FINAL D'ESTIU A LA MARJAL DELS MOROS.

Flamenc (Phoenicopterus roseus) jove.

A mitjans del mes d'agost ja comença la migració de les aus aquàtiques, estos dies són prou bons per a gaudir de l'observació d'ocells que només podem trobar en els passos migratoris. Un bon nombre d'espècies ens sorprendran, cal tindre en conter que els mosquits ja no ens molestaran a més que podem refrescar-nos amb un bany a la mar quan la calor de les hores centrals del dia comencen a molestar.

Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus)

Als canyars abunda la Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus) que encara tardarà a marxar a Àfrica, també el Trist (Cisticola juncidis). Més difícil és poder observar al Rossinyol bord (Cettia cetti) però els seus cants ens permeten reconéixer-lo. Ja han arribat els més primerencs com el Pit-blau (Luscinia svecica) mentre de les aus que només estan de pas vaig vorer uns quants mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus) i una Cueta groga (Motacilla flava).

Territ bec-llarg (Calidris ferruginea)

Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis)


A les poques llacunes que mantenen aigua es poden vorer com a més destacat 16 Ànec capblanc (Oxyura leucocephala) i totes femelles o jóvens. Altres són els flamencs (Phoenicopterus roseus) amb un màxim de 9 exemplars entre els quals destaquen 5 joves de l'any, també el cada volta més freqüent Agró blanc (Ardea alba) i un escàs Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis) amb plomatge d'estiu.


Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis)

Bequeruda (Gallinago gallinago)

De les aus que més m'estime són les limícoles i ara és un dels millors moments per observar-les juntes, molt abundants les bequerudes (Gallinago gallinago) vaig comptar fins a 21 a l'estany dels xatracs, Xerlovita camagroga (Tringa glareola), Siseta blanca (Actitis hypoleucos), Xerlovita (Tringa ochropus), Merita (Vanellus vanellus), Carregada (Glareola pratincola), Corriolet (Charadrius dubius), Corriol gros (Charadrius hiaticula), una femella de Fusell de mar (Pluvialis squatarola) amb plomatge d'estiu, Camallonga (Himantopus himantopus), Redonell (Philomachus pugnax), Territ variant (Calidris alpina), Territ menut (Calidris minuta), Territ bec-llarg (Calidris ferruginea) i Remena-rocs (Arenaria interpres).

Fusell de mar (Pluvialis squatarola) femella.

Xerlovita (Tringa ochropus)

Es pot gaudir de moments poc habituals com el vorer la primera Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo) que va fer una parada per menjar, estava famolenca i en vint minuts va aprofitar la poca profunditat de l'aigua per pescar 4 anguiles d'uns 50 centímetres que va engolir ràpidament. També queden uns pocs pollets de Xatrac d'albufera (Sterna hirundo), de Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis) i de Gavina vulgar (Larus ridibundus) que reben menjar dels adults. D'altres espècies només es veuen ocells joves com de Carregada (Glareola pratincola) o de Cabrellot (Podiceps cristatus). Acosteu-vos a descobrir les aus de la marjal però recordeu no fer sorolls, no dur gossos ni llançar brutícies.

Agró blanc (Ardea alba)

Text i fotos de Rafa Muñoz 2017.