DANA (3), l'endemà!

 


El trist endemà!

Aquesta tercera part farà un recorregut cronològic pels dies després de la tragèdia, perquè és un vessant que no es pot separar de la destrucció i posterior reconstrucció, a més ajudarà a entendre la gestió, l’impacte i la reacció dels valencians.


 

Dimecres 30 d’octubre del 2024

Eixe matí fou un moment caòtic i el cim fou quan els forenses i els policies alçaren 50 cossos de valencians ofegats. Moltes de les carreteres principals continuaven tallades en nombrosos punts, entre les principals vies afectades estaven l’A-3 i l’A-7, a més de l’autovia de Torrent CV-36, la V-30 i la V-31 i moltes localitats estaven aïllades per carretera. L’aeroport de Manises continuava tancat i no pogué reobrir fins a les 9 del matí. Els autobusos de l’EMT de València estigueren tota la nit arreplegant al voltant de 400 ciutadans que fugien de les zones inundades a peu per a dur-los cap als refugis habilitats, a l’Alqueria del Bàsquet i al Passeig de la Petxina. La Guàrdia Civil informà que encara hi quedaven 1.200 persones bloquejades en els seus vehicles en l’A-3 i l’A-7. Bona part de les telecomunicacions, del subministrament elèctric i de l’aigua estaven inutilitzats. Al voltant de 155.000 clients encetaren l’albada sense electricitat, sense aigua i sense telèfon.

El govern envià més efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), en total tenien activats  1.116 soldats que comptaven amb 344 vehicles, helicòpters i avions. A més es van desplegar 200 efectius de l'Exèrcit de Terra, 750 membres de Guàrdia Civil i uns 100 agents de la Policia Nacional. La solidaritat d’altres comunitats s’activà i va enviar recursos per a col·laborar en les tasques de rescat. Múrcia i Galícia enviaren un helicòpter cadascun, Cantàbria va oferir un altre. Aragó va oferir camions amb autobomba tot i que les comunicacions per carretera amb el País Valencià estaven tallades. Alacant va enviar un altre helicòpter, la Junta d’Andalusia va lliurar tres helicòpters i les Illes Balears uns altres dos més. Els bombers de Badajoz cediren dos equips de cerca amb gossos ensinistrats.


00:35 hores.

En roda de premsa en la televisió À Punt el president Mazón va comparéixer per a dir que hi havia morts tot i que sense especificar quants, per primera volta va aparéixer en televisió vestit amb el jupetí roig del 112 que degué pensar li feia aparentar que estava treballant de valent contra l’emergència.

00:38 h.

Els efectius de l’UME que no pogueren continuar fins a Utiel arribaven a Paiporta i començaven a fer els primers rescats.

01:31 h.

Mazón començà a reaccionar per a defendre’s de responsabilitats i començà a desdir-se, en roda de premsa va assegurar que el telèfon d’emergències no havia caigut en cap moment. Va afegir que si els ciutadans no podien contactar a la primera que continuaren insistint. Més avant es va reconéixer que el 112 estigué col·lapsat perquè sols tenia vint operadors. Després es va fer públic que tenien tretze llocs de treball sense cobrir que estaven vacants des de feia mesos. A més el 29 d’octubre patiren una avaria causada per una càrrega de software que provocà que en el transcurs de certes cridades no se sentiren els interlocutors. La vicepresidenta Susana Camarero va atribuir els problemes a l’excés de cridades que rebien, que superaren els quatre milers de trucades, va afegir que la situació de la presa de Forata estava estabilitzada perquè s’havien reduït els cabals que li entraven i s’equilibraren amb els que s’evacuaven.


06:16 h.

AEMET-CV publicà a X que la Dana del dia 29 d’octubre havia sigut la gota freda més adversa del segle al País Valencià que havia provocat impactes i registres molt superiors als de la DANA de setembre de 2019.

06:43 h.

El CECOPI continuava reunit després d’una llarga nit, i ara sí, encapçalat per Mazón que en tot moment va presentar-se en les rodes premsa escoltat per Salomé Pradas amb cara de funeral, per la delegada del govern amb cara de mala llet i pel president de la Diputació amb cara molt preocupada. El seu protagonisme a l’hora de fer declaracions contrastava amb afirmacions posteriors del president en les quals assegurava que ell no pertanyia ni encapçalava eixe organisme gestor de les emergències.


7:07 h.

Protecció Civil va emetre un avís amb el sistema ES-alert demanant a la població que no fera desplaçaments per carretera. Presentaren un missatge molt ambigu que d’emergència que no deia res en concret i ningú ho va entendre, sols confirmaren que ens governava una colla d’inútils.

7:26 h.

La Generalitat activà un telèfon per a l’atenció dels familiars de desapareguts.

8:00 h.

Es van fer públiques les xifres de pluja acumulada en les darreres 24 hores, al terme de Xiva comptabilitzaren 491 l/m², als Felips de Godelleta més de 600 l/m² i a Xest 392 l/m². Eixos registres superaven les precipitacions mitjanes de tot l’any. Encara quedaven al voltant de 700 treballadors aïllats des del dia anterior als polígons de Riba-roja de Túria i fins a les 11:30 no els pogueren rescatar. A Cullera es va desbordar el riu Xúquer negant les partides del Való, Pegunta, Raconà, Pla i Rafal i el Marenyet, la qual cosa obligà a rescatar 24 veïns i 11 animals.

9:28 h.

El CECOPI activà el protocol de múltiples víctimes quan el primer balanç provisional assenyalava una xifra de 51 víctimes mortals.

10:16 h.

En una nova conferència de premsa des del CECOPI, Mazón va fer un discurs tremolós i prou intel·ligible en el qual afirmava que “les alertes que s’havien realitzat des del  CECOPI, que és l’òrgan col·legiat de tots... que coordina la Direcció General de Protecció Civil del govern d’Espanya i que estaven regulats per protocols molt detallats”.

En adonar-se de la magnitud de la catàstrofe intentaren diluir les seues responsabilitats tot i que el discurs no deixava de ser confús. Eixa afirmació era una altra mentida, la llei autonòmica de protecció civil deixa clar i ras que el manament únic del CECOPI correspon a la conselleria de justícia i interior, que encapçalava Salomé Pradas. Sols en el cas que s’activarà l’escenari de Situació Catastròfica el comandament es transferia directament en la presidència de la Generalitat, cosa que no es va fer en cap moment per a evitar assolir la direcció de l’emergència i les futures responsabilitats judicials.

10:52 h.

Emergències informà que des de l’inici de la DANA havien rebut 4.335 telefonades. Van emetre una alerta per als municipis d’aigües avall de la presa de Cirat-Vallat pel risc d’ensorrament, aleshores tenien avariat el sistema d’obertura de comportes i l’embassament del Millars estava a punt d’omplir-se.

11:00 h.

Emilio Argüeso, el responsable d’Emergències de la Generalitat, segons la seua agenda oficial, després d’estar desaparegut des del 26 d’octubre s’incorporava al centre de Comandament Avançat de la Crisi que van ubicar a Paiporta i va tindre la barra de publicar-ho a X.

11:40 h.

Van reobrir-se al trànsit marítim els ports de València i Sagunt.


11:57 h.

Pedro Sánchez va participar en la reunió del CECOPI. En acabant van fer una roda de premsa conjunta en la qual Mazón que pareixia un penedit responsable d’una catàstrofe. Amb veu i ulls baixos donà les gràcies al president del govern per la ràpida visita i va afegir  que rebia els consells que li havia donat amb molt afecte, tot i que no li durà massa la mansuetud.

12:05 h.

AEMET-CV informava en la xarxa X que la DANA s’havia traslladat a les comarques del nord. Comunicà que fins a migdia s’havien enregistrat a Morella 107,4 l/m² i a Catí 92,2 l/m². A Morella caigueren 155,2 l/m² i a la Serratella patiren ràfegues de vent de fins a 101 km/h, a Xert tingueren 105,4 l/m², a Sorita del Maestrat 81,2 l/m², a la Pobla d’Arenós 78,6 l/m² i a Benassal 77,2 l/m². L’Ajuntament de València hagué de desmentir el rumor sobre que l’aigua de la ciutat no era potable, la qual cosa provocà que s’acabaren les botelles d’aigua dels comerços.

12:38 h.

Paiporta estava totalment incomunicada segons declaracions de la seua batlessa. A eixes hores el nou Llit del Túria buidava al mar 2.000 m³/s mentre que des de Forata continuaven eixint 800 m³/s per a intentar buidar-lo.

13.00 h.

El subdirector d’Emergències, Jorge Suárez, i l'inspector de Bombers José Miguel Basset van assegurar en una altra roda de premsa que van emetre constantment avisos dirigits als ajuntaments i als organismes competències de Protecció Civil quelcom que mai s’ha demostrat. Aquesta afirmació contrastava amb declaracions dels consistoris que asseguraven que ningú els va avisar de l’avinguda d’aigua, que els entrà sobtadament sense rebre cap avís. També van aclarir que l’avís d’alerta als mòbils de la població era el darrer esglaó de la comunicació d’una emergència tot i que tampoc van explicar perquè l’enviaren quan a l’Horta Sud ja feia minuts que tenia dos metres i mig d’aigua.

14:17 h.

Mazón va fer la quarta roda de premsa des del CECOPI en la qual va declarar que eixe matí havien fet 70 evacuacions aèries i 200 terrestres. Va demanar als que tingueren desapareguts que tocaren a un telèfon gratuït per a informar les autoritats.

22:00 h.

Mazón feu les seues primeres declaracions a una televisió d’àmbit estatal, en concret al programa “Informativos Telecinco” que presenta Carlos Franganillo Hernández (Oviedo, 1980). En ell va assegurar que ja no quedava pendent cap rescat aeri i va afegir en tot moment van seguir estrictament els protocols de Protecció Civil. Els darrers rescats foren els d’una família incomunicada a una urbanització de Llombai i de gent atrapada als seus cotxes a Benicull de Xúquer i Riola. Va assegurar que era impossible conéixer el nombre de morts, que en eixe moment pujava a 92.

Els sindicats dels bombers forestals denunciaren que el 29 d’octubre no els van mobilitzar per a participar en les tasques de rescat, cosa que provocà molta frustració entre els seus membres. Els va sorprendre especialment que tampoc gastaren els sis helicòpters que tenen per a participar en tasques de salvament. Era una prova més de la descoordinació de les autoritats d’emergències que desconeixien quins eren els seus propis medis.

El servici de Metrovalència estava totalment aturat i es va fer públic que les inundacions que baixaren pel barranc de la Saleta més part de les aigües que venien per la rambla de Poio van enaiguar tot el seu centre de Control a Faitanar, ubicat dins del terme de València, però situat entre Xirivella i Paiporta. La inundació va fer malbé tot el sistema informàtic de la xarxa del metro, provocant la seua inutilització, fonts de l’empresa anunciaren que com a mínim fins a desembre no podrien recuperar el servici.


Les portades de la premsa espanyola a Madrid d'eixa jornada foren molt aclaridores de l’orientació política de cadascun i la consideració en què tenen als valencians. Mentre el diari EL PAÍS assenyalava que la tempesta havia colpejat Albacete i València, ficant una foto de Letur en la seua portada, l’ABC no duia res de la DANA, això sí, portava una foto de Sánchez i la seua dona a l'Índia, a més d’un titular que recollia una nova imputació judicial de Begoña Gómez.

Quelcom paregut va fer EL MUNDO, tot i que sí que trobà lloc per a clavar un titular que deia “Siete desaparecidos por la DANA y cancelado el AVE-Madrid-Valencia”. LA RAZÓN trobà un lloc menut en la part alta de la seua coberta on ficava “Al menos un muerto y varios desaparecidos por la DANA que destroza en Almeria cerca de 4.500 hectáreas de invernaderos”. En aquest cas, una altra volta els “amics” de l’altiplà castellà demostraren molta més sensibilitat per les verdures i els hivernacles que per les inundacions del País Valencià. Els de l’altiplà castellà demostraven estar molt atents al tren que els du cap a la “seua” platja.

No millorava el panorama amb la premsa de les comarques del “nord”, LA VANGUARDIA compartia la seua primera plana entre la renúncia del banquer José Ignacio Goirigolzarri Tellaeche (Bilbao, 1954) perquè sempre ha estat molt preocupada pels diners, cosa que complementava amb el següent titular: “Una DANA extrema arrasa el Levante y deja desaparecidos y daños graves”. Pareix mentida que uns catalans siguen còmplices de la invisibilitat del País Valencià, condemnant-nos a cognom geogràfic respecte del centre madrileny.

Continuant amb la tradicional invisibilitat geogràfica, el diari barceloní EL PERIÓDICO ficava una foto aèria del barri de la Torre inundat amb el titular “La DANA azota el Mediterráneo”. Per la seua part els “germans” alacantins del diari INFORMACIÓN trobaven lloc en la seua capçalera per a ficar en lletra menuda: “Las lluvias obligaron a Adif a suspender el trafico de alta velocidad entre Madrid y Valencia”, mentre omplien la seua portada amb una foto de Pedro Sánchez i de la seua companya acompanyats de dirigents de l’Índia tot i que el titular deia: “El juez agrava el calvario judicial de Begoña Gómez con dos nuevos delitos”.

 

Dijous 31 d’octubre del 2024

Eixe jorn la DANA afectà les comarques del nord, especialment el Baix Maestrat, on arreplegaren quantitats que superaven els 100 l/m² a Vallibona, els Ivarsos i a Catí. La Generalitat decretà tres dies de dol i Mazón que sempre assegurà que ell no pertanyia al CECOPI, però es passava tot el dia dirigint les seues reunions. Les xifres provisionals assenyalaven la mort 92 valencians, eixe dia alçaren 64 cossos de ciutadans morts que dugueren a les sales d’autòpsia de la Ciutat de la Justícia.

Es va suspendre l’activitat acadèmica a l’Horta Sud i al cap i casal. Van obrir almenys un accés terrestre a tots els municipis afectats que fins aleshores restaven aïllats. Catalunya va oferir l’enviament de bombers, mossos i agents rurals dotats amb drons, helicòpters i càmeres especialitzades per a la cerca de cossos. Madrid va enviar un equip de la seua Unitat d’Emergències de Resposta Immediata, que comptava amb especialistes en rescats aquàtics amb cinc barques.

11:00 h.

A les comarques del nord, el cabal del riu Cervol, el Sénia, la rambla Cervera i el barranc de les Coves de Vinromà baixaven plens d’aigua cap a les localitats costaneres. Llavors s’activà l’alarma pel perill imminent d’avinguda a Benicarló, Càlig i Vinaròs i per a les zones situades a la vora del riu Cervol, també es declarava l’alerta roja per pluges a les comarques dels Ports i la Plana Alta. Mitja hora després la situació es tornà crítica a Tírig on havien caigut 200 l/m². Els veïns de Paiporta i de bona part de les localitats de l’Horta Sud caminaven atordits entre el fang i muntanyes de cotxes buscant aigua per a beure, per segon dia no havia arribat cap cos oficial per ajudar-los. Encara que Mazón havia assegurat que havien finalitzat tots els rescats, a Riola salvaven una dona i el seu nadó del sostre d’una casa aïllada al camp.

Feijóo va aplegar per a fer de gallec, estendre dubtes i amagar la crua realitat amb unes declaracions fetes a les portes del Centre de Coordinació d’Emergències, sense parlar clar acusà el govern central de la mala gestió d’una crisi que tothom sabia que era responsabilitat exclusiva de la Generalitat. Entre altres ximpleries va dir: "Ningú no pot prendre decisions en funció d'una informació que pot ser exacta, que pot ser inexacta o que pot ser millorable". Continuà afegint que “El govern central no ha informat de res al PP” afegint que “Hi ha un organisme, del qual forma part l'Administració de l'Estat i l'Administració autonòmica, que pren decisions en funció de la informació que se'ls facilita i segons els protocols en matèria de protecció civil, protocols que en la Comunitat Valenciana s'han complert”. “En la gestió d'una catàstrofe es necessita humanitat, sensibilitat i col·laboració, i en aquesta emergència nacional els presidents autonòmics són els que han carregat amb el pes de la gestió, malgrat no comptar amb totes les eines, així com els alcaldes”. "Un president autonòmic gestiona en funció de la informació que rep dels organismes estatals".

12:00 h.

Es va activar l’avís roig per a l’interior nord i al litoral de Castelló. Els cabals acumulats a les comarques del nord rondaven els 400 l/m² i continuava el perill d’inundació als trams baixos del riu Cervol, la rambla Cervera i el barranc de les Coves. Mentrestant a Catarroja el veïnat feia llargues cues per a poder agafar l’aigua que duien els primers socors que entraven.


13:00 h.

Quasi 48 hores després de l’avinguda encara no havien arribat els serveis d’emergència a gran part de les localitats, però començava a aplegar una allau de voluntaris que pel seu compte s’acostaven caminant per ajudar als afectats que tenien prop.

14:00 h.

L’alcaldessa de València, María José Català Verdet (València, 1981) com no tenia res a explicar de la seua gestió a la Torre, Castellar i l’Oliveral o al Forn d’Alcedo isqué per a informar que els morts a tota la província pujaven del centenar. Paiporta es confirmava com la població més castigada per la DANA.

