que baixava pel barranc del Possalet ja havia inundat els polígons de la Reva, l’Oliveral i València 2000. Llavors, una part de l’aiguat botà la tanca de l’A-3 i com si relliscarà per un tobogan, va seguir el traçat de l’autovia fins a entrar al nucli urbà de Quart. Aleshores una llengua d’aigua i fang, d’uns 50 cm d’alçada avançava menjant-se els barris de Sant Onofre, Primer de Maig i el Cano, matant set ciutadans. Un altre ramal de la riuada després de negar el Centre Comercial Bonaire, va relliscar cap Aldaia i Alaquàs. A eixa mateixa hora, el nou llit del Túria baixa ple de gom a gom i no es va desbordar per ben poc. L’aigua arrossegava cotxes, alguns dels quals pareixen barquetes amb els fars encesos. Si s’haguera arribat a eixir de mare, hauria desfet Paterna, Manises, Quart, Mislata i Campanar que per ben poc es lliuraren! 

Nou Llit del Túria, Quart, Foto de Xavi Arnau

20:04

Juan Francisco Hernández Alfaro, conseller de política territorial de la Representació Permanent d’Espanyola a la Unió Europea (REPER) a Brussel·les, va cridar tres voltes al cap del Gabinet de Mazón sense obtenir resposta. Tot el que tenia informació del que estava passant se sorprenia que ningú en la Generalitat estiguera alertant la ciutadania per a combatre les conseqüències de les inundacions, quan podien contactar en algú dels responsables els contestaven que moltes gràcies, però està tot controlat!

20:08

El secretari de Medi Ambient tocà a la consellera Pradas per advertir-li de la possibilitat que l’embassament de Forata s’enfonsarà mentre a l’estació del Nord de València van anunciar la suspensió de tot el servici ferroviari.


20:11

Finalment, el CECOPI va consensuar un text i trobà el botonet per a enviar un missatge d’alerta a tots els mòbils que estigueren dins la província de València. El sistema Es-Alert envià un comunicat que advertia de fortes pluges, recomanava evitar desplaçaments i aconsellant romandre atents a futurs avisos. No s’entén que no demanaren a la població que pujarà a les plantes altes, que s’allunyarà de les rieres i que evitaren cap desplaçament en vehicle. Malauradament, en eixos moments la gran onada que baixava pel llit del barranc de Poio ja havia colpejat tota l’Horta Sud, aleshores s’estenia un mar de residus per l’Albufera de València que arrossegava uns quants cadàvers. 

Aleshores, bona part de les 222 víctimes mortals ja s’havien ofegat perquè la gran onada d’aigua i fang els havia agafat desprevinguts prou minuts abans d’eixa alarma tan inútil com els polítics que ajornaren el seu enviament. Traspassaren persones majors o amb dificultats de mobilitat que vivien en plantes baixes i que quedaren atrapades sota dos metres d’aigua que pujà en pocs segons. Uns altres moriren quan intentaren eixir d’eixes mateixes plantes baixes, però no pogueren obrir portes per la força de l’aigua o pels vehicles i contenidors que les bloquejaven. També s’ofegaren alguns que intentaren traure els seus cotxes eixir dels garatges i es trobaren una cataracta que baixava per la rampa d’eixida que no pogueren superar, o conductors terroritzats que no volgueren fugir  dels cotxes quan suraven cap als passos subterranis o a les barranqueres. 


20:12

Al polígon de Riba-roja tot estava inundant sota dos metres d'aigua i molts treballadors es quedaren atrapats. A la Torre entrà l’aigua i pujà fins a la V-30 deixant molta gent sense cap lloc on poder refugiar-se. 


La zona comercial de la Pista de Silla estava tota plena d'aigua, els carrers i carreteres estaven embussades per ser l'hora punta, per l'eixida del treball. Quan pujà l'aigua i els cotxes començaren a surar, alguns se'n pujaren al sostre del vehicle. Els que s'atrevien a abandonar els cotxes sols se salvaven si podien enganxar-se a fanals o arbres. Hi hagué gent que estigué quatre hores amb l'aigua al coll sense parar de cridar angoixats. Els passos inferiors de la Pista de Silla es convertiren en embornals mortals.

