El Carraixet punt calent per a la biodiversitat

 

Camí de les Vinyes o CV-311

Aquesta primavera s’han deixat caure pel Carraixet cinquanta-cinc espècies d’aus, això és una bona mostra de la importància per a la biodiversitat, que atresora aquest indret de l’Horta Nord. Ara estem en la millor època de l’any respecte de l’abundància i varietat d’aus. 

He recorregut el tram final del barranc, dins del terme d’Alboraia, els dies 18 i 23 de març i el 23 d’abril. Adjunte un llistat comentat del més destacable que he trobat.

Ànec  mut (Cairina moschata). D’aquest ànec domèstic, originari de sud-amèrica, tenim set exemplars. Els primers aparegueren en 2007, pense que es degueren escapar de l’Orxateria Vida que té moltes aus exòtiques en els seus jardins. Des d’aleshores aquesta espècie s’ha adaptat molt bé a la llibertat, tot i que l’ajuden prou els veïns, que sovint amollen pa dur per donar-los menjar.  


Bequeruda


Bequeruda (Gallinago gallinago)

Boscaler comú (Locustella luscinioides)

Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala)

Busquereta de casquet (Sylvia atricapilla)


Busquereta de garriga


Busquereta de garriga (Sylvia cantillans iberiae) són aus en pas migratori que aprofiten el barranc per a alimentar-se i descansar.

Cadernera (Carduelis carduelis)

Camallonga (Himantopus himantopus)

Coll-verd (Anas platyrhynchos), el 23 de març trobí 78 exemplars. Els primers pollets es deixaren veure, just un mes després, el 23 d'abril.

Colom doméstic (Columba livia domestica)

Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), el 23 de març vaig vorer els últims, aquesta espècie migra al nord per a reproduir-se.

Cotorra de Kramer (Psittacula krameri), com l'any passat per aquestes dates, s'acosten als tamarius de l'ermita dels peixets per menjar-se brots tendres.


Cua-roja reial


Cua-roja reial (Phoenicurus phoenicurus) aquesta és una altra espècie en pas migratori.

Cueta blanca (Motacilla alba)


Cuetes grogues


La Cueta groga (Motacilla flava) també és una espècie migradora. El dia 23 d’abril en un dels camps al costat de l’ermita dels Peixets s’alimentava un grup de nou exemplars. Eixos camps són molt interessants perquè allí es concentren moltes aus als passos migratoris.

Estornell negre (Sturnus unicolor)

Falcia (Apus apus)

Fotja (Fulica atra), el màxim obtingut ha sigut de 37 exemplars. El 23 de març ja covaven les primeres fotges i els primers pollets es deixaren vorer, just un mes després.


Fumarell de galta blanca


De Fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida hybrida) he detectat un màxim de 20 exemplars, el dia 23 d’abril.

Gafarró (Serinus serinus)

Gall de canyar (Porphyrio porphyrio), aquests dies no es deixen vorer més que tres, tal volta estiguen amagats covant, però aquesta espècie no té calendari fixe per covar, ho fan en funció del medi i dels recursos que troben.

Garsa (Pica pica)

Garseta blanca (Egretta garzetta)


Gavines capnegres


Gavina capnegra (Larus melanocephalus), el 18 de març a la platja hi havia una que estava anellada, duia una anella de plàstic verd a la pota esquerra i amb els dígits en blanc, l’escrit ficava R5LK.


Gavina corsa


Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii)

Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)

Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis)


Gomet


Gomet (Ixobrychus minutus) un es deixà vorer un moment el 23 de març.

Merla (Turdus merula)

Mongeta (Sternula albifrons); hi havia dos exemplars pescant a la platja el 23/4.


Mosquiter de passa


El mosquiter comú (Phylloscopus collybita) és hivernant al barranc, ara s’ajunten també el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus trochilus). Ambdues espècies es troben per tot arreu en bon nombre, però on hi ha una forta concentració és a la séquia que va paral·lela al sud del barranc, just entre els dos passos subterranis del tren i el de la V-21. Eixe indret és màgic per als xicotets insectívors perquè sempre hi ha molts mosquits. Sols un consell, dugeu ull, no xafeu res llefiscós, està tot ple de merdes. Xe, cagueu a casa abans d’eixir a córrer o a passejar!

Oca (Anser anser domesticus) un altre fugat d’un corral orxater.

Oroneta (Hirundo rustica)

Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum)


Oroval


Oroval (Ardeola ralloides)

Papamosques blanquet (Ficedula hypoleuca), aquesta és un altra espècie que sols trobarem als passos migratoris.

Parpalló (Riparia riparia)

Picaport (Plegadis falcinellus)

El simpàtic pit-roig (Erithacus rubecula) és un ocellet que passa l’hivern al Carraixet fugint del fred, ara marxen i el dia 23/3 vaig vorer l’últim.

Polla d'aigua (Gallinula chloropus), hi havia un màxim de 30 exemplars el 23/3, després no es deixen vorer molt, resten amagades covant els seus ous.

Puput (Upupa epops)

Rossinyol (Luscinia megarhynchos)

Rossinyol bord (Cettia cetti)

Siseta de pit blanc (Actitis hypoleucos)


Parella de siverts i una fotja


Aquesta primavera tenim una parelleta de Sivert (Netta rufina), a vorer si es fan l’ànim i fan posta d’ous al barranc!

Teuladí (Passer domesticus balearoibericus)

Teuladí torredà (Passer montanus)


Todó


Todó (Columba palumbus)

Tórtora turca (Streptopelia decaocto)

Totestiu (Parus major)

Trist (Cisticola juncidis)

Verderol (Chloris chloris)

Xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus ambiguus)

Xoriguer (Falco tinnunculus)


Camps plens d'aus, al costat de l'ermita dels Peixets


De la resta de grups animals aquest dies estan molt actius els peixos, hi ha grans carpes (Cyprinus carpio) i nombrosos grups de llissa (Mugil cephalus).

La migració no és quelcom exclusiu dels ocells, també menudes papallones com la migradora dels cards (Vanessa cardui) estan de pas aquests dies. Les que s’han fet les ames del corral dels amfibis són les tortugues d’aigua exòtiques que tenim al barranc, la tortuga d'aigua americana (Trachemys scripta elegans) i la tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta), de les autòctones cap notícia!


La platja verge que ens queda! Tot i que plena d'enderrocs i brutícia!


 

Text i fotos de Rafa Muñoz