Àguiles pescadores i rogets als Moros

 

Roget mascle

2 de gener de 2024.

A la marjal dels Moros, Sagunt, ha començat l’any ornitològic amb força. El primer dimarts de l’any en la zona costanera de la marjal va destacar la troballa de dues espècies poc freqüents als aiguamolls valencians.


Àguila pescadora


Tot el mes de gener s’han vist fins a dues àguiles pescadores (Pandion haliaetus) a la marjal. Aquest rapinyaire cada volta és més freqüent, gràcies als projectes de reintroducció com el que s’està fent a la marjal de Pego-Oliva, però tindre dos exemplars pescant alhora a les llacunes del Camp de Morvedre és excepcional. Aquest ocell sols menja peixos, puix està especialitzat en la pesca, per això té unes ales molt llargues que li permet molta sustentació, fins i tot pot parar-se en vol, aguaitant algun peixot.


Àguila pescadora


Una volta troba un objectiu, es deixa caure en picat amb les potes estirades per davant. Tenen unes mans molt grans rematades per unes llargues i corbades urpes que travessen amb molta facilitat la pell dels peixos, en la palma de la mà tenen una pell especial per a evitar que les seues preses relliscoses i s’escapen. A més tenen un plomatge que els permet alçar el vol des de l’aigua, encara que estiguen banyats després d’una cabussada.


Roget femella

Una altra sorpresa ha sigut la presència d’un ànec molt escàs a casa nostra, el roget (Aythya nyroca) i hem tingut fins a tres exemplars simultanis. Aquest ocell necessita aigües netes i plenes de vegetació on s’alimenta principalment de vegetals, però pot complementar la dieta amb peixets, amfibis, insectes, crustacis o insectes.

Les poblacions ibèriques d'aquesta espècie han minvat molt, per la qual cosa s'ha inclòs en el Llibre Roig de les Aus d'Espanya en la categoria d'en perill crític. Aquest ànec és molt sensible a la contaminació de les aigües i pateix la pressió de la caça, perquè els tiradors no poden distingir-la de les espècies cinegètiques. A tot l'estat no arriben a reproduir-se més de deu parelles en un bon l'any. Ben segur que la greu sequera d'aquest any als aiguamolls andalusos i manxecs els ha obligat a cercar noves llacunes com la marjal dels Moros.

Textos i fotos de Rafa Muñoz, Arxiu RMiB