MARJAL DELS MOROS: TEMPS DE POLLETS

Flamenc (Phoenicopterus roseus) 



Els mesos de maig i juny d'aquest any de pandèmia han significat la renovació de la primavera i la novetat de la poca presència de la nostra espècie en el medi natural. Com ha plogut prou la marjal dels Moros a Sagunt està plena d'aigua, les aus han tingut prou tranquil·litat i s'han dedicat a reproduir-se.

Gavina menuda (Hydrocoloeus minutus)

Aquest any tenim dues novetats, fins ara no teníem Àguila calçada (Aquila pennata) aquest any, hui Toni Alcocer ha vist una parella. Recordeu que l'any passat es va reproduir com a mínim una parella que va traure dos pollets avant i podria haver-se reproduït un altra parella més. L'altra novetat és que tenim un jovenet d'un any de Gavina menuda (Hydrocoloeus minutus) que no pareix que estiguera massa fort en el pas migratori i s'ha quedat a la marjal, jo l'he vist els dies 21 de maig i 6 de juny.

Picaport (Plegadis falcinellus)


Ànec capblanc (Oxyura leucocephala)


També tenim un grupet de flamencs (Phoenicopterus roseus) que s’ha quedat a la marjal, els primers dies de maig hi havia adults i joves però ara en juny sols he vist tres adults.

Rosseta (Marmaronetta angustirostris) i Sivert (Netta rufina)


La Generalitat ha alliberat uns exemplars de Rosseta (Marmaronetta angustirostris) que solen estar per la llacuna dels xatracs, duen anelles de PVC de color roig amb dígits blancs en la pota esquerra però jo no he pogut llegir-les.

Roncadell (Spatula querquedula)


Els dies 21 d’abril i 18 de maig es veien 4 i 3 exemplars de Roncadell (Spatula querquedula) que descansaven del seu viatge migratori abans de continuar cap al nord.

Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)


Però com deia, és temps de cria i tenim la marjal plena pares i pollets, estime que hi ha entre 130 i 150 parelles de Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), els jovenets creixen molt de pressa, en un dels nius hi ha 6 pollets prou grandots.

Xatrac bec-llarg (Thalasseus sandvicensis)


De Xatrac bec-llarg (Thalasseus sandvicensis) pense que tenim vora 50 parelles i quasi tots els pollets han nascut ja.

Fotja (Fulica atra)


Xatracs d'albufera (Sterna hirundo)


Més espai van en la criança els xatracs d'albufera (Sterna hirundo), crec que hi ha unes 16 parelles i els pollets comencen a eixir aquests dies, altres que comencen ara són el Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida) pense que tenim al voltant de 23 parelles prop de la llacuna dels xatracs però per tota la marjal hi ha molts més i pot ser que tinga’m més parelles.

Flamenc (Phoenicopterus roseus) 


Cabussonet (Tachybaptus ruficollis)


Moltes més espècies tenen pollets ara, la Fotja (Fulica atra), la Polla d'aigua (Gallinula chloropus), el Coll-verd (Anas platyrhynchos), el Cabussonet (Tachybaptus ruficollis) o el Totestiu (Parus major).

Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida)


Pollet de Totestiu (Parus major)


Altres que també tindran pollets però resten al niu o estan amagats a la vegetació són l’Agró blau (Ardea cinerea), l’Agró roig (Ardea purpurea), el Gomet (Ixobrychus minutus), l’Oroval (Ardeola ralloides), l’Ànec capblanc (Oxyura leucocephala), el Picaport (Plegadis falcinellus), Ascle (Mareca strepera), Sivert (Netta rufina), Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) o el Boix (Aythya ferina).
Ànec capblanc (Oxyura leucocephala)


Agró blau (Ardea cinerea)


Però tenim moltes més espècies reproductores: el Corriolet (Charadrius dubius), la Camallonga (Himantopus himantopus), el Trist (Cisticola juncidis), la Cogullada vulgar (Galerida cristata), la Tórtora (Streptopelia turtur), el Boscaler comú (Locustella luscinioides), la Xitxarra mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), la Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus), la Carregada (Glareola pratincola), el Xitxarrot (Acrocephalus arundinaceus), el Cabrellot (Podiceps cristatus) i el Rascló (Rallus aquaticus). Crec que no es reprodueix el Martinet (Nycticorax nycticorax) però quasi tots els dies veig algú.

Xitxarrot (Acrocephalus arundinaceus)


Carregada (Glareola pratincola)


A més d’aus també he pogut observar altres animalets una grandota Tortuga d'aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que regressava a l'aigua d'una zona amb sorres, supose que acabava de fer la posta. Aquest any sense àguiles els conills (Oryctolagus cuniculus) s'han escampat per tota la marjal, fins i tot he vist una Llebre ibèrica (Lepus granatensis).

Corriolet (Charadrius dubius)


Tórtora (Streptopelia turtur)


De papallones i parotets de bassa he vist aquests dies: Papallona reina (Papilio machaon), Blanqueta de la col (Artogeia rapae), Sympetrum striolatum, Sympetrum fonscolombii, Bruna boscana (Pararge aegeria), les vespes autòctones més grans que tenim, la Vespa de Galet (Megascolia maculata) que fins ara no havia vist mai, hi havia un grup d'uns deu mascles que sobrevolaven a ras un talús arenós, tal volta podrien estar buscant postes d'escarabat enterrades perquè després les femelles les inoculen amb un ou que creix alimentant-se de la pupa de l’escarabat.

Vespa de Galet (Megascolia maculata) mascle


Text i fotos de Rafa Muñoz

Bruna boscana (Pararge aegeria), 




Sympetrum striolatum