BUSCANT OCELLS PEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SAGUNT


22/02/2016


Dos corbes marines i una àguila calçada.


El dilluns vaig anar de pardaleig pel polígon industrial Parc Sagunt Sud i després pel Centre d’Educació Ambiental. El polígon només té un parell d’empreses i tots els vials construïts, com les parcel·les són molt grans creix una bona coberta d’arbusts que facilita abundància d’aliments per als ocells i facilita l’observació als ornitòlegs. A més el tindre ben prop horts treballats i llacunes augmenta la diversitat d’espècies. Bona prova del dit abans és que sobre tres fanals consecutius descansaven dos corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo) i una àguila calçada (Aquila pennata) mentre als horts dels voltants volava un Aguilot comú (Buteo buteo) i no massa lluny es barallaven dos soliguers (Falco tinnunculus) perquè s’acosta el cel i han de defensar uns territoris exclusius per obtindre prou aliment per a les seues famílies.


Puput (Upupa epops)


A més de les rapinyaires comentats adés, un Puput (Upupa epops) cantava marcant territori mentre un Botxí meridional (Lanius meridionalis) també descansava dalt d’un fanal. Pels matolls de gramínies cantava un Trist (Cisticola juncidis) i li responien els estornells negres (Sturnus unicolor) d’entre les teules mig trencades d’una alqueria en runes. Els coloms roquers (Columba livia) compartien les teulades amb un grup de Teuladí (Passer domesticus).

Centre d’Educació Ambiental. 

Però més aus es podien observar ajudat pels prismàtics com un Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros) i els gafarrons (Serinus serinus) que també cantaven com boixos preparant l’entrada de la primavera.

Àguila calçada (Aquila pennata)


Vaig continuar el passeig pels jardins i horts del Centre d’Educació Ambiental. La varietat d'arbres de tot tipus afavoreix la diversitat, vaig observar roquers (Ptyonoprogne rupestris) menjant molts mosquits al vol són uns aliats molt importants contra el mosquit tigre (Aedes albopictus) que prompte farà molt difícil vindre per estes marjals. El cant delatava una Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala) i uns metres més es mantenien en contacte auditiu una parella de Busqueretes de casquet (Sylvia atricapilla) amagades al ramatge d’uns xiprers. Volant fugien d’una altra àguila calçada (Aquila pennata) 3 blanques  (Pica pica) i 4 Todó (Columba palumbus).

Teuladí torredà (Passer montanus) 


Més ocells uns metres avant, Verderol (Carduelis chloris), Gafarró (Serinus serinus) i Cadernera (Carduelis carduelis). En l’únic lloc amb aigua i amb joncs Teuladí de canyar (Emberiza schoeniclus) mentre dalt d’un xop cantava un mascle de Teuladí torredà (Passer montanus) per mantindre contacte amb tot el seu bàndol.

Inici de l'atac del Arpellot a dos fotges.


Vaig acostar-me a la llacuna de les fotges i com ve sent habitual poques espècies però un Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) va intentar caçar sobre dos fotges (Fulica atra) sense èxit al adonar-se el mascle de les intencions del rapinyaire i plantar-li cara, en canvi el Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis) com és més xicotet utilitza una altra tècnica, com és molt menut sempre va prop de les canyes i quan veu a l'arpellot amb un ràpid bot s’amagava baix l’aigua. Als voltants de la superfície inundada hi havien Cueta blanca (Motacilla alba), Merla (Turdus merula), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Pit-roig (Erithacus rubecula), Bitxac comú (Saxicola torquatus).

Fracàs en desaparèixer el factor sorpresa i ser preses grans.




Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

Arpellot de marjal (Circus aeruginosus)
 Text i fotos de Rafa Muñoz.