15:00 h.

Es va comunicar que hi havia més de 140 morts a la província de València. 

16:00 h.

Segons un comunicat de la Secció Sindical dels Bombers Forestals de CCOO-PV, signada pel seu secretari general Antonio Criado Montes, la Generalitat no estava mobilitzant les unitats de bombers forestals ni les brigades helitransportades. Cosa que quan estava activa la Unitat Valenciana d'Emergències que va dissoldre el govern del PP-VOX sí que es feia davant qualsevol incidència. Feia l’efecte que al CECOPI ningú coneixia els mitjans que tenien a la seua disposició per ajudar a la ciutadania i en assabentar-se els van activar. Feia l’efecte que cap dirigent polític ni tan sols els tècnics que estaven al CECOPI sabien com funcionaven les emergències ni els mitjans per a combatre-les, per això no feren res el dimarts 29 d’octubre. Després els entraren les presses per a ocultar dades i rebutjar ajudes, per a no deixar pales la seua incompetència.

17:00 h.

Mazón va sol·licitar la incorporació de tots els efectius que tinguera disponibles l’exèrcit per a reforçar el dispositiu logístic en les zones afectades. Va informar que havia parlat amb el president del Govern i acordaren que l’endemà s’incorporarà al CECOPI el ministre Marlaska de forma permanent. Eixe dia la Generalitat va habilitar un primer paquet d’ajudes de 275 milions d’euros conjuntament amb la Diputació de València.

18:00 h.

El primer punt per a centralitzar els cadàvers de les víctimes foren els baixos de la Ciutat de la Justícia, però eixa vesprada es va fer evident que n’hi havia tants que necessitaven més espai, allí sols tenien capacitat per a gestionar 80 cossos. Les tasques d’autòpsia i identificació continuaren fent-se a l’Institut de Medicina Legal i una volta finalitzades duien els difunts al pavelló 8 de Fira València en espera que els jutjats contactaren amb els familiars i els donaren la custòdia dels seus morts.

Es va constituir el Centre d’Integració de Dades (CID), aquest organisme que s’havia regulat mitjançant el Reial decret 32/2009 estava preparat per a treballar coordinadament davant emergències i catàstrofes que implicaren víctimes massives i devia quedar funcionant fins que es desactivarà l'emergència. El formaven dues seccions, l’Oficina Forense i l’Oficina de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en la qual participaven representants de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

 

                                                           Divendres 1 de novembre del 2024

El dia de Tots Sants es van alçar uns altres 51 cossos de valencians morts. S’encetava la segona jornada de dol oficial i les xifres provisionals de mortalitat pujaven a les 202 per a tot el País Valencià. Hi havia 15.000 llars sense electricitat, més de 252.000 persones continuaven sense servei telefònic a tota la província de València, 182.000 sense mòbil i 70.000 sense línia fixa. No hi havia subministrament d’aigua potable a gran part de les localitats afectades i l'empresa publica Egevasa, vinculada a la Diputació de València, intentava recuperar el subministrament d’aigua potable. Mentrestant es van activar més de 20 camions cisterna per a proveir d'aigua potable a les àrees sense servei. Encara estaven tallades més de 120 carreteres, incloses l’A-3 i l’A-7.

Les tasques oficials se centraven en la cerca de desapareguts. Ningú no va pensar a activar una xarxa de subministraments bàsics perquè moltes localitats no tenien cap establiment obert per a subministrar aliments, aigua o medicaments, fins i tot hi havia gent que no tenia roba perquè l’havia perdut tot. La ciutadania havia de conformar-se a fer llargues cues davant els camions cisterna per agafar una mica d’aigua potable. En les plantes altes hi havia molta gent gran o amb mobilitat reduïa que no podien eixir a uns carrers plens de fang, fem i cotxes destrossats.

Setanta-dues hores després de la tragèdia hi havia molts indrets on encara no havien rebut cap suport institucional. A Alfafar una població pegada a una València on es vivia amb plena normalitat, aplegava la primera ajuda oficial en forma de camió de l’UME a les 12:20 hores. Benetússer estava oblidada sense rebre cap suport oficial. A migdia sols s’havien activat punts de subministrament de productes de primera necessitat a Catarroja, Picanya, Paiporta, Sedaví, Utiel, Xiva, Alfafar i Massanassa. A Sot de Xera hagueren d’evacuar cinquanta veïns pel perill d’ensorrament de la presa del Buseo.

Els primers que arribaven a les localitats més colpejades per la tragèdia eren els voluntaris. Sense cap organització institucional es dedicaven a llevar fang i buidar els trastos banyats de les plantes baixes. També aplegaren tractors dels llauradors que foren els primers a intentar obrir pas en els carrers bloquejats per muntanyes de cotxes. Donat que no es podia accedir en vehicle a l’Horta Sud, per la passarel·la de vianants que travessa el nou llit del Túria, entre Sant Marcel·lí i la Torre hi havia llargues cues de gent que caminava per a ajudar a l’Horta Sud. A les localitats de la Ribera Alta aplegaven veïns dels pobles de la resta de la comarca que no estaven afectats, mentre que a Utiel s’acostava gent de la resta de la comarca. Sorprenentment, a migdia Mazón va demanar als voluntaris que tornaren a les seues cases perquè bloquejaven l'accés a les zones afectades i per si no fora prou anuncià mesures restrictives per als que no respectaren eixa “recomanació”.

El desficaci continuà a les 12:30 hores, llavors isqué la consellera Nuria Montes per la televisió valenciana per a fer unes agres declaracions. Advertia als familiars dels difunts que no s’acostaren al dipòsit de cadàvers de Fira València per a intentar vorer o preguntar pels seus dels desapareguts, perquè allí no feien res i els ordenava que esperaren notícies dels jutjats. La reacció per la seua manca de sensibilitat cap a les víctimes eixa mateixa vesprada l’obligà a fer una publicació en xarxes socials demanant públicament perdó i eixa fou la seua condemna al cessament que encara hagué de trigar uns dies i que va contribuir a la salvació política de Mazón. Al president li vingué molt bé destituir i canviar cares del seu govern per a intentar que la ciutadania s’oblidarà  que el principal responsable era el president de la Generalitat.

AEMET-CV va publicar que una volta recuperada la comunicació amb l'estació meteorològica de Torís i segons dades provisionals, havia enregistrat una precipitació acumulada de 618 l/m², una precipitació màxima en una hora de 179,4 l/m² i una precipitació màxima en 10 minuts de 42 l/m².

A la vesprada “elDiario.es” publicà a X que a eixes hores hi havia al País Valencià 1.900 desapareguts i setanta cadàvers esperant per a ser alçats per les autoritats judicials. Es va fer públic que entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre els serveis d’emergència havien rebut 75.000 cridades al 112. A eixes hores el president Sánchez mantingué una reunió amb tots els responsables dels organismes estatals que tingueren relació directa amb la DANA. Les conclusions foren aborronadores en comprovar el desastre organitzatiu i la inoperància de la Generalitat. Segons declaracions posteriors del ministre Óscar Puente, es van plantejar seriosament decretar el control de la situació i apartar a Mazón del comandament. No es van atrevir i mot probablement va influir que el mateix Feijóo va declarar que estàvem davant d'una emergència nacional de llibre. Fins i tot va exigir públicament que Sánchez activarà eixa figura legal i prenguera el control de la catàstrofe més gran que havíem viscut a tot l'estat en els darrers cinquanta anys. Molt probablement el govern de l’estat raonà que el PP desitjava llevar-se l'incompetent Mazón de damunt per a després poder culpar de tot el desastre a Sánchez. Així, fins i tot podrien denunciar-lo davant els tribunals que ells mateixos controlen per la porta de darrere i per l'entrada principal, com van fer amb les decisions de la pandèmia, tot per acabar assegurant que el PP-CV ho hauria fet molt millor.

El president Mazón va convocar per a les set del matí de l’endemà als voluntaris, perquè anaren a la Ciutat de les Arts i les Ciències per a dur-los en autobusos a les localitats afectades. La Generalitat intentà organitzar el voluntariat fent el que millor saben fer, despenjar un telèfon, tocar uns amiguets i prometre els diners que calgueren. Davant tenien la complexa tasca d’acostar els voluntaris en autobusos fins a les localitats afectades i tornar-los a la vesprada. La Generalitat va encarregar l’organització a la Plataforma del Voluntariat, evident! El problema fou que aquesta plataforma es tracta d’un grup heterogeni, on hi ha grans grups del voluntariat com són la Creu Roja i l’ONCE, envoltats d’una majoria de xicotets grups formats per “professionals” especialitzats a viure del voluntariat, molts d’ells coberts jurídicament per la figura cul-de-sac d’una fundació. Entre aquestes xicotetes organitzacions que controlen la plataforma hi ha ONG tan “conegudes” i experimentades com són ILÊWASI, ASPANION, Fundación Concienciate, Fundación Inciativa Social, Movimiento Contra la Intolerancia, Por Ti Mujer, CALCSICOVA o FESORD. De fet, la Plataforma la presideix Miguel Salvador Salvador de l’ONG Auxilia València, una organització que en 2023 va rebre prop de 60.000 € en subvencions de diverses conselleries i de l’Ajuntament de València amb les quals dugueren una vintena de ciutadans amb problemes de mobilitat a unes poques activitats d’esbarjo. En la seua pàgina de transparència que més pareix ser d’opacitat, sols reflecteixen les subvencions rebudes, sense especificar cap despesa o sou. 


Dissabte 2 de novembre del 2024

Eixe dia es van trobar uns altres 14 valencians morts.

A les 7 hores del matí es presentaren més de 10.000 voluntaris, que pacientment esperaven repretats fent cues quilomètriques, aviat es va fer pales el total descontrol organitzatiu. Miguel Salvador, el vicepresident de l’Associació Auxilia, a la qual van encomanar la titànica tasca de dur i tornar als voluntaris a les zones afectades, es va justificar dient que sols tingueren temps per a contractar 50 autobusos que podrien traslladar un màxim de 3.000 voluntaris. Encara que això és comprensible per al primer dia, el que no es pot entendre és que els primers autobusos marxaren cap Xiva i mig camí pegaren la volta, potser perquè s’adonaren que les carreteres estaven tallades i mai podrien aplegar. Amb tot, això no va ser el pitjor, de tornada els dugueren al centre comercial Bonaire i els encomanaren llevar el fang a palades. Evidentment, els voluntaris se sentiren enganyats, ells volien ajudar la gent no anar de passeig mig matí per a després anar per agranar una gran superfície comercial, llavors marxaren caminant cap Aldaia per intentar ajudar allí. El desficaci organitzatiu fou paral·lel a la indignació dels voluntaris que se sentiren enganyats per Mazón, una altra volta més! El desastre i la repercussió foren tan grans que mai més ningú de la Generalitat tornà a parlar d’organitzar el voluntariat. Nyas coca, una altra mostra més de la manca d’organització, cosa que tornava a demostrar la incapacitat i les veritables prioritats dels governants valencians!

El cap d’AEMET-CV José Ángel Núñez en declaracions a RTVE va explicar que els seus protocols no havien estat suficients, perquè el seu missatge no havia aplegat a la ciutadania. De fet, el dimarts a mig matí, quan ja duien diverses hores amb l'avís roig activat, la vida de la ciutadania era absolutament normal, quelcom evident si les autoritats responsables en difondre l’amenaça i establir les limitacions adients no feien res per a estendre el missatge d’alarma greu.

Fins aquest jorn la Generalitat no havia emés cap recomanació a la població respecte de la prevenció d’infeccions o consells de saluts generals o sobre eines de protecció personal com eren les mascaretes, ulleres o guants. El govern valencià tampoc devia tindre cap metge amb mitja neurona al capdavant de la conselleria de Sanitat.

El CECOPI li trobà gust a demanar coses al govern, ara s’adonaren que necessitaven 5.000 soldats més, per a sumar-se als 2.000 que ja estaven desplegats. A bona hora! Quatre dies després de la catàstrofe, Mazón anunciava en roda de premsa que anava a crear de cinc grups de resposta: un sanitari, d’infraestructures, de serveis socials i habitatge i de treball, empresa i interior.

Els veïns del llogaret de la Torre que pertany a Utiel, es queixaren que fins a eixe dia no havia anat cap responsable de l’Ajuntament per a interessar-se per la seua situació. Aquesta localitat va quedar incomunicada per carretera i els primers dies sols arribaren pels camins rurals voluntaris des de les poblacions veïnes de Sinarques i Aliaguilla.

Una primera estimació basada en les imatges del Sistema Copernicus sobre les zones afectades per les inundacions, va permetre calcular que hi havia afectats en diferents graus al voltant de 77.000 habitatges.

El president tornà a advertir en declaracions públiques que ell no presidia el CECOPI, segurament perquè no estava capacitat més que per a dir mentides i fugir de responsabilitats. Tot i no presidir el centre de comandament d’emergències va paralitzar la reunió d’eixe dia durant vuit hores, perquè va decidir tancar-se amb el seu equip de confiança per a preparar la pròxima compareixença davant el parlament. Després de reunir-se amb els seus homes de confiança va preparar un discurset i en declaració institucional va dir: “Vos vull dir que sé que estem passant pel pitjor moment de la nostra història. Un moment d’una magnitud que ningú podíem imaginar. Estem davant el repte de la nostra vida i junts o solucionarem. Sé, perquè ho he viscut i ho visc directament, que hi ha gent que s’ha pogut sentir sola, desemparada, desprotegida. I ho entenc. Compartisc eixe dolor de tota la societat valenciana. Us vull enviar un missatge clar: ARRIBAREM A TOTES LES CASES SIGA COM SIGA”. Sols li calgué afegir: “i dos ous durs!” que deien els germans Marx. Les seues paraules sonaren massa assajades per a intentar transmetre solemnitat, en canvi, sonaren pomposes, buides, més semblava ser una ficció mentidera amb la qual pretenia amagar la seua infàmia.

Eixe dia va notar-se a València l'arribada de dirigents d'organitzacions d'extrema dreta. Vingué gent de Revuelta, l'organització juvenil de VOX, Daniel Esteve de Desokupa i els seus pinxos que s'ajuntaren amb els fatxes locals d'España 2000 i els de Nucleo Nacional. Es dedicaren a fer-se fotos repartint aliments i aparentant participar en les tasques de neteja per a pujar-les a les xarxes socials. També vingueren els pseudoperiodistes i els "influencers" d'extrema dreta com Javier Negre, Vito Quiles i Alvise Pérez. A un d'ells el gravaren uns testimonis que abans de començar una de les connexions s'agenollà al fang per a embrutar-se i aparentar que havia participat en les tasques de neteja. A casa nostra ja teníem tot el circ preparat, tot i que encara no sabíem per què havien vingut. Es notava que estaven preparant quelcom gros i no caldria esperar molt per a assabentar-nos.

 

Diumenge 3 de novembre del 2024

El motiu del desembarcament dels intolerants era que eixe diumenge, com era festa de guardar l’aprofitaren els reis, Mazón i Sánchez per anar de visita a Paiporta, això sí, els esperaven un bon grapat de càmeres de televisió. Per a preparar el terreny, eixe matí a les sis de la matinada prohibiren l’accés dels voluntaris a la zona amb l’excusa que dificultaven els treballs dels professionals, cosa que enfadà molt als veïns en sentir-se utilitzats una volta més. Tot i el pretés secret de la visita de les autoritats, des d’hores abans a la plaça de Sant Jordi de Paiporta els esperaven una vintena de joves de l’extrema dreta que pertanyien als Yomus i a l’organització “Revuelta”. Com les autoritats no són molt de matinar aplegaren a les 13:10 hores i en arribar els van rebre amb insults i amb una pluja de fang que llançaren els infiltrats que ben prompte van imitar els veïns indignats, tot i que ben segur que eren aliens a la provocació premeditada d’uns desconeguts que eren els primers a encetar les agressions.

Com era d'esperar donats els interessos dels infiltrats, els aldarulls se centraren en la figura del president Sánchez. Davant la violència del moment els guardaespatlles internaren allunyar-lo de la zona, però davant la passivitat de les forces de seguretat diversos individus aconseguiren agredir-lo i li pegaren en un pal de ferro a l'esquena. Mentre evacuaven Pedro Sánchez enmig de la indiferència dels reis i Mazón, els agressors trencaren vidres dels cotxes oficials del grup del govern. Una volta va fugir el cap del Govern va reduir-se l'agressivitat, semblava estar tot molt calculat.

