ARRIBEN XATRACS I CARREGADES ALS MOROS.

Dijous 7 d'abril de 2016.

Fa uns dies que pels fòrums havien comentat de la presència d'Esparver d'espatlles negres (Elanus caeruleus) a la marjal dels Moros per això vaig variar el recorregut habitual i vaig començar el recorregut pel parc industrial de Sagunt Sud, està pegat al nord de la marjal i de fet per accedir al Centre d'Estudis Ambientals de la Marjal dels Moros cal entrar des del parc industrial.

Xatracs d'albufera (Sterna hirundo)


Aprofitant que el marge que els separa és prou alt, vaig pujar per a guanyar visibilitat amb el telescopi. Prompte vaig començar a apuntar espècies 4 Soliguers (Falco tinnunculus) es repartien l'enorme parc on només hi han tres empreses i la resta son carrers amb fanals i dins de les parcel·les una bona coberta de matolls i alguns arbres fruiters, fins i tot encara queden algunes alqueries en runes que aprofiten famílies d'Estornell negre (Sturnus unicolor) i de Colom roquer (Columba livia) per fer niu, a més de dues parelles de Puput (Upupa epops) que també viuen açi. Prop de Puçol vaig vorer un adult Esparver d'espatlles negres (Elanus caeruleus) atacar i expulsar a un adult d'Àguila calçada (Aquila pennata).


Del polígon vaig continuar camí al Grau Vell de Sagunt, es diu vell amb propietat, ja que l'utilitzaren els Ibers en el segle VI abans de Crist, avui aïllat pel polígon industrial ha quedat oblidat i és un racó on pareix que no ha passat el temps, per tant és un lloc molt recomanable per fer una visita. Al voltant vaig veure Tórtora turca (Streptopelia decaocto), Bitxac comú (Saxicola torquatus), Espulgabous (Bubulcus ibis) i Teuladí (Passer domesticus).Ja ben prop de l'observatori dels Xatracs a la platja vaig observar un Corriolet (Charadrius dubius) i sobrevolant camí al cor de canyar de la marjal un grup de 13 Picaport (Plegadis falcinellus). Des de l'observatori un fum de bitxos i pocs ànecs; una parella de Boix (Aythya ferina), una de Sivert (Netta rufina), Collverd (Anas platyrhynchos) i una Rosseta (Marmaronetta angustirostris) solitaria.

 Carregades (Glareola pratincola) 

Els limícoles estaven representats per un grapat de Camallonga (Himantopus himantopus), 2 Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), 1 Siseta blanca (Actitis hypoleucos) i dues parelles de Corriolet (Charadrius dubius), una d'elles realitzaven copules. De gavines vaig veure Gavina vulgar (Larus ridibundus) i 2 Gavina capnegra (Larus melanocephalus).Ja han vingut del sud els xatracs d'albufera (Sterna hirundo) i comencen a fer-se regals en forma de peixet, quan es troben fan les seues típiques salutacions estirant el coll i mirant al cel. Amb les habituals baralles amb els veïns i amb els seus crits omplien de vida la colònia. També han arribat les Carregades (Glareola pratincola) però encara són poques i no es notaven massa.

Corriolet (Charadrius dubius)


Per finalitzar contar-vos que d’els passerins hi havia Cueta groga (Motacilla flava), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala) i Trist (Cisticola juncidis). 

Textos i fotos de Rafa Muñoz.