CH del Xúquer arrasa el Carraixet

 

El Carraixet arrasat en època de reproducció d'aus protegides

Alboraia, 11 de març de 2023

Confederació hidrogràfica del Xúquer està fent una neteja de la vegetació del llit del darrer tram del barranc del Carraixet, al seu pas pel terme d’Alboraia. Han clavat maquinària pesant per arrencar les taques de canyes (Arundo donax). Tot i que combatre les espècies invasores és obligatori per llei, cal tenir en compte les circumstàncies dels espais on s’ha d’actuar.


Niu de galls de canyar amb pollets i ous el 22 de febrer, al Carraixet

En aquest cas, a punt de començar la primavera al Carraixet ja hi ha moltes espècies en ple període reproductor. Les fotges (Fulica atra) començaren a fer niu el 17 de gener i el 2 de febrer ja es veien exemplars covant. Unes altres aus, que a més estan protegides són els galls de canyar (Porphyrio porphyrio), una parella donava menjar als seus pollets el 22 de febrer. Sols mencione dues de les 141 espècies d’aus que acull el barranc del Carraixet i la seua desembocadura al llarg de l’any.


El mateix lloc del niu el dia 11 de març!

Aquests treballs provocaran la pèrdua de nius amb ous i la mort de pollets d’espècies protegides, per tant, aquestes actuacions serien susceptibles de ser considerades com a delicte ambiental. Cal afegir el poc interés dels promotors d’aquestes actuacions quan envien a un operari d’una subcontracta que no distingeix entre canya i senill (Phragmites australis), llavors amb la seua pala arrenca tota la vegetació que troba davant. El que devia ser una tasca de cirurgia ambiental, extirpant sols l’espècie invasora, es converteix en una excusa per a desfer-se de tota la vegetació d’un espai natural molt valuós. És com si un metge davant un càncer extirparà, fins i tot, el teixit sa, provocant la mort del pacient.


Màquina pesant treballant l'11 de març al Carraixet

És decebedor que organismes estatals que haurien de donar eixample a l’hora de protegir el nostre territori, com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l’Ajuntament d’Alboraia, s’obliden del seu deure legal i enceten treballs en zones ambientals valuoses sense una consulta prèvia a tècnics mediambientals o a les associacions naturalistes que són les coneixedores del dia a dia dels nostres espais naturals i de l’estat de les espècies més valuoses o escasses. La societat civil hem d’exigir l’aturada immediata dels treballs fins a finals d’estiu, quan s’haja acabat el període reproductor i que només s’actue amb les canyes (Arundo donax).


Màquina excavadora desfent el senillar! 11/3


 16 de març de 2023

La raó de les demandes d’aturar els treballs fins a la finalització de la temporada de cria de la biodiversitat del Carraixet, l’anunci de la presentació de denúncies per un presumpte delicte contra espècies protegides, junt amb la pressió d’associacions i d’alguns mitjans de comunicació han aconseguit que la màquina se’n vaja del llit del barranc. 

En aquesta carrera contra el rellotge amb l’objectiu de salvar postes i pollets del llit del barranc, han col·laborat amb molta agilitat: la Societat Valenciana d’Ornitologia, l’Associació Carraixet Espai Protegit, i els grups municipals d’Alboraia de Compromís i d’Unides Podem. Cal ressenyar la manca d’interés d’alguns mitjans de comunicació impresos de València com Las Províncias o l’Agència EFE en publicar res d’aquest desgavell ambiental i, per contra, agrair als que sí que s’han fet ressò d’aquesta problemàtica ambiental: Hortanoticias, Samaruc Digital, À Punt Notícies Nit i Levante EMV, sense repercussió mediàtica no ho haguérem aconseguit!

 


Detall de les actuacions de Confederació Hidrogràfica del Xúquer


Fonts i referències

https://www.levante-emv.com/horta/2023/03/09/chj-eliminara-plantas-invasoras-barranco-84383605.html

https://www.hortanoticias.com/limpieza-barranco-carraixet-a-su-paso-por-alboraya/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=boletin-hortanoticias-4348

https://www.samarucdigital.com/article/paralitzades-les-obres-de-neteja-del-barranc-del-carraixet-per-possible-delicte-mediambiental

https://www.levante-emv.com/horta/2023/03/23/chj-paraliza-limpieza-carraixet-danos-85028758.html

https://www.apuntmedia.es/informatius/a-punt-ntc/complets/20-03-2023-informatiu-nit_134_1600829.html

https://www.hortanoticias.com/compromis-eupv-y-podem-exigen-al-consistorio-de-alboraya-y-a-la-chj-la-paralizacion-de-la-limpieza-del-carraixet/




Text i fotos de Rafa Muñoz i Bastit.