LA MARJAL DELS MOROS ACAVANT L’HIVERN

Picardona (Porzana porzana) 



En molt pocs llocs d’Europa a l’hivern es poden vorer tantes espècies juntes com en la marjal dels Moros, a Sagunt. En uns recorreguts fets els dies 6, 13 i 14 de març he pogut observar un total de 66 espècies.

Picardona (Porzana porzana) 


El més destacable va ser trobar una Picardona (Porzana porzana) el dia 14 en un dels llocs clàssics de l'espècie, un racó tot ple de plàstics que van a parar a les séquies i l'aigua els arrosseguen a la marjal on els primers carrissars els paren i es van acumulant en certs punts. 

Tant costa que el personal del parc o alguna brigada de neteja els retiren i els envien a un abocador?

Tant costa que els humans entenga'm que el plàstic tarda molts anys a desfer-se, que contamina tot, fins i tot arriba a la cadena dels aliments?

Cal conscienciar-nos i demanar la prohibició dels envasos de plàstic d'un sols ús.

Falcia pàl·lida (Apus pallidus)


Al cel de la marjal ja es veien els vols nupcials d'Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) mentre buscaven aliment un Aguilot comú (Buteo buteo) i fins a quatre exemplars d'Àguila calçada (Hieraaetus pennatus) però l'alegria la donaren els dos primers exemplars de Falcia pàl·lida (Apus pallidus) que veig aquest any, ja feia uns dies que havia vist els primers nouvinguts d'Oroneta (Hirundo rustica) i d'Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum) que dia a dia augmenten el seu nombre a la marjal.

Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix), Piuló (Anas penelope) i Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)


Per fi vaig poder observar i fotografiar l'Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix) que està als Moros i augmenta la varietat d'ànecs presents, estos dies teniem Ànec capblanc (Oxyura leucocephala), Ascle (Anas strepera), Boix (Aythya ferina), Collverd (Anas platyrhynchos), Cullerot (Anas clypeata), Piuló (Anas penelope), Sarcet (Anas crecca) i Sivert (Netta rufina).

Flamenc (Phoenicopterus roseus)


Altres ocells aquàtics presents van ser Agró blau (Ardea cinerea), Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis), Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), Flamenc (Phoenicopterus roseus), Fotja (Fulica atra), Garseta blanca (Egretta garzetta), Picaport (Plegadis falcinellus), Polla d'aigua (Gallinula chloropus) i Rascló (Rallus aquaticus).

Tifort (Tringa totanus)


Els ocells limícoles amb el pas migratori i les primeres arribades d’espècies estivals van augmentant, vaig vorer Alena (Recurvirostra avosetta), Bequeruda (Gallinago gallinago), Camallonga (Himantopus himantopus), Corriolet (Charadrius dubius), Redonell (Calidris pugnax), Siseta blanca (Actitis hypoleucos), Tètol cuanegre (Limosa limosa), Tifort (Tringa totanus) i Xerlovita (Tringa ochropus).

Exemplar de Redonell (Calidris pugnax) mascle en plomatge nupcial a Noruega


De gavines i xatracs hi havia Gavina corsa (Larus audouinii), Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis) i Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis).

Pit-blau (Luscinia svecica)


La llista obtinguda la van completar Bitxac comú (Saxicola torquatus), Blanca (Pica pica), Blavet (Alcedo atthis), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), Cadernera (Carduelis carduelis), Colom roquer (Columba livia livia), Conill (Oryctolagus cuniculus), Cueta blanca (Motacilla alba), Cueta groga anglesa (Motacilla flava flavisisma), Estornell negre (Sturnus unicolor), Gafarró (Serinus serinus), Llebre comuna (Lepus granatensis), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Pinsà (Fringilla coelebs), Pit-blau (Luscinia svecica), Pit-roig (Erithacus rubecula), Puput (Upupa epops), Rossinyol bord (Cettia cetti), Teuladí (Passer domesticus), Teuladí de canyar (Emberiza schoeniclus), Teuladí torredà (Passer montanus), Tieta (Anthus pratensis), Tieta de muntanya (Anthus spinoletta), Todó (Columba palumbus), Tórtora turca (Streptopelia decaocto), Totestiu (Parus major), Trist (Cisticola juncidis) i Xitxarra bigotuda (Acrocephalus melanopogon).

Carrissars de la marjal dels Moros


Aquestes lletres sols volen ser una mostra de la importància dels aiguamolls com punts de cria, d'alimentació i de descans per a les aus i fer un crit d'atenció, entre tots obliguem als gestors i polítics a dedicar els recursos que permeten mantenir aquests racons de biodiversitat lliures d'agressions provocades per animals exòtics o domèstics com algun gat abandonat que ha aparegut estos dies, a mantenir una qualitat de les aigües i a evitar que els residus les contaminen.


Picardona (Porzana porzana) 



21 de març de 2019

Després d'una pausa fallera vaig tornar als Moros el dimecres i vaig encertar perquè trobí dos exemplars de Picardona (Porzana porzana). S’Alimenten caminant per les vores ombroses o entre els peus del canyís, cerca xicotets insectes que viuen amagades entre les fulles caigudes i  la vegetació de tolls o a les vores de les llacunes.

Poc després caminant a poc a poc i procurant no fer cap soroll de reüll vaig vorer alguna cosa menuda que travessava el camí a tota velocitat, vaig quedar-me immòbil i regressà arrere, de nou a tota velocitat i per on havia passat abans una Mostela (Mustela nivalis). Aquest és el carnívor més menut i pot-ser també siga el més valent, recorde fa molts anys veure una rata molt gran travessar una carretera prop de Massalavés que duia damunt del llom com si fos un genet una mostela que intentava matar a la rata mossegant el bescoll.

Àguila calçada (Hieraaetus pennatus)



Pel cel volaven quatre exemplars d'Àguila calçada (Hieraaetus pennatus) feien jocs aeris i tres exemplars d'Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) també semblaven estar en cel, ja comencen a sentir-se els cants de cel dels primers exemplars de Xitxarra bigotuda (Acrocephalus melanopogon). Per finalitzar dir-vos que hi havia un bon bàndol de Picaport (Plegadis falcinellus) de 67 exemplars que volaven fugint d'algun arpellot.


Ànec capblanc (Oxyura leucocephala)



22 de març de 2019

Un altre matí més pels Moros i com sempre amb novetats!

Familia de Fotja (Fulica atra)


Per fi he vist els 8 mascles d’Ànec capblanc (Oxyura leucocephala) i les quatre femelles que tenim als Moros, encara continua l’Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix) però el Piuló (Anas penelope) que l’acompanyava ja s'ha anat al nord d'Europa, hui buscava la companyia d'un grup de Sivert (Netta rufina).

Falcia (Apus apus)


He trobat dos adults de Fotja (Fulica atra) donant becades a cinc pollets de pocs dies i és molt poc freqüent vorer tants pollets junts de la mateixa parella. Ahir vaig vorer el primer Agró roig (Ardea purpurea) de la temporada i hui la primera Falcia (Apus apus).

Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis)



Volant han passat un estol de 68 exemplars de Flamenc (Phoenicopterus roseus), altra sorpresa la ha protagonitzat un mascle de Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis) amb plomatge nupcial.

29 de març de 2019

Xerlovita camagroga (Tringa glareola)


Ens acostem al període de pas migratori i va augmentant el nombre d'aus limícoles, vaig vorer un Redonell (Calidris pugnax), ha augmentat el nombre de Camallonga (Himantopus himantopus) estime que hi havia 98 exemplars. 

Redonell (Calidris pugnax)


També ha pujat el nombre de Corriolet (Charadrius dubius) i vaig vorer una parella de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), 10 exemplars de Xerlovita camagroga (Tringa glareola), Xerlovita (Tringa ochropus) i Tifort (Tringa totanus).

Gavina capnegra (Larus melanocephalus) i Xatrac d'albufera (Sterna hirundo) 


Ja han vingut a la colònia reproductora els primers exemplars de Xatrac d'albufera (Sterna hirundo), augmenten els de Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis) que ja comencen a fer els seus balls nupcials, una altra espècie nouvinguda és el Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida) hi havia 11 exemplars i 25 Gavina capnegra (Larus melanocephalus), augmenta el nombre de Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus) molts comencen a fer els balls nupcials, hi havia uns 250 exemplars.

Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus) 


Ja han vingut a la colònia reproductora els primers exemplars de Xatrac d'albufera (Sterna hirundo), augmenta el nombre de Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis) que ja comencen a fer els seus balls nupcials, una altra espècie nouvinguda és el Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida) hi havia 11 exemplars i 25 Gavina capnegra (Larus melanocephalus), també augmenta el nombre de Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus) i molts comencen el seu període de cel, hi havia uns 250 exemplars.

Xatrac d'albufera (Sterna hirundo)


Un ànec que sols veiem en els passos migratoris és el Roncadell (Anas querquedula) hi havia dos exemplars. De Fotja (Fulica atra) vaig vorer 97 exemplars, entre ells tres parelles amb 4, 3 i 1 pollets respectivament. Continua el mascle solitari amb plomatge nupcial de Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis), quina alegria tindríem si s'acostara una femella i intentaren reproduir-se, una altra novetat va ser un exemplar trobar un Ànec blanc (Tadorna tadorna).

Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida)



Han vingut els primers exemplars de Parpalló (Riparia riparia) i ja se senten els cants de Busquerot (Acrocephalus arundinaceus) mentre continuaven uns 15 exemplars de Flamenc (Phoenicopterus roseus). El Martinet (Nycticorax nycticorax) també es van deixar vorer a l'estany, un total de 3 adults es barallaven per obtenir la millor branca per dormir eixe matí.

Flamenc (Phoenicopterus roseus)


Text i fotos de Rafa Muñoz 2019.