Cueta groga (Motacilla flava), Arxiu RMiB |
Aquesta primavera malgrat la poca aigua, ens ha donat moltes alegries ornitològiques. Aquesta entrada sols pretén donar unes pinzellades gràfiques de les aus de la marjal dels Moros presents des de març fins a finals de maig de 2024, llavors farà un curt recorregut fotogràfic comentat de les espècies que he pogut retratar amb la meua càmera i citarà les menys habituals.
Territ bec-llarg (Calidris ferruginea), Arxiu RMiB |
Respecte de les aus limícoles hem tingut unes dates molt intenses, plenes de troballes d’aus poc singulars. L’11 d’abril tinguérem un territ pectoral (Calidris melanotos), els dies 15 d’abril i 2 de maig estigué present un territ de temminck (Calidris temminckii), un tetolet becllarg (Limnodromus scolopaceus) i una siseta (Tringa stagnatalis).
Xerlovita camagroga (Tringa glareola), Arxiu RMiB |
Entre l’11 i el 2 de maig tinguérem un màxim de 10 territ bec-llarg (Calidris ferruginea) i tres territs menuts (Calidris minuta) entre el 15 i el 26 d’abril.
Tifort (Tringa totanus), Arxiu RMiB |
Cinc exemplars de tètol cuanegre (Limosa limosa) estigueren al 21 d’abril, i ens ha visitat una bona quantitat de xerlovita camagroga (Tringa glareola), xerlovita (Tringa ochropus), picarots (Tringa nebularia), tiforts (Tringa totanus), un xuït (Tringa erythropus), a més de l’habitual bequeruda (Gallinago gallinago).
Corriol gros (Charadrius hiaticula), Arxiu RMiB |
La poca aigua afavoreix la presència de platgetes i tolls que aprofiten els corriolets, ens han visitat corriolets (Charadrius dubius), corriol gros (Charadrius hiaticula) i corriol camanegre (Charadrius alexandrinus).
Corriolet (Charadrius dubius), Arxiu RMiB |
Un dels ocells més nombrosos aquests dies han sigut les camallongues (Himantopus himantopus), a les quals s’han afegit fins a sis exemplars d’alena (Recurvirostra avosetta) i fins a quatre redonells (Calidris pugnax).
Bec-pla (Platalea leucorodia), Arxiu RMiB |
Un bec-pla (Platalea leucorodia) ha fet una estada en el seu viatge migratori, estigué entre l’11 d’abril i el 2 de maig, a més duia una anella de PVC amb els dígits JJ09. Ja tenim presents totes les espècies estivals habituals, el 26 d’abril vaig observar un mínim de 21 martinets (Nycticorax nycticorax), gomets (Ixobrychus minutus), garsetes blanques (Egretta garzetta), esplugabous (Bubulcus ibis), un exemplar no reproductor d’agró blanc (Ardea alba), agró roig (Ardea purpurea), agró blau (Ardea cinerea), oroval (Ardeola ralloides) i picaport (Plegadis falcinellus).
Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida), Arxiu RMiB |
Des de març tenim la presència de carregades (Glareola pratincola), xatracs d'albufera (Sterna hirundo), xatracs bec-llarg (Thalasseus sandvicensis), fumarells de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida) i mongetes (Sternula albifrons).
Faisà (Phasianus colchicus), Arxiu RMiB |
Dels ocells introduïts cal assenyalar que el 21 d’abril es va deixar veure un mascle de faisà (Phasianus colchicus). Respecte dels passeriformes migratoris, el 27 de març tinguérem un pic en el pas migratori de cueta groga (Motacilla flava).
Papamosques blanquet (Ficedula hypoleuca), Arxiu RMiB |
A més he trobat papamosques blanquet (Ficedula hypoleuca), busquereta de garriga (Sylvia iberiae).
Mosquiter xiulaire (Rhadina sibilatrix), Arxiu RMiB |
Entre l’11 i el 21 d’abril tinguérem un bon pas de mosquiter xiulaire (Rhadina sibilatrix) amb la presència simultània de fins a quatre individus i mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus trochilus). També cua-roja reial (Phoenicurus phoenicurus), còlbit gris (Oenanthe oenanthe), còlbit ros (Oenanthe hispanica), busquereta de casquet (Sylvia atricapilla), busquereta de garriga (Sylvia iberiae).
Teuladí torredà (Passer montanus), Arxiu RMiB |
Text i fotos de Rafa Muñoz 2024,
Arxiu RMiB
Siseta de pit blanc (Actitis hypoleucos), Arxiu RMiB |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada