MARJALS DE RAFALELL I VISTABELLA

26 de març de 2019.

Marjal de Rafalell i Vistabella


Al nord de la ciutat de València tenim un tros de marjal prou desconegut perquè no és massa gran i està envoltada d'infraestructures com són la V-21 i les urbanitzacions de la platja de la Pobla de Farnals. Dos termes municipals es reparteixen aquest l'espai, al sud València i al nord Massamagrell, aquest és un dels pocs aiguamolls que s'ha salvat de la urbanització de les costes valencianes.

ACordó dunar protegit a Massamagrell, al fons la platja de la Pobla de Farnals



Aquest espai té a l'est 1.500 metres de platges sense urbanitzar amb restes d'un cordó dunar que terra endins dóna pas a un espés canyar on hi ha xicotetes llacunes i dues séquies que drenen el terreny. Al nord, al terme de Massamagrell i pegat als edificis de la platja de la Pobla de Farnals hi ha un xicotet bosc d'espècies més pròpies d'un jardí, a l'oest hi ha restes de cultius perduts on destaquen algunes oliveres grans prop d'un ullal.

Femella de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)



En una superfície menuda amb poca varietat d'ambients no hi ha massa diversitat d'animals, sols vaig vorer 32 espècies d'aus però algunes eren prou interessants com per eixample el Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Aquest ocell menut viu a les platges i en concret a les poques que no han estat urbanitzades, les poques que ens han quedat pateixen massa pressió, gent que passeja amb els gossos i molt sovint solts, pescadors, gats o rates que acaben amb la majoria dels ous o dels pollets, ja que en els primers dies de la seua vida no poden volar, tenen una estratègia defensiva de xitar-se immòbils, això els condemna a una mort quasi segura abans de puguen volar i fugir amb els adults. Per protegir-los s'ha tancat un tros de dunes a Massamagrell amb cordes però gossos i algunes persones inconscients entren sense respecte a uns senyals ben clars indiquen que aquesta és una zona de reserva.

Mascle de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)


Un altre corriol que també intentar reproduir-se en aquestes platges, és el Corriolet (Charadrius dubius), per sort aquesta espècie està menys amenaçada perquè pot reproduir-se a més llocs, a banda de les platges també fan niu a la vora de llacunes o basses de rec, fins i tot poden aprofitar tolls mitjans en llocs amb poca vegetació i amb la presència d'arenals.

Corriolet (Charadrius dubius)


A la vora de la mar també hi havia 6 exemplars de Territ tres-dits (Calidris alba), aquest ocell limícola no es reprodueix a la Península Ibèrica, el tenim a casa nostra durant els passos migratoris i la hivernada.

Territ tres-dits (Calidris alba)


Als canyars ja es podien sentir els cants d’una Xitxarra bigotuda (Acrocephalus melanopogon) i per tot arreu els cants de molts exemplars de Rossinyol bord (Cettia cetti) i de Trist (Cisticola juncidis) a més de Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), també vaig sentir els crits d’alarma de dos exemplars de Rascló (Rallus aquaticus).

Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala) mascle


A les llacunes es veien molts exemplars de Collverd (Anas platyrhynchos) i alguna Polla d'aigua (Gallinula chloropus) mentre pel cel van passar volant 3 Picaport (Plegadis falcinellus) que des que han assecat els arrossars de l'Albufera de València s'han escampat pels camps de tota l’àrea metropolitana, un Arpellot de marjal (Circus aeruginosus), tres Garseta blanca (Egretta garzetta), un Agró roig (Ardea purpurea) i un Agró blau (Ardea cinerea). També volaven exemplars d'Oroneta (Hirundo rustica) i d'Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum).

Picaport (Plegadis falcinellus)


Com estem prop del mar també es veuen ocells marins, eixe matí hi havia Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), Gavina corsa (Larus audouinii), Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis) i Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus).

Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)




Altres ocells més generalistes estaven presents als jardins i als camps perduts del nord. Al terme de Massamagrell com eren Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), Cruixidell (Emberiza calandra), Estornell negre (Sturnus unicolor), Teuladí (Passer domesticus), Cadernera (Carduelis carduelis), Cueta blanca (Motacilla alba), Merla (Turdus merula), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Todó (Columba palumbus), Gafarró (Serinus serinus), Bitxac comú (Saxicola torquatus), Blanca (Pica pica) i Verderol (Carduelis chloris)

Todó (Columba palumbus)


Text i fotos de Rafa Muñoz.