RAFALELL I VISTABELLA EN PRIMAVERA


19/04/2017

Massamagrell, Zona protegida per a preservar al Corriol camanegre 

Este aiguamoll no és massa cridaner perquè a més de ser menut està aïllat per la V-21, per la urbanització de la platja de la Pobla de Farnals i la mar però en certs aspectes està prou bé conservat, a més acull un dels escassíssims racons de platja verge del centre del País Valencià. És un espai on el rei és el canyís en la part més llunyana de la mar, li segueix una franja de salicòrnies que quan s’acosten a la mar van obrint-se i donen pas a la vegetació dunar, per acabar en les arenes d’una platja molt ampla. En alguns punts més prop de les séquies  creixen peus de tamarits prou vells i pegat als edificis de Medicàlia tenim un xicotet bosc, un mescla de jardí amb espècies exòtiques i un hort prou assilvestrat amb oliveres i baladres.


Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus)

Vaig fer una passejada començant per la rotonda de l’eixida de la V-21, en passar un xicotet bosquet vaig entrar a un camí que travessa el canyar on vaig sentir cinc mascles de Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus), nou cants de diferents mascles de Rossinyol bord (Cettia cetti), un cant d’un mascle de Boscaler comú (Locustella luscinioides) i deu exemplars de Trist (Cisticola juncidis) que cantaven mentre volaven amb la seua peculiar trajectòria ondulant, mentre mig amagats en els arbrets cantaven els mascles de Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala).


Agró roig (Ardea purpurea)


En les reduïdes i amagades llacunes vaig sorprendre dues parelles d’Agró roig (Ardea purpurea), de l’abundant Collverd (Anas platyrhynchos) calcule que hi ha 8 parelles criant i una parella de Fotja (Fulica atra), en una séquia una femella de Sivert (Netta rufina) volia endur-se als seus pollets lluny de la meua proximitat., em va sorprendre comprovar que també aquí ha arribat el Picaport (Plegadis falcinellus) en concret dos exemplars.


Vegetació prop de les dunes, florida gràcies a les plutges

Altres espècies més singulars que vaig vorer van ser Xerlovita (Tringa ochropus), una Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida), 2 Gavina corsa (Larus audouinii).


Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)


Per finalitzar este apunt de la diversitat que s’amaga als termes de València i Massamagrell dir-vos que vaig observar 3 parelles de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Este xicotet limícola viu i fa el niu entre les dunes i les petxines prop de la platja, per això ha vist reduir les seues poblacions per la urbanització de les nostres costes. Les màquines que renten les platges esborren els racons on fan niu, els passejants xafen ous, els gats i gossos maten als pollets que no poden fugir volant.  

Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)

El corriol necessita que respectem alguns trossos de platges verges per poder enriquir la nostra biodiversitat. Per això Conselleria amb la col·laboració dels ajuntaments han començat un programa de delimitació i protecció dels espais apropiats pel Corriol camanegre, perquè no entren dins ni persones, ni animals domèstics, ni màquines de neteja, un dels eixamples d’actuació el tenim en el tros de terme de Massamagrell, esperem que València també ho faça prompte en el seu terreny.

Recorregut proposat

Tex i fotos de Rafa Muñoz