La gambúsia, un peix invasor

 

Gambusia holbrooki a la marjal d'Almenara, Arxiu RMiB

Almenara, 13 de febrer de 2024

A casa nostra tenim una espècie de xicotet peix invasor, la gambúsia (Gambusia holbrooki). Abans es va considerar que aquesta espècie era Gambusia afinis, un peix d'aigua dolça de la família dels pecílids que és prou paregut als populars guppys amb els quals comparteix família taxonòmica. Aquesta espècie viu als aiguamolls de la Costa Est dels Estats Units i el Golf de Mèxic, on s'alimenta de crustacis, larves i pupes d'insectes. És molt resistent perquè pot sobreviure en aigües amb baixa saturació d'oxigen i també suporta altes salinitats de més del doble de l'aigua marina, a més d'altes temperatures de fins als 42 °C.

Temps després s’ha comprovat que les gambúsies presents a casa nostra són Gambusia holbrooki, que fou l'espècie més gastada en les introduccions que feren a Europa, Austràlia i Àfrica a principis del segle XX. Holbrooki és un peix de la família dels pecílids, de l'ordre dels ciprinodontiformes, natiu de la costa est d’Amèrica del Nord. Presenta un dimorfisme sexual molt evident, els mascles poden arribar fins als 3,5 cm de longitud total mentre les femelles arriben fins als 7 cm. És molt resistent perquè pot viure en aigües dolces, salobres i hipersalines, això els permet tolerar ambients molt degradats o contaminats, fins i tot suporta els que tinguen una baixa concentració d'oxigen dissolt, la qual cosa no toleren els nostres peixos autòctons. Habiten trams d'aigües lentes, amb escassa profunditat i abundant de vegetació, ajudat per la seua xicoteta grandària pot penetrar fàcilment entre els hidròfits i depredar les larves menys accessibles.


Gambúsia, Arxiu RMiB

Les gambúsies s’alimenten de larves de dípters (mosques, mosquits), copèpodes (petits crustacis) i àfids, xicotets pugons que solen atrapar en la superfície. Aquests peixos xicotets tenen una alta fecunditat d’entre 15 o 30 cries en cada posta. Poden regular la fecundació en funció de la densitat  poblacional o de les condicions ambientals, augmentant o disminuint a voluntat el nombre d’ous que coven. Això l’aconsegueixen perquè les femelles tenen la particularitat d’emmagatzemar l’esperma i regular la seua fecundació, ajornant-la si cal. Les aigües temperades a casa nostra els permeten produir fins a tres generacions entre els mesos d’abril i octubre. Són ovovivípars, puix la desclosa dels ous i el desenvolupament de les larves es fa dins de l'ovari, una volta totalment formades les cries naixen, l’única diferència és que són sexualment són immadures. La fecundació interna s’aconsegueix mitjançant l'aleta anal del mascle que s’ha transformat en un òrgan copulador.


Gambúsies a Almenara, Arxiu RMiB

La gran resistència a les aigües degradades i el consum de larves de mosquit de les gambúsies impulsaren al metge i investigador Sadí de Buen Lozano (Barcelona, 1893) el qual havia investigat al costat del seu germà, l'oceanògraf Fernando de Buen Lozano, la cria en captivitat i va aconseguir suport de l’estat per a fer la seua introducció en 1921 a Talayuela, Càceres. Van considerar que eren una bona ferramenta per a combatre malalties com el paludisme que provocaven els mosquits de les calentures, del gènere anopheles. Segons l'OMS, aquesta malaltia és potencialment mortal encara que el seu contagi es pot previndre i ès curable. Els humans s’infecten mitjançant la picada de les femelles de mosquits que estiguen infectades. Per sort el darrer cas d’aquesta pesta a Espanya es va enregistrar en 1961 i es va considerar erradicada en 1964. Des d’aleshores els casos detectats a l’estat es consideren com a importats després d’estades en països tropicals.

Hui G. holbrooki està inclòs en la llista de les cent espècies invasores més nocives del món pel Grup Especialista d’Espècies Invasores (ISSG, Invasive Species Specialist Group) de la IUCN i entre les vint espècies d’impacte més greu a l’estat. És molt eficient competint per l’aliment i molt més resistent, llavors desplacen els peixos i amfibis autòctons, constituint una greu amenaça per a la supervivència de les nostres espècies endèmiques com són el fartet (Aphanius iberus) o el samaruc (Valencia hispanica). En canvi, s’ha demostrat que la gambúsia és un depredador generalista, per tant, no és més eficient menjant mosquits que les nostres espècies autòctones de peixos.


Tortuga d'orelles vermelles (Trachemys scripta elegans) a Almenara, Arxiu RMiB

Malauradament en el moment de decidir la seua introducció no es plantejaren gastar els nostres ciprinodòntids com a potencials agents de lluita biològica contra els mosquits, tot i que s’alçaren algunes veus que donaren l’alarma per les conseqüències que implicaria la competència amb els nostres peixos autòctons. Va Influir el desconeixement de la biologia dels nostres peixos d’aiguamolls i la repercussió internacional que tingueren en els mitjans de comunicació les experiències nord-americanes sobre la gambúsia. De fet, el desconeixement implicà que fins als anys vuitanta del passat segle la gambúsia, el fartet i el samaruc foren considerats com  a peixos esquers. Tristament, hui en dia als nostres aiguamolls prosperen tortugues d’aigua i peixos invasors, mentre les nostres joies autòctones viuen arraconades i en constant regressió.


Text i fotos de Rafa Muñoz, Arxiu RMiB

 

Fonts i referències:

GÓMEZ-CABRERA, S. (2022) “La introducción de la gambúsia en España y su relación con las campañas antipalúdicas estadounidenses. Análisis histórico”. Revista de Estudios Extremeños. Tomo LXXVIII, NºI, II i III, pp. 371-392.

https://www.dip-badajoz.es/cultura/ceex/reex_digital/reex_LXXVIII/2022/T.%20LXXVIII%20n.%201-2-3%202022/00126295.pdf

https://verdeyazul.diarioinformacion.com/gambusia-un-pez-introducido-contra-los-mosquitos-que-acabo-invadiendo-los-rios.html

https://www.colvet.es/es/24-Publicaciones/50-ArticulosPapers/10-El-caso-de-Extremadura-y-la-introduccion-de-Gambusia-holbrooki-Girard-1859-como-agente-de-control-biologico.htm#

https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1690-46482013000100014