Almenara i la Llosa, aiguamolls plens de vida

Marjal de la Llosa



Estem en primavera i comencen a arribar les aus reproductores migratòries. Ja ha vingut l’agró roig (Ardea purpurea) que se suma a l’agró blanc (Ardea alba), l’agró blau (Ardea cinerea), esplugabous (Bubulcus ibis) i la garseta blanca (Egretta garzetta), amb la seua grandària donen lluentor a la marjal.


Boscaler comú (Locustella luscinioides)


Encetem l'època de reproducció i les aus que viuen amagades al senillar deuen cantar ben fort per aconseguir atraure una femella. Els mascles encelats s'obliden de la seua habitual timidesa i pugen cantant ben fort a la part alta del senill. L'observador que vulga gaudir d'aquesta òpera singular ha de ser pacient i silenciós, al menor soroll estrany o moviment sobtat els cantants s'amagaran al fons del canyís i restaran muts una bona estona.


Xitxarra de canyar


Aquests dies es pot sentir alhora la xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus), la xitxarra mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), el boscaler comú (Locustella luscinioides), el rossinyol bord (Cettia cetti) i al trist (Cisticola juncidis).


Xitxarra mostatxuda


Els rapinyaires estan molt bé representats, als més freqüents arpellots de marjal (Circus aeruginosus), se sumem l’àguila calçada (Aquila pennata), l’aguila pescadora (Pandion haliaetus) i el xoriguer (Falco tinnunculus).


Picaports


Com els arrossars de l’Albufera de València s’han quedat eixuts, les aus pugen a les marjals del Camp de Morvedre i de la Plana Baixa. Així aquests dies podem trobar nombrosos estols de picaports (Plegadis falcinellus) i flamencs (Phoenicopterus roseus).


Parella de cignes


La nota de color exòtic la fica una parella de cigne mut (Cygnus olor), contrasta amb unes corbes marines (Phalacrocorax carbo) vestides de dol, que estan tan a gust a casa nostra que es neguen a marxar al nord per a reproduir-se.


flamencs


Altres nouvinguts ens visiten per atipar-se de mosquits al cel, tenim oroneta (Hirundo rustica), oroneta cua-blanca (Delichon urbicum), un nombrós grup de parpalló (Riparia riparia) i falcies (Apus apus).


Àguila pescadora


De la resta d’aus de les marjals sols ressaltar la presència de teixidor (Remiz pendulinus), vora 70 siverts (Netta rufina), pas migratori intens de cueta groga (Motacilla flava), cabrellots (Podiceps cristatus) i blauet (Alcedo atthis). Tres visites els dies 5, 22 i 29 de març m'han permés trobar un total de 54 espècies d’aus.


Pacte per l'Ocupació de la Plana Baixa


No vull finalitzar aquesta crònica sense agrair als municipis que integren el Pacte per l’Ocupació de la Plana Baixa l’esforç que fan per a conservar aquests indrets necessaris per a moltes aus, per preparar observatoris d’aus i punts d’informació que ens ajuden a gaudir de la natura. Moltes gràcies; Alfondeguilla, Almenara, Artana, Eslida, la Llosa, la Vall d’Uixó, la Vilavella, Moncofa, Nules i Xilxes!


Marjal de la Llosa


 Text i fotos de Rafa Muñoz


Boscaler comú (Locustella luscinioides)