Tetolet becllarg als Moros

 

Tetolet becllarg (Limnodromus scolopaceus) 

Una de les notícies ornitològiques més assenyalades del mes de març fou la troballa d’un tetolet becllarg, agujeta escolopácea (Limnodromus scolopaceus) que jo vaig observar els dies 11 i 20 de març. Malauradament, la distància, les meues mans i el meu equip fotogràfic no van permetre traure una foto decent, però donada l’excepcionalitat de la cita m’atreviré a il·lustrar aquesta crònica amb algunes d’elles.

El tetolet becllarg és un ocell que pertany a l’ordre dels caradriformes, al grup dels limícoles. Cria a les praderies humides i a la tundra de l’extrem est siberià, Alaska i el Canadà. En hivern travessen centreamericà per a hivernar a Mèxic i a la costa caribenya dels Estats Units, llavors és un visitant molt ocasional a la península Ibèrica.


Tetolet becllarg (Limnodromus scolopaceus) i tifort


Fins a 2018 sols hi havia 31 cites homologades a l’estat espanyol, mentre que al País Valencià sols hem observat cinc exemplars. La primera troballa d’aquesta espècie a casa nostra la va fer José Ignacio Dies, entre el 13 de novembre i el 5 de desembre de 2007. El mateix ornitòleg va veure un altre individu que estigué entre el 26 de gener i el 4 de febrer de 2016.

L’any següent, al Fondo d’Elx José Antonio Cañizares Mata va observar-ne un individu el 28 d’octubre. Al mateix lloc, Sergio Arroyo i Dario Gijón Martínez trobaren un altre exemplar el 5 d’octubre que estigué fins al 14 de desembre de 2023. Aquest hivern, el 9 de març Ana Abad va trobar un exemplar a la marjal dels Moros que estigué fins al dia 23 del mateix mes.

 

Tetolet becllarg (Limnodromus scolopaceus) 

Fonts i referències

Cites de tetolet becllarg en eBird:

https://ebird.org/map/lobdow?bmo=1&emo=12&byr=1900&eyr=2024&env.minX=-1.529&env.minY=37.844&env.maxX=0.691&env.maxY=40.789&gp=true

POLO-APARISI, M., POLO-APARISI, T. “Tetolet becllarg, Limnodromus scolopaceus”. In POLO-APARISI, T., POLO-APARISI, M. (2021) “Atles dels ocells de València”. Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO). València.