A pesar que en un principi les protestes no es dirigiren directament contra els reis la situació es va descontrolar i els afectà, cosa a la qual no estan massa acostumats, ells són més partidaris de les reverències dels seus súbdits. Letícia estava mig plorant per la forta situació, mentre Felip VI intentava escenificar una mena de diàleg amb uns jovenets que, per la gràcia de Déu, pogueren travessar un cordó policial molt més seriós que no pas el que devia haver protegit a Sánchez. El rei tornà a demostrar que era el més “preparat”, va fer el paperot de defensar la democràcia mentre abraçava uns jovenets feixistes que no coneixia ningú a Paiporta. Una volta feta la representació se n’anà per on havia vingut. Mentrestant, Mazón en tot moment estigué amagat, pegat a l’ampla esquena de Felip VI mentre pareixia ser un conill estressat. Aviat van desaparéixer els feixistes igual que aparegueren, tal volta fugiren muntats en la “nave del misterio” d’Iker Jiménez Elizari (Vitòria, 1973) i la seua cort de sabuts terraplanistes que també estaven per València fent negocis humanitaris i publicitaris. Evidentment, després d’una “acurada” investigació, la Guàrdia Civil no pogué identificar cap membre d’extrema dreta, tot i que la premsa des d’un primer moment havia posat nom i cognoms a bona part dels infiltrats. Després de no trobar res, el 6 de novembre la Guàrdia Civil detingué alguns dels veïns que més indignats estaven, mentre va desestimar cap participació feixista i assumpte tancat amb una bona multa.

 

Dilluns 4 de novembre del 2024

Eixe dia les víctimes valencianes reconegudes eren 211 i tornava a ploure, tant que fins i tot es decretaren alarmes de nivell roig a les costes del sud de València, per precipitacions de fins a 90 l/m². Al final s’arreplegaren 45 l/m² a Tous i 30,2 l/m² a Algemesí, 26,2 l/m² a Benidorm, 25,2 l/m² a Iàtova i 22,7 l/m² a Polinyà. Encara quedaven carreteres importants tallades com l’A-7 entre Quart de Poblet i Torrent, l’N-III entre Setaigües i Sant Joan de Requena, la CV-33 a Torrent, la CV-36 a Picanya i la CV-50 a Xiva. A Castelló també hi havia carreteres tancades com la CV-10 entre Sant Mateu i la Jana, la CV-134 des de la Salzadella a Tírig i la CV1486 al Borseral. El CECOPI va prorrogar 48 hores més la prohibició de la mobilitat pels termes afectats. A Picanya es va reprendre el servici de llum i aigua.

El president Mazón va fer una declaració institucional en la qual traslladà els acords que havia pres la Generalitat per a donar resposta a la DANA. Mitjançant el Decret 163/2024 es van aprovar les ajudes directes de la Generalitat de 6.000 € per a cada habitatge afectat i de 200.000 € ajudes directes per a cadascun dels ajuntaments afectats. Mentrestant, demanaven 31.402 milions d’euros a l’estat per a finançar 136 mesures. El president de la Generalitat en declaracions a la Cadena Cope va dir que el fenomen climàtic del 29 d’octubre es tractava d’una “revolució meteorològica” i aprofità la insurrecció climàtica per a acusar CHX de desactivar tres voltes l’alarma pel desbordament de la rambla de Poio, a les 13, a les 14 i a les 16 hores. També va insinuar que bona part de les conseqüències fatals de les inundacions les havien provocades la manca de manteniment de les preses i els barrancs. Llavors, Confederació Hidrogràfica del Xúquer hagué de traure un comunicat explicant quines eren les seues competències i responsabilitats segons la llei. Va aclarir que la seua tasca consistia mesurar la pluviometria i els cabals dels rius, amb les dades obtingudes havien d’informar les autoritats autonòmiques, que eren les responsables d’emetre les alertes que consideraren oportunes i eren les que devien prendre les decisions per a evitar les pèrdues de vides humanes.

Per la seua banda la Diputació de València aprovà el seu pressupost per al 2025 per valor de 778,7 milions d’euros, dels quals dedicà 150 a les reparacions dels desperfectes en infraestructures provocats per la DANA.

 

Dimarts 5 de novembre del 2024

La Moncloa actualitzà les darreres dades de la DANA, aleshores hi havia 215 morts, dels quals 211 moriren a València i s’havien practicat 195 autòpsies. Es van rescatar un total de 63.448 ciutadans, dels quals 221 els van socórrer en les darreres 24 hores. Al País Valencià teníem un total de 75 municipis afectats.

L’aigua duia estancada cinc dies i la fusta podrida dels mobles abocats a les portes provocaven una forta pudor que omplia els carrers afectats. Es van detectar els primers casos d’infeccions i malalties gàstriques. Per als pobles afectats un dels principals problemes eren que tenien els carrers plens de cotxes i residus domèstics impedint la circulació i l’accés dels serveis d’ajuda i que bona part dels garatges subterranis continuaven plens d’aigua. Eixe dia ens vàrem assabentar que llançar el fang a les canonades havia sigut una decisió errada, en assecar-se s’inutilitzava els desaigües. A l’àrea metropolitana es van suspendre les classes a conseqüència de les pluges i es mantingueren les restriccions de mobilitat que estaven decretades. L'alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent, va declarar el que tots els valencians sabíem, que hi havia una descoordinació generalitzada i una manca de gestió dels efectius que treballaven en la recuperació.

En els treballs encomanats al ministeri d’obres públiques havien aconseguit recuperar 40 quilòmetres de carreteres, inclosos tots els carrils de la V-30, V-31, A-3 i A-7 i la part nord de la A-3. Aleshores tenien treballant 300 especialistes de la Direcció General de Carreteres que comptaven amb 150 vehicles entre camions i maquinària pesant, conduïts per 162 especialistes. Restava pendent la recuperació de l’N-III on estaven valorant els danys a Setaigües mentre que estaven treballant en la restitució del bypass sud de l’A-7. S’havien retirat de les carreteres 1.800 turismes i 330 camions afectats per l’aiguat. També es feien avanços en la recuperació de la línia de tren d'alta velocitat Madrid-València i per aconseguir-ho tenien equips treballant en tres torns, les vint-i-quatre hores. El Túnel de Torrent estava totalment desguassat i havien començat els treballs de reconstrucció del Túnel de Xiva. Havien recuperat totalment 74 quilòmetres de vies fèrries i s’havia restablert la línia de l’Euromed entre Barcelona i València, així com el trànsit ferroviari de mercaderies entre el Port de València, Aragó i Catalunya. Ja estaven en servici les línies de rodalia C5 i C6 i havien duplicat els serveis d’aquesta última entre València i Castelló. Respecte de les línies C1, C2 i s'estaven avaluant els danys. S’havia restablert servei de mitjana distància entre València-Castelló-Tarragona i també la línia de Terol.

Respecte de les telecomunicacions s’havien recuperat 200.500 línies de telefonia fixa, el 91% de totes les afectades i 204.000 línies de telefonia mòbil, de les 300.000 inicialment afectades, un 68%. El subministrament elèctric s’havia restablert per a 147.000 usuaris dels 150.000 inicialment afectats, un 98%. Respecte del Medi Ambient hi havia 287 brigadistes forestals mobilitzades fent diverses tasques. Eixe jorn les forces armades tenien desplegats 7.800 militars amb 11 helicòpters, 72 màquines d’enginyers i 1.043 vehicles d’intervenció i transport. També estaven desplegats 3.889 policies i 3.209 guàrdies civils, 44 metges forenses i 8 auxiliars. Respecte dels militars de l’UME, estaven activats 2.103 que distribuïren un total de 133.350 litres d’aigua embotellada, 21.420 racions de menjar i 5.000 quilos d’aliments.

Félix Francés, catedràtic d'enginyeria hidràulica de la Universitat Politècnica de València, va declarar que les pluges extremes eren quelcom previsible a casa nostra, però el problema va ser que no ens havíem preparat va insistir que calia educar i millorar la informació de la ciutadania que viu a les zones inundables.

 

Dimecres 6 de novembre del 2024

La xifra de desapareguts al terme de València ascendia a 93, però encara quedaven 54 cossos sense identificar. El nombre total de morts per la DANA al País Valencià era de 211. El Govern va declarar la zona catastròfica i anuncià 10.600 milions d’euros en ajudes per als 75 municipis valencians.

Xiva hagué de desallotjar 130 famílies pel perill d’enfonsament dels seus habitatges i sis cases més a Paiporta. Encara hi havia nou centres de salut tancats per les afeccions de la DANA. Aleshores hi havia 7.800 militars treballant a casa nostra, dels quals 5.000 pertanyien a l'Exèrcit de Terra, mentre romanien treballant més de 2.100 bombers de 40 organismes.

Eixe dia es va traure tota l'aigua de l'aparcament del centre comercial Bonaire que les campanyes de desinformació havien assegurat que estava ple de cadàvers, però no van trobar cap víctima. També s’intensificava la campanya de desinformació de Mazón que assegurà que la Generalitat "ha estat a l'altura des del principi, amb la informació que se'ns donava!"

Les imatges de gentades de voluntaris caminant cap a l’Horta Sud encapçalaven les notícies per tot el món i les xarxes socials s’omplien amb l’eslògan de “sols el poble salva al poble", sense reflectir que les forces de seguretat havien detingut 107 persones per actes de pillatge i saqueig. La Generalitat va prorrogar 48 hores més l'ordre de prohibició del trànsit privat pels municipis afectats.


Dijous 7 de novembre del 2024

El Servei del Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) va fer públic que la temperatura mitjana anual de l’any 2024 havia superat per primera volta els 1,5 °C per damunt dels registres que es tenien des de l’era preindustrial. En concret eixe mes d’octubre vam tindre un augment d’1,65 °C, llavors havíem superat l’objectiu que devíem evitar fins a 2033. Els experts del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) sempre havien insistit molt del perill d’eixe augment, perquè faria que l'adaptació de la humanitat es tornarà molt difícil al multiplicar els impactes negatius. Asseguraven que eixa temperatura provocaria una pujada de la intensitat i una major freqüència dels fenòmens extrems que perjudicarien seriosament els recursos, els ecosistemes, la biodiversitat, la seguretat alimentària, les ciutats, el turisme i l'eliminació de carboni i com a prova, uns dels primers a patir eixes conseqüències érem els valencians, de fet, aquesta DANA havia superat tots els registres anteriors de pluges i d’augments de cabals.

En les primeres declaracions públiques que feia la fins aleshores desapareguda consellera Salomé Pradas al programa matinal de la Cadena Cope va assegurar que el sistema Es-alert es va activar quan van rebre l'avís que l'embassament de Forata podia desbordar-se o fins i tot trencar-se. Llavors un tècnic va proposar l'enviament massiu de l'alerta i explicà al CECOPI com funcionava perquè mai no s'havia utilitzat a la CV, cosa que es va desmentir dies després. Va afegir que s’assabentà de les inundacions d’Utiel per l’alcalde i negà que la delegada del govern li oferirà el desplegament de l’UME. En resum, ella era la responsable de comandar la crisi, però ni ella ni els seus tècnics es van assabentar de res del que passava, perquè no els avisà ningú!

Per la seua part el president Mazón va assegurar que el 29 d’octubre estigué en un dinar de treball i comunicat en tot moment, cosa que contestaren centenars de veïns de Castelló que eixiren als carrers demanant la dimissió de Mazón.

La Conselleria d’Educació va fer públic un llistat de 12 centres educatius que estaven molt afectats per les inundacions i que calia refer-los de nou, eren: el CEIP les Comes d’Aldaia; l’Escola Infantil la Font de la Rosa d’Aldaia; el CEIP Orba d’Alfafar; el CEIP Carmen Miquel d’Algemesí;  el CEIP Vicente Blasco Ibáñez d’Alginet; l’IES Maria Carbonell i Sánchez de Benetússer; el CIPFP i l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja; el CEIP Lluís Vives de Massanassa; el Conservatori Professional de Música i l’IES l’Albereda d’Utiel; i l’Escola Infantil Municipal Ciutat Jardí de Torrent.

Els llauradors presentaren un primer balanç de danys que valoraven entre 816 i 1.089 milions d’euros. Susana Camarero informà que s’havien inundat 25.000 ha, una superfície equivalent a la de les Illes Balears, cosa que havia afectat directament a 176.000 ciutadans. Va dir que tenien 600 tècnics avaluant els danys i que cada dia retiraven 2.500 tones de residus amb el suport de 1.000 vehicles. Va assegurar que s’havien reubicat 24.000 escolars afectats per la catàstrofe en 398 centres públics.

 

Divendres 8 de novembre del 2024

El balanç provisional de víctimes mortals pujà a 212 i encara hi havia 50 desapareguts per la DANA. Deu dies després, la Generalitat demanava a l’estat camions bomba per a desembussar canonades i desguassos.

Mazón justificà que el dia 29 no atenguera cridades de la ministra Ribera assegurant que no tenia cobertura mòbil al CECOPI, tot i que en moltes imatges publicades d’eixa reunió es veu amb claredat que hi ha gent parlant pel telèfon, inclòs ell mateix.

Deu dies després de les inundacions aparegueren les primeres explicacions al diari El Español, publicà que segons fonts properes al president, el dimarts 29 entre les 15 i les 18 hores Mazón estigué dinant en el restaurant el Ventorro amb la periodista Maribel Vilaplana. L’objectiu era oferir-li la direcció de la radiotelevisió pública valenciana, cosa que segons la llei sols pot fer-se mitjançant un concurs públic i mai es pot elegir a dit. Després de molts dubtes a conseqüència de les diferents versions anteriors, el 21 de novembre El diari El País va aconseguir contactar amb l’entorn de la periodista que confirmà la reunió a un cèntric restaurant que té reservats “especials” en forma d’habitacions privades on a més d’oferir-li la direcció d’À Punt van dedicar-se analitzant l’oratòria i l’estructura dels discursos del “molt honorable”. Va aclarir que en cap moment va notar cap inquietud de Mazón per les incidències de la DANA.

Per fi!, van sol·licitar ajuda al Centre de Coordinació de Resposta a Emergències de la Unió Europea, una altra omissió imperdonable que demostra el caos i la negligència que havia suposat la gestió de la catàstrofe. Les empreses afectades per les inundacions van presentar 284 expedients de regulació d’ocupació temporal que afectaven 3.014 treballadors, dels quals 21 eren acomiadaments definitius i la resta temporals. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va admetre un recurs d’un particular en contra de la Presidència de la Generalitat per inacció davant de la DANA. La Direcció General de Trànsit (DGT) anuncià que donaria de baixa temporal tots els vehicles dels quals tinguera coneixement que estaven afectats per la DANA. L'objectiu era estalviar als afectats el pagament de l'impost de circulació de l'1 de gener de 2025. L’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) comunicà que havia rebut 17.200 tones d’estris gràcies a 1.720 viatges de camions, emprant un total de 421 operaris que treballaven a torns les 24 hores. Eixes restes es trituraven mitjançant tres màquines que trossejaven 1.500 tones diàries.


Dissabte 9 de novembre del 2024

Als carrers de les principals viles del país isqueren molts valencians per a demanar la dimissió de Mazón per la gestió de la DANA que havia provocat 214 morts, dels quals 206 estaven identificats. A València van congregar-se més de 130.000 ciutadans, xifra que resulta de l’ocupació de la plaça de l’ajuntament en les mascletades, però que es queda menuda perquè en falles tota la part central està tancada per a penjar els petards i eixa vesprada estava plena de manifestants. Tampoc van comptabilitzar els ciutadans que estaven en la resta de carrers, plens de gom a gom. En acabar la concentració hi hagué enfrontaments de grupets de violents de procedència sospitosa amb la policia, que finalitzà amb la detenció de quatre persones.

A Alacant es manifestaren 15.000 ciutadans per a exigir la dimissió del govern valencià. Els encarregats d’organitzar-la van ser Gràcia Jiménez, Enric Aragonés i Marinela Garcia d’Acció Cultural, a més d’Ismael Vicedo d’Escola Valenciana. Aquests dos últims n’eren coportaveus. En l’acte de cloenda van llegir un manifest que consensuaren vint-i-dues organitzacions. A Elx acudiren 5.000 ciutadans convocats pels col·lectius; Assemblea de Docents d’Elx; Docents d’Elx pel Valencià; Intersindical Valenciana; Casal Elx; PAH Elx Crevillent; Ateneu Crevillent; Assemblea 8M d’Elx; Decidim Vinalopó-Alacantí; Associació Antiespecisme contra el Maltractament Animal d’Elx; Margalló Ecologistes en Acció d'Elx; Sindicat de l’Administració Pública d’Alacant; Escola Valenciana; Coespe; el Tempir i el Consell Sindical Obrer.

El PP va declarar que les manifestacions estaven polititzades i que les comandaven entitats catalanistes. Res de nou, cada volta que la dreta ha tingut un problema ha tret l’espantall catalanista per a desviar les seues responsabilitats.

Eixe dia el CECOPI anuncià que anava a crear un grup de treball per a coordinar la Protecció Civil, raó per la qual el govern del Botànic va crear la Unitat Valenciana d’Emergències que fou el primer organisme públic que eliminà el govern del PP i Vox, que el consideraven una  despesa supèrflua.

Es va conéixer que aigües afectaren greument el sector del llibre en valencià provocant la pèrdua de les naus de la distribuïdora GEA Llibres, al polígon de l’Oliveral, on tenien emmagatzemats 300.000 exemplars de vint editorials, fent malbé 17.000 llibres en llengua valenciana. També es van perdre llibreries i biblioteques que afectaren un 10% del Gremi de Llibrers Valencians. Es va allargar la restricció de circulació a Aldaia, Alaquàs, Sedaví, Paiporta, Picanya, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Albal i Beniparrell i com era cap de setmana, els pobles afectats van rebre una allau de voluntaris de la resta de l’estat que aplegaren en autobusos.

 

Diumenge 10 de novembre del 2024

Encara es buscaven 32 desapareguts i sols quedaven vuit cossos sense identificar. Es va delimitar geogràficament la zona afectada i es pogueren fer les primeres estimacions de pèrdues. Els 75 municipis que van patir les inundacions sumaven una població de 190.000 veïns. Sols en l’Horta Sud 4.000 habitatges sofriren desperfectes i s’inundaren un total de 530 km², un 5% de la província. Resultaren amb danys greus 1.522 km de carreteres, quedaren inutilitzats 99 km de vies fèrries i s’hagué de tancar el viaducte de la línia C2 a Algemesí. Un total de 87.437 cotxes hagueren de ser remolcats. Sols en el polígon industrial del Bony de Catarroja es van calcular unes pèrdues valorades en 2.000 milions d’euros.

Antonio Collado, comissari de la policia local de Xàtiva que durant trenta anys formà part de les reunions del CECOPI, va declarar al programa radiofònic Hora 25 de la Cadena Ser que no entenia com no s’havia convocat el centre de control molt abans de les 17:00 hores del dia 29. Va aclarir que des de 2017 existia la figura del secretari autonòmic d’emergències, dedicat en exclusiva a gestionar les emergències, ell era el responsable de convocar el CECOPI, coordinar-lo, s’encarregava de la gestió d’alarmes i de les comunicacions dels avisos a tots els alcaldes, caps de la policia i de protecció civil.

En canvi, el dia 29 d’octubre el secretari Emilio Argüeso no aparegué pel CECOPI, no aplegà fins al dia 30 a migdia, per això l’encarregada de la comunicació de coordinació entre les diferents policies fou la subdirectora de Formació, que seguia indicacions directes de la secretària Autonòmica. Fins al divendres 8 i dissabte 9 de novembre no contactà cap responsable d’Emergències amb els caps de policia dels municipis sense afeccions, per a demanar-los que cediren agents i membres de protecció civil per a enviar-los a les zones afectades. Cosa que s’encarregaren de gestionar en ells, els mateixos policies municipals des de l’endemà de la catàstrofe.

Sanitat va recomanar el consum d’aigua embotellada, mentre que per a uns altres usos calia bullir-la, fins i tot aquestes recomanacions acabaren provocant un enfrontament dialèctic entre Pilar Bernabé i Mazón.

El govern va rebre 156.000 sol·licituds d’ajudes, 90.000 per la pèrdua de vehicles i 50.000 per danys als habitatges. La reparació de la xarxa d’aigua potable es va valorar en 331 milions d’euros, eixe dia encara quedaven 7.000 usuaris sense accés a l’aigua en els seus habitatges. També quedaren molt afectades 122 depuradores d’aigua i 34 municipis tenien greus problemes pel trencament o l’obstrucció de la xarxa de clavegueres.

 

Dilluns 11 de novembre del 2024

El Centre d'Integració de Dades (CID) va notificar que la xifra de víctimes mortals per la DANA havia augmentat a 215, una més que dilluns, i va reduir a 17 la de desapareguts. A totes les persones mortes ja els havien fet l'autòpsia i totes estaven plenament identificades.

Eixe dia els carrers de Paiporta o Massanassa encara tenien un pam de fang, la pudor als carrers era aborronadora. El govern de l’estat aprovà unes mesures per a protegir els treballadors amb el que van qualificar d’escut laboral. Aquesta norma incloïa la prohibició d’acomiadar i el dret a reduir la jornada per fer cures. També s’aprovaren prestacions extraordinàries per a les treballadores domèstiques. Es va activar una xarxa d’oficines finestra única per a tramitar ajudes i documentació per als afectats.

Els feixistes de Desokupa pintaren alguns carrers amb la imatge de Pedro Sánchez damunt d’un “Gracias Pedro” refermant la campanya de manipulació de l’opinió pública per a intentar responsabilitzar al govern de l’estat de la gestió de la catàstrofe i mentrestant José Alfredo Aznar López (Madrid, 1953) acusà Pedro Sánchez de no voler prendre el control de l’autonomia per a gestionar directament la DANA, esdeveniment que qualificà de catàstrofe nacional. Cal aclarir que segons la Llei 13/2010 de Protecció Civil i Gestió d'Emergències de la Comunitat Valenciana el màxim responsable en cap de l’organisme de gestió de les crisis és, ni més ni menys, que el president de la Generalitat.

Els quatre detinguts pels aldarulls que hi hagué en acabar la manifestació del 9 de novembre a València quedaren en llibertat condicional, els acusaven per delicte d’atemptat i de desordres públics.

En una entrevista del president de la Generalitat al canal 24 h de TVE va declarar que assumia que es podien haver comés errades i que calia revisar-les per a millorar. Va reconéixer que una de les seues equivocacions fou prestar massa atenció a la presa de Forata i oblidar-se de la crescuda de cabal de la rambla de Poio. Mazón tornà a assegurar que ell no era membre del CECOPI, llavors no era necessari ni que prenguera el comandament ni que estiguera present en les seues reunions, cosa que desmenteix la Llei 13/2010. En una visita del president a Torrent, va coincidir amb uns veïns just quan les càmeres de televisió estaven gravant. Els ciutadans es desganyitaren exigint-li la dimissió mentre li cridaven: “Eres un incompetent, no tens vergonya”.

 

Dimarts 12 de novembre del 2024

Eixa nit tornava a entrar una segona DANA amb pluges que podrien pujar dels 200 l/m² que provocà la suspensió de l’activitat acadèmica en cent municipis. Es van registrar més de 100 l/m² a diverses localitats de la Marina Alta com a la Vall d’Ebo i que provocà inundacions al Baix Maestrat, a Benicarló i Vinaròs. Per a evitar les conseqüències que patirem en la primera, les autoritats no dubtaren a decretar l’avís roig, suspendre l’activitat acadèmica i restringir la circulació del trànsit per carretera.

Es feia evident que un dels principals problemes de les localitats afectades era poder llevar el fang sense obstruir les clavegueres. El CECOPI va informar que es necessitaven més de 100 camions cisterna per a desembussar canalitzacions i clavegueres mentre que en eixos moments sols tenien trenta treballant. 

Un total de 603 empreses i 10.405 treballadors s’havien acollit als expedients temporals d’ocupació (ERTO). Segons dades del Ministeri de Treball als setanta-cinc municipis afectats per les inundacions hi havia al voltant de 37.000 empreses que tenien 350.000 empleats, que podrien afegir-se a la suspensió del pagament de quotes a la Seguretat Social fins a febrer de 2025. També hi havia censats 70.000 autònoms que podrien acollir-se al procediment extraordinari de cessament.

A Benicarló s’ajuntaren veïns de les comarques del nord per a demanar que els culpables dimitiren i se n’anaren cap a casa.

El Consell va aprovar una partida pressupostària d’urgència de vint milions d’euros per a arreglar camins rurals. El president Sánchez va intervenir en la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP29) que es feia a Bakú, l'Azerbaidjan on va dir que els més de 200 morts per la recent DANA eren testimoni del Canvi Climàtic que encetem, un fenomen que mata persones.

 

Dimecres 13 de novembre del 2024

Continuava afectant la segona DANA, aquesta volta les autoritats no dubtaren emetre els avisos rojos i limitacions de moviment. El CECOPI va decretar la restricció de la mobilitat per als vehicles privats a 163 municipis fins a les 23:59 hores del dijous 14. Van emetre tres avisos amb el sistema ES-Alert, el primer per comunicar les restriccions de trànsit de vehicles privats als municipis afectats per les inundacions. El segon advertia de l'alerta roja per fortes pluges i el tercer ser exclusiu per a la vintena de poblacions més impactades per la DANA del 29 d'octubre, en el qual s’informava que per l'acumulació de pluges, es recomana romandre en zones altes dels habitatges o en zones elevades. Mazón, com sempre estava més pendent dels grans poders econòmics, puix va expedir salconduits perquè els treballadors dels supermercats pogueren evitar les limitacions.

Segons dades d’Avamet fins a les 17:00 hores s’havien enregistrat 200 l/m² a Xàbia, a Gata de Gorgos, 130,8 l/m² a la Vall d'Ebo, 119,6 l/m² a la Sagra,  118,6 l/m² a l'Atzúbia, 117,4 l/m² a la Vall de Laguar, 112,8 l/m² al Ràfol d'Almúnia, 100,6 l/m² a Pego, 68 l/m². També s’inundaren la CV-723 a la Xara i la CV-729 al Ràfol d'Almúnia. A Xàbia es van acumular 165 l/m² en quatre hores, més de 198 fins a les 13 hores.

A migdia Núria Vilanova va fer una foto d’una mànega marina davant de Vinaròs i una altra a Cullera que anà acompanyada de fortes pluges de 90 litres, i 70 d’ells caigueren en una sola hora. La tempesta marítima provocà que la mar inundarà diversos punts del passeig marítim i hagueren de tallar la carretera del Brosquil. Eixa mateixa vesprada al Mareny Blau caigueren 83,6 l/m², a la Casella 62,4 i a la Murta d’Alzira 53 l/m².

A la vesprada, al Baix Maestrat es van tallar l’N-232, l’N-340 i la CV-137 a Càlig. A Vinaròs caigueren 140,8 l/m², a Benicarló, 138,6 l/m² que provocaren fortes inundacions, 119,2 l/m² a Peníscola, a Traiguera i 45 l/m² a la Sénia. De fet, a les 16:35 hores el CECOPI va decretar la Situació 1 del Pla Especial d'Inundacions per pluges a la comarca del Baix Maestrat, a més s’hagué de tallar el ferrocarril entre Castelló de la Plana i Cambrils. 

Un detall molt significatiu de l’interés d’ocultació de la realitat, es va fer públic que el dia 29 en reunions del CECOPI no es van alçar actes, ni tan sols es van gravar ni es guardaren els àudios, quelcom habitual. Una altra jugada de Mazón fou evitar la declaració de la figura “d'emergència catastròfica” perquè això haguera suposat l'assumpció per part del president del comandament únic i de la direcció de totes les activitats d'emergència. No fent-lo deixava tota la responsabilitat sobre els muscles de la consellera Pradas, a la qual convertia en el seu escut.

Mentre el president Mazón intentava defugir futures responsabilitats, el president del Govern anuncià un nou reial decret d'ajuda als afectats per la DANA que incloïa 110 mesures i que estava valorat en 3.765 milions d'euros, que se sumaven als 10.600 milions del reial decret que havien aprovat la setmana anterior. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz va recordar que amb alertes roges activades els treballadors podien decidir no acudir al treball, cosa que les empreses devien respectar sense sancionar-los per absentisme. El ministre Ángel Víctor Torres en una compareixença al Congrés respecte de les inundacions del 29 d’octubre va aclarir que l’AEMET començà llançant avisos taronges a partir del diumenge 27 d’octubre. Que eixes alertes es convertiren en roges per a tota la província de València el mateix matí del 29 d'octubre i que l’activació de l’avís roig significa que cal tenir molta precaució perquè hi ha un seriós risc per a la vida. Va afegir que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no va emetre cap avís perquè "no és la seua competència", ells deuen informar els responsables del comandament de la crisi sobre la situació de barrancs i rius.

Respecte de l’aiguat que caigué pel barranc de Poio, el ministre va aclarir que a les 15.20 van elevar el nivell d'alerta i malgrat això, la consellera Pradas continuà mantenint la convocatòria de la reunió de comandament del CECOPI a les 17 hores, això deixava clar i ras que sempre anaren per darrere de la situació. Fins a les 19.30 hores no activaren el Pla d'Emergència 2, cosa continuava mantenint la responsabilitat exclusiva de la crisi  en mans de la Generalitat. Finalitzà reprovant que dissortadament, les autoritats valencianes decidiren retardar l’enviament d’una alerta als mòbils que haguera salvat molt ciutadans fins a les 20.11 hores.

L’eurodiputat de VOX Jorge Buxadé va declarar al programa “Las Mañanas de RNE” que no es querellarien contra el govern de la Generalitat perquè la DANA devia ser considerada com una emergència nacional i no haver apartat del comandament a la Generalitat implicava que el govern de la “nació” era responsable criminal i, en canvi, els responsables de la “regió” sols van demostrar que eren uns incapaços. No va dir res  sobre que el seu partit era responsable de la dissolució de la Unitat Valenciana d’Emergències per a dedicar eixos diners a subvencionar la tauromàquia, i que al parlament de l’estat sempre votaren en contra de les partides extraordinàries per la reconstrucció del País Valencià.

El satèl·lit europeu Sentinel 1 va permetre calcular l’abast de les inundacions del 29 d’octubre. Es va deduir que es negaren 531 km², l’equivalent al 5% de tota la província de València. Mitjançant el servei EMS Rapid Mapping, un instrument cartogràfic de sistema europeu Copernicus es va deduir que les inundacions afectaren a casa nostra a 190.000 ciutadans que residien en 19,3 km². Eixa superfície es repartia en 6,6 km² d’habitatges residencials, 11,6 km² eren edificis industrials i 32 km² eren carreteres, autopistes i vies fèrries. Un estudi posterior de la Universitat de València encapçalat per Carmen Zornoza, professora del Departament de Geografia en col·laboració de Javier Serrano i Ana Belén Ruescas, va concloure que l’àrea que va quedar submergida el 29 d’octubre va ser de 562,74 km². D’eixa zona, més del 80% eren conreus de cítrics i caqui, un 11% corresponien a habitatges i trames urbanes.

Es va aconseguir reobrir la circulació de les línies de Rodalia C1, C2 i C3 mitjançant recorreguts compartits entre el tren i l’autobús.

 

Dijous 14 de novembre del 2024

Finalment, 160 municipis acabaren suspenent l’activitat acadèmica. Aldaia va col·locar sacs d’arena per a contenir les aigües que baixaven pel barranc de la Saleta i va aconseguir evitar noves inundacions. De matinada el fort marejol obligà a tancar el port de València i el de Gandia fins a les 11 del matí. CHX publicà un mapa amb la pluja acumulada entre les 8 hores del 13 i les 18 del 14 de novembre. També manifestà la seua preocupació per l'evolució de la presa de Maria Cristina, que abocava per damunt sobreeixidor des de les 3:00 h. Buidava un cabal de 6,9 m³/s i, afortunadament, les entrades pogueren estabilitzar-se. Durant la nit  van emetre dos avisos per les possibles conseqüències del previsible cabal d’eixida dels embassaments d'Ulldecona, Ribesalbes i Maria Cristina.

Des de les 7:00 hores la presa d'Ulldecona arribà a abocar per sobreeixidor un cabal d'uns 6,7 m³/s. Segons dades d’AVAMET les dades dels acumulats més destacades foren de 118,8 l/m² a l’Alcúdia de Veo, 99, 5 l/m² a Suera, 88,4 l/m² a Xiva, 83,4 l/m² a Sueca, 79,8 l/m² a Tales i 77 l/m² a Cullera que provocaren inundacions als carrers i a les plantes baixes.

Eixe jorn es va restablir el servei de l’AVE entre Madrid i València i es va reobrir la CV-390 que comunica la Serrania amb el Camp de Túria i l’àrea metropolitana. La Generalitat anuncià la licitació d’obres de reparació i reconstrucció de les onze residències de gent gran afectada per la DANA, el seu import va ser de 2.250.000 €. També resultaren afectats 21 centres residencials que afectaren 1.315 residents.

El Centre d’Integració de Dades que es va constituir per a centralitzar les comunicacions relatives a la DANA, informà que el 29 d’octubre havien mort 216 valencians, mentre que encara quedaven per trobar 16 desapareguts. Van detallar la mortalitat per franges d’edat, del total de ciutadans mots 103 tenien 70 o més anys i faltaren 9 menors d’edat. Per sexe 131 eren homes i 85 dones, per nacionalitats 190 tenien nacionalitat espanyola i 26 eren d’11 països estrangers. Per municipis, 45 traspassaren a Paiporta, 25 a Catarroja, 16 de València, 15 d’Alfafar, 10 de Benetússer, 10 de Torrent, 10 de Xiva, 9 de Picanya, 9 de Sedaví, 7 de Quart de Poblet, 7 de Xest, 6 de Massanassa, 6 de Riba-roja de Túria, 6 d’Aldaia, 6 d’Utiel, 4 de Godelleta, 3 d’Algemesí, 3 de Pedralba, 3 d’Albal, 2 de Guadassuar i 2 l’Alcúdia. Moriren un ciutadà de cadascuna de les següents localitats: Bunyol, Alaquàs, Alzira, Sot de Xera, Sueca, Loriguilla i Silla. El ministeri d’interior va informar que havien detingut 463 persones per delictes relacionats amb la DANA.