Jordi Mayor el batle de Cullera va assegurar que fins a les vuit de la vesprada ningú no l’havia avisat de la riuada que baixava pel Xúquer. Després de rebre el missatge al mòbil va mirar la pàgina web d’aforaments de CHX el nivell del Xúquer i en vorer que baixaven 2000 m³/s, tocà molt preocupat a Miguel Polo. El cap de CHX li confirmà que les mesures del riu eren correctes, i afegí que feia 2 hores que havia avisat al CECOPI. 

20:17

La vicepresidenta Teresa Ribera tornà a intentar telefonar a Mazón, el senyal progressava malgrat que ningú li va contestar.

20:19

Per quarta volta el conseller de política territorial de la REPER intentava contactar amb el cap del Gabinet de Mazón sense obtenir resposta.

20:20

Segons explicacions de Mazón quan intentà justificar perquè no atengué les cridades de ministres, al CECOPI estaven sense cobertura, tot i que sí que va rebre un missatge de Teresa Ribera que li manifestava la seua preocupació per la situació i li oferia tota la col·laboració que calguera. Dies després el president va declarar que en tot moment tingué cobertura i que estava plenament informat de tot el que passava. 

Mentrestant el conseller de política territorial de la REPER, mitjançant el telèfon fix de la seua secretària, aconseguia contactar amb el cap de gabinet del president. També Teresa Ribera pogué parlar amb el “molt honorable”, aquest li digué que tot anava bé malgrat que eixa vesprada s’havia precipitat tot, es va disculpar dient-li que en deu minuts la tocaria, cosa que mai va fer.


Sedaví

20:36

Finalment, el subdirector d’Emergències Jorge Suárez, demanà el desplegament de l'UME per a totes les zones inundades, tot i que ja feia hores que estaven rescatant afectats. El batle de cullera, Jordi Mayor cridà a la resta d'alcaldes de la Ribera Baixa per avisar-los de l'avinguda que estava a punt d'entrar-los. En eixe mateix moment la riuada que baixava pel Magre trencava la mota de protecció del Xúquer provocant la inundació de Riola i Polinyà. Eixes localitats no donaven crèdit, mai en la vida els havien vingut crescudes pel riu Magre, sempre havien baixat pel Xúquer. Mentrestant, la DGT informava que estaven tallades al trànsit l’A-3 a Requena, a Xiva i Riba-roja de Túria, l’A-7 entre l’Alcúdia i Picassent, l’AP-7 entre Loriguilla i Torrent i la V-31 entre Sedaví i Beniparrell en sentit Alacant.


20:38

El servici del 112 col·lapsà perquè tenia més de cent cridades en cua, el temps mitjà en espera per a rebre atenció era de més de nou minuts. Molts dels que intentaven demanar auxili rebien el missatge “aquest número no existeix”. La gent, desesperada intentava tocar a la policia local i a la resta de cossos de seguretat de l’estat, uns altres ho intentaven per les xarxes socials.

20:40

L’aigua que baixava pel barranc de la Saleta se n’eixia del seu caixer i inundava Aldaia. Mentrestant, pel llit del Túria continuaven surant estols de cotxes cap a la mar.

21:01

El CECOPI va emetre un segon avís d’emergència localitzat per als municipis riberencs i aigües avall de la presa de Forata, per advertir-los de la possibilitat que la presa poguera trencar-se.

21:06

El 112-CV va advertir mitjançant la xarxa social X, que circulava un “bàndol” de “Confederació Hidrogràfica” fals. El missatge afirmava que anaven a “alleugerir l’embassament de Forata, obrint comportes, llavors el riu Magre i el Millars anaven a augmentar molt”. Hi ha un xicotet rierol anomenat “Mijares” que és afluent del Magre, aigües amunt de l’embassament de Forata, però no hi ha cap localitat a la seua vora. 

21:08

L’aigua entrava dins dels negocis de la pista de Silla, a Sedaví mentre centenars de vehicles quedaven immobilitzats amb els seus conductors dins.

