UN ÀNEC XIULADOR SUD-AMERICÀ A LA MARJAL DELS MOROS


Marjal dels Moros 13 de març de 2019

Mascle d’Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix)


Des del mes de novembre tenim a la marjal dels Moros un altre ànec exòtic que deu haver escapat de captivitat perquè té una anella de plàstic roig a la pota dreta, és un mascle adult que sempre va en companyia d'un Piuló (Anas penelope) que deu haver fugit amb ell.

Es tracta d’un Ànec xiulador sud-americà, Pato overo, Chiloe Wigeon, (Mareca sibilatrix) i com el seu nom indica es distribueix per Amèrica del Sud, el seu nom científic abans era Anas sibilatrix però la American Ornithological Society (AOS) basant-se en anàlisis genètics va dividir el gènere Anas i va traure el subgènere Mareca al que pertanyen tres espècies i una d’elles es el xiulador sud-americà que des de 2017 té com a nom científic Mareca sibilatrix.

 Mascle d’Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix) i mascle de Piuló (Anas penelope)


A Espanya aquesta és una espècie exòtica a la qual el Grup d'Ocells Exòtics de SEO/BridLife li ha assignat la Categoria E3, ja que ha estat citada ocasionalment a la península, mentre que no s'ha citat a Canàries ni a les illes Balears, altre argument és que no s'ha constatat la seua reproducció en llibertat. Però ha de revisar-se aquesta classificació, ja que el 19/6/04, Santiago Martín va documentar amb fotos la reproducció d'aquesta espècie en llibertat a Astúries, els pollets estaven al riu Piles. Membres de la Coordinadora Ornitolóxica d'Asturies comuniquen que aquest ocell es pot veure sovint als embassaments pròxims a Gijón i apunten que l'origen ha de ser els exemplars introduïts al Parc Isabel la Catòlica de Gijón.

Mascle d’Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix) 


Altres cites recents a la península ibèrica són:

27/08/2011. Albert Montori. Un exemplar a la Murtrassa, a la canal de les Parets de la Murtra. Gavà (Barcelona).

06/06/2012. Alberto Rodríguez, 2 exemplars mascles al tram urbà de riu Arga, anaven en companyia d’un grup de collverds. Iruña (Nafarroa).

14/1/2016 Jesús Mari Lekuona observà un exemplar que aparentava trets d’hibridació a la llacuna dels dos Regnes, entre Nafarroa i Aragó.

22/11/2018. Isabel Pérez va trobar aquest mascle a la Marjal dels Moros, Sagunt (València) que ja han observat bona part dels ornitòlegs valencians.

Mascle d’Ànec xiulador sud-americà (Mareca sibilatrix) i mascle de Piuló (Anas penelope)