Els donyets de les platges

 

Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una au limícola que viu a les platges i en algunes marjals o aiguamolls. Li agrada recórrer els arenals cercant éssers menuts com cucs, mol·luscs, crustacis, insectes i aràcnids que viuen als arenals i a la vora de l'aigua, dels quals s’alimenta.


Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)


Entre els mesos d'abril i maig fan niu a les dunes, només necessiten un xicotet clot al mig de l'arenal, lluny de la vegetació, on ponen tres ous que coven entre 23 i 27 dies. En néixer els pollets acompanyen als seus pares que els donen calor i custodien.


Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)


En aquest període aquests ocells i els seus ous són molt fràgils perquè els poden xafar els vehicles que netegen les platges o els podem xafar sense adonar-nos que estaven allí. Són especialment perjudicats pels gossos que corren lliures i sense lligar per les poques platges naturals que queden.


Platges reservades per als corriolets


Per a evitar-lo en algunes de les platges en les quals viuen els corriolets s’han instal·lat unes cordes que limiten l’accés a la part interior dels arenals, també fiquen uns cartells avisant del perquè de les limitacions.

Tot i les cordes i l'avís dels cartells, molts gossos entren allí dins sense que els seus amos facen res per a evitar-lo. Uns altres es dediquen a trencar els cartells demostrant una manca absoluta de civisme. Cal recordar als propietaris de gossos que hi ha més animals en les platges que mereixen tanta estima i protecció com la que tenen els seus gossos, per favor lligueu als gossos en aquestes platges i no els deixeu entrar a les zones restringides.


Borseta d'excrements de gos abandonada


Vull finalitzar aquesta entrada del bloc recordant un altre detall important, si dus el gos per la platja i arreplegues els excrements en una borsa, emporta-te-la! Si no vols fer-ho més val que deixes les merdes abandonades a platja sense clavar-les dins de les borses, en uns dies es desfaran totalment, mentre que si les abandones dins la borsa, els costarà molt temps desfer-se.


Merda embolicada en plàstic, merda doble!


 

Text i fotos de Rafa Muñoz