Cens d’aus aquàtiques 2022

 

Cabrellot, Arxiu RMiB

Resultats del XXIII Cens d’Aus Aquàtiques i Hivernants als Aiguamolls de l’Interior del País Valencià, any 2022.


Els treballs de recerca els vam fer trenta-vuit observadors, entre els dies 9 i 16 de gener. Van cobrir seixanta-sis aiguamolls, de dalt a baix del país. Comptabilitzaren un total de 3.165 individus que pertanyien a trenta-tres espècies de costums aquàtiques.


Corba marina grossa, Arxiu RMiB


Aquest any no es va poder fer l’embassament de la Pedrera que habitualment era el que més aus i espècies acollia. Segons les dades obtingudes els punts més destacats foren l’embassament de Sitjar amb 578 exemplars. Li seguia l’embassament de Bellús amb 391 aus. Més endarrerits estigueren l’embassament de Maria Cristina amb 280 individus o el de Beniarrés amb 164.

Els aiguamolls que acollien més diversitat d’espècies foren l’assut Nou de Carlet amb tretze, Bellús amb dotze, Crevillent i la bassa del Pontón a Requena tingueren nou espècies mentre que Maria Cristina i la presa d’Escalona sols tingueren vuit espècies.


Gavina de potes grogues, Arxiu RMiB


Les dades desglossades per espècie indiquen que l’au més nombrosa va ser la corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), amb 756 ex. En segon lloc, estaven les fotges (Fulica atra) amb 636 exemplars, seguides per les gavines de potes grogues (Larus michahellis) amb 574 ex.

Unes altres espècies abundants foren els cabrellots (Podiceps cristatus) amb 308 ex, la polla d'aigua comuna (Gallinula chloropus) amb 221 ex, seguits dels escabussonets comuns (Tachybaptus ruficollis) amb 126 exemplars.


Escabussonet comú, Arxiu RMiB


En nom de la Societat Valenciana d’Ornitologia volem agrair la tasca dels voluntaris que van fer el cens:

Ana García, Paco Cervera, Francisco Medina, Javier Blasco, José Carlos Hernández, Rosa Requena, Javier García, Rafael García, Juan Palau, Rafa Muñoz, Juan José García, Daniel Domingo, José Monterde, Pedro A. del Baño, Javier Armero, Julio Llorens, Teresa Benito, Mariano Gañán, Biel Miquel, Júlia Cerveró, Rosa María Rosell, Christian Navarro, Pilar Gil, Alicia Negredo, Sagrari Monfort, Juana Bou, Jorge Boronat, Manolo Beltrán, Jesús Moro, Quique Luque, Vicente Boix, José Miguel Aguilar, Fran Lloris, Jordi Miralles, Pepe Greño, Marta Ibáñez, Virgilio Beltrán i Pep Portolés.

 

Cita:

Aunión, S. & Monterde, J. (coord.). 2022. Censo de Aves Acuáticas Invernantes en Humedales Interiores de la Comunitat Valenciana 2022. Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO). València.


Embassament de Contreras, 2022, Arxiu RMiB


16 de gener de 2022

Jo vaig censar l’embassament de Contreras i la contrapresa de Mirasol, a Villargordo del Cabriel. Enguany les dades obtingudes foren més fluixes. El diumenge en la part valenciana d’embassament teníem vuit corbes marines grosses i quatre cabrellots, en Mirasol teníem quatre escabussonets, dos coll-verds (Anas platyrhynchos) i un agró blau (Ardea cinerea).


Corba marina grossa a Contreras, Arxiu RMiB


Tot i les poques aus aquàtiques que hi havia, l’observació d’altres aus compensà la jornada. Vaig observar una parella de falcons pelegrins (Falco peregrinus brookei) i quatre voltors comuns (Gyps fulvus).

També trobí: totestiu (Parus major), primavera (Periparus ater), cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros), ferrerolet (Cyanistes caeruleus), cadernera (Carduelis carduelis), cueta torrentera (Motacilla cinerea), merla (Turdus merula), picot (Picus sharpei) i verderol (Chloris chloris).


Cabres salvatges a Contrera, Arxiu RMiB


Es deixaren vorer alguns mamífers com la cabra salvatge ibèrica (Capra pyrenaica) i un simpàtic esquirol (Sciurus vulgaris).


Text i fotos de Rafa Muñoz.


Cabra salvatge, Arxiu RMiB