ABRIL A LES MARJALS D’ALMENARA, QUARTELL I ALMARDÀ


3 d’abril

Picaport (Plegadis falcinellus)


El recorregut per les marjals d'Almenara començà a la partida de Calamocs, al sud del terme d’Almenara, tot estava ple d'aus i per senyalar el més destacable dir-vos que un Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) va intentar caçar una au gran com és un Picaport (Plegadis falcinellus), hi havia un mínim de 269 picaports repartits per tota la marjal. Sembla que després de dessecar els arrossars de l’Albufera de València tots els picaports s’han repartit per la plana de València i Castelló.

Boscaler comú (Locustella luscinioides)


En primavera comença el període reproductor dels ocells amb els cants dels primers mascles de Boscaler comú (Locustella luscinioides), vaig ser testimoni d’un ball de noces d’una Cueta blanca (Motacilla alba), el mascle donava voltes caminant entorn la femella amb les ales i cua obertes com si foren palmitos, tota una exhibició per demostrar-li que era un bon partit molt maco!

Bec de corall senegalès (Estrilda astrild)


Trobí tres exemplars d’un dels ocells exòtics que una volta escapats de captivitat s’han estés per tota la franja costanera entre València i Castelló, és el Bec de corall senegalès (Estrilda astrild).

Parpalló (Riparia riparia)


Eixe matí es notava un fort pas migratori de Parpalló (Riparia riparia) i varietat d’aus limícoles com la Xerlovita camagroga (Tringa glareola), Xerlovita (Tringa ochropus), Tifort (Tringa totanus), Merita (Vanellus vanellus) i el Redonell (Calidris pugnax).

A Partida de Calamocs


Els rapinyaires presents van ser Àguila calçada    (Hieraaetus pennatus), Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) i  Soliguer (Falco tinnunculus).

Estanys d'Almenara




16 d’abril

Cua-roja reial (Phoenicurus phoenicurus)

Eixe matí el recorregut va començar al Quadro de Quartell i després per la veïna marjal d’Almardà de Sagunt però vaig passar la major part del matí davant d’un sol eucaliptus gran perquè allí mateix hi havia un mascle de Cua-roja reial (Phoenicurus phoenicurus) que de les branques més baixes es llençava a terra per atrapar xicotets insectes, una femella de Busquereta de casquet (Sylvia atricapilla), un mascle de Busquereta de garriga (Sylvia cantillans iberiae), dos exemplars de Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i una femella de Blanqueta (Ficedula hypoleuca).

Blanqueta (Ficedula hypoleuca)


L’únic rapinyaire que vaig vorer eixe matí va ser un Milà negre (Milvus migrans) i vaig poder fotografiar dues espècies de papallona, una Pararge aegeria i una Vanessa atalanta.

Pararge aegeria


Vanessa atalanta




Hi havia quatre jovenets de Flamenc (Phoenicopterus roseus), un d'ells duia una anella doble de PVC blanc amb lletres negres amb els següents dígits X/XDV, els acompanyaven dos exemplars de Becplà (Platalea leucorodia) mentre pel cel es sentia el cant d’un nouvingut del continent africà, l’Abellerol (Merpos apiaster).

Flamenc (Phoenicopterus roseus)


Les aus limícoles presents van ser Xerlovita camagroga (Tringa glareola), Tifort (Tringa totanus), Corriolet (Charadrius dubius) i Camallonga (Himantopus himantopus). També anunciaven els seus amors els cants de mascles de Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus), la Xitxarra bigotuda (Acrocephalus melanopogon), Boscaler comú (Locustella luscinioides), Rossinyol bord (Cettia cetti) i Busquerot (Acrocephalus arundinaceus).

Xitxarra bigotuda (Acrocephalus melanopogon)


Text i fotos de Rafa Muñoz.


Observatori a la marjal d'Almardà, Sagunt