LA MARJAL D’ALMENARA I ELS ATROPELLAMENTS DE FAUNA



Els estanys d'Almenara.


8 de març 2016.

Feia molt temps que no m’acostava a la marjal d’Almenara i vaig aprofitar que als estanys lluïa un dia amb bon sol i bona temperatura. Només arribar i alçar els ulls al cel vaig vorer al temps un Àguila calçada (Aquila pennata) un Aguilot comú (Buteo buteo) i un Soliguer (Falco tinnunculus).



Soliguer (Falco tinnunculus)




Pel camí de Mangraners ja se sentien els primers cants de cel d'alguna Xitxarra bigotuda (Acrocephalus melanopogon), mentre pel cel patrullaven les acabades de vindre d’Àfrica; les oronetes cua-blanca (Delichon urbicum) i les oronetes (Hirundo rustica), que comparteixen una alimentació basada en els insectes voladors amb els seus cosins, els aci hivernants roquers (Ptyonoprogne rupestris).


Corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo).


D’entre els ànecs habituals assenyalar la presència d’un migrador escàs, un mascle de Roncadell (Anas querquedula) a més de l'habitual bon nombre de corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo).



Gomet (Ixobrychus minutus) atropellat.

Per finalitzar aquesta breu crònica vull denunciar l'elevada mortalitat de fauna a la comarcal CV-2310, malgrat la reducció del límit de velocitat, l’abundància de cadàvers a les cunetes es prova de què no es respecta i provoca la mort innecessària de molts animals, molts d’ells són espècies protegides. Vaig fer la troballa sorprenent d’un Gomet (Ixobrychus minutus) atropellat. Aquest xicotet ardeid és un ocell que tradicionalment només estava present a l’estiu, però amb l'evident canvi climàtic hem detectat des de fa uns anys que alguns exemplars es queden tot l’any. Un d’aquests hivernants va tindre la mala sort de travessar aquesta carretera i morir xafat.


Gafarró (Serinus serinus)
Vull fer una crida a la responsabilitat de tots els conductors per què respecten els senyals de trànsit i intenten evitar la mort de qualsevol ésser viu. També espere que les autoritats envien algun agent per primer avisar als infractors i després, si cal, multar els excessos de velocitat.



Femella de busquereta de casquet (Sylvia atricapilla)


Text i fotos de Rafa Muñoz, 2016.