UN ZÍFID COMÚ A LA MARJAL DELS MOROS




Un femella de Zífid comú (Ziphius cavirostris) de cinc metres de llarg i unes dues tones de pes ha aparegut morta a la platja de la marjal dels Moros el dilluns dia 25 de maig. El dissabte 23 la van gravar en vídeo uns pescadors prop de la costa de Vinaròs i hores després es va quedar varada a la platja del Trabucador al Delta de l’Ebre però agents rurals pogueren tornar-la a la mar viva. 



Els seus costums són poc coneguts perquè viu lluny de les costes, són animals pelàgics que mengen calamars i polps que localitzen gràcies a l'ecolocació. Els capturen en cabussades de fins a mil metres de profunditat i amb una duració màxima de 30 minuts.


Aquest mamífer marí pot arribar a una llargària d'entre 7 i 9 metres, generalment viuen en grups menuts. Els mascles tenen unes dents afilades en la mandíbula inferior que utilitzen en baralles per aconseguir parella i es deixen cicatrius per tot el cos, els de les femelles són més menuts. Viuen fins a trenta-cinc anys i arriben a la maduresa sexual al cap de 11 anys. Quasi tot el que es coneix d'aquesta espècie és gràcies a l'estudi dels exemplars arribats morts a les costes. 



Fotos del dimecres 27 de maig on el zífid ja tenia la pell molt desfeta afectada per la descomposició.


Tex i fotos Rafa Muñoz.