Almàssera, 10 de gener 2023

 

Busquereta cuallarga (Sylvia undata)

Un dia, un lloc i una au (9)

La localitat d'Almàssera té un terme menut on tot el que no està urbanitzat és horta, l'únic racó on tenim un xicotet oasi de biodiversitat el tenim al llit del barranc del Carraixet. Per a evitar les periòdiques inundacions que patien els pobles veïns del barranc en els darrers metres del seu traçat, es va fer una intervenció agressiva canalitzant el seu llit. Entre 1991 i 1996 es va construir, al llit ficaren tancament de formigó i a les vores es van fer unes parets permeables d’escullera de pedra subjectada per malles metàl·liques.

Tot i desfer la poca naturalització que restava durant les obres, el pas del temps i la persistència de la natura van anar recolonitzant aquest espai. En depositar-se sediments pogueren arrelar les plantes: senills, joncs, esbarzers anaren creixent i facilitaren cau i aliment a moltes espècies animals que començaren a recolonitzar-lo. També va influir que l’aigua està present tot l’any, inclús sembla haver-hi brolladors d’aigües subterrànies de molt bona qualitat. Hui en dia tenim més de cent espècies d’aus presents al llarg de l’any, també hi ha peixos, rèptils, amfibis i mamífers. Una bona part d’aquestes espècies estan protegides i fins i tot es reprodueixen al Carraixet.

És prou difícil seleccionar una au que represente aquest indret, eixe matí vaig trobar 369 individus que pertanyien a 31 espècies. Hui us parlaré d’una poc freqüent a les planes litorals, es tracta de la busquereta cuallarga (Sylvia undata), Curruca rabilarga. És un ocell molt més freqüent als pinars i matolls de les nostres muntanyes. Tot i ser considerada com una espècie sedentària, en ple hivern molts individus baixen a les planures costaneres on troben molta més disponibilitat d’aliment que a les seues àrees de reproducció. 

Menja xicotets invertebrats que captura recórreguen la vegetació, prop del terra, per això aquí la podrem trobar en les grans taques d'esbarzers. És prou tímida i no li agrada deixar-se vorer, per això haureu d'estar molt atents als moviments en mig dels matollars, és molt més fàcil sentir el seu cant i després intentar endevinar la menuda silueta d'una au fosca amb cua molt llarga.


Al següent enllaç d’eBird podreu vorer el llistat d’aus observades:

https://ebird.org/spain/checklist/S125854898

 

Text i foto de Rafa Muñoz i Bastit