Rafalell i Vistabella, 6 de gener de 2023

 

Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) chorlitejo patinegro 

Un dia, un lloc i una au (5)


Eixe matí vaig anar a una xicoteta marjal prou desconeguda en estar envoltada per polígons industrials,  la Platja de la Pobla de Farnals i la V-21. Gran part d’aquest espai protegit pertany a València, la resta és de Massalfassar al sud i al nord de Massamagrell. Aquest indret ha patit moltes agressions, incendis, abocaments de fems i enderrocs. Hui el pitjor problema de conservació són els gossos que passegen sense corretja i els gats assilvestrats. Tot i tractar-se d’un espai reduït i poc divers, atresora uns trams de platges verges i alguns ullals amb aigües netes, envoltats de senillars molt espessos. La jornada d’observació d’aus va significar la troballa de 28 espècies i 239 individus.


Pollet de corriol camanegre

Tal volta un dels tresors faunístics d’aquesta marjal és el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) chorlitejo patinegro que viu a les seues platges. Es tracta d’un ocell menudiu, una boleta blanca per baix i d’un marró clar per l’esquena i al cap. Tenen unes potetes curtes, però que els permeten fer unes bones carreres, de fet prefereixen fugir corrent més que alçar el vol. S’alimenten d’invertebrats que viuen en l’arena a la vora del mar. En època de reproducció fan un lleuger forat enmig de la platja on ponen els ous. Una volta naixen els pollets sols poden fugir corrent, però s’estimen més quedar-se xitats i immòbils, confiant que el perill no els detecte. Estan en greu perill de desaparició per les pèrdues d’espai on fer niu i per la pèrdua de postes i pollets. Per aquesta raó s’ha delimitat la part interior de les platges, amb unes estaques i unes cordes, s’han ficat uns cartells avisant que no es pot trepitjar eixa zona perquè hi ha corriolets, el problema és que la gent no fa cas de l’avís.

Hi ha uns teòrics amants dels animals que creuen que l’única espècie que cal estimar són els seus gossos, per tant, tenen es consideren en tot el dret de deixar-los córrer lliures per la platja. A més pensen que els seus cans són boníssims i només volen jugar, no saben que els seus gossets són uns predadors que xafen ous, que agafen pollets per a jugar, però els maten, fins i tot poden agafar als corriols adults quan intenten atraure la seua atenció per allunyar-los dels ous o dels pollets.

Recordeu: als espais naturals, els gossos sempre lligats!


Senyalització per a protegir als corriolets

Al següent enllaç d’eBird podreu vorer el llistat d’aus observades:

https://ebird.org/checklist/S125514955

 


Text i foto de Rafa Muñoz i Bastit