XALOC, TORTUGUES I AUS A LA PLATJA DEL SALER

Tortuga babaua (Caretta caretta)

El passat 29 de juliol, una femella de Tortuga babaua (Caretta caretta) va eixir a la nit a la platja de Cap Blanc, a Cullera. Va pondre 85 ous en un niu excavat en l'arena, 17 ous es van traslladar a les incubadores de la Fundació Oceanogràfic i la resta, un total de 68, es van soterrar en una platja protegida del Parc Natural de l'Albufera pròxim al Parador del Saler. És la sisena posta d'ous de tortuga babaua que es registra al País Valencià en els últims catorze anys.


L'objectiu de traslladar els ous i tornar a soterrar-los és impregnar-los amb les peculiaritats ecològiques de les platges valencianes perquè en el futur tornen a pondre a les nostres platges. El canvi de platja es va fer perquè ben segur que d’haver-los deixat a la platja de Cullera haguera significat la pèrdua de tota la posta a més que haguera dificultat la custòdia del niu.

Territ tres-dits (Calidris alba)

La data probable del naixement de les tortugues estava prevista a partir de l'11 de setembre i per això la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica promou un campament de voluntariat per a la custòdia del niu fins a l'eclosió dels ous. 

25 de setembre de 2020 Parador del Saler: aquest matí han eixit del niu les sis primeres tortuguetes, l'eclosió comença, en els pròxims dies aniran eixint la resta.

26 de setembre de 2020 Parador del Saler: hui han eixit 13 tortuguetes més. 

27 de setembre de 2020 Parador del Saler: Hui han eixit les darreres tortuguetes, set en total. S'ha obert el niu i han comprovat que la resta d'ous que quedaven no estaven fecundats. En total al niu de la platja han eixit un total de 26 tortuguetes.


Gavina capnegra (Larus melanocephalus) 

L’ONG Xaloc ha sigut l'entitat autoritzada per a la gestió del voluntariat i del Campament Tortuga 2020 amb l'objectiu d'assegurar la supervivència de la major part dels ous a més de donar a conéixer aquest esdeveniment i l’espècie als mitjans de comunicació i als visitants del Saler.

Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii)

El dia 15 vaig participar en la custòdia del niu durant tota la jornada, enguany per culpa de la pandèmia no ens podem quedar a les nits. Ha sigut el meu tercer Campament Tortuga i us puc assegurar que és una activitat que permet aprendre als participants de la resta de voluntaris i voluntàries, de tots els organitzadors de Xaloc a més de poder gaudir de la biodiversitat que envolta al niu, a la platja més salvatge de tot el País Valencià.

Territ tres-dits (Calidris alba)


Hui dia 16 de setembre els 17 ous que estan en les incubadores de l'Oceanogràfic comencen a eixir, presumiblement els ous del niu de la platja ho faran cap al dia 26 de setembre.


Niu de tortugues amb protecció


En la jornada del 15 de setembre, de 9 a 21 hores, vaig observar des de la platja 2 Parpalló (Riparia riparia) migrant seguint la línia costanera, Xatrac d'albufera (Sterna hirundo), 91 Xatrac bec-llarg (Thalasseus sandvicensis), 8 Corriolet (Charadrius dubius), 4 Corriol gros (Charadrius hiaticula), 18 exemplars de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i un d’ells amb un peu amputat.


Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)

Corba marina emplomallada (Phalacrocorax aristotelis), 16 Territ tres-dits (Calidris alba), Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), 3 Esplugabous (Bubulcus ibis), 8 Agró blau (Ardea cinerea) que entraren directes de la mar, venien de l’est, un exemplar de Gavina capnegra (Larus melanocephalus) amb un peu amputat, 24 Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii), Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), 3 Gavinot fosc (Larus fuscus), Oroneta (Hirundo rustica), 2 Todó (Columba palumbus), Garsa (Pica pica) i 4 Siglot cantaire (Numenius phaeopus).

Corba marina emplomallada (Phalacrocorax aristotelis)


Com els voluntaris ens fixem en tot trobarem una Mosca caçadora (Asilidae sp.) que s'acostà al campament i es va parar en una de les canyes que ajudava a suportar el tendal de la tenda de campanya, duia enganxada per l'esquena un mascle de Vespa comuna (Vespa vulgaris) aparentment mort.

Mosca caçadora (Asilidae sp.) i Vespa comuna (Vespa vulgaris)


Aquesta mosca lladre és un Asílid que pertany a família de dípters braquícers. És un depredador, tant els adults com les larves, que s'alimenta de molts altres insectes. Aquests animalons es reconeixen pel seu aspecte allargat i perquè tenen una probòscide (òrgan vocal semblant a una trompa) rígida i còrnia que està adaptada per a perforar la quitina de les seues preses. La caçadora injecta a les seues víctimes un fluid salivar que conté enzims que primer les maten o paralitzen immediatament. Això li permet realitzar una digestió externa i, després, absorbir el contingut dissolt dels teixits blans. Segons el “Catàleg dels Díptera d'Espanya, Portugal i Andorra (Insecta), en la península Ibèrica” a la península hi ha registres de 212 espècies, una bona mostra la biodiversitat que tenim.



Gràcies a Xaloc i als voluntaris per l’experiència!



Text i Fotos de Rafa Muñoz