Albufera, 4 de gener de 2023

Gavina capblanca (Larus genei) gaviota picofina

Un dia, un lloc i una au (3)


Aquesta jornada li tocava a l’Albufera de València, en tot el matí vaig vorer 45 espècies i un total de 1.890 exemplars. Per a destacar una d’elles hui parlarem de la gavina capblanca (Larus genei) gaviota picofina. Es tracta d’una au marina que és molt més freqüent als aiguamolls de les comarques del sud, tot i que els darrers anys uns pocs exemplars es deixen vorer a l’estany o a la gola de El Pujol.

Aquesta gavina destaca per ser més elegant i menuda que els freqüents gavinots (Larus michahellis) o les gavines corses (Ichthyaetus audouinii). Es pot diferenciar de les gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus) perquè són lleugerament més menudes i tenen el cap negre en estiu.

La capblanca té el cos molt blanc, el dors i les ales són d’un gris molt clar “clariu”. El tret més característic per a poder diferenciar-la és el seu llarg i prim bec, d’un color roig fosc, que lluny pot semblar negre. Al període reproductiu el roig del bec i el d’un estret anell ocular són molt més vius. Té el costum d’atrapar insectes mentre nada, els arreplega de la superfície de l’aigua estirant el coll d’una forma característica o fent curts vols i deixant-se caure damunt de la presa, amollant sols el cap i el llarg coll.

 

Als següents enllaços d’eBird podreu vorer els llistats d’aus observades.

 

Gola i estany de El Pujol:

https://ebird.org/checklist/S125397347

Devesa del Saler:

https://ebird.org/checklist/S125397347

Racó de l’Olla:

https://ebird.org/checklist/S125397462

Mata del Fang:

https://ebird.org/checklist/S125397631

Marjals d’Alfafar:

https://ebird.org/checklist/S125397821

 

Text i foto de Rafa Muñoz i Bastit