MARJAL DELS MOROS, AUS DE TARDOR.


Dimarts 1 d’octubre de 2019

Papamosques gris (Muscicapa striata)


Ha passat setembre i la DANA amb totes les pluges i la marjal està quasi seca i plena de mosquits, tot i la sequera el pas migratori alegra el matí de qualsevol ornitòleg, de 8 a 11 hores van donar-me per observar 43 espècies.

6 exemplars de Cabuçonet (Tachybaptus ruficollis), una Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), 7 Agró blau (Ardea cinerea) i dos exemplars de Martinet (Nycticorax nycticorax) un adult seguit d’un jove que anaven a dormir a l’estany.

Els rapinyaires van ser un mascle i dues femelles d’Arpellot de marjal (Circus aeruginosus) i dos exemplars de Soliguer (Falco tinnunculus).

Els ànecs i ràl·lids amb poca aigua no són massa abundants, sols vaig vorer uns pocs exemplars de Sarcet (Anas crecca), Collverd (Anas platyrhynchos), Ànec capblanc (Oxyura leucocephala), Polla d'aigua (Gallinula chloropus) i Fotja (Fulica atra).

Siglot cantaire (Numenius phaeopus)


Els ocells amants dels tolls enfangats van ser 1 Picaport (Plegadis falcinellus), 1 Siseta blanca (Actitis hypoleucos), 1 Camallonga (Himantopus himantopus), 3 exemplars de Xerlovita (Tringa ochropus) i 3 exemplars de Siglot cantaire (Numenius phaeopus) als prats prop de la vora de la mar.


Sympetrum fonscolombii


Les aus marines trobades van ser la Gavina corsa (Larus audouinii), Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis) i Xatrac bec-llarg (Thalasseus sandvicensis).

Pit-blau (Luscinia svecica) 


Estem en pas migratori i abunden els paserins: Papamosques gris (Muscicapa striata), Rossinyol (Luscinia megarhynchos), Busquereta de garriga (Sylvia cantillans iberiae), passaven xicotets estols d’Estornell (Sturnus vulgaris) en pas al sud, Cua-roja reial (Phoenicurus phoenicurus) i era constant el pas d’Oroneta (Hirundo rustica).

Busquerot (Acrocephalus arundinaceus)
Destacava la quantitat d’exemplars presents de Blavet (Alcedo atthis) i Pit-blau (Luscinia svecica) repartits per tota la marjal. Un estol de 25 exemplars de Blanca (Pica pica) es menjaven junts entre la franja costanera i els canyars. Abundants també eren el Bitxac comú (Saxicola torquatus) i un nombrós grup de 50 exemplars de Cadernera (Carduelis carduelis).

Trist (Cisticola juncidis)


Els ocells sedentaris que vaig vorer van ser 2 Teuladí torredà (Passer montanus), 1 Busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), Totestiu (Parus major), 4 exemplars de Trist (Cisticola juncidis), una parella de Cogullada vulgar (Galerida cristata), abundaven els cants del Rossinyol bord (Cettia cetti), Busquerot (Acrocephalus arundinaceus) i el Botxi meridional (Lanius meridionalis meridionalis).

Migradora dels cards (Vanessa cardui)


Altres animals identificats van ser les libel·lules Anax ephippiger (Anax ephippiger), Sympetrum fonscolombii (Sympetrum fonscolombii) i Sympetrum striolatum (Sympetrum striolatum). Un adult ben gros d’Andragó (Tarentola mauritanica), la papallona migratòria Migradora dels cards (Vanessa cardui) i el Conill (Oryctolagus cuniculus).

Anax ephippiger 



Text i fotos de Rafa Muñoz 2019