25 ANIVERSARI SVO




El Dissabte 5 d'octubre de 2019 vam celebrar que la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) feia 25 anys, una fita com aquesta havia de tindre un acte ben senyalat i per això la Junta Directiva va treballar de valent per organitzar-ho tot.SVO

L’acte es va fer al Casino de Quart de Poblet amb una nombrosa participació de bona part dels socis. Al començament van parlar els quatre presidents de la SVO: José Antonio Peris, Pedro Del Baño, Toni Polo i Joan Ferré i després vam escoltar les paraules del nostre amfitrió Juan Medina Cobo, el regidor de Quart de Poblet de Desenvolupament urbà Sostenible, Transició Ecològica i Canvi climàtic de Quart de Poblet.


Es va fer un repàs dels projectes que es duen avant ara, l’Atles de les aus de València (Toni Polo), el Projecte OCA (Joan Ferré), el Projecte Mussols (Raúl Sánchez-Serrano), el cens d’aus aquàtiques hivernants en aigües de l’interior i la publicació trimestral El Teuladí (José Monterde), el cens de rapinyaires en migració postnupcial i el cens de l’Arpellot de marjal hivernant (Pedro del Baño), el Projecte AUS (Alicia Negredo), la revista científica de la nostra societat El Serenet (Raúl Sánchez-Serrano), Grup SVO Requena-Utiel (Javier Armero i Pablo Ruiz), Grup SVO Costera (José Ventura) i el Grup d’Anellament Científic (Marco Matilla).

Membres de la Junta Directiva de la SVO i socis amb 25 anys d'antiguitat.


El següent acte va ser un emotiu record dels dos membres de la SVO que ens han deixat, Javier Armero va recordar a José Reyes, Pedro del Baño i Toni Polo van recordar Antonio CabreraFrancesc Llorens ens va fer una genial xarrada sobre els noms valencians de les aus. Pau Ferrer va fer un recull de fotografies històriques dels membres i de les activitats dels darrers 25 anys i vam finalitzar l’acte amb l’entrega per part de la Junta Directiva d’un pin commemoratiu als socis fundadors de la SVO i unes paraules del moderador, jo mateix, Rafa Muñoz.



Rafa Muñoz conductor de l'acte



Les diferents subespècies de pardalers de la SVO

Al món de l’Ornitologia hi ha moltes subespècies de pardalers i a la SVO després de 25 anys els tenim de tot tipus i color.

Tenim els científics sempre seriosos i rigorosos com deuen ser tots els estudiosos. Altres dediquen mitja vida per traure un Atles d’Aus de València i el més sorprenent és que poden arrossegar a tot deu per fer-ho possible.

Tenim amants compromesos, mai he vist més gent que estime més els anells que a la SVO, aquesta gent és molt matinera, a fosques estenen unes xarxes, capturen tota mena de pardalets i després de pesar-los i prendre’ls mesures els posen un anella, ells es casen amb tota mena d'ocells.

Tenim gent per tot arreu del País Valencià, tenim pardalers de marjal, gent de serra, del altiplà i vinyes, tenim pardalers socarrats i vinalopers, tenim amants de les aus marines que poden anar en canoa a Eivissa i tornar seguint una baldriga "rareta".

A la SVO tenim mestres d’escoleta infantil però una escoleta de mussols i d'òlibes, aquests mestres no gasten ni plastilina ni biberons, van carregats amb ratolins per nodrir als brufolets.

Tenim un grup d'Oques, aquesta tribu van per tot arreu carregats amb els atifells típics dels ornitòlegs, fan llistes de tot pardal que troben i van endinsant-se al mon de l’Ornitologia. També tenim altra raça d'ornitòlegs més experimentats que són coneguts com Els Llisteros, fan competicions virtuals per vorer qui veu més espècies, des del balcó, del seu poble, provincials i de tot el paleàrtic.

Contem amb professionals i voluntaris, tenim editors, periodistes, dissenyadors, dibuixants, informàtics i escriptors, tots ells fan possible les nostres publicacions i donen a conèixer la nostra malaltia, la natura.

Hi ha altres que són guies ornitològics professionals que lluiten per posar en valor la nostra natura i aconseguir que gràcies als ingressos econòmics del turisme les aus siguen més respectades per autoritats i per la població en general.

Tenim altre tipus de guies, els guies-divulgadors de la SVO, eixos tronats són els apòstols de l’Ornitologia, recorren pobles per fer arribar al públic la seua estima de la natura i dels nostres ocells.

Una bona part dels assistents a l'aniversari


Tenim altre grup de boixos de natura, són persones que poden seure i no alçar-se d'un amagatall fotogràfic en una setmana esperant obtenir la foto perfecta, fins i tot poden pixar dins d’una botelleta abans que eixir del seu hide.

Tenim censadors de tota classe de bestioletes, d'arpellots, de rapinyaires en pas migratori, d'aus aquàtiques en aigües d'interior, d'aus marines hivernants.

Entre tanta ploma també tenim entre nosaltres uns bitxos raros que s’estimen el pèl i les dentoletes,  altres prefereixen als essers escamats i arrastrats, poden trencar-se un braç per agafar una serp i poder identificar-la o clavar-se dins d’un clot brut i fosc per traure un gripau atrapat. Per si fora poc altres companys i companyes busquen caragols, parotets de bassa, papallones, qualsevol bitxo que és menege te un club de fans dins la SVO.

També tenim viatgers que han xafat tot lo mon i que no dubten en patir els petons de  sangoneres si això els permet vorer una rara au del paradís o un Antbirs.

Tenim bimberos, eixos tronats poden fer més de 1.000 kilòmetres per vorer un ocell despistat i rarisim que ha vingut de l'altra part del món.

Totes aquestes subespècies de boixos per la natura hem construït una casa comuna, la SVO i hem caminat 25 anys junts, ben segur que ha valgut la pena.

Aquest 25 aniversari de la Societat Valenciana d’Ornitologia sols deu ser una fita més en la llarga vida d'un grup d'amants de la natura del País Valencià, ens estimem la nostra terra i pretenem defensar-la, som gent que vol conéixer i després divulgar la nostra natura.

Ben segur que amb el jovent  que espenta amb força la SVO continuarem fent camí junts. Som i serem la Societat Valenciana d’Ornitologia, per 25 anys més!

Rafa Muñoz i Bastit
Cloenda del 25 aniversari de la SVO, octubre de 2019