AUS A L’HORTA NORD EN TEMPS DE PANDÈMIA

Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida)



Els dies de confinament ha sigut molt llargs, sort que visc al costat del barranc del Carraixet i en els passejos he pogut gaudir de la biodiversitat que s’amaga al llit i als horts dels voltants. Faré un xicotet repàs de les troballes més interessants d’aquests dies.

Milà negre (Milvus migrans)



En abril i a principis de maig estaven en ple pas migratori i això ha permés observar un bon nombre d’aus; estols d’Abellerol (Merpos apiaster), grupets de Pilot (Pernis apivorus), Arpellot de marjal (Circus aeruginosus), Esparver (Accipiter nisus), Milà negre (Milvus migrans), un Falconet (Falco subbuteo) que va caçar un pardalet i se’l va menjar en vol mentre continuava el seu viatge al nord i una Àguila serpera (Circaetus gallicus).

Martinet (Nycticorax nycticorax)


Altres ocells en pas migratori van ser el Parpallò (Riparia riparia), un parell de Xoriguer petit (Falco naumanni) i una Busquereta vulgar (Sylvia communis). La nit del 12 de maig des del balcó de ma casa vaig sentir el cant d’una Guatlla (Coturnix coturnix) també en migració i altra au que va travessar el cel d’Almàssera a poqueta nit va ser el Martinet (Nycticorax nycticorax) tot i que aquesta espècie dorm de dia i s’alimenta de nit, per tant aniria al barranc a buscar de menjar.

Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)


L’últim Mosquiter comú (Phylloscopus collybita) hivernant o en pas al Carraixet el vaig vorer el 2 de maig i vaig observar Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus trochilus) els dies 3 i 5 del mateix mes. Uns nouvinguts per omplir-ho tot amb els seus cants són el Rossinyol (Luscinia megarhynchos) i la Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta), altre ocell en pas aquests dies que estava al costat de l’ermita dels Degollats va ser una Siseta de pit blanc (Actitis hypoleucos) a més d'un Corriolet (Charadrius dubius).

Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala)


Pels horts de Bonrepòs i Mirambell vàrem trobar Puput (Upupa epops) i Totestiu (Parus major). Pels d’Almàssera hi ha dues parelles de Cogullada vulgar (Galerida cristata) que ben segur es reprodueixen als camps en guaret, que reposen llaurats i lliures de vegetació en espera de la sembra. A tota l’Horta Nord on hi ha un esbarzer mitjà viu una parella de Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala).

Xoriguer (Falco tinnunculus) 


Continuant a Bonrepòs i Mirambell, al mig del poble, aprofitant una jardinera d’un balconet tranquil cria una parella de Xoriguer (Falco tinnunculus), van pondre sis ous, començaren amb el primer el dia 10 d’abril i finalitzaren el dia 25 del mateix mes. Després covaren i el dia 13 de maig va eixir el primer pollet mentre l’últim el feia el dia 19. Han eixit els sis pollets i a hores d’ara no paren de créixer, gràcies a la família de la casa d’adopció pel respecte i la comprensió d’aquests xicotets rapinyaires.

Gall de canyar (Porphyrio porphyrio)


Al llit del barranc de Carraixet compartit entre els pobles d’Almàssera, Tavernes Blanques i Alboraia hi havia Capsot (Lanius senator), grups de Teuladí torredà (Passer montanus) a més de Coll-verd  (Anas platyrhynchos), Polla d'aigua (Gallinula chloropus) i Fotja (Fulica atra) tots tres amb pollets de totes les grandàries. Un altre que també anava amb pollets era el Gall de canyar (Porphyrio porphyrio), tal volta un dels ocells més abundant al llit del barranc siga el Rossinyol bord (Cettia cetti) i no puc oblidar al Cabussonet (Tachybaptus ruficollis).

Agró blau (Ardea cinerea)


Pareix que espècies grans s’hi ha acostumat al nombrós personal que passeja, corre o munta en bici per les vores del barranc i es deixen vorer Garseta blanca (Egretta garzetta), l’Agró blau (Ardea cinerea), l’Esplugabous (Bubulcus ibis) o el Picaport (Plegadis falcinellus).

Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida)


A la platja de Port Saplatja pescava una  Mongeta (Sternula albifrons) i huit fumarells de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida). Aquests ocells marins volen per damunt de les aigües someres i quant veuen un peixet menut es deixen caure en un ràpid picat a l’aigua, si encerten alcen el vol i el trauen sense deixar de volar. L’última Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo) la vaig vorer a la platja el 22 d’abril, ara volen cap a les terres de cria del nord.

Polla d'aigua (Gallinula chloropus)


Cada dia és més normal trobar gavines lluny de la mar, s'endinsen en terra i troben aliment a femers o agafen restes de menjars com la Gavina capnegra (Larus melanocephalus), la Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) o la Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), altres com el Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis) fins i tot han aprés a caçar tórtores i coloms.

Cotorra de Kramer (Psittacula krameri)


Entre les aus exòtiques de la nostra comarca la novetat l'han dut uns nombrosos estols d'Aratinga màscara roja (Aratinga erythrogenys) que sols hi havia a València i que ara passen cada dia al matí a nord i tornen al sud a la vesprada. Una altra sorpresa la donaren més de 42 Cotorra de Kramer (Psittacula krameri) que es van ajuntar per espigolar faves en un camp llaurat d'Alboraia, al Partidor de la Canal. Curiosament l'au exòtica més abundant fins aleshores, la Cotorra grisa (Myiopsitta monachus), ara pareix ser la menys nombrosa tot i que unes quantes parelles crien a les palmeres de l'ermita dels Peixets d'Alboraia.

Tortuga d'aigua americana (Trachemys scripta elegans)


Com tot no poden ser aus acabaré aquesta crònica amb les troballes de Tortuga d'aigua ibèrica (Mauremys leprosa) al llit del barranc en l’ermita dels Degollats, ben prop estaven les més nombroses tortugues exòtiques; la Tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta) i la Tortuga d'aigua americana (Trachemys scripta elegans) que prompte acabaran d’expulsar a la nostra, la ibèrica. Al llit del barranc per Carpesa a més de molt Conill (Oryctolagus cuniculus) vaig vorer una papallona Atalanta (Vanessa atalanta).

Atalanta (Vanessa atalanta)


Tex i fotos de Rafa Muñoz 2020.