DÍA VENTOSO EN LA MARJAL DELS MOROS

Tarabilla común (Saxicola torquatus)


30.12.09.- Sagunt-Puçol, Camp de Morvedre, València

Hoy tenía pensado pasarme por la Albufera, pero a última hora me he decidido por irme a la Marjal dels Moros, que pensaba que estaría un poco más abandonada. Así que allí me he plantado, en mitad de un vendaval que un par de veces me ha levantado el telescopio (suerte que lo he cogido!).

Con tanto viento, desde algunos observatorios se podía ver más bien poca cosa, ya que todos los pajarillos estaban metidos entre la vegetación. Los que no se escondían ni queriendo eran los cormoranes (Phalacrocorax carbo).. . no se ni cuantos había porque no paraban quietos un segundo. Pero varios centenares, si no algún millar, seguro que había. También bastante visibles, aunque muchísimo menos numerosos, los aguiluchos laguneros (Circus aeruginosus). De hecho, sólo un macho adulto, y lo que parecía un jóven. Y asomando entre la vegetación, aqui y allá, garzas reales (Ardea cinerea).

Otra especie muy abundante, y que ya comentó Rafa Muñoz hace poco, es el cuchara (Anas clypeata)... increible la cantidad de individuos que se puede ver desde el observatorio de la playa. En total, he podido contabilizar unos 450-500, de los que unos 300 eran machos. También destacaban, acompañando a los cucharas, las cercetas comunes (Anas crecca), pero estas mucho menos numerosas (cerca de 150).

No había muchas más anátidas visibles. Apenas se dejaban ver una decena de azulones (Anas platyrhynchos) y una cantidad similar de silbones (Anas penelope)... lástima que estuviesen tan escondidos y fuese imposible saber el número exacto. También dispersos, los zampullines chicos (Tachybaptus ruficollis). Eso sí, ni rastro de la garceta grande (Casmerodius albus) y el zampullín cuellinegro (Podiceps nigricollis).

Por lo demás, un flamenco (Phoenicopterus ruber) volando entre el mar y el marjal (aburrido que estaba el pobre), y una veintena de aviones roqueros (Ptyonoprogne rupestris), entre las urbanizaciones y la playa.

De paseriformes, lo más fácil de ver, los bandos de palustres (Emberiza schoeniclus), muchas veces mezclados con los jilgueros (Carduelis carduelis). Y por otro lado, verderones (Carduelis chloris), tarabillas (Saxicola torquatus), lavanderas blancas (Motacilla alba) y poca cosa más. Pero es que el día tampoco permitía muchos lujos.

Pues nada, eso es todo lo que ha dado de sí una mañana ventosa.

Mensaje de Pepe Greño en el FORO SVO Aves
Fotos de Víctor París, FONS FOTOGRÀFIC SVO

Xarxet (Anas crecca)

30.12.09
.- Sagunt-Puçol, Camp de Morvedre, València

Ahir ens hi vàrem apropar a la marjal dels Moros Adolfo Ibáñez i jo i també vàrem vore sis exemplars de Griset (Ánade Friso, Anas strepera) i un exemplar d'Agró blanc (Garceta Grande, Egretta alba).
El més interessant fou que vàrem llegir una marca nassal en un dels Xarxets (Cerceta Común, Anas crecca). Era una marca de color groc on hi havia tres parts diferenciades. Mirada de front: a l'esquerra hi havia una "M" sobre una "+", enmig, una "B" prou gran i a la dreta un "+" sobre una "M". Tenim dubtes respecte als "+", que no els vàrem poder llegir amb precisió, malgrat els esforços. Aquesta informació li la vaig enviar ahir a: Matthieu Guillemain i a David Rodrigues.
El primer seria el responsable del projecte en França i el segon el que coordina els projectes amb marcatge d'ànecs a Europa. De tota manera, si algú considera que aquesta informació s'ha d'enviar a alguna altra institució, que m'ho diga, perquè ahir no vaig tenir molt de temps d'indagar i els ho vaig enviar a ells sense pensar massa.
Res més, molt bon any nou a tothom!!!

Missatge de Pau Ferrer i Poblete al Forum SVO Aus
Foto de Ximo Seguí, FONS FOTOGRÀFIC SVO

Hola Pau,

pots enviar les dades a la EBD (anillamiento@ ebd.csic. es), que en Espanya és la entitat encarregada de tramitar les recuperacions de marques especials (collars, plaques nasals, marques alars, anelles de PVC, etc.). En teoria, ells deurien de tindre tota la informació referida a projectes de marcatge d'aus en Europa.

Missatge de Toni Polo al Forum SVO Aus

Ascle, griset (Anas strepera)
Hola Pau.

No se per qué no he rebut el vostre mail fins a hui...Enhorabona!! ! Molt interessant la lectura nasal. Si rebeu informació, no dubteu a fer-la arribar al foro. Pel que sembla, l'individuu va ser anellat a la Camarga francesa. Molt xulo!

Per altra part, també molt interessant les observacions d'altres anàtides com els grisets (Anas strepera), jo els hi dic "ascles". I fins a quants piulons (Anas penelope) puguereu vore?

Com que si vegereu l'Agró Blanc, això posiblement indica que a l'enedemà també estava per allí, però que no el vaig trobar en mig del "Katrina"...

Ja estic esperant que conteu cosetes de les vostres properes excursions!

Missatge de Pepe Greño al Forum SVO Aus
Foto de José Ventura, FONS FOTOGRÀFIC SVO

Piuló (Anas penelope)
3.01.10

Responent a Pepe, he de dir que no en vàrem vore cap, de Piuló (Silbón europeo, Anas penelope). Els Ascles (Ánade Friso, Anas streptera) els vàrem vore volant desde la plataforma de la platja i, després, nadant a la llacuna que hi ha al sud oest de la marjal.

La veritat és que la concentració d'anàtides a la llacuna de "la plataforma" és (o era) epectacular. Anime a tots els membres del foro a anar a vore-ho.
Salutacions i Feliç Any Nou!!!

Missatge de Pau Ferrer i Poblete al Forum SVO Aus
Foto de David G. Collado, FONS FOTOGRÀFIC SVO

Xarxets (Anas crecca) a la marjal dels Moros

5.01.2010

Hola a tothom,

Ens ha respost Matthieu Guillemain, el responsable dels marcatges de Xarxets (Cerceta común, Anas crecca) de França. Ens comfirma que l'ocell el van marcar ells i ens envia una fitxa amb la informació relativa a l'exemplar. Curiosament, ens diu que el que amb tota certesa nosaltres creíem que era una M era un 3. D'altra banda, nosaltres vàrem dubtar de quin color asignar a la marca. Semblava verda groguenca o groga verdosa (la llum era molt dolenta). Vàrem optar per dir que era groga i a la fitxa diu que és verda (un parell d'informacions imprecises, je je). Matthieu, en canvi, sembla que no té dubtes respecte a la identificació de l'exemplar.
El Xarxet va ser marcat en el Lac Puydarrieux, al sud de França, fa tres anys. Les coordenades aproximades són UTM: 31T 290710 4796010.

Una foto del lloc:
Ací teniu un enllaç a la página web del programa de marcatge:
Com podeu llegir, té interés en que l'informem de noves deteccions de l'exemplar, així que intentem estar "al tanto" en les nostres visites a la Marjal dels Moros.

Missatge de Pau Ferrer i Adolfo Ibáñez al Forum SVO Aus
Foto de Rafa Muñoz, FONS FOTOGRÀFIC SVO