El parc de la Granja, Burjassot

 

La Granja de Burjassot


En aquest indret de la vila de Burjassot es trobaven el palau i jardins de Francisco de Paula Mayans i Calleja (València, 1851-1923), el sisé compte de Trigona. En 1891 el compraren per 90.000 pessetes i en 1894 traslladaren el jardí d’aclimatació dels Jardins del Reial de València, creat en 1868 amb el nom de Granja Escola Experimental. Va ser una institució creada per a estudiar les plagues de cultius com el cànem, la remolatxa sucrera, el blat, creïlles, tabac, cotó o l’alfals. En 1931 donat el fort desenvolupament del cultiu dels cítrics es va convertir en l’Estació Tarongera de Llevant



Estació Tarongera de Llevant cap al 1934, foto de Salvador Zaragoza Adriaensens


En 1986 cediren les instal·lacions a l'ajuntament de Burjassot per fer el jardí de la Granja, les obres finalitzaren en 1989. En 1994 duplicaren la seua superfície afegint 40.000 m² més. Aprofitaren l'ocasió i construïren un peculiar ferrocarril gestionat per la Cultural Ferroviària de Burjassot (CFB). Aquest trenet a escala té 1.020 metres de recorregut, compta amb dues estacions, la Granja i el Racó, quatre apartadors: el Mirador, la Pista, la Font i l'Aljub, un túnel i tres plataformes giratòries.


Ornitolegs darrere del papamosques a la Granja, 15 d'abril 2021


Un parc d’aquesta grandària, ben dissenyat amb diferents ambients i amb una bona varietat de vegetació adulta s’ha convertit en un imant per a la fauna. Aquest jardí envoltat per una vila de 38.000 habitants, es converteix en punt calent per a la biodiversitat i més encara en època de pas migratori dels ocells. Ara freturen aliment i descans per a poder continuar el seu llarg viatge i troben en la Granja un indret immillorable. 


Possible papamosques de collar


El mes d’abril ha aparegut a la Granja una au molt escassa a casa nostra, tot i que no està massa clar, sembla ser un papamosques de collar (Ficedula albicollis). Això ha provocat que molts aficionats a l’ornitologia ens hàgem acostat per gaudir de l’observació d’aquest ocellet curiós. La troballa ens ha permés recórrer les seues instal·lacions i poder descobrir la gran biodiversitat que s’amaga en aquest bosc.


Papamosques blanquet


A la Granja tot l’any es poden trobar les espècies habituals de qualsevol vila mediterrània com són: busquereta vulgar (Sylvia communis), cueta blanca (Motacilla alba), estornell negre (Sturnus unicolor), falcia (Apus apus), gafarró (Serinus serinus), garsa (Pica pica), merla (Turdus merula), teuladí (Passer domesticus balearoibericus), todó (Columba palumbus), tórtora turca (Streptopelia decaocto), totestiu (Parus major) i verderol (Chloris chloris).


Aratinga de màscara roja a la Granja


També trobem aus nouvingudes, exòtiques com l’aratinga màscara roja (Psittacara erythrogenys)​, la Cotorra de Kramer (Psittacula krameri) i la Cotorra grisa (Myiopsitta monachus).


Busquereta de garriga


Aquest bon ventall d’espècies es veu ampliat en la primavera per l’arribada d’ocells migradors, aquests dies podem gaudir a la Granja de busquereta de garriga (Sylvia cantillans iberiae), mosquiter comú (Phylloscopus collybita), mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus), mosquiter pàl·lid (Rhadina bonelli), papamosques blanquet (Ficedula hypoleuca), papamosques de collar (Ficedula albicollis), busquereta de casquet (Sylvia atricapilla), busquereta de garriga (Sylvia cantillans iberiae) i busquereta vulgar (Sylvia communis).


Esquirol a la Granja


Per si no tinguérem prou, si ens acostem en silenci als llocs més tranquils podrem trobar al simpàtic esquirol (Sciurus vulgaris). Un supervivent que ha desafiat l'asfalt, ben segur que provinent de les urbanitzacions properes on són habituals. Tal volta aquesta espècie en la seua expansió no tardarà a contactar amb els exemplars alliberats a València, al jardí del Túria, garantint la seua supervivència.


Mosquiter pàl·lid a la Granja


La natura és generosa i ens agraeix qualsevol esforç que fem per ajudar-la en la recuperació de racons al mig de poblades viles, aviat s’encarrega d’omplir el verd amb nombroses espècies animals. Veïns cuideu la Granja de Burjassot i ella omplirà de natura les vostres vides.


Totestiu


Tex i fotos de Rafa Muñoz


Cotorra grisa

Busquereta de casquet