Cap de l'Horta i el remena-rocs

 

Far del cap de l'Horta, Alacant

1 de gener 2024

Al nord del terme municipal d'Alacant es troba el cap de l'Horta, on es va construir un far en 1856 i posteriorment s'alçà un barri. Aquest promontori delimita pel nord la badia d'Alacant, que la sud tanca el cap de Santa Pola. Al nord es desplega la platja de Sant Joan i al sud l'Albufereta.


Formacions rocalloses del cap de l'Horta

El cap és un xicotet promontori format per roques sedimentàries de calcarenita, que és el resultat de la unió dels grans d’arena mitjançant un ciment calcari natural al Miocé superior. Es presenten estratificades en diferents capes, això provoca que segons la quantitat de ciment que tinga cada estrat uns són més durs que altres, per tant, més o menys resistents a l’erosió del mar, la qual cosa provoca una línia costanera dentada. Aquestes roques es formaren al fons marí entre 10 i 8 milions d’anys i les forces tectòniques les van alçar fins a la superfície, també hi ha trams que són els restes d’una platja fòssil formada fa cent mil anys.



Aquest indret que s’endinsa al mar i això facilita l’observació d’aus marines, a més elles aprofiten les roques i xicotets illots per a descansar i els seus fons rocallosos ofereixen refugi a moltes espècies marines que són l’aliment d’eixos ocells, per tant, aquí es concentren per a pescar. Per arribar al cap d’Horta cal anar a l’avinguda de la Costa Blanca i després agafar el Camí del Far. Una volta arribes al final es pot baixar a la vora de la mar pel qualsevol dels camins que es veuen entre la vegetació.


Remena-rocs


Segons el portal de ciència ciutadana eBird (https://ebird.org/) que recull les observacions d’aus, aquí s’han albirat fins a 139 espècies d’aus diferents, en 402 llistats diferents (https://ebird.org/spain/hotspot/L6099121). L’època més apropiada per a conéixer el cap i les seues aus coincideix amb els períodes migratoris.


Remena-rocs a la marjal dels Moros


Entre els dies 29 de desembre de 2023 i l’1 de gener de 2024 vaig aprofitar unes xicotetes vacances de Cap d’Any per a conéixer, gaudir del mar i de les aus marines i vàrem triar el cap d’Horta. Entre les 17 espècies que vaig vorer vull destacar una, el remena-rocs (Arenaria interpres).


Remena-rocs obrint una clotxina


Als anuaris ornitològics del País Valencià el remena-rocs és considerat com un ocell migrant i hivernant escàs. Es tracta d’una espècie costanera limícola que a casa nostra apareix el mes de setembre, una volta ha acabat el seu període reproductiu i desapareix el mes de maig, quan finalitza el pas migratori prenupcial.


Remena-rocs cercant insectes en una llisa morta


En els seus viatges migratoris els remena-rocs segueixen la línia costanera i uns quants exemplars es queden a les nostres costes rocalloses on s’alimenten d’insectes, crustacis, mol·luscos i matèria vegetal. Tenen el costum de buscar-los entre les pedres o la vegetació que s’acumula a la vora del mar. Per agafar-los menegen les pedres o les algues per a destapar-los i agafar-los amb el seu bec curt i fort. També trepitgen els peixos morts a la vora del mar per agafar els insectes que prosperen als cadàvers.





Textos Rafa Muñoz, fotos i vídeo de l'Arxiu RMiB

Cap de l'Horta, l'Alacantí