Mislata, 11 de gener de 2023

 

Cotorra de Kramer (Psittacula krameri) al parc de la Canaleta, Mislata

Un dia, un lloc i una au (10)

 

Eixe matí vaig acostar-me al parc de la Canaleta de Mislata. Aquesta localitat de l’Horta Sud, compta amb més de 43.000 veïns, això el converteix en el municipi amb més densitat de població de tot el País Valencià, amb 33.165 habitants per quilòmetre quadrat construït. Tanta gent s’apinya en un terme molt menut de sols 206 ha, envoltat per la gran València, pel nou i per l’antic llit del riu del Túria. Pegat al parc de Capçalera del cap i casal, es troba el parc de la Canaleta, que amb sols vuit hectàrees és un oasi de biodiversitat enmig del paradís del ciment i dels edificis alts.

Un curt recorregut d’una hora per ell em va permetre observar 22 espècies i 247 individus d’aus. Per a destacar una d’elles hui us parlaré de la cotorra de Kramer (Psittacula krameri). Es tracta d’un lloro o psitàcid que comença a vendre`s a les tendes de mascotes a mitjans dels anys vuitanta. És un ocell de mida mitjana, vestit amb un plomatge verd brillant que contrasta amb un bec i ulls d’un color vermell molt cridaner. Uns altres dels seus trets distintius són la llarga cua acabada en punta afilada i la seua veu estrident. Sospite que el mal costum que tenen de cridar a tota hora fou la causant que moltes acabaren amollades de les gàbies pels seus amos, per a no haver de sentir-les un diumenge de bon matí despertant a tot el barri.

Es van detectar per primera volta en llibertat l’any 1988, als jardins dels vivers (Monsalve, Martín 1989; Urios et al. 1991). S’han adaptat de meravella a viure a casa nostra perquè troben molt de menjar als jardins, palmeres i horts i no tenen predadors. No han de sofrir temperatures massa baixes i sempre troben forats als arbres envellits per a fer niu. Es reprodueixen des de 1990 i gràcies a aquesta suma de circumstàncies s’han multiplicat i han expandit la seua àrea de distribució, hui en dia tenim al voltant de 400 exemplars per tota l’àrea metropolitana de València.

Segons les dades del meu quadern de natura, la primera cita que tinc és del 18 de març de 2002 al barranc del Carraixet, on vaig vorer 3 exemplars. Després he localitzat l’espècie un total de 86 jornades, amb un màxim de 27 exemplars a la Canaleta l’11 de gener de 2023. Cal recordar que la cotorra de Kramer està inclosa en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, en l'annex del Reial decret 630/2013, de 2 d'agost. Per tant, correspon a les autoritats el control de les seues poblacions i la seua erradicació.

 

Al següent enllaç d’eBird podreu vorer el llistat d’aus observades al parc de Canaleta:

https://ebird.org/checklist/S125913487

 

Fonts i referències:

García-Gans, F.J., Sanmartín, A. (2022). “Evolución de los pistácidos de la Ciudad de València”.

 

Text i foto de Rafa Muñoz i Bastit