Dormidor comunitari de cuetes a Meliana

 

Cueta blanca (Motacilla alba)


12 de gener de 2021

La Cueta blanca (Motacilla alba) és una au prou comuna perquè sap aprofitar les oportunitats que li ofereix la proximitat a les viles, els camps i els bassals per nodrir-se, criar o dormir. És una espècie reproductora per tota la península Ibèrica, però a l’hivern venen molts exemplars centre europeus fugint de la baixada de temperatures. És un migrador parcial, principalment presaharià, les aus més meridionals són pràcticament sedentàries mentre que les que tenen una distribució més al nord, són totalment migradores (BERNIS, 1971; CRAMP, 1998). És l’època freda quan s’ha documentat la utilització de dormidors comunitaris o (DAVIES, 1982).


Plaça interior de Meliana on es troba el dormidor de cueta, foto de David Muñoz


Aquesta és la xicoteta crònica de l’accés de 618 cuetes a un dormidor comunal a la vila de Meliana, a l’Horta Nord, el 12 de gener de 2021. Per dormir trien una plaça interior entre edificis de cinc alçades, que està tancada per tres costats, deixant un costat obert per respectar l’accés a l’Ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia, malgrat que un dels edificis s'amuntega damunt mateix de l’ermita. Al centre de la placeta interior asfaltada hi ha tres ficus (Ficus sp.) de fulla menuda, tal volta siguen Ficus de Bailey (Ficus macrophylla) que creixen pegats a tres fanals.


Cueta blanca (Motacilla alba)


Aquest indret té algun atractiu singular per a les cuetes a l’hora de cercar un lloc on passar la nit. Trien tres arbres amb un fullatge espés que també deu ajudar a mantenir la temperatura a la volta que dóna protecció davant possibles predadors. També deu ajudar que en estar els arbres pegats a fanals, augmenten la temperatura, en estar ubicats dins d’una plaça tancada per alts edificis, estan protegits del vent.

La posta de sol d’eixe cap vespre fou a les 17:41 hores, encara amb llum al cel començaren a aparéixer les primeres cuetes dotze minuts després, la primera aparagué a les 17:53 hores. El protocol d’aproximació sempre era el mateix, primer s’aturaven en la barana dalt de les terrasses, semblaven comprovar que baix tot estava correcte i es deixaven caure volant per entrar dins del fullatge. Els primers 10 minuts sols baixaren vint-i-quatre cuetes. El ritme d’arribades va créixer i els següents deu minuts, entraren 65 exemplars més, fins a les 18:13 minuts.


Cueta blanca (Motacilla alba)


Els següents minuts foren un incessant renou de cuetes que repetien el protocol d’aproximació i es deixaven caure als arbres. Vaig fer un frenètic comptatge de les cuetes que entraven a dormir, fixant la vista als tres arbrets que no faran més de quatre metres d’alçada. Fins a les 18:26 entraren 529 exemplars més, el total de cuetes que entraren a dormir eixa nit foren 618 cuetes.


Cueta blanca (Motacilla alba)

Mentre’s tant han passat algunes coses, davant d’eixa abundància d’ocells, a les 18:09 ha aparegut un Xoriguer (Falco tinnunculus) i aviat ha entrat un altre. Després d’un xicotet revol entre ells, sense parar de cridar, s’han reconegut i han començat la caça, sospite que cooperativa. Volaven en paral·lel, dalt de les terrasses on s’acumulen les cuetes, realitzaren alguns picats i en un d’ells va desaparéixer un dels predadors. Pense que havia tingut èxit i va agafar un àpat abans de dormir. L’altre Xoriguer sembla que no va tindre sort i ha continuat els intents de cacera fins que s’ha anat a dormir sense premi.

En els quaranta minuts que hem observat aquesta xicoteta història de cuetes, han aparegut altres aus. Volant per damunt han passat estols d’estornells i teuladins cap al sud i un Esplugabous (Bubulcus ibis) al nord. A la plaça també han revolat una Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros) i un Mosquiter comú (Phylloscopus collybita).


Dormidor a Melinan, foto de David Muñoz


Hi ha algunes publicacions que documenten els dormidors comunitaris de cuetes, un a Madrid a la plaça de Compte Casal, de Javier Grijalvo a l’Anuari Ornitològic de Madrid (1996).

A l’Anuari Ornitològic de les Illes Balears (2008) hi ha un article de Steve Nicoll i José Luís Martínez que calcularen un màxim de 29.220 cuetes dormint a l’Aeroport de Mallorca entre octubre de 2006 i abril de 2007.

(http://ibdigital.uib.es/greenstone/sites/localsite/collect/anuariGob/index/assoc/AOB_2008/v23p017.dir/AOB_2008v23p017.pdf;jsessionid=5AE893F2C1DCCBF35DF35FD751341D48).


Detall del dormidor de cuetes a Meliana, prop del focus, foto de David Muñoz


En YouTube hi ha un vídeo d’aquest mateix gener de 2021, a Talavera de la Reina (Toledo), prou paregut a l’observació de Meliana, perquè les cuetes entren a dormir a un pi, al costat d’un fanal dins d’una plaça. https://youtu.be/fhp3TOlY9p4

Text i fotos de David Muñoz i Rafa Muñoz 2021.