Arpella pàl·lida a la Pobla de Vallbona

 

Arpella pàl·lida russa, Arxiu RMiB

Els camps de la Pobla de Vallbona

Els conreus que hi ha encerclats per les localitats de la Pobla de Vallbona, l'Eliana, Riba-roja del Túria, Vilamarxant i Benaguasil no tenen res d'especial, encara més, semblen ser una zona degradada que s'han deslliurat de l'especulació urbanística de les segones residències que omplin eixa zona del Camp de Túria.

Molts d’eixos camps estan abandonats, bona part són dipòsits il·legals de runes i fems, tot està ple de línies elèctriques o telefòniques, uns altres conreus semblen ser horts de jubilats, tot està encreuat de camins de carreteres, i fins i tot està travessat pel trenet de Llíria, hui Metrovalència i es nota la influença del pròxim llit del riu Túria.

Aquest puzle de camps té una característica, la varietat. Enllà trobem camps de cítrics cuidats, uns altres perduts i convertits en una xicoteta selva, hi ha garroferes i pins molt alts, hi ha horts de verdures, erms plens d’herbes on abunden els conills, hi ha casetes de conreu abandonades i basses de reg.

Enllà tenim una observadora d'aus perseverant, Pilar Gil Vaquerizo, que carregada amb la seua càmera i prismàtics, cada volta que pot escapar-se de les seues obligacions es dedica a passejar per eixa zona cercant la seua biodiversitat. Eixa persistència ha donat els seus fruits i allí mateix ha descobert un bon mosaic d'espècies, en concret ha trobat 76 espècies i moltes d'elles són ocells molt singulars i escassos. La darrera troballa ha sigut la d'un jove mascle d'arpella pàl·lida russa (Circus macrourus), un individu d'un segon any calendari, que termes ornitològics vol dir que enguany farà dos anys de vida.

 

Arpella pàl·lida russa, Arxiu RMiB


L'arpella pàl·lida russa (Circus macrourus)

L'arpella és un rapinyaire molt escàs a casa nostra perquè les seues poblacions es reprodueixen des de l'est de Rússia fins a la Xina, llavors la seua migració habitual cap al sud els duia tradicionalment cap a l'Orient Mitjà per arribar a Àfrica i al sud d'Àsia, entre Pakistan i el sud de la Xina. El més curiós és que els darrers anys s'ha produït un augment d'aus que a l'hora d'anar cap al sud, prefereixen girar cap a l'oest europeu i uns quants individus venen a passar els mesos freds a l'est de la península Ibèrica. Llavors trien les terres valencianes per a passar els mesos freds.

A casa nostra aquest rapinyaire selecciona àrees herboses o senillars al voltant de les marjaleries on cacen talpons, ratolins o xicotetes aus. Per apressar-los va volant a baixa altura, just un metre per damunt de la vegetació i quan troba quelcom de la grandària apropiada, es deixa caure amb les seues llargues cames que finalitzen en unes urpes afilades que empresonen i maten aviat a la seua víctima que no té temps d’adonar-se de la seua mala sort.

Bé, doncs, enguany Pilar va descobrir l’arpella el 21 de desembre, fins al 24 de febrer s’ha observat un total de vint-i-sis vegades per un total de 13 observadors. El 7 de febrer vaig trobar el moment per acostar-me als conreus del Camp de Túria i vaig tindre sort, només arribar vaig veure l’arpella fent el seu típic vol de caça, vaig baixar del cotxe i la vaig contemplar a plaer amb els prismàtics uns minuts. Malauradament, va ser llevar-li l’ull per a apartar el cotxe i traure la càmera i quan torní l’arpella havia desaparegut. Segurament tingué sort en la cacera i es va dedicar a menjar el seu àpat amagada entre les altes herbes. Com no vaig poder fer cap foto il·lustre aquesta crònica amb una arpella que estigué el mes de gener de 2021 a la Partida de Calamocs, Almenara.

 

Fonts i referències:

https://ebird.org/spain/map/palhar1?bmo=1&emo=12&byr=1900&eyr=2024&env.minX=-1.529&env.minY=37.844&env.maxX=0.691&env.maxY=40.789&gp=true

https://seo.org/ave/aguilucho-papialbo/

 

Text i fotos de Rafa Muñoz, Arxiu RMiB