21:13

La riuada entrava a l’Albufera, per la qual cosa hagueren d’activar les turbines per buidar-la cap al mar.


21:23

L’Ajuntament de València anunciava la suspensió de les classes per a l’endemà, així com totes les activitats esportives o l’accés als parcs i jardins. A la zona comercial de Sedaví en la pista de Silla l’aigua pujava més d’un metre d’altura.

21:26

València va tancar al trànsit d’eixida des de la redona dels hams cap a la pista de Silla (V-31).

21:30

Per primera volta en tota la crisi, des del CECOPI el president Mazón va fer declaracions per als mitjans de comunicació, tot i que no acceptà cap pregunta dels periodistes. Entre altres coses anuncià que hi havia “diversos morts” sense especificar quants, “per respecte a les seues famílies” va afegir que érem davant d’una situació “inèdita”.

21:55

ADIF va anunciar que donats els desperfectes provocats per la DANA se suspenia la circulació de l’alta velocitat amb Madrid i la connexió amb Barcelona, així com el servei de rodalia. Per a donar cobertura als passatges afectats deixaven oberta la terminal Joaquim Sorolla. 

22:08

Es va comunicar la suspensió del servici de Metrovalència, anunciaren que tenien previst obrir l’endemà, però en eixos moments tenien tot el centre de control de Faitanar inundat que va inutilitzar el servei més d’un mes.


22:21

AEMET-CV publicava que segons dades CHX a eixa hora havien comprovat un acumulat de 445,4 l/m² a Toris. Llavors eixa seria la precipitació més copiosa enregistrada en 24 hores al País Valencià des de l’11 de setembre de 1996, quan es van certificar 520 l/m² a Tavernes de la Valldigna.

22:03

El 112-CV actualitzà el llistat de carreteres tallades, segurament hagueren acabat abans informant les que estaven obertes. 


22:45

Emergències avisà que per les xarxes socials que circulava un missatge fals que advertia que el telèfon 112 havia caigut, continuava funcionant, però el volum de cridades era molt alt. Insistiren que eixe era l’únic telèfon per a notificar les incidències i que no devien tocar a cap altre.

22:49

La V-30 en sentit sud estava completament negada per les aigües que pujaven de l’Horta Sud impossibilitant cap circulació. El Nou Llit del Túria baixava ple del tot, mentre que al barri de la Torre tenien un parell de metres d’aigua cobrint-ho tot.

22:53

Les pistes de l’aeroport de Manises estaven inundades per l’aigua que baixà pel barranc del Possalet. 


23:03

El govern de l’estat anuncià la formació d’un comité de crisi davant les greus conseqüències de la DANA al País Valencià, amb l’objectiu de coordinar els treballs de resposta i assistència als perjudicats. Donada l’absència de Pedro Sánchez Pérez-Castejón (Madrid, 1972) perquè estava de viatge oficial a l’índia, anava a presidir-la vicepresidenta María Jesús Montero Cuadrado (Sevilla, 1966). A més hi participarien els ministres Félix Bolaños García (Madrid, 1975), Fernando  Grande-Marlaska Gómez (Bilbao, 1962), María Margarita Robles Fernández (León, 1956) i diversos subsecretaris.

23:08

En eixos moments el cabal del riu Túria a Vilamarxant era molt elevat, a la presa de Manises van enregistrar-se 1.100 m³/s.

23:34

Un ciutadà estava pujat al sostre del seu vehicle en la redona davant de la base de l’OTAN de Manises mentre mitjançant xarxes socials demanaven el seu rescat.


DANA 2024 (1) La caquistocràcia

https://svocuadernocampo.blogspot.com/2024/12/dana-2024-1-la-caquistocracia.html

DANA 2024 (2) Cronologia 28 i 29 d’octubre

https://svocuadernocampo.blogspot.com/2024/12/dana-de-2024-2-cronologia-28-i-29.html

DANA 2024 (3) L'endemà!

https://svocuadernocampo.blogspot.com/2025/01/dana-3-lendema.html

DANA 2024 (4) enllaços i referències

https://svocuadernocampo.blogspot.com/2025/01/dana-enllacos-i-referencies.html