 

Divendres 15 de novembre del 2024

Les xifres oficials publicades eixe jorn eren de 217 morts i 14 desapareguts. La Generalitat encara no havia pogut tancar la contractació de més de cent camions cisterna que va oferir una empresa de Jaén per a llevar l’aigua i fang dels carrers, garatges i embornals, tot i que TRAGSA, en nom de la Generalitat, s’havia compromés a contractar-los dies abans.

Es va celebrar un Ple de Corts Valencianes per  a tractar les conseqüències de la DANA. En la seua intervenció el president Mazón va reconéixer que es van cometre errades, però va afegir que la culpa fou per la manca d’informació de l’AEMET, que no avisà de la magnitud de les pluges i de Confederació Hidrogràfica del Xúquer que tampoc avisà de la crescuda sobtada dels cabdals que baixaven pel barranc de Poio. Va assegurar que, en canvi, el CECOPI, sempre estigué al peu del canó tot i que no s’adonaren de res, això sí el president estigué informat en tot moment de l’evolució de la catàstrofe. El portaveu de Vox va recriminar la inoperància del CECOPI i de Mazón, però manifestà que el principal culpable de tot era de Pedro Sánchez, perquè no va enviar tots els mitjans que tenia disponibles. Aprofità per a reiterar que les autonomies, una volta més, demostraven que no servien per a res. No se’n recordà que en el pacte d’investidura foren ells els que exigiren als populars la dissolució de la Unitat Valenciana d’Emergències i que mentre tingueren el control d’eixe mateix departament no feren res per a mantenir la protecció civil.

Compromís manifestà que Mazón havia demostrat no era digne de dirigir als valencians perquè no fou capaç d’estar al capdavant en un moment crític per a defensar-los. A més els seus consellers demostraren total inoperància, llavors eren responsables de la mort de molts valencians. Van exigir-li que deixarà d’intentar justificar-se dient mentides i acusant els altres, afegint           que per dignitat havia de dimitir. El PSOE acusà el president d'estar desaparegut en els pitjors moments, llavors demanà la seua dimissió. S’oferiren per a donar suport a un nou president que fora de caràcter tècnic, que elegiren els populars per a dirigir la reconstrucció i una volta finalitzarà devien convocar eleccions a Corts. Per la seua part el portaveu del PP va donar suport total a Mazón, argumentant que aleshores era el moment de la reconstrucció. Va justificar la magnitud de les conseqüències perquè no tingueren informació de l’AEMET ni de CHX. Llavors, eren els organismes estatals els principals responsables de la riuada, junt amb els ecologistes que havien permés que no es llevaren les canyes dels barrancs, perquè amb lleis com la protecció de l’Horta es bloquejaven projectes com el d’adequació del barranc de Poio que el seu propi partit deixava sense finançament al parlament de Madrid. Sorprén que Juan Francisco Pérez Llorca no recordarà que en la tramitació dels pressuposts generals de l’Estat, quan el senador de Compromís Carles Mulet, demanà una modificació per a assignar 7 milions d’euros amb els quals millorar i adequar el barranc de Poio, no s’aprovà pels vots en contra del PP, PSOE, VOX i PNV.

Des del mateix dia de la DANA les xarxes socials s'ompliren de reclamacions exigint la neteja dels llits de rius i barrancs, per a llevar totes les "canyes", aprofitant per a culpar els ecologistes d'impedir-lo perquè s'estimaven més quatre ànecs que la vida de les persones. No va tenir en compte que l'ampla majoria de la comunitat científica està en contra de llevar la vegetació de la llera de rius i barrancs, que ha demostrat la perillositat de canalitzar-los. La neteja dels barrancs es va convertir en un dels arguments força de la dreta i la ultradreta per a desviar les seues responsabilitats i acusar de tot als ecologistes. En resum, Mazón va reconéixer errades tot i que la principal responsabilitat de catàstrofe va ser la manca d’informació que devien haver proporcionat els organismes que controlen Pedro Sánchez i Teresa Ribera, CHX i AEMET, de pas acusaren els poca roba dels ecologistes. D’altra banda, Compromís i PSOE estaven convençuts que el “molt honorable” havia demostrat no ser digne de presidir la Generalitat, llavors li demanaren la dimissió. En canvi, VOX demanà la dimissió de Sánchez i  que el tancaren en presó, de pas demanaren la dissolució de l’autonomia valenciana perquè no servia per a res.

Els sindicats dels bombers forestals del País Valencià denunciaren que des d’un primer moment desitjaven ajudar els afectats,  però de les 20 brigades disponibles i sols empraven cada dia vuit. El més greu de tot era que eixes unitats disposaven de 40 autobombes que podrien aprofitar per a desaiguar, així com helicòpters per a participar en rescats. Sospitaven que la seua marginació era conseqüència que estaven immersos en un conflicte laboral sobre les responsabilitats del seu comandament, repartit entre les Diputacions i la Generalitat i això havia dificultat la seua participació en les tasques de recerca, rescat i neteja de les zones afectades per a les quals estaven plenament capacitats.

La Direcció General de Tràfic va publicar que hi havia 120.000 vehicles afectats per la DANA, dels quals el 98% serien considerats com a sinistre total. Habilitaren una pàgina web per ajudar a trobar els vehicles sinistrats que es retiraven dels carrers i s’amuntegaven en descampats habilitats. Es denunciaren casos de vehicles que no tenien molts danys, però que els havien xafat amb altres que ficaren damunt d’ells i llavors els acabaren de destrossar.

La Conselleria de Justícia va enviar un document als ajuntaments sol·licitant els telèfons dels alcaldes i dels responsables de protecció civil per actualitzar els registres i així poder comunicar-los qualsevol alerta futura. Implícitament, estava reconeixent que era responsabilitat seua facilitar informació als consistoris en temps de crisi o perill, també descobrien que en un any de govern no havien tingut temps de fer-ho mentre contradient les acusacions a l’AEMET i CHX de no haver avisat als batles i que no havien autoritzat la neteja dels barrancs.

 

Dissabte 16 de novembre del 2024

Es va trobar una altra dona morta a Sedaví que pujà el nombre de víctimes a 218, llavors sols quedaven 13 desapareguts. El superministre d'obres públiques Óscar Puente es queixava públicament que feia dies que esperava de la Generalitat un llistat d'obres públiques per a reparar, encara que no foren responsabilitat de l'estat, però que no li arribava res. Sembla que tenien totes les llapisseres de la Generalitat i de la Diputació plenes de fang! Un xicotet grup convocat pel grup d'ultradreta Revuelta va ajuntar-se a la plaça de Sant Agustí de València per a demanar la dimissió de Pedro Sánchez.

 

Diumenge 17 de novembre del 2024

Van trobar una altra víctima mortal a Riba-roja de Túria augmentant la data total a 219. Segons dades sobre la casuística de la mortalitat de la DANA facilitades pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) eren que 65 dels morts es van localitzar a l’interior d’habitatges, 32 dins de garatges, 24 cossos aparegueren al mig del camp i 21 als carrers.

Es començava a conéixer que l’assignació dels primers contractes de “recuperació” havien anat als amiguets de Mazón. ElDiario.es va publicar que la consellera Nuria Montes havia signat l’adjudicació d’un contracte urgent per valor de 290.000 € a favor de l’empresa STV Gestión SL, en la qual estigué treballant el secretari autonòmic del Gabinet del president i Comunicació, José Manuel Cuenca Ais. En resposta, un Mazón desafiant va declarar que no entenia com el govern de l’estat no havia pres el control de la crisi, si pensava que es podia trencar l’embassament de Forata!

Voluntaris com @Regente o @navi2004vct denunciaren en xarxes socials que els milers de quilos d’ajuda que arribaven de tot l’estat els estaven acumulant a Fira València. Allí era molt evident manca d’organització, per això els voluntaris intentaven classificar els materials, tot i que no tenien directives clares per part dels responsables. Per a eixample, intentaven ordenar els queviures per data de caducitat, però quan tornaven l’endemà es trobaven una altra volta tot mesclat. Una mancança més era el repartiment de l’ajuda era totalment caòtic, els arribaven cotxes enviats pels ajuntaments amb llistes de necessitats, però no els podien donar res per por que fora un engany de malparits, que després intentaren revendre-ho tot, llavors sols entregaven mercaderies a determinades associacions.

El ministre Luis Planas Puchades (València, 1952) va anunciar ajudes de 200 milions d’euros per les explotacions agràries que hagueren sigut afectades en més d’un 40% i havia mobilitzat 140 perits d’Agroseguro. S'havien presentat un total de 194.141 sol·licituds d'indemnització davant el Consorci de Compensació d'Assegurances a conseqüència dels desperfectes de la DANA. D’ells 117.000 corresponien a vehicles i 61.000 a habitatges, segons dades de la Delegació de Govern. D'aquests expedients 134.079 ja tenien perit assignat. Els 400 perits habituals se’n van va duplicar primer, i després s’assignaren un total de 1.600 per agilitzar els tràmits.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero va ser anomenada com a nova portaveu del Govern valencià, en substitució de la desapareguda consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino.

 

Dilluns 18 de novembre del 2024

Vint dies després de la catàstrofe el president comunicà el primer cessament del seu equip i la víctima fou la consellera de Turisme Indústria i Innovació Nuria Montes, a la qual va substituir Marian Cano Garcia, presidenta de la patronal del calcer. Cano havia sigut candidata del PP en les eleccions europees i és germana del tot poderós alcalde de la Nucia, Bernabé Cano. El pecat de Montes fou parlar amb menyspreu als familiars de les víctimes de les inundacions, als quals va exigir que no s’acostaren a Fira València per a preguntar pels seus morts. També aprofità per anunciar el fitxatge del general retirat Francisco José Gan Pampols (Figueres, 1958) com a vicepresident per a la reconstrucció.

Continuà la concessió de contractes de reconstruccions per als “amigatxos” del Consell. A l’empresa Becsa SA li atorgaren 3,9 milions d’euros per a reparar la presa del Buseu i també va “guanyar” obres per a rehabilitar ponts i carreteres en la CV-50. El seu director és Gabriel Alberto Batalla Reigada, membre d’un clan familiar constructor que estigué condemnat en 2018 pel cas Gürtel, pel finançament de la caixa B del Partit Popular. La família Batalla fou molt coneguda en els temps de la corrupció al País Valencià que tingué com empresa principal el Grup LUBASA.

Davant la lentitud de les tasques de reconstrucció, els mateixos veïns hagueren d'organitzar-se per a construir una passarel·la damunt del llit del barranc de Poio, a Picanya, per a poder passar d'una banda a l'altra del poble perquè la DANA va trencar els tres dels ponts que comunicaven els dos barris del nucli urbà.

Eixe jorn els ciutadans que rebien pensions no contributives i vivien en les zones afectades per la DANA van rebre una paga extra addicional. Fins a eixe moment s’havien acollit als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) un total de 18.668 treballadors valencians. Compromís va anunciar la seua intenció de presentar una moció de censura per a llevar Mazón de la Generalitat, però necessitava suport de cinc diputats addicionals i els socialistes no volgueren ajudar-los.

 

Dimarts 19 de novembre del 2024

Es complien tres setmanes de la catàstrofe i continuava l’adjudicació de contractes de reconstrucció mitjançant el procediment d’adjudicació d’obres d’emergència, cosa que implicava que es podien atorgar sense convocar concurs públic, “amb el dit”. Mazón va lliurar un contracte per valor de 12,9 milions d’euros a l’empresa Ocide Cosntrucció SA que pertanyia a un grup empresarial que estigué investigat pel pagament de comissions il·legals en l’entorn de Rita Barberà, en el conegut com el cas Assut.

El president de la Generalitat anà de visita a Xiva i Utiel acompanyant als reis, en aquest cas els organitzadors tingueren molta cura d’allunyar-se prou la població per a controlar les possibles protestes. Van reforçar la presència de les forces de seguretat que eren més nombroses que els veïns. Encara així es van sentir crits demanant la dimissió de Mazón mentre els reis acaronaven xiquets com si foren gatets. Aquesta vegada Pedro Sánchez s’estalvià el viatge, els insults i les garrotades.

S’obria el termini per a sol·licitar les ajudes que atorgava l’estat als autònoms i a les empreses afectades per les inundacions. El total pressupostat era de 838 milions d’euros que es repartirien en 5.000 € per als autònoms i entre 10.000 i 150.000 € per a les empreses. El Consell de Ministres aprovà una línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) dotada amb 5.000 milions d'euros per a empreses, autònoms i, com a novetat, també podien sol·licitar-les llars particulars.

 

Dimecres 20 de novembre del 2024

Les víctimes mortals al País Valencià pujaren a les 220 i quedaven 8 desapareguts. Presidència de la Generalitat anunciava el segon nomenament d’un militar per a comandar la recuperació, en aquest cas el general de brigada de l'Exèrcit de Terra, Venancio Aguado Diego (Segòvia, 1961) que seria el responsable de la Secretaria Autonòmica del gabinet del vicepresident per a la Recuperació Econòmica i Social.

La Generalitat continuava amb el negoci i atorgà 16 milions d’euros al Grup Rover per a reconstruir la seu de Ferrocarrils. Aquesta empresa estigué involucrada en pagaments en negre per valor de 69.900 € a Alfonso Grau, el segon de Rita Barberà, per al finançament il·legal del PP, com ho va reconéixer el jutge. Tot i que segons l’article 71 de la Llei de Contractes del Sector Públic es prohibeix explícitament la contractació amb empreses condemnades per delictes de corrupció.

Es va ampliar el llistat de municipis afectats per la DANA en afegir Carcaixent, Xulilla, l'Énova, Manuel, Millars, la Pobla Llarga, Rafelguaraf, Senyera i Tous, que ara podrien acollir-se a les ajudes atorgades. Vint-i-dos dies després de la tragèdia, a Paiporta d’un total de 4.000 alumnes sols hi havia 160 escolaritzats.

La Cadena Ser parlà amb una vintena de batles de les zones que patiren les inundacions per a preguntar-los si havien parlat amb Mazón el dia de la DANA. Quinze d’ells asseguraren no haver parlat eixe dia amb el president, sols l’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado va reconéixer que parlà amb el cap del consell.

El Congrés va convalidar el primer decret d’ajuda per a la DANA, per un valor de 10.600 milions d’euros, amb l’únic vot en contra de Vox. La vicepresidenta Teresa Ribera va comparéixer al parlament per a donar explicacions de les actuacions del govern. En tot moment defensà les actuacions del govern i recordà que els organismes oficials actuaren sempre d’acord amb els protocols establerts. Va afegir que tant l’AEMET com CHX activaren els avisos de nivell roig, que és el nivell més alt d’emergència, però el responsable d’enviar les alarmes a la població era la Generalitat. També recordà que el Canvi Climàtic ha implicat un augment del 20% de les temperatures en la conca mediterrània respecte de les de la resta del planeta, i això implicava una nova realitat hidrològica. La ministra Ribera va denunciar que en la reunió del CECOPI, entre les 18:00 i 19:00 es va desconnectar als representants del govern, a Delegació del Govern, a l’AEMET i a CHX. També tornaren a desconnectar-los entre les 19:35 i 20:00, just en el moment que aplegava Mazón al centre de Comandament.

En una compareixença de la ministra Ribera al parlament espanyol va denunciar que en la reunió del CECOPI, entre les 18:00 i 19:00 es va desconnectar als representants del govern, a Delegació del Govern, a l’AEMET i a CHX i tornaren a desconnectar-los entre les 19:35 i les 20:00 hores, just abans del moment en el qual aplegava Mazón al centre de Comandament.

 

Dijous 21 de novembre del 2024

La Diputació de València havia comptabilitzat 660 garatges, soterranis, forats d’ascensors que encara estaven plens d’aigua. El Tribunal Superior de Justícia valencià va anunciar que tramitava tres denúncies contra Carlos Mazón per la gestió de la DANA presentades per Iustitia Europa, per la CGT i per un advocat particular, entre els denunciats s’incloïa la consellera Salomé Pradas. També s’havien obert dues querelles que interposaren Manos Limpias i Hazte Oír contra Pilar Bernabé, la CHX, l'Aemet, i Emergències de la Generalitat, però els jutjats d’instrucció les rebutjaren.

 

Divendres 22 de novembre del 2024

Les noves dades del Centre d’Integració de Dades (CID) sobre la mortalitat de la DANA, pujaren les dades a 221 valencians perquè aparegué una nova víctima a la Torre, sols quedaven 7 desapareguts. Es van publicar en el DOGV els canvis de consellers que impulsà Mazón, per a poder mantenir-se com a president.

Amb el Decret 32/2024 de 21 de novembre el govern quedà format de la següent forma: Susana Camarero es convertia en vicepresidenta primera, secretaria i portaveu del Consell, també duia els Serveis Socials, Igualtat i Habitatge. Però haver de parlar quan has d’amagar molt és complex,  en declaracions va dir que “el president Mazón no va cridar als ajuntaments”, doncs una altra més de les mentides del “molt deshonrat”, perquè sols parlà amb Jordi Mayor i no li digué res de la DANA.

Ruth Merino deixava la tasca de portaveu i canviava la denominació de la seua àrea, ara s’encarregava sols d’Hisenda, Economia, mentre que les sacrificades eren Salomé Pradas i Nuria Montes que abandonaven el consell. Els nous consellers eren: Francisco José Gan Pamplos que es convertia en vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social que comptà amb el General de Brigada Venancio Aguado com a secretari autonòmic. Núria Martínez Sanchis es convertia en la nova consellera de Justícia i Administració Pública. Juan Carlos Valderrama Zurián que fou alt càrrec de l’equip de Serafín Castellano al qual condemnaren per corrupció era el nou es convertia en conseller d’emergències i Interior. Finalment, María Ángela Cano Garcia era la nova consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

 

Dissabte 23 de novembre del 2024

La Plataforma per l’Ensenyament Públic va convocar una manifestació a València per a exigir la dimissió del conseller José Antonio Rovira en la qual participaren més de 5.000 ciutadans segons dades de la Delegació del Govern. Criticaven la manca de criteri per a organitzar la recuperació dels centres educatius afectats per les inundacions i la poca implicació en les tasques de rehabilitació que es va deixar en mans de pares, docents, voluntaris i ajuntaments. Vint-i-sis dies després de la catàstrofe encara quedaven trenta centres sense desinfectar i més de 13.000 alumnes anaven a escola en condicions d’higiene pèssimes.

S'havien recuperat la totalitat dels 160 km de carreteres de l'Estat afectats. Es van aprovar fons d'emergència per valor total de 123.813.023,37 €. Amb ells es repararen l’N-330 i l’N-322 €, l'A-7, l’N-3 i l’A-3. El ministeri de transports va assumir la reconstrucció de 36 infraestructures locals danyades per la DANA en nou municipis de València. També s’havien reparat els 149 km de via del traçat de València cap a la bifurcació d’Albacete.

 

Diumenge 24 de novembre del 2024

S’alçaren les primeres veus que denunciaven la greu catàstrofe ecològica que havia provocat la DANA a l’Albufera. L’aigua havia arrossegat milers de tones de fem al parc. Per tot arreu hi havia estesos restes de vehicles, plàstics, bombones de butà, electrodomèstics, hidrocarburs, medicaments i bales de residus provinents dels abocadors de Quart i Aldaia. Els camps i el llac s’havien convertit en un gran abocador. Fins aleshores les tasques dels serveis públics s’havien centrat en la cerca de cadàvers oblidant la recuperació dels camps de conreu i dels aiguamolls protegits.

El dia 29 l’aigua que entrà al llac provocà una pujada d’un metre del nivell de les aigües, li entraren 120 hm³ xifra equivalent al volum que li aplega en un any i mig, segons un informe publicat pel Servei Devesa-Albufera. La capacitat del llac és de 29 hm³, doncs li havia entrat més del quàdruple. Sense oblidar que els arrossars i totes les platges havien quedat plenes de residus vegetals i fem. Per a denunciar aquesta catàstrofe Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, Per l’Horta, SEO/BirdLife i Xúquer Viu van firmar un comunicat conjunt per tal d’alçar la veu d’alarma ambiental, enfront de l’opacitat i la descoordinació de les administracions públiques.

Com a resposta l’Ajuntament de València va fer feu públic que treballava per a dissenyar un pla de reconstrucció i de regeneració ambiental. El problema era que els regidors que havien d’impulsar-lo eren Juan Carlos Caballero (PP), Carlos Mundina (PP), José Gosálbez (Vox), Mónica Gil (Vox) i Cecilia Herrero (Vox), tots ells ,olt poc implicats en la conservació.

A Massanassa va morir un treballador de TRAGSA de cinquanta-un anys, en esfondrar-se el forjat d'una passarel·la entre dos edificis del col·legi Lluís Vives. En eixe moment dos operaris estaven fent inspeccions mentre uns altres feien tasques de neteja, llavors el sostre col·lapsà i els caigué damunt, un altre operari més jove va patir lesions i el traslladaren a l'hospital la Fe. Després de l’accident mortal els treballadors de l’empresa pública es negaren a treballar en les zones afectades per la DANA.

Segons declaracions del batle, Paco Comes el centre l'havien d'enderrocar per l'estat ruïnós i pel perill d’enfonsament. Cosa que es va decidir el 7 de novembre després d’una reunió amb els directius d’educació i davant el risc d’ensorrament decretat per la inspecció educativa. De fet, el 12 de novembre decidiren traslladar als 500 alumnes a l’antiga facultat de Magisteri de València, a Montolivet.

Més polèmiques foren les declaracions del conseller d’Educació Rovira assegurant que el centre educatiu no estava en risc de col·lapse, per això estaven rentant-lo a petició del consistori. Va afegir que l’accident fou un fet imprevisible perquè no hi havia cap risc. Per si de cas ell no va acostar-se a Massanassa perquè era diumenge i ell viu a Alacant, va dir que tenia dret a estar en la seua família, sembla que el treballador que va morir no tenia cap dret! Sí que s’acostà la vicepresidenta Camarero i Pilar Bernabé que van rebre insults per part d’un veïnat indignat. Mazón que anava cap a Massanassa en assabentar-se de les protestes pegà mitja volta i tornà al Palau de la Generalitat.

Eren conegudes les pressions per part de conselleria als municipis perquè obriren els centres educatius, imposant-los com a data límit del 25 de novembre, per a poder complir les promeses de conselleria. En cas de no poder complir amb el termini, la Generalitat els amenaçava dient que durien l’alumnat uns altres centres, cosa que denunciaren municipis com Benetússer. Això mateix va passar a l'IES Berenguer Dalmau de Catarroja i van dur-los a Picassent, en horari de vesprada, a pesar de l’oposició de les famílies. Llavors els responsables dels centres decidiren ajornar l’entrada fins que Generalitat no certificarà la idoneïtat de les instal·lacions educatives, documentació que encara esperaven des del 12 de novembre.

 

Dilluns 25 de novembre del 2024

Es va confirmar la troballa d’un altre valencià mort, pujant la xifra total a 222. Un grup dels meteoròlegs van publicar un comunicat donant suport i defensant la tasca de l’AEMET i del seguiment que feren els tècnics de Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Un grup de científics catalans signaren un document de suport a la directora de l’Agència Estatal de Meteorologia davant la presentació d’una querella per delictes d’homicidi imprudent per les inundacions del 29 d’octubre.

 

Dimarts 26 de novembre del 2024

Les alcaldesses de Paiporta, Catarroja i Benetússer van criticar el CECOPI perquè no eren capaços d’escoltar la seua veu per a poder conéixer les necessitats de les localitats afectades. Després d’un mes la Generalitat havia contractat empreses privades per a substituir als mitjans públics que ja feia dies que estaven treballant i que ja coneixen el terreny i els problemes concrets de cada lloc, ara els nouvinguts devien començar de nou, retardant més encara més les solucions.

Segons dades del Consorci de Segurs s’havien rebut 191.714 sol·licituds d’indemnització per a compensar les pèrdues en habitatges, vehicles, comerços, magatzems, oficines, indústries i obres civils afectades per la DANA. Llavors les indemnitzacions que hauria de pagar el Consorci, es creu que podrien pujar fins als 3.500 milions d’euros, aleshores la DANA es convertiria en la catàstrofe més gran que mai haguera afrontat l’estat.

Amb bona part del sistema de clavegueres obstruït pel fang solidificat i amb moltes conduccions trencades, les aigües residuals de Torrent, Picanya i Paiporta acabaven directament al llit del barranc provocant molta pudor i multiplicant el perill d’infeccions. En eixos moments les diferents administracions tenien activats 17 equips pesants d'extracció d’aigua i llots i 190 equips lleugers que inclouen 91 autobombes i 99 motobombes.

Es va fer públic que d’un total de 106 centres educatius en les zones afectades, 13 patiren greus desperfectes per la riuada. Un total de 93 escoles ja havien représ les tasques educatives beneficiant 36.959 alumnes, mentre que encara restaven tancats 22 centres que provocaven que un total 10.977 estudiants estigueren sense poder anar a escola.

S'havia activat la declaració d'emergència d’AGROSEGURO, això implicava la mobilització de 140 perits per a valorar les pèrdues i tramitar els expedients de les afeccions del camp valencià. S’havien obert 22 oficines mòbils per ajudar en la tasca d’omplir els tràmits de les ajudes del govern de l’estat que es van repartir per les diferents comarques afectades.

Per la seua part la Generalitat va signar un decret per a concedir 100 milions d’euros en ajudes directes a les empreses, també es van fer contractes d’emergència per a la recollida i trasllat als canyets dels animals morts. Per la seua part la Diputació s’encarregà de la neteja de 666 garatges i subterranis. Gan Pampols anomenà dues secretaries autonòmiques més i una altra per a les relacions amb les administracions.

 

Dimecres 27 de novembre del 2024

A Picanya l’exèrcit finalitza la instal·lació d’un pont per a comunicar les dues parts del poble que parteix el barranc. En una assemblea del Sindicat Professional de Bombers (SPPLB) de València es va denunciar que el consistori no va activar-los ni el mateix 29 d’octubre ni els primers dies posteriors. La mateixa nit de la riuada que destrossà els barris de la Torre, Castellar i l’Oliveral sols activaren els efectius de guàrdia del parc central i uns pocs del parc de Campanar. A més rebutjaren la incorporació voluntària dels bombers que estaven fora de servici.

El president Pedro Sánchez en una compareixença al parlament a petició pròpia va anunciar una nova partida de 2.274 milions d’euros. Entre altres mesures contemplava ajudes directes de fins a 10.000 € per a la compra d’un vehicle. Feijóo l’acusa de corrupte i Santiago Abascal de la brutícia dels llits dels barrancs. Mentrestant la Generalitat va suprimir el límit del sou dels alts càrrecs per a poder pagar a Gan Pampols.

 

Dijous 28 de novembre del 2024

Segons el Centre d’Integració de Dades, el nombre de víctimes mortals provocades per la DANA al País Valencià pujava als 222 morts i encara es buscaven quatre desapareguts, tres homes a Sot de Xera, Montserrat i Paiporta, a més d’una dona a Xest. Els creients tragueren en processó la Geperudeta per Picanya i Torrent.

Es va conéixer que el govern central havia preparat contractes per a netejar les platges dels residus arrossegats per la DANA al mar que havien tornat a les costes. L'abast de la neteja anava des del sud del port de València fins a Tavernes de la Valldigna. Tenien previst traure 13.000 tones de residus vegetals i per a escometre les tasques d'esbandir les costes s'havien pressupostat 800.000 €. Respecte del fem i residus que s’havien estés pels camps i al llac de l’Albufera es va calcular que cobrien una superfície de 170.000 m² amb 85.000 m³ de residus. La neteja i retirada d’aquests residus es va valorar en 8.500.000 d’euros.

Un total de 18 centres escolars afectats per la DANA encara no podien obrir portes i això afectava 9.750 alumnes. En declaracions a RNE l'Alcaldessa de Catarroja Lorena Silvent es queixava que encara hi havia llot als carrers, als garatges i als subterranis. Els ascensors no funcionaven impedint l'eixida al carrer de persones amb mobilitat reduïda. Encara calia retirar molts cotxes i dels carrers i llevar molts estris destrossats pel fang, a més hi havia molta feina per a poder recuperar les clavegueres.

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) va valorar les pèrdues del camp valencià a conseqüència de la DANA en 1.379 milions d’euros. Per comarques van calcular uns danys de 15.588.000 € a la Ribera Alta, 6.012.000 € a Utiel-Requena, 5.394.000 € a l'Horta Sud, 5.128.000 € a la Ribera Baixa, 7.364.000 € al Baix Maestrat, 1.991.000 € a la Plana Alta i 605.000 a l'Alt Maestrat.


Divendres 29 de novembre del 2024

Les dades tornaren a pujar, ara sumaven 223 víctimes de les quals 17 traspassaren a València i d’ells 14 a la Torre. Després d’un mes de la tragèdia molts consistoris convocaren minuts de silenci en honor als seus morts i baixaren a mig alçada les banderes. A les 20:11 minuts, molts ciutadans es concentraren a la plaça de la Mare de Déu del cap i casal i en trenta municipis més per a fer sonar els seus mòbils amb una alarma, per a commemorar l’endarrerit avís del 29 d’octubre, quan bona part de les víctimes ja s’havien ofegat. A Paiporta van fer sonar les campanades a morts a les 18:28, la mateixa hora en la qual se’n va eixir el barranc de Poio.

D’una anàlisi d’on s’havien alçat els cossos es va saber que bona part s’havien recuperat en espais tancats, fonamentalment a l'interior d’habitatges i garatges això implicava que la inundació fou sobtada i agafà les víctimes per sorpresa. Un 45% de les víctimes van morir tancats a casa, en les plantes baixes i la majoria eren gent gran amb mobilitat precària que no pogueren fugir. Per tant, un avís a temps hauria salvat molts d’ells. Un 23% dels morts van trobar-se dins dels cotxes, això implica que una prohibició de la circulació en les carreteres haguera implicat la salvació de molts ciutadans. Les dades aborronadores demostraven la manca de gestió de l’emergència per part de la Generalitat.

La realitat del dia a dia de les zones afectades continuava sent molt crua, encara teníem 2.277 valencians sense llar, hi havia 491 llars desnonats per problemes estructurals, 1.656 habitatges declarats com no útils per a viure en ells pels desperfectes i en total calia enderrocar 130 edificis. Respecte de l’educació teníem 9.750 alumnes sense escola i 18 centres continuaven tancats. Teníem 16 carreteres provincials tallades que sumaven més de 50 km. El ministeri de Transports continuava amb la reconstrucció de les línies de Rodalia València C1, C2 i la C3 fins a Aldaia. La Generalitat havia tret 200.000 tones de residus dels carrers i continuaven amb la retirada de 120.000 vehicles. A Catarroja hi havia greus problemes amb les aigües fecals estancades que omplien tota la localitat d’una pudor indescriptible.  

Les inundacions afectaren 123 depuradores, un mes després n’havien recuperat 117. Respecte de la gestió de residus s’havien establert uns Punts d'Apilament Local (PAL) als municipis afectats, des d’allí es traslladen a cinc punts de transferència ubicats a Quart de Poblet, Manises, Alfafar, Catarroja i Picassent. En ells tenien maquinària especialitzada per a gestionar-los i després els duien als abocadors que havien ampliat la seua capacitat d’acollida. Un altre sector molt afectat foren les indústries, un total de 69 polígons patiren danys en els  42 milions de metres quadrats que ocupen, la Generalitat va xifrar-los en més de 10.000 milions d'euros.

El govern de l’estat aprovà el Decret llei 8/2024 sobre mesures urgents per a regular el procés de desballestament dels més de 120.000 vehicles que continuaven amuntegats en seixanta campes a les zones afectades.

 

Dissabte 30 de novembre de 2024

Vora 100.000 persones es manifestaren a València per a demanar la dimissió de Mazón, era la segona gran mobilització que es va fer per a exigir responsabilitats polítiques al president de la Generalitat. La convocaren més de cinquanta entitats cíviques, socials i sindicals, la concentració va recórrer el carrer de les Barques, Poeta Querol, la Pau, la plaça de la Reina i va acabar a la plaça de la Mare de Déu. També eixiren a Elx vora un miler de persones per a demanar la dimissió de Mazón i de tot el Consell.

 

Diumenge 1 de desembre del 2024

Es va fer pública la destitució Emilio Argüeso, el secretari autonòmic d’Emergències que el dia de la DANA estigué completament desaparegut. Respecte de les noves estimacions de l’envergadura de la catàstrofe es va conéixer que 845.371 ciutadans foren afectats directes, un 31,8% del total de la província de València. En 32 localitats es produïren danys molt greus, la qual cosa significà una afecció severa a 535.479 habitants.

 

Dilluns 2 de desembre del 2024

L'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) que gestiona els residus urbans de l'àrea metropolitana de València va tancar els ecoparcs només produir-se la DANA per a gastar els seus contenidors en les tasques d’arreplegada i classificació dels residus de les localitats afectades i ara començaven a obrir progressivament els ecoparcs fixos. Segons l’Ajuntament de València el xicotet comerç de l’àrea metropolitana havia vist minvar les seues vendes en un 80%.

El vicepresident Gan Pampols va convocar la seua primera roda de premsa per a explicar el full de ruta per a la reconstrucció. Va anunciar que volia elaborar un programa marc per a recollir totes les actuacions econòmiques, socials i administratives necessàries. A més pretenia fer-ne un altre sobre mesures de prevenció, protecció i resposta a noves crisis. No volgué fixar cap termini per a la tornada a la normalitat. A conseqüència de la polèmica sobre el seu sou, hagué d’aclarir que ell no havia demanat cap salari. Més sorprenent fou que assegurarà que es podrien haver salvat vides amb un pla ordinari d'alertes! Una altra sorpresa fou comprovar que segons el Decret 35/2024 que es va aprovar eixe mateix dia, les competències de Pampols eren encomanar-se del que li encarregarà el president, en resum, fer de xiquet dels encàrrecs de Mazón!

Els consellers de Medi Ambient i el d'Agricultura es van reunir amb els alcaldes per a traslladar-los les seues intencions de modificar la llei de l'Horta perquè consideraven que bloquejava les obres per al desviament dels barrancs, per l'ocupació de zones agrícoles. Per això pretenien llevar la consideració de preceptius i vinculants als informes del Consell de l’Horta. També es plantejaven modificar el Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d'Inundació en la Comunitat Valenciana (PATRICOVA) per a evitar entrebancs a les canalitzacions i modificacions dels llits de les rieres. Entre altres modificacions pretenien responsabilitzar a les confederacions hidrològiques dels teòrics obstacles que pogueren ficar a l’hora d’evitar les actuacions als llits de rius i rieres. Martínez Mus aprofità va argumentar que el conservacionisme era un seriós condicionant per al desenvolupament econòmic i recordà l’històric infrafinançament del País Valencià. Qüestió   que mai s’ha volgut solucionar al parlament de Madrid, que sistemàticament han boicotejat els vots en contra del PP i el PSOE. Eixe mateix PP del senyor Mus que junt amb uns altres partits d’extrema dreta o de centreesquerra van ser els que votaren al Parlament de Madrid en contra d’una modificació dels pressuposts per a començar les obres de millora del barranc de Poio. Dels mateixos que desmuntaren la Unitat Valenciana d’Emergències només assolir el govern per a dedicar eixos diners a la promoció de la tauromàquia. En canvi, la Llei de l'Horta que aprovà el Botànic era la primera legislació que pretenia protegir el patrimoni agrícola històric de la plana de València. Aquesta norma no afecta gens a les infraestructures hidràuliques ni les actuacions als llits de barrancs i rius. L'únic que exigeix la llei és que les actuacions en infraestructures no tinguen greus afeccions a la trama agrícola tradicional. El PPCV semblava voler aprofitar la DANA per a desregular la gestió del territori i afavorir el negoci de promotors i constructors, per a permetre requalificacions de sòl i la creació de noves àrees urbanes. Els mateixos que no saberen gestionar una crisi que provocà molts morts, oblidaven que sols una regulació estricta del territori evita la desprotecció de la població i del medi on vivim.

De fet, el mateix dia 29 d’octubre van aprovar una llei de Simplificació Administrativa que amagava regals per als especuladors com reduir la distància de la costa en la qual es pot construir un hotel, baixant-la de 500 a 200 metres. Mus encapçalava els gestors que pretenen expropiar el domini públic, però després, quan vinguen tempestes o puge més del compte el nivell del mar ens obligaran a invertir recursos econòmics públics per a protegir eixos mateixos negocis privats que ara autoritzen en contra de la nova realitat climàtica. Són els mateixos polítics que mai han volgut límits a la construcció en zones inundables, els que quan vinga la pròxima barrancada tampoc sabran avisar la ciutadania, perquè estaran de festa gastant-se les comissions que hagen obtingut. Els mateixos dirigents que després de la catàstrofe no dimitiran amb l’excusa de comandar la reconstrucció i els que l’aprofitaran per a adjudicar contractes d’emergència als seus amics, els mateixos amigatxos que ja protagonitzaren la corrupció de finals dels noranta i de la primera dècada del 2000.

 

Dimarts 3 de desembre del 2024

La Generalitat publicà el nomenament d’Irene Rodríguez com a nova secretaria autonòmica d’emergències i tenia experiència perquè ja estigué com a directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Emergències, entre 2007 i 2015. A més de la concessió d’ajudes directes de 3.000 € per a cada autònom afectat, amb un pressupost de 90 milions d’euros. Una altra partida de cinquanta milions es va aprovar per a la reparació d'estructures de les carreteres autonòmiques CV-50, CV-42, CV-33, CV-36 i CV-403.

Reprenien servici les línies 3, 5 i 9 de Metrovalència. A València es va activar el protocol per contaminació per l'augment de les partícules PM10 en l'aire a conseqüència de la pols del fang que s'havia assecat a les zones inundades i espentava una entrada d'aire saharià, provocant una boira de color marró als municipis afectats. Els equips mesuradors mòbils instal·lats per la Conselleria a Paiporta, Catarroja, Massanassa i Sedaví va detectar que la qualitat de l'aire era molt dolenta, arribant a registres superiors a 150 partícules per milió, triplicant la quantitat màxima recomanada.

 

Dimecres 4 de desembre del 2024

A Picanya es va formar l’associació “Tots a una Veu” per a exigir a les administracions l’elaboració de protocols d’emergència, les infraestructures per a protegir-nos davant els riscos d’inundació. Per l’Horta va denunciar que l’objectiu de la Generalitat era aixafar el Consell de l’Horta amb la modificació de la Llei 5/2018, cosa que ja havia fet públic Vicente Martínez Mus només començar la legislatura, ara pretenien aprofitat l’excusa de la DANA per aconseguir-lo. Van recordar que l’únic projecte presentat relatiu al barranc de la Saleta febrer de 2024 va rebre el vistiplau del Consell de l'Horta, amb les úniques condicions d’una millora paisatgística i recordaren que mai van presentar res, respecte del barranc de Torrent-Poio.

La Generalitat muntà un col·lector provisional al barranc de Poio i un sistema de bombeig cap a Picanya per a dur directament les aigües residuals de Torrent, Picanya i Paiporta cap a l’estació depuradora d’aigües residuals de Pinedo, aconseguint evitar l’entrada d’aigües brutes a l’Albufera, amb un cost de 12,5 milions d’euros.

 

Dijous 5 de desembre del 2024

A Fira València es va organitzar una exposició i venda d’automòbils per part de 57 concessionaris i empreses de venda de vehicle usat que congregà centenars d’afectats que havien perdut els seus vehicles. El certamen que finalitzà el 8 de desembre va rebre la visita de 50.000 visitants.

Les ajudes de la Seguretat Social pels ERTO, incapacitats o cessament d’activitat d’autònoms havien beneficiat més 85.000 ciutadans. Fins aleshores, 2.882 empreses havien sol·licitat expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) de força major per a 30.417 treballadors, uns altres 4.100 autònoms s'havien adherit al cessament d'activitat extraordinari, mitjançant el qual s’estalviaven el 70% de la base de cotització. Així mateix, s’havien registrat 4.564 baixes mèdiques per danys físics o psicològics, aquesta incapacitat temporal extraordinària és similar a l’accident laboral, garantint el 75% del jornal.

 

Divendres 6 de desembre del 2024

Els residus que van provocar les inundacions equivalen al mobiliari que es llança als abocadors valencians en vint-i-cinc anys, llavors s’hagué d'habilitar cinc abocadors temporals per a llançar 300.000 tones de mobles, electrodomèstics i d'enderrocs, això era l'equivalent a la càrrega hàbil de 30.000 camions de fem. La Planta de Tractament Mecànic Biològic (TMB) dels Fornells que té l’EMTRE a Quart de Poblet havia rebut 90.175 tones de residus de la DANA. Per a poder assolir aquestes quantitats havien habilitat una esplanada de 95.000 metres quadrats on amuntegaven quatre metres d'alçada de residus que ompliren en no res i en ella instal·laren tres trituradores. Per afrontar aquestes tasques hi hagué de contractat 21 treballadors.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de la cimentera de Bunyol Cemex va provar un producte per a espessir els llots per a agilitzar la seua recollida, el seu tractament i el trasllat als abocadors. Començaren les tasques de neteja del barranc de Poio, en el seu tram entre Paiporta i Picanya, en l’equivalent a un quilòmetre de llargària.

El conseller de Sanitat Marciano Gómez va adjudicar un contracte per valor de 18,2 milions a l’empresa de logística sanitària KANBANLOG, propietat d’un empresari acusat de delictes de prevaricació, suborn i blanqueig de capitals pel cas “Osvaldos”. Una presumpta trama de cobrament de comissions en la sanitat pública valenciana, en el període dels governs del PP.

 

Dissabte 7 de desembre del 2024

L’Arquebisbat va organitzar una missa  d’homenatge i acomiadament a les víctimes mortals de la DANA per al dilluns 9, a la Seu de València. Bona part dels familiars no van rebre invitació i donat l’escàndol hagueren de rectificar i facilitaren invitacions mitjançant les parròquies dels pobles afectats per a 400 familiars.


Diumenge 8 de desembre del 2024

El programa “SALVADOS” de la Sexta va emetre un especial sobre la DANA en el qual van entrevistar molts dels protagonistes del 29 d’octubre. Va destacar especialment l’entrevista que va fer Fernando González “Gonzo” al president de Diputació, Vicent Mompó. Ell fou testimoni directe de la reunió al CECOPI i ben segur que li tocà acceptar-la per responsabilitat institucional davant la no compareixença ni de Mazón ni de Salomé Pradas. Ell era el tercer en la línia de comandament i no li quedà més remei que anar a cremar-se públicament, enmig d’oblits i mitges veritats. En la seua compareixença va demostrar que tenia la cara prou dura perquè davant les preguntes més incisives se n’eixia dient que no recordava. Preguntat sobre les converses telefòniques amb Mazón que demostrarien si era veritat o no que estigué informat en tot moment de l’evolució de la crisi, tingué la barra d’assegurar que havia esborrat el registre de cridades del seu mòbil, cosa que feia habitualment per a organitzar la seua agenda!

Mompó va intentar vendre l’argument que el centre de comandament no tingué tota la informació eixa vesprada. Argument curiós perquè qualsevol teleespectador que estiguera seguint en directe la Televisió Valenciana sabia la crítica situació de la riuada que ens afectava quasi en temps real. El president de la Diputació va assegurar que ells no sabien quasi res, sols que la presa de Forata podia esfondrar-se en qualsevol moment. Curiosament, sí que va reconéixer que avisà directament a la seua família de la barrancada que baixava, mentre la resta de valencians no tingueren la sort que la Generalitat els avisarà de la gran riuada que provocà la mort de 222 ciutadans. També va reconéixer que fou una errada que Mazón, s'haguera anat de dinarot amb una periodista.

El general Gan Pampols, l’organitzador amb bon jornal (84.050 € anuals), de bones orelles i cara de ciment, va declarar que no podia quantificar el pressupost que necessitava el seu departament perquè encara no sabia quines eren les seues funcions ni la seua estructura!


Dilluns 9 de desembre del 2024

A les 18:45 hores, l'Arquebisbat de València encapçalat per Enric Benavent, va fer la missa funeral en homenatge a les víctimes de la DANA a la qual acudiren els reis, Mazón, la vicepresidenta María Jesús Montero, els ministres Ángel Víctor Torres i Diana Morant, la delegada Pilar Bernabé i els batles afectats. Finalment, van estendre invitacions per a 400 familiars directes de les víctimes mortals. L’únic que no volgué anar fou el president del govern explicant que no podia promoure actes confessionals sent representant un estat que no ho és, però eixa absència li costà les crítiques habituals. Alguns veïns protestaren per la presència de Mazón al qual consideraven responsable de les seues pèrdues.

Els alcaldes reclamaven alleugerar al màxim la neteja dels garatges que anava molt a poc a poc perquè les administracions no alleugeraven les gestions per a contractar maquinària. Tots els alumnes de Paiporta i Albal pogueren assistir a classe, suspeses des de la catàstrofe.

El president va anunciar que havia preparat 214 habitatges per a acollir als afectats per la DANA, 184 al barri de la Torre i 30 més a la resta de la província, no va dir que els governs del Botànic eren els que havien aconseguit finalitzar-les després de la paralització del projecte de Sociòpolis que deixaren els governs del PP.

 

Dimarts 10 de desembre del 2024

Es va conéixer que diversos militars destinats a les tasques de reconstrucció havien sigut ferits o intoxicats en la neteja dels garatges, fins i tot alguns hagueren d’ingressar als hospitals. Va obrir-se la CV-36 entre Torrent, Alaquàs i Aldaia, era la darrera carretera de la xarxa autonòmica valenciana que quedava tallada. També es van recuperar les línies C1 i C2 de Rodalia, en el tram que quedava tallat, entre València i Catarroja.

El govern de l’estat anomenà comissionat del govern per a la Reconstrucció a Josep Maria Àngel que fou responsable d’Emergències en les dues legislatures del Botànic. D’altra banda, el consell aprovà ajudes de 20 milions d’euros per a les comunitats de regants. La portaveu Susana Camarero va declarar que valoraven les pèrdues en el sistema de regadius en 100 milions d’euros per a les 50.000 hectàrees afectades. Per a recuperar el servei de Metrovalència s’havien invertit 53,22 milions repartits en tretze contractes. Les Corts Valencianes van rebutjar la proposta de Compromís per a debatre la dimissió del president Mazón.

 

Dimecres 11 de desembre del 2024

En una compareixença a les Corts, el conseller de Medi Ambient Vicente Martínez Mus va anunciar que caldrien 2.600 milions d’euros per a la reconstrucció i aprofità per a insistir que calia desenvolupar nova legislació urbanística, amb l’excusa d’afavorir la recuperació de la DANA. Pretenia crear la figura del Pla Urbanístic Especial de Reconstrucció amb la intenció de crear més sòl urbanitzable. Era un fet molt aclaridor, venint d’un conseller de Medi Ambient que en realitat sols pretenia construir més, mentre despullava de competències al Consell de l’Horta! Eixe era el seu model, que va definir com a “repensar el model de territori”. Damunt del faristol de les corts tornà a argumentar l’espantall de l’infrafinançament tot i que el PP mai havia votat a favor de solucionar-lo.

La patronal d’ascensors va calcular que hi havia 6.000 ascensors avariats a conseqüència de la DANA. Familiars de víctimes mortals per les inundacions presentaren al Parlament de l’estat més de 98.000 signatures demanant la creació d’una comissió d’investigació sobre la catàstrofe.

 

Dijous 12 de desembre del 2024

Van trobar un cadàver més a Paiporta, augmentant la dada a 223 víctimes mortals a casa nostra. Mazón va demanar la creació d’un pla nacional contra les inundacions i un fons per al finançament de les catàstrofes. Una volta més el nostre president demostrava ser un mandrós i un inepte! L’estat ja tenia plans d’inundacions que aprovà el govern de Mariano Rajoy i que s’havien actualitzat en 2023. Dotze demarcacions hidrològiques de tot l’estat ja tenen el seu propi redactat, a més eixe és un dels requisits que exigia la Unió Europea, per això es començaren a redactar els plans de segona generació. Fa l’efecte el president desconeixia la legislació, perquè el País Valencià també té el seu que aprovà Isabel Bonig, també del seu partit.

El “senyor” Mazón va anunciar en roda de premsa amb molt de rebombori que l’endemà duria a la Conferència de Presidents Autonòmics dues propostes, l’Elaboració d’un Pla Nacional Contra Inundacions i la creació d’un fons extraordinari per a combatre les conseqüències de les catàstrofes. El molt trompellot encara no s’havia assabentat que ja n’hi havia un que s’aprovà en 2003 i que es va revisar en 2015 i s’aprovà en 2016 que responia al manament de la Directiva Europea 2007/60/CE i el RD 903/2010 que va establir la necessitat d’elaborar i actualitzar els Plans de Gestió del Risc d'Inundació (PGRI) cada sis anys. Llavors els valencians també en teníem un, el Decret 81/2010 que aprovà el Pla Especial enfront del Risc d’Inundacions que prèviament validà la Comissió Nacional de Protecció Civil i que entrà en vigor el 7 de maig de 2010, signat per Francisco Camps i que després d’actualitzar-se es diu PATRICOVA.

 

Divendres 13 de desembre del 2024

El tribunal Superior de Justícia valencià va unificar les set querelles que s’havien presentat per a exigir responsabilitats per la DANA. Fins a eixe jorn s’havien arreplegat 350.000 tones de fem que equivalien al 51% de tot el que produeix el País Valencià en un any. El Consorci de Segurs després d’atendre sols un 6,24% de les 225.332 peticions d’indemnitzacions presentades havia pagat 216,2 milions d’euros, per a poder atendre aquest volum de cobertures el consorci havia hagut de mobilitzar més de mil pèrits.

Segons Carme Zornoza, professora del Departament de Geografia de la Universitat de València, després de comparar el mapa que quedaren negades en la DANA de 2024 i el de les zones inundables del PATRICOVA que va aprovar la Generalitat en 2003 demostra que les previsions es van quedar molt curtes de la crua realitat. La superfície que va quedar negada l'Horta Sud va superar el 50% del que era previsible.

 

Dissabte 14 de desembre del 2024

L'Associació de Damnificats per la DANA Horta Sud va dur als tribunals els responsables de la gestió de les emergències perquè no van saber respondre a la crisi i defensar la vida de molts valencians a causa de la pèssima gestió de l'emergència.

 

Diumenge 15 de desembre del 2024

De matinada es va botar foc un abocador provisional a Alberic que tenien per acollir residus de les inundacions. Aquest femer s’havia habilitat aprofitant una pedrera abandonada prop de la urbanització de Sant Cristòfol. Va esclatar una polèmica entre la Conselleria d’Educació i els centres que encara estaven pendents de reobrir a Benetússer, Alfafar i Albal. Els equips educatius exigien a conselleria presentarà un certificat garantint la idoneïtat i seguretat de les instal·lacions, d’altra banda, conselleria assegurava que tot estava correcte però sense certificar-lo per escrit. El conseller Rovira es defensava declarant que els centres no obrien perquè els seus directors eren de Compromís.

 

Dilluns 16 de desembre del 2024

Les línies C1 i C2 de Rodalia de Renfe, les del trajecte Gandia, Xàtiva i Moixent amb València van recuperar el servei en poder reobrir les estacions de Massanassa i Alfafar-Benetússer. També es recuperava la normalitat del servei ferroviari entre Alacant i València, a més de l’Euromed i l’Intercity entre Barcelona, València i Múrcia. La collita de caqui a casa nostra havia minvat un 50% en tindre sols 150 milions de quilos. Es va extingir un altre incendi que es va provocar a un descampat situat entre Catarroja i Albal, on s’havien apilat els cotxes afectats per les inundacions.


Dimarts 17 de desembre del 2024

Després de molts dies callant la delegada del Govern va esclatar, el detonant fou la polèmica per la retirada dels cotxes afectats per les inundacions. Pilar Bernabé va declarar que ja era hora que la Generalitat es responsabilitzarà d’alguna cosa. Mentre que el govern havia aprovat un reial decret per a facilitar l’extracció dels automòbils per a conduir-los als desballestadors, el Consell es va limitar a passar una llista dels que estaven concertats als consistoris perquè foren ells els que s’encarregaren de contactar amb les empreses i dur els vehicles. En produir-se dos incendis als solars on s’amuntegaven els vehicles i a una pedrera on havien dipositat residus d’Alberic, la Generalitat es va limitar a demanar al govern que augmentaren la vigilància policial per a evitar nous incendis. Poc després hagué d’eixir Gan Pampols per a explicar que no podien retirar més cotxes perquè no hi havia empreses disposades a desballestar-los i s’adonaren que tenir els vehicles amuntegats impedia l’accés als perits per a tramitar la indemnització dels segurs i la dels equips de tècnics que havien de retirar els líquids contaminants abans de traslladar-los.

Les batlesses de Catarroja, Lorena Silvent; de Paiporta, Maribel Albalat; i de Benetússer, Eva Sanz, fartes de la paralització en les tasques de recuperació van anar a la reunió del CECOPI per a denunciar les "greus deficiències" en la gestió de l’emergència. En un principi intentaren impedir el seu accés i després la seua intervenció, tot i que hagueren de permetre que parlaren per a reflectir la crua realitat que vivien els seus pobles. Sol·licitaren més mitjans per a la retirada de llots als garatges, per a la retirada dels cotxes ensinistrats i l’agilitació de les ajudes de la Generalitat. El Parlament Europeu autoritzà permetre redirigir fons europeus de cohesió a les tasques de recuperació.

 

Dimecres 18 de desembre del 2024

Es va reprendre l’activitat acadèmica a l’IES 25 d’abril d’Alfafar, a l'IES Maria Carbonell i Sánchez de Benetússer i a l’IES d’Albal. Podem va presentar una denúncia per homicidi imprudent de les víctimes de la DANA. Mazón hagué de tornar a insistir que el 29 d’octubre a la vesprada va parlar tres o quatre vegades amb el president de la Diputació Mompó, tot i que ho va fer per WhatsApp per això no quedaren enregistrades.

Cinquanta dies després de la DANA el camí d’entrada a Catarroja estava envoltat de muntanyes de cotxes ensinistrats esperant l’arribada dels perits i els trasllats als desballestadors. Eixe jorn el consell tornà a modificar la seua estructura, va suprimir la secretaria de Relacions i de la Gestió amb unes altres Administracions que depenia de la Vicepresidència Segona de Gan Pampols, sols quinze dies després d’anunciar la seua creació.

 

Dijous 19 de desembre del 2024

Pilar Bernabé va retreure al CECOPI no tinguera gravacions ni actes de les sessions del 29 d’octubre i va recordar que l’única responsable d’activar i coordinar la crisi era la Generalitat. La delegada les va demanar i li contestaren que no havien enregistrat res perquè el centre de comandament no és un òrgan col·legiat, malgrat que el mateix Mazón havia declarat que les reunions estaven gravades, més mentides!

La sessió de control de les Corts Valencianes va convertir-se en una baralla dialèctica. El conseller d'Educació va retreure que el president Pedro Sánchez fugirà de Paiporta. Després Mazón des del faristol va dir a Baldoví: “Mentre que uns estem treballant, uns altres es dediquen al circ” per a continuar dient: “Jo em vaig quedar amb el rei i altres no". Al parlament de Madrid es va organitzar una altra sessió especial per a tractar les conseqüències de la DANA, però a migdia la gran majoria dels diputats del PP abandonaren el ple per anar a celebrar el dinar de Nadal del grup parlamentari Popular.

Començaven els treballs de neteja a l’Albufera i Paiporta denuncià que encara tenia 90 garatges inundats. Eixe dia es va fer públic que a les localitats afectades s’havien habilitat seixanta solars per amuntegar els cotxes inutilitzats per les inundacions.

 

Notícies de la DANA en Nadal i gener de 2025

Aquesta crònica es podria estendre molt més, de fet a mitjan gener encara queda molt per a poder recuperar la normalitat a les zones afectades i cada dia coneixem noves notícies dels problemes i patiments dels afectats, així com dels desgavells de la Generalitat i les baralles amb el govern.

Llavors, molt resumidament podem destacar que per eixample es va conéixer el dia 21 de desembre que el Govern de Mazón dies abans de la DANA va reconéixer que l’eliminació dels canyars també era la seua competència. Va publicar un informe sobre els treballs que feia la Generalitat per a controlar les espècies invasores on detallava les seues tasques de control per a combatre la canya comuna (Arundo donax).

El dia 22 sense cap avís previ, els Reis i les seues filles visitaren Catarroja, la seua alcaldessa els va retreure que només passejaren pels carrers recuperats, fugint de les zones que encara estaven plenes de fang i residus. L’endemà el Consorci de Segurs anuncià que havia enregistrat 230.892 sol·licituds d'indemnització i encara tenia 187.000 expedients pendents de gestió. Eixe mateix dia es va conéixer que el TSJCV no va admetre a tràmit les denúncies presentades contra Mazón, recordant que devien obrir-les davant dels jutjats d’instrucció. El dia 29 de desembre es tornaren a manifestar 80.000 ciutadans a València per a tornar a exigir la dimissió del president de la Generalitat.

El 9 de gener el vicepresident per a la reconstrucció reconeixia públicament que necessitava contracta una empresa consultora per fer el diagnòstic de la DANA! La premsa i l’oposició continuaven demanant explicacions a Mazón de la seua desaparició la vesprada de les inundacions, quan li demanaren el compte del dinar es va negar assegurant que tot i que es va reunir amb una periodista per a oferir-li la direcció d’À Punt, eixa reunió la va fer com a president del PP-CV. Mentrestant els contractes extraordinaris de reconstrucció sense garanties s’han multiplicat, fins i tot alguns s’han ampliat a les empreses dels “amics” i col·laboradors del PP. Les estimacions del valor econòmic de les pèrdues provocades per la DANA pugen dels 4.220 milions d’euros, segons l’informe “Counting the Cost 2024” de l’ONG britànica @christian_aid mentre que unes altres fonts asseguren que hem perdut 25.000 milions, si comptem els ERTO, baixes laborals o les despeses provocades per l’augment de l’atur. 

 

Conclusions

Un dels factors diferencials d’aquest episodi d’inundacions de la tardor de 2024 és que ha provocat una gran destrucció perquè plogué a les capçaleres dels rius, com ho va fer en la riuada de València de 1957 o en la “pantanada” de Tous de 1982. Les fortes precipitacions en les capçaleres provoquen la concentració de milers de litres d’aigua a les valls que acaben a les rieres en unes quantitats que molt difícilment es poden controlar.

Eixa gran quantitat de pluja als rius provoca inundacions, però la crescuda és més previsible perquè la ciutadania veu com es va omplint el llit fins que es desborda. En canvi, als barrancs que generalment estan secs és molt més perillosa per la velocitat de la pujada del nivell de les aigües que sovint es converteix en tsunami que sorprén la població augmentant la destrucció i la mortalitat, i més si ningú avisa a la ciutadania no hi ha temps per a poder reaccionar. De fet barrancs i rambles com la de Poio es coneixen com a zones d’inundació llamp, per la rapidesa de l’augment dels seus cabals davant intenses precipitacions a la seua capçalera.

El darrer dimarts d’octubre es va patir una gran avinguda de record en la quantitat de pluja que caigué en 24 hores a Torís amb 771,8 l/m² en sols catorze hores, també augmentà la torrencialitat en assolir un altre record, el de la pluja caiguda en una hora amb 184.6 l/m². Plogué tant que provocà inundacions, fins i tot en zones que no eren considerades com a inundables, com eren part del terme de Quart de Poblet, Carlet, l’Alcúdia, Xiva o Xest. Eixa bestialitat d’aigua baixant per rius i barrancs, de fins a 5.000 m³/s no l’haguera pogut controlar amb cap obra ni canalització.

A casa nostra hem patit moltes riuades i continuarem sofrint-les, però mai no havien provocat tanta mortalitat. A les inundacions del Baix Segura en 2019 va haver-hi tres morts i van caure entre 500 i 600 litres per metre quadrat, però aleshores s’activà i funcionà la protecció civil. En la riuada de 1957 va haver-hi 81 morts (oficials) inundant-se el cap i casal, la ciutat més poblada. En la pantanada de Tous de 1982 moriren 38 valencians i en la gota freda de 1987 en la qual caigueren a Alzira 817 mm a Oliva i 700 a Gandia, sols moriren set ciutadans.

En canvi, ara que tenim molt més mitjans tècnics i humans hem tingut 223 morts. Què va ocórrer? Hi ha diversos factors que expliquen l’elevada mortalitat, però el principal és que no s’avisà a una població que estava tornant a casa en hora punta d’un dia normal, quan no havia plogut a les zones costaneres, la qual cosa va contribuir a sorprendre la població.

La gestió de la protecció civil que va fer la Generalitat Valenciana, com a mínim es pot qualificar d’imprudència temerària amb resultats catastròfics per la mort de 224 valencians. Les previsions meteorològiques ja avisaven de la perillositat potencial de pluja que caigué el matí del 29 d'octubre. Això hauria d'haver mobilitzat tots els responsables polítics d'emergències que devien haver estat supervisant l'evolució de la tempesta des de primera hora. Eixa manca de previsió demostra que en tota l’estructura d’Emergències de la Generalitat no hi havia ningú en trellat al capdavant. Convocaren el centre de comandament massa tard i la seua responsable, la consellera Pradas demostrà un total desconeixement de les emergències i no comptà amb suport de cap tècnic ni responsable especialitzat. Eixos equips devien haver traslladat als polítics l'amenaça que significaven tants litres de pluja, perquè era evident que quan aplegaren a les planures provocarien inundacions molt greus, llavors calia avisar la població perquè trobaren refugi i devien haver tallat el trànsit en les zones inundables.

Davant el bloqueig al CECOPI que no prengué cap decisió quan a migdia a Utiel hi havia gent damunt de les teulades i s'estaven fent rescats improvisats pels mateixos veïns des de feia hores no s’avançà la convocatòria del centre de comandament. En començar a les 17 hores la velocitat dels esdeveniments desbordà la capacitat de gestió de persones que no tenien cap preparació ni estructura per a fer front a l’emergència. Es van prendre decisions incomprensibles com fou que es retiraren els bombers forestals que supervisaven els cabals de la rambla de Poio quan les dades de pluges torrencials en tota la seua capçalera eren inusualment elevats i el seu control era responsabilitat de la Generalitat. Donada la gravetat de la crisi amb el perill d’ensorrament de la presa de Buseo, de la de Forata, de les inundacions a Utiel i Xiva la consellera es va bloquejar demostrant no tenir capacitat per a comandar la seua gestió i quan intentà recórrer al president de la Generalitat no el va trobar perquè estava desaparegut en un gran dinarot.

En avançar la vesprada CHX es va centrar a supervisar l’embassament de Forata per l’excepcional crescuda del riu Magre i el seriós perill de trencament del pany de la presa. Al CECOPI es quedaren esperant que aplegarà el president Mazón per a prendre decisions, a més per amagar la ineptitud de Pradas i la desaparició del president desconnectaren de la reunió telemàtica als organismes estatals. Mentrestant, emergències sense cap responsable al capdavant s’oblidà d’avisar als consistoris de la riuada gegant que baixava pel Magre, i no s’assabentaren de les que baixaven per la rambla de Poio i pel de la Saleta.

Quan finalment aplegà Mazón en condicions d’enteniment dubtoses i aconseguiren explicar-li la gravetat de la situació era massa tard. Quan enviaren les alarmes ja hi havia molta gent ofegada. El president quan va prendre consciència de la gravetat de la situació es va comportar com un covard, intentant deslliurar-se de responsabilitats enmig de mentides i acusant la resta del món. Com els problemes no venen sols quan ens governen uns incompetents, després de les inundacions es va produir una desorganització total.

Ara és temps de prendre consciència que amb el canvi climàtic poden caure xifres molt més grans de pluja i això requereix una planificació seriosa del territori feta pels científics:  geòlegs, hidrogels, urbanistes, enginyers, ecòlegs i meteoròlegs. Respecte de la gestió dels espais fluvials i de les zones inundables cal erradicar el concepte de “neteja de rius i barrancs” per a substituir-ho pel de restauració fluvial. Les inundacions són un element periòdic i cal respectar les zones inundables, eixes terres pertanyen als rius i barrancs i periòdicament tornaran a reclamar-les. S’ha d’ampliar l'espai d'inundació de les rieres i alliberar-lo d’obstacles artificials, aprofitant els treballs per a la creació de corredors fluvials.

És necessari repoblar les capçaleres i intentar crear estructures hidràuliques per a laminar les grans precipitacions abans que s’acumulen en les planures. S’ha d'eliminar la canya i cal substituir-la per boscos de ribera, a més s’ha de mantenir la llera de rius i barrancs neta de brutícies que puguen ser arrossegades i lliure d’obstacles artificials. S’ha d’intentar que les lleres de rius i barrancs estiguen lliures de superfícies impermeables que eviten l’absorció del sòl.

Si és viable econòmicament caldria enderrocar habitatges en zones de perill i adaptar les infraestructures com van fer a Ontinyent. Davant la constància que el Canvi Climàtic provocarà un augment en la recurrència i en la intensitat d’aquestes inundacions, el raonable seria no invertir fent canalitzacions, perquè quan baixen avingudes més intenses que la seua capacitat d’evacuació tornaran a eixir-se provocant grans destrosses.

Cal exigir una reflexió i autocrítica als mateixos alcaldes que en el seu dia exigien llevar les limitacions a l’edificació en zones inundables, que aprofitaren per a omplir la caixa amb els ingressos de l’activitat urbanística i ara reclamen inversions per a desviar i canalitzar els llits de rambles i barrancs. En canvi, caldria enderrocar les construccions fetes en zones inundables i construir-les més lluny, o com a mínim caldria fer-les en altura, com si foren palafits, alçats sobre pilars, deixant els baixos buits per a permetre que s’escampe la pròxima inundació. Es poden implantar solucions innovadores com seria deixar buides les plantes baixes, amb el seu espai franc que es podria aprofitar per a fer aparcaments i guanyar espai als carrers per als vianants, o dedicar-lo a fer zones de joc i esbarjo a cobert. Els subterranis i garatges hauríem d’aprofitar-los per a construir tancs de tempesta o cegar-los definitivament. A més hauríem de reforçar els embassaments perquè tant Forata com Buseo han estat al límit de la seua capacitat i podrien estar afeblits.

Respecte de la protecció civil necessitem comptar amb professionals especialistes que tinguen molt clares les circumstàncies concretes de cada racó del nostre territori, els mitjans disponibles i els protocols d’actuació davant les emergències. Han de ser autònoms respecte dels polítics a l’hora d’emetre alarmes i d’establir les restriccions adients. S’han de revisar i actualitzar els riscos i els mapes de perillositat d’inundació. Cal repensar els protocols de comunicació d’alertes i alarmes, s’ha d’automatitzar la seua comunicació garantint que fins al municipi més menut, que la policia local, els bombers, els voluntaris de protecció civil o els bombers forestals, que el funcionariat tinga coneixements per a fer front a una altra emergència. Hem d’introduir l’ensenyament de la protecció civil en les escoles, en les empreses s’han de fer cursos d’autoprotecció, a més les poblacions de zones de risc s’ha d’organitzar simulacres d’evacuació i exercicis per a saber com afrontar inundacions o incendis.

Cal aprendre d’aquesta tragèdia, hem de recordar la màxima que més val prevenir que curar i entendre que estem en un nou temps climàtic, llavors hem d’adaptar-nos i protegir-nos. Encara que necessitem invertir molts diners hem de tenir present que sempre serà molt més car pagar la factura d’una altra reconstrucció, a més les vides perdudes i les famílies trencades mai es podran recuperar. De pas seria desitjable exigir responsabilitats als gestors que han demostrat que no estan preparats, forçar la seua dimissió i triar-ne uns altres.