Big Year a Almenara

 


20 de gener

Després dels durs anys de pandèmia m’he proposat fer aquest 2022 un intens Big Year, amb el propòsit de detectar moltes espècies d’aus, com més millor, a més d’intentar eixir a observar ocells cada dia. Es tracta d’un repte personal per a intentar gaudir de la natura i dels ocells al màxim.


Oroneta cua-blanca hivernant entre roquers


El 20 gener tocà anar a les marjals de la Plana Baixa. De bon matí caminava per la pedrera de la Lloma d’Almenara i anotí al meu quadern que entre un gran estol de roquers (Ptyonoprogne rupestris) que s’assolellaven per a entrar en calor. Entre ells hi havia un intrús, una au migratòria que en ple hivern devia estar a Àfrica, una oroneta cua-blanca (Delichon urbicum).


Àguila calçada

Continuant pel camí del Cordó em sobrevolà una àguila calçada (Aquila pennata) cercant quelcom a desdejunar, té un ampli ventall de possibilitats que va des d’un conillet fins a un poderós ànec.


Bec de corall senegalés

En arribar al motor de la Tellola vaig sorprendre un grupet de xicotetes aus exòtiques que semblen haver-se adaptat ben bé a les planes valencianes, es tractava del bec de corall senegalés (Estrilda astrild).


Àguila pescadora

En agafar el camí del Canal dels Mangraners vaig vorer una espectacular àguila pescadora (Pandion haliaetus) que feia pujar el meu llistat en qualitat.


Xitxarra mostatxuda

Amagats entre els senillars cantaven artistes com la xitxarra mostatxuda (Acrocephalus melanopogon) o el rossinyol bord (Cettia cetti), metre un trist (Cisticola juncidis) ho feia en vol, sembla que estava queixant-se cada volta que impulsava les ales, amb el seu reclam que és quelcom versemblant a un “trist-trist-trist”.


Merla blava


De la resta de troballes sols ressaltar les espècies menys freqüents com foren un lluer (Spinus spinus) o una merla blava (Monticola solitarius).

Text i fotos de Rafa Muñoz