Fotja banyuda: un ocell en l’UCI

 

Fotja banyuda al Fondo d'Elx, 2024. Arxiu RMiB

Els dies 9 i 10 de gener vaig anar al Baix Vinalopó, en el Clot de Galvany i al Centre dels Racons, del Fondo d’Elx vaig observar un total de set fotges banyudes, una au molt escassa que sols havia observat entre l’any 2000 i 2009 als aiguamolls valencians.

La fotja banyuda (Fulica cristata) és un ocell aquàtic que pertany al gènere Fulica i està inclòs en la família Rallidae. Mesura entre 38 i 42 cm de llarg, té una envergadura alar de 75 a 85 cm i un pes d’entre 585 i 1085 g. El plomatge dels adults és totalment negre i contrasta amb l’escut frontal del seu bec blanc que rematen dues protuberàncies roges, mateix color que tenen els seus iris, llavors és un ocell molt versemblant a la fotja comuna (Fulica atra). Té una alimentació omnívora en la qual preval el consum de macròfits submergits i complementen a la dieta amb el consum d’un ampli ventall de petits animalons.

Aquesta espècie ocupa aiguamolls amb bona cobertura vegetal i aigües amb poca salinitat, sempre que estiguen netes. És bàsicament sedentària, però pot fer desplaçaments per a cercar aiguamolls amb condicions més propicies. Es distribueix per l’Àfrica austral i oriental on hi ha al voltant de 107.000 individus (BirdLife International, 2016). Hi ha un xicotet nucli de població aïllat respecte de la resta, al Marroc i al sud-est de la península Ibèrica, on queda una població estimada de 5.000 exemplars. Aquest darrer nucli ha perdut grandària en el segle XX, en extingir-se les fotges que vivien a Portugal, l’Alger, Tunísia i Mallorca.

 

Fotja banyuda al Clot de Galvany, 2024, Arxiu RMiB

Població al Marroc i la península Ibèrica

A mitjan segle XX la fotja banyuda era ja tan escassa a l’estat espanyol que el caçador Carlos d'Albert Muntadas (Barcelona, 1914-2010) va publicar una nota a la revista ARDEOLA explicant que el mes de novembre de 1956 havia caçat exemplars de rosseta (Marmaronetta angustirostris) i fotja banyuda (fulica cristata) al Fondo d'Elx. Com eren ocells tan rars els dugué a naturalitzar per ampliar la seua col·lecció, tot i que el mateix "amant de les aus" sabia que aquestes dues espècies eren prou escasses, fins i tot va afegir que en totes les voltes que havia anat a caçar al Fondo, mai no havia vist una banyuda. Es creu que en la dècada de 1950 desaparegueren dels aiguamolls valencians.

L’any 1975 al Marroc encara quedava una població de 1.200 fotges banyudes que ben segur afavorien la presència al sud d’Ibèria. Però donada la seua rarefacció, en 1990 desaparegué com a reproductor de tot l’estat excepte unes poques parelles que quedaren arraconades als aiguamolls gaditans, on criaren entre 10 i 25 parelles. En 1991 al voltant de Doñana sols quedaven tretze parelles de banyudes reproduint-se en llibertat. Entre 1992 i 1995 no es pogué comprovar cap reproducció de l’espècie a Andalusia que sempre fou el principal reservori de l’espècia a l’estat espanyol. Eixe mateix any una parella va fer niu al Fondo d’Elx (Ramos-Sánchez i Fidel Sarmiento, 1999). En 1996, entre 5 i 10 parelles criaren a la llacuna de Ratosa (Màlaga) i a les llacunes de l’Espera (Cadis).

L’any 2001 es van reproduir 80 parelles, l’augment fou conseqüència de la reintroducció de fotges criades en captivitat, llavors bona part dels progenitors foren fotges precedents dels programes de reintroducció d’Andalusia i del País Valencià. En 2002 es calculava que sols hi havia 20 parelles reproductores als aiguamolls andalusos (La Garcilla, núm. 112) i un total de 21 parelles més a la resta de l’estat. L’any següent criaren 68 parelles gràcies al fet que tinguérem un exercici amb una pluviometria generosa, i el mateix va passar en 2004 on 66 parelles tingueren èxit en la seua reproducció, a  tot l’estat. Per contra, en anys secs com foren 2005 i 2006 sols es comprovà la reproducció de 15 parelles, cadascun d’eixos dos anys, una de les quals ho va fer a la marjal dePego-Oliva que tirà endavant quatre pollets. En 2007 tornaren les pluges i pujaren les parelles reproductores a 96, de les quals el 80% ho feren a Andalusia, el 10% als aiguamolls de València i Castelló i un 5% al Delta de l’Ebre i un altre 5% a s’Albufera de Mallorca. El repartiment de les parelles reproductores valencianes fou el següent: una parella a la marjal d’Almenara, quatre a l’Albufera, una a Pego-Oliva i tres més a Xeresa-Xeraco.

En 2008 tornaren a minvar perillosament, sols es van trobar 25 parelles i 32 l’any següent. 2010 tornà a ser un bon any de pluges que provocà un augment de fins a les 60 parelles i 85 en 2011. En 2012 a Andalusia sols es reproduïren 5 parelles.



Nombre màxim de parelles per aiguamoll valencià fou de 24 per al període de 2000 fins a 2011, segons el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (2013).

En dates posteriors no hi ha massa informació de noves reintroduccions a casa nostra. Entre 2010 i 2015 es van amollar 38 exemplars al Tancat de Milia. En 2019 van cedir quatre individus a l’Oceanogràfic de València que deixaren tancats al Llac Viu. Sols van sobreviure dos exemplars que feren una posta de la qual prosperaren tres pollets.

 

Fotja banyuda al Fondo d'Elx, 2024. Arxiu RMiB

Salvar la fotja banyuda

La fotja banyuda fa molts anys que està estrictament protegida, va ser inclosa com a espècie protegida en la Directiva Ocells (Directiva 79/409/CEE del Consell, de 2 d'abril de 1979) i en el Conveni de Berna (Decisió 82/72/CEE, de 3 de desembre de 1981). De fet, és considerada en “Perill d'Extinció" pel Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades d’Espanya i està inclosa en el Llibre Vermell dels ocells d'Espanya de 2021, amb la categoria d’en perill crític. Aquesta espècie pateix una forta davallada de la seua població per la degradació del seu hàbitat, que es veu molt afectat pels períodes de sequera, quelcom cada volta més freqüent. Encara que des de 2007 s’han fet esforços per reproduir-les en captivitat i alliberar els joves, la seua població no ha canviat la seua tendència negativa. Sense augmentar els aiguamolls apropiats per a l’espècie i decretar un veda de caça total en ells, les poblacions de banyudes no remuntaran. També caldria afavorir la seua protecció al Marroc, a més d’encetar programes de reintroducció a Portugal, Alger i Tunísia.

Sens dubte, la caça constitueix la principal causa de mortalitat per a l'espècie perquè té un greu hàndicap, és molt pareguda a la fotja comuna (Fulica atra), una espècie cinegètica. Bona part de les fotges banyudes que introduïm al medi natural moren cada temporada de cacera en les tirades d’aus aquàtiques que s’autoritzen dins dels mateixos parcs naturals on queden arraconats els darrers exemplars. La mateixa Generalitat valenciana calcula que almenys el 20% de les fotges banyudes alliberades cada any en els programes de reintroducció que encapçala el País Valencià són mortes pels caçadors. De fet, una de les mesures que proposa el ministeri per a salvar aquesta espècie és decretar una moratòria per a la caça de la fotja comuna als espais protegits que mantinguen fotges banyudes.

 

Fotja banyuda al Clot de Galvany, 2024, Arxiu RMiB

Plans de reintroducció

Donada la greu crisi poblacional d’aquesta espècie es van encetar un pla específic de recuperació a Andalusia. Al centre de la Cañada de los Pájaros (Coria del Río, Sevilla) començaren a criar-les en captivitat, i en 1992 amollaren els primers joves marcats amb un cridaner collar blanc per intentar evitar que les mataren els caçadors, fins a 2019 amollaren 1.200 exemplars. Reforçaren els individus reproductors que mantenien en captivitat amb ous provinents del Marroc que col·lectaren en 1998. Després establiren un altre nucli reproductor al Zoo de Jerez. Algunes reintroduccions han tingut prou èxit com la que es va fer a la Charca de Suárez (Motril) entre 2013 i 2018 que aconseguiren arribar als 32 exemplars al final del període, amb reproduccions amb èxit del primer any que obtingueren sedimentar una població de 30 exemplars i quatre parelles reproductores en 2018 (Rodríguez, 2018).

En 1998, les fotges banyudes estaven pràcticament extingides com a reproductores a tota la península i els pocs exemplars que quedaven restaven als aiguamolls del sud del País Valencià. La Generalitat valenciana que ja feia anys que havia encetat un programa de cria en captivitat que havia fracassat a conseqüència de la consanguinitat dels exemplars captius, això provocà una taxa de natalitat molt baixa i els pocs pollets que naixien eren estèrils. Llavors la Conselleria de Territori i Habitatge va desenvolupar un projecte per a millorar la qualitat dels exemplars que mantenien en captivitat i obtingueren finançament de la Unió Europea amb fons LIFE-NATURALESA. Eixe mateix 1998 decidiren col·lectar ous de les fotges banyudes marroquines per a guanyar viabilitat genètica dels reproductors. Amb el vistiplau del govern magrebí es van col·lectar 30 ous de 17 nius en un aiguamoll prop de Larache. Una volta arribats a les instal·lacions de cria en captivitat de la Granja del Saler, a València, nasqueren i es van criar amb èxit 22 exemplars que s’utilitzaren per a renovar els exemplars reproductors. Les naturalistes que s’encarregaren de dur endavant aquest programa foren Covadonga Viedma Gil i Natalia Ramón Chilet (Quercus 149, juliol 1998, p. 46), de fet, en part gràcies a l’èxit d’aquest projecte Covadonga Viedma Gil de Vergara fou elegida com a Coordinadora Nacional d’Aus Aquàtiques per part del Ministeri de Medi Ambient.

Al Centre de Recuperació del Saler van aconseguir-se un total de 31 parelles reproductores i això va permetre reintroduir entre 1999 i 2012 un total de 1.113 fotges banyudes. El repartiment dels exemplars alliberats en eixe període fou el següent: 137 exemplars anaren a l’Albufera de València, 298 a la marjal dels Moros, 60 al Fondo, 6 al Clot de Galvany, 21 a la marjal d’Almenara i 68 a la marjal de Xeresa-Xeraco. Fruit del seu èxit es van cedir exemplars a les Illles Balears i Catalunya. S’alliberaren 52 fotges a s’Albufera i a s’Albufereta de Mallorca que entre 2004 i 2007 que formaren part del programa de reintroducció de l’espècie a les Balears que dugué endavant el Centre Natura Parc de Mallorca. L’any 2003 es van cedir 20 exemplars més que amollaren al Delta del Llobregat. Els anys 2015 i 2016 es va comprovar la cria en arrossars al Delta de l’Ebre.

Del total d’individus que s’alliberaren al medi natural es va comprovar la formació de 5 parelles en 2001, 8 en 2002, 5 en 2003, 20 en 2004, 8 en 2005, 8 en 2006 i 9 en 2007. Una volta finalitzà el projecte LIFE la Conselleria va assumir la seua continuïtat amb l'objectiu d’establir una població silvestre viable als aiguamolls valencians. Tot i els esforços de cria i reintroducció les fotges banyudes encara continuen sent molt escasses, de fet al País Valencià, en 2024 sols les trobem habitualment al Fondo d’Elx.

Les dades demostren que tot i el gran esforç de la cria en captivitat i la posterior reintroducció dels joves nascuts cada temporada en la natura, les seues poblacions no remunten. Sense ampliar els hàbitats apropiats i sense decretar estrictes prohibicions de caça als seus reservoris, sols aconseguirem que l'espècie no s'extingisca a casa nostra. Hui en dia, tenim aquesta espècie en l'UCI, per tant, sols es manté gràcies a la constant reintroducció de joves nascuts en captivitat, però no remunten les seues poblacions per a poder considerar-les viables.

 

Fotja banyuda al Barranc del Carraixet, 2009, Arxiu RMiB

Fonts i referències

AMAT, J.A., RAYA, C. (2004) “Focha moruna Fulica cristata”. Pp. 192-202. En: MADROÑO, A., GONZÁLEZ, C., ATIENZA, J.C. (Eds.). “Libro Rojo de las Aves de España”. Dirección General para la Biodiversidad-SEO/BirdLife, Madrid.

Andalusia, Programa de Conservació de la fotja banyuda (2001-2012):

https://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/portal/landing-page-%C3%ADndice/-/asset_publisher/zX2ouZa4r1Rf/content/programa-de-conservaci-c3-b3n-de-la-focha-moruna-1/20151

BALLESTEROS, G., CABRERA, M., ECHEVARRÍAS, J.L., LORENZO, C.J., RAYA, C., TORRES-ESQUIVIAS, J.A. i VIEDMA, C. (2008). “Tarro canelo, cerceta pardilla, porrón pardo, malvasía cabeciblanca y focha moruna en España. Población en 2007 y método de censo”. SEO/BirdLife. Madrid.

https://www.miteco.gob.es/content/dam/miteco/es/biodiversidad/temas/inventarios-nacionales/23_tarro_blanco_cerceta_pardilla_porron_monudo_malvasia_y_focha_moruna_tcm30-208262.pdf

Banyudes a Pego-Oliva: 

https://www.levante-emv.com/salud/2007/12/15/medio-ambiente-confirma-presencia-focha-13495022.html

BirdLife Internacional (2016). “Fulica cristata” in La Lista Roja de Especies Amenazadas de la UICN: e.T22692907A89656879.

 https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22692907A89656879.en

Cañada de los Pájaros: 

https://canadadelospajaros.com/programa-de-reproduccion-de-especies-amenazadas/focha-cornuda/

Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Secretaria General Tècnica (Editors) (2007) “Estrategia para la conservación de la focha moruna (fulica cristata) en España”

https://www.miteco.gob.es/content/dam/miteco/es/biodiversidad/publicaciones/estrategias/pbl_estrategia_focha_moruna_tcm30-194744.pdf

Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Editors (2013) “Estrategia para la conservación de la cerceta pardilla (marmaronetta angustirostris), focha moruna (fulica cristata) y malvasía cabeciblanca (oxyura leucocephala) en España”.

https://sghn.org/wp-content/uploads/2018/10/Estrategias_conservacion_Cerceta_pardilla_Focha_moruna_Malvasia_cabeciblanca.pdf

Oceanogràfric: 

https://www.oceanografic.org/especie/focha-cornuda/

ORTEGA, F., RAYA, C., PARACUELLOS, M., GUERRERO, F. (2007) “Reintroducción de la focha moruna (fulica cristata): valoración de diferentestécnicas en la formación de nuevosnúcleos de reproducción en elmediterráneo occidental”. In PARACUELLOS, M. (coord. de la ed.) (2007). “Ambientes mediterráneos. Funcionamiento, biodiversidad y conservación de los ecosistemas mediterráneos.  Colección Medio Ambiente, 2. ISBN: 978-84-8108-386-6. Instituto de Estudios Almerienses (Diputación de Almería). Almería.

https://www.researchgate.net/publication/260476760_Reintroduccion_de_la_focha_moruna_Fulica_cristata_valoracion_de_diferentes_tecnicas_en_la_formacion_de_nuevos_nucleos_de_reproduccion_en_el_mediterraneo_occidental

RODRÍGUEZ, E. (2018) “Evolución y situación de la población de focha moruna (Fulica cristata) en la Charca de Suárez (Motril): Aplicacionesa su gestión.”

http://www.motril.es/fileadmin/areas/medioambiente/charca/Investigaciones/trabajo_fin_de_master-_focha_moruna.pdf

SÁNCHEZ, E. (1992) “Reintroducidas por primera vez veintidós fochas cornudes criades en cautividad”. Quercus n. 77, juliol 1992, p. 11.

https://seo.org/ave/focha-moruna/

Tancat de Milia: 

https://www.levante-emv.com/comarcas/2013/02/14/reintroducen-focha-cornuda-l-albufera-12917692.html

VAERSA Editors (2011) “Centros de Recuperación de Fauna”.

https://mediambient.gva.es/documents/91061501/91067867/Folleto+general+CRF+castellano+baja/e0cd81e2-5492-4d3d-8b92-03235862ae1d?version=1.0

VIEDMA, C., RAMÓN, N. (1989) “La focha cornuda será recuperada con huevos recogidos en Marruecos”. Quercus n. 149, juliol de 1989, p. 46.


Text i fotos Rafa Muñoz, Arxiu RMiB.