MARJAL DELS MOROS EN MAIG


Aquest és el mes on als aiguamolls de Sagunt s'acaba el pas migratori i on es generalitza la reproducció de les aus.

Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus)


3 de maig de 2019

Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus)


Eixe matí per la part oest de la marjal hi havia un bon pas de Parpalló (Riparia riparia), encara quedaven a les alberes 3 Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i un Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix), ja havien arribat els primers exemplars de Tórtora (Streptopelia turtur) i vaig vorer la primera Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta) de l'any.


7 de maig de 2019

Carregada (Glareola pratincola)


Augmenten les aus limícoles en pas, eixe matí es veien 2 Siseta blanca (Actitis hypoleucos), 2 Xerlovita (Tringa ochropus), 5 Alena (Recurvirostra avosetta), 2 Territ variant (Calidris alpina) i 1 Picarot (Tringa nebularia), augmenten a 25 els exemplars de Carregada (Glareola pratincola).

Alena (Recurvirostra avosetta)



Els xatracs estan molt actius, els xatracs bec-llarg (Sterna sandvicensis) fan ofrenes de peix per festejar, altres copulen i els més primerencs ja estan covant.

Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis) copulant 


El Xatrac d'albufera (Sterna hirundo) sembla anar més endarrerit, vaig vorer com un mascle aterrava al costat de la seua parella amb un peixet al bec i s'afegia una mica histèric altre exemplar intentant quedar-se amb l'ofrena, seria altra femella envejosa o un jovenet de l'any passat que no volia independitzar-se? Els que pareix que encara no han començat el període reproductor són les mongetes (Sternula albifrons).

Un trio peculiar de Xatrac d'albufera (Sterna hirundo)


Han augmentat molt els fumarells de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida) hi havia uns 45 repartits per tota la marjal, estaven passant un mínim de 6 exemplars de Fumarell negret (Chlidonias niger).

Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis) amb pollets


No és massa freqüent trobar un Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis) acompanyat de dos pollets menuts, molt prop d'on hi havia una Fotja (Fulica atra) donant menjar a un pollet gran, en eixe mateix territori el mes passat una parella donava becades a quatre pollets, el més fàcil és que aquest siga l'últim pollet que quede viu d'eixa família.

Fotja (Fulica atra)


Dels ocells més menuts encara estaven passant 2 femelles de Còlbit gris (Oenanthe oenanthe), 1 Busquereta d'esbatzer (Sylvia communis) i 2 Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus).

Jovenet de Cueta groga ibèrica (Motacilla flava iberiae) 


Els reproductors van ser un adult de Trist (Cisticola juncidis) que duia becades al niu amagat dins d’una jonquera, vaig vorer 3 adults de Cueta groga ibèrica (Motacilla flava iberiae) i dos jovenets d’aquest any que ja volaven.

Sympetrum fonscolombii


Les libèl·lules omplien la marjal, hi havia milers de Sympetrum fonscolombii i vaig trobar un mascle d'Ischnura elegans.

Busquereta d'esbatzer (Sylvia communis)


Text i fotos de Rafa Muñoz 2019.