RETROBAT EL CAVALLER DELS MOROS


7 de juny de 2019

Alqueria de l’Advocat


Vaig fer un recorregut per l’interior de la marjal dels Moros, començant pel polígon, pel Parc Sagunt I sud, eren les 7 del matí i el sol ja lluïa amb força. Al teulat de l’alqueria de l’Advocat s’assolellaven un bon grup de coloms roquers domèstics (Columba livia), un Soliguer (Falco tinnunculus) i estornells negres (Sturnus unicolor). Als camps erms que esperen la construcció d’alguna nau industrial creixia un matollar molt dens, fenolls, cards i gramínies, allí buscaven insectes un grup de 32 Esplugabous (Bubulcus ibis).

Esplugabous (Bubulcus ibis)


Eixint del límit del parc industrial entre més matolls i tamarits (Tamarix gallica) a més de molt Conill (Oryctolagus cuniculus) hi havia mascles i femelles de parot de bassa, de Sympetrum striolatum i les següents espècies de papallona; Papallona reina (Papilio machaon), Bruna boscana (Pararge aegeria), Migradora dels cards (Vanessa cardui) i Blanqueta de la col (Artogeia rapae).

Mascle de Sympetrum striolatum


La següent parada va ser a l'alqueria dels Frares, al Centre d'Educació Ambiental, el cel estava ple de falcies (Apus apus), en els camps del voltant vaig vorer entre altres Teuladí torredà (Passer montanus), un Soliguer (Falco tinnunculus), una parella de blanques (Pica pica) i el principal objectiu d'aquell matí, un Cavaller (Coracias garrulus), per desgràcia no va aguantar massa encara que jo estava ben lluny, se'n va anar volant.

Cavaller (Coracias garrulus)


Als jardins de l’alqueria dels Frares a banda de molt Conill (Oryctolagus cuniculus), Todó (Columba palumbus) i alguna Tórtora (Streptopelia turtur) trobí un niu de Puput (Upupa epops) en una garrofera i en un pi un niu d’un petit rapinyaire que va alçar el vol i sols vaig poder sentir, baix del niu hi havia restes a mig menjar de conill i ales d’un xatrac, me’n vaig anar molt de pressa per no molestar, altre dia des de més lluny intentaré esbrinar qui es reprodueix allí, sospite que puga ser un Esparver (Accipiter nisus) o un Duc petit (Asio otus).

Puput (Upupa epops)


Total la marjal està plena de Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida) i deuen estar criant en algú racó, no he trobat on! Deuen estar en alguna illa d’una de les llacunes interiors i en aquesta època de reproducció no es deu molestar a les aus, segur que la guarderia del parc els tindrà controlats.

Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida)


Vaig acabar la jornada en una filera de tamarits (Tamarix gallica) on piulaven uns pollets que no volaven massa, en va costar però la paciència té premi i vaig vorer primer dos pollets de Bitxac comú (Saxicola torquatus) i poc després la femella que els tenia controlats a ells i a mi, no semblava massa preocupada per la meua presencia i es va deixar fer unes fotos.

Femella de Bitxac comú (Saxicola torquatus)


Text i fotos de Rafa Muñoz.
Llacunes centrals de la marjal dels